podznak

forum romanum

Domaćin
Poruka
3.055
"znak donosi prirodu ili temperament, dok podznak predstavlja ono što naučimo kroz život i kako se ponašamo. "

sta sa aspekta astropsihologije (ko je citao Hermann Meyera zna o cemu govorim) zaista predstavlja podznak ?

Zar podzak nije nesto sto nas odredjuje po rodjenju?
U redu, ucimo kroz vaspitanje i socijalizaciju, formiramo se kao licnosti i ispoljavamo prema okolini ono sto nam najvise odgovara.
Uzmemo najbolje od znaka, poznaka, Meseca i sl., i to koristimo.
Kako se u tom smislu izdvaja podznak? :idea:
Pada mi na pamet jedino da su osobine koje nam daje podznak najskrivenije u nama, pa nam je potrebno vreme i iskustvo da ih prepoznamo ( i reflektujemo prema okolini )...

Licite li? Desavaju li vam se iste stvari? Bas me interesuje kako to ide sa horoskopom i "rodjenim blizancima". Vi ste jos i Blizanac u horoskopu! wow

P.S. Pljujes mi po podznaku...sram te bilo! ;)

"znak donosi prirodu ili temperament, dok podznak predstavlja ono što naučimo kroz život i kako se ponašamo. "

sta sa aspekta astropsihologije (ko je citao Hermann Meyera zna o cemu govorim) zaista predstavlja podznak ?

Знак је Сунце у знаку Зодијака (не у сазвежђу, чисто да се зна). Подела Зодијака је начињена по узору на четири елемената који дају живот (Ватра, Вода, Ваздух, Земља), те су знаци подељени на 360 степени, 12 комада итд да не дужим.

Принцип је да постоје Мушки и Женски знакови. Мушки су знакови Акције (Ватра и Ваздух), а Женски су знакови Реакције (Вода и Земља).
Одатле је подела на
- Најбрже - Близанац, Вага, Водолија
- Брзе - Ован, Лав и Стрелац
- Споре - Рак, Шкорпија и Рибе
- Најспорије - Бик, Девица и Јарац

Ту се ствара подела на знаке Инелекта, Воље и Осећаја

Интелект, променљиви, знакови падања су Близанац, Стрелац, Девица и Рибе
Воља, централно место Зодијака, фиксни знакови су Бик, Шкорпија, Лав и Водолија
Осећај, кардинални знакови су Ован, Вага, Рак и Јарац.

Сви знакови се деле на тројства

- Тројство Времена су Ваздушни знакови - Близанац, Вага, Водолија (Централно место је Водолија када су ветрови главни)
- Тројство Простора су Ватрени знакови - Ован, Лав и Стрелац (Централно место је Лав када сунце жари)
- Тројство Енерије су Водени знакови - Рак, Шкорпија и Рибе (Централно место је Шкорпија када реке бујају)
- Тројство Материје су Земљани знакови - Бик, Девица и Јарац (Централно место је Бик када се вегетација рађа)

У хороскопу појединца, када је асцедент битан фактор, обавезно се посматра читав натални хороскоп и императивно је да се натал не ради писменим путем.

Подзнак представља начин представљања у јавности. Дакле, Сунце је како се понашамо када смо сами, а подзнак је како се понашамо када се нађемо у друштву.

Подзнак представља и начин на који неко изгледа. Уколико је подзнак у Близанцима, тражићемо планету Меркур. Уколико је подзнак у Ваги, тражићемо планету Венеру. У зависности од тога где се иста налази, добија се ужа слика о томе какву одећу или обућу особа воли, какве боје, стил и тако даље редом.
Астрологу је потребно да потврди валидност натала, те ће постављати питања како би се добила тачност анализе. Уколико не види да постоји валидност, често ће питати да ли је хороскоп адекватан, односно време рођења адекватно. Ипак, на астрологу остаје одлука тога да ли треба да настави рад хороскопа или не уколико види да то може одмоћи или помоћи особи, а ