Poginuo Toše Proeski

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evrovizijska pesma:

Life

I saw my ID it wasn't me
It was someone else's identity
Why do I need to prove my self
And who is the judge of my sanity.

Roaming through my old emotions
I find new feelings of misery
I bet with my soul to get back to truth
Where I would face reality.

Chorus:
Life is a book and you gotta read it
Life is a story and you gotta tell it
Life is a song and you gotta sing it
You've got to know how to live it!

Walking around with some thoughts on my mind
I search for a place where I'll be free
From all that I said and all that that's been done
It will be hard to find it inside of me.

Chorus:
You've got to know how to live it

I know that I've gotta try
No one can see me cry
I can't take it anymore
I must find a way to let my self go.

(Life is a, life is, life is...)
Oh, it's true, you know it don't you

Chorus:
You've got to know how to live it

imam dva predloga

1. da moderator sa naslova teme izbrise
rec "poginuo" i da tema ostane "tose proeski"
za fanove... i ljude koji su ga cenili

2. mozda ce neko procitati
dakle, da sve njegove kolege koje su ga volele
organizuju koncerte sirom bivse yu
a da se prikupljeni novac usmeri u
zavrsetak crkve koju je tose donirao...
(mozda i neko sirotiste za decu, ili bolnicu
sa njegovim imenom....)

Ja obicno nisam nesto sentimentalna i kad sam cula vest nisam se bas potresla. Ali par dana kasnije......:-(:-(:-( Sta ti je ovaj glupi zivot??? Samo mi nije jasno sto bas on??? Ima toliko budala na nasoj estradi (nije da hocu da oni pocrkaju, mada...), a o njemu ne mogu da se setim ama bas nijednog traca!!!!

imam dva predloga

1. da moderator sa naslova teme izbrise
rec "poginuo" i da tema ostane "tose proeski"
za fanove... i ljude koji su ga cenili

2. mozda ce neko procitati
dakle, da sve njegove kolege koje su ga volele
organizuju koncerte sirom bivse yu
a da se prikupljeni novac usmeri u
zavrsetak crkve koju je tose donirao...
(mozda i neko sirotiste za decu, ili bolnicu
sa njegovim imenom....)

predlog 1: podrzavam,
predlog 2: podrzavam takodje,super je ideja

Ja obicno nisam nesto sentimentalna i kad sam cula vest nisam se bas potresla. Ali par dana kasnije......:-(:-(:-( Sta ti je ovaj glupi zivot??? Samo mi nije jasno sto bas on??? Ima toliko budala na nasoj estradi (nije da hocu da oni pocrkaju, mada...), a o njemu ne mogu da se setim ama bas nijednog traca!!!!

Kada izgubimo blisku ili dragu osobu najčešće pitanje koje postavljamo je:Zašto?
Tko smo mi da pitamo "zašto".
Čudni su puti Gosponji,a Njegova djela, nama malima, nerazumljiva.
Skupimo svu snagu slomljenih srca i zahvalimo Stvoritelju za taj, iako prekratak, jedinstven trenutak suživota u istom vremenu i prostoru s onima koje smo voljeli,a izgubili.
Sačuvajmo u srcima spomen na jednu, tako plemenitu, maldu, produhovljenu i humanu osobu kakva je po svjedočanstvu svih onih koji su ga osobno ili preko njegovih djela poznavali, bio Todor-Božji dar.

U molitvama ga se spominjem s pevelikom nadom da će se i on, pred licem Gospodnjim, spomenuti mene i svih onih koji ga iskreno i duboko oplakuju.

Bila bih zahvalna kada bi mi netko od cijenjenih korisnika ovog foruma u nekoliko kratkih crta opisao na koji način pripadnici pravoslavne vjeroispovjesti oplakuju svoje pokojne.
Da li uz paljenje svijeća i misa zadušnica (tako se nazivaju kod rimokatolika) postoji još neki vjerski obred žalovanja?

Kada izgubimo blisku ili dragu osobu najčešće pitanje koje postavljamo je:Zašto?
Tko smo mi da pitamo "zašto".
Čudni su puti Gosponji,a Njegova djela, nama malima, nerazumljiva.
Skupimo svu snagu slomljenih srca i zahvalimo Stvoritelju za taj, iako prekratak, jedinstven trenutak suživota u istom vremenu i prostoru s onima koje smo voljeli,a izgubili.
Sačuvajmo u srcima spomen na jednu, tako plemenitu, maldu, produhovljenu i humanu osobu kakva je po svjedočanstvu svih onih koji su ga osobno ili preko njegovih djela poznavali, bio Todor-Božji dar.

U molitvama ga se spominjem s pevelikom nadom da će se i on, pred licem Gospodnjim, spomenuti mene i svih onih koji ga iskreno i duboko oplakuju.

Bila bih zahvalna kada bi mi netko od cijenjenih korisnika ovog foruma u nekoliko kratkih crta opisao na koji način pripadnici pravoslavne vjeroispovjesti oplakuju svoje pokojne.
Da li uz paljenje svijeća i misa zadušnica (tako se nazivaju kod rimokatolika) postoji još neki vjerski obred žalovanja?
Sorry, ali ovo nije tema za odgovor na tvoje pitanje. Ali, kako nemamo poseban podforum Religija- pokushacu da ti odgovorim. Shto se tiche obreda- osim zadushnica, mi imamo i parastose- devetinu- devet dana posle smrti se odlazi na groblje sa ruchkom (a moze i bez njega, samo pogacha i vino) i pale se svece, s tim shto se osmog dana uveche izlazi na groblje i nosi se vechera pokojniku. Posle ide dvadeset- kao shto vec pretpostavljash. Opet se iznosi ruchak. Chetrdeset dana je veliki parastos- tu se zove familija na okup pa svi zajedno opet nosimo ruchak pokojniku i palimo svece. Tog dana se pali i posebno 40 sveca za svih chetrdeset dana (pretpostavljam da to rade ljudi iz najblize porodice koji nisu u mogucnosti da u proteklih 39 dana svaki dan dolaze na groblje, kako je obichaj, ali nisam sigurna). Zatim ide pola godina- naravno, tada se obelezava shest meseca od smrti pokojnika. I to je veliki parastos i opet se zove familija, kao i na godishnjem parastosu, s tim shto se godishnji parastos nikad ne obelezava na tachan dan, nego uvek u prethodni mesec. Takodje, postoje razni praznici kao shto su Poklade ili Uskrs za mrtve...

Zahvaljujem na odogovoru i evo, koristim priliku da objasnim prirodu pitanja.
Slažem se, tema foruma nije religija, ali budući sam u jednom dnevnom tisku pročitala kako Tošina obitelj nije dostupna za "javnost" jer se povukla u 40-o dnevno intimno žaljenje, zanimalo me što to točno, u vjerskom smislu, znači.
Pokušavala sam na adekvatnijim mjestima saznati odgovor, ali nažalost nisam uspjela.
Još se jednom zahvaljujem na iscrpnom odgovoru koji je, između ostalog, proširio granice moje opće kulture.

Pa sad, shta bash to znachi ni ja ne znam, ali pretpostavljam da ima veze sa time shto oni verovatno ne zele da daju bilo kakvu izjavu za javnost dok ne prodje 40 dana, shto je i normalno, ipak je to ogroman shok za porodicu i oni sada nisu u stanju da bilo shta govore.
Takodje, kod nas postoji obichaj da se u toku tih 40 dana svaki dan odlazi na groblje, da se niko iz uze porodice ne shisha i ne brije.

Svima nam je jasno da nesretna obitelj dugo poslije tih 40 dana neće biti u stanju davati bilo kakve izjave za medije, nekako sam iz teksta tiska zaključila da se pod pojmom "javnosti" ni ne misli na medije.
Kroz povijest kršćanstva se stalno provlači taj broj 40. Neki rimokatolici za pokojne daju služiti Gregorijanske mise za izbavljenje duše iz čistilišta u neprekidnom ciklusu, ali od 30 dana.
Kažem, pod dojmom cijelog tog nesretnog događaja, zanimalo me kakvi su običaji.
Bilo kako bilo, sigurno sam da ću mu za Sve Svete 01.11., a i dan poslije za Dušni dan, zapaliti svijeću jer je bio blještavo svjetlo cijele regije.

Zatim ide pola godina- naravno, tada se obelezava shest meseca od smrti pokojnika. I to je veliki parastos i opet se zove familija, kao i na godishnjem parastosu, s tim shto se godishnji parastos nikad ne obelezava na tachan dan, nego uvek u prethodni mesec. .
Obicaji su razliciti,nije svuda isto...ono sto jeste je 40 dana,pola godine i godisnjica.I zadusnice naravno.Izvini,a u kom delu Srbije se godisnjica ne obelezava na tacan dan?

Verujem da je za porodicu, prijatelje i sve koji su licno poznavali Toseta kao i za sve obozavatelje slaba uteha sta god da se uradi.Vreme ce leteti i dok se okrenes bice godina,pet,deset,dvadeset...a mi vise nikada necemo cuti ni videti njega na koncertu...Ja sam duboko potresena i tuzna sto je on tako pozitivan i voljen, mlad, pun zivota, otisao (i ne samo on nego svi oni mladi koji su vredeli kao ljudi,danas je tesko biti Covek) i ne prestajem da se pitam zasto ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back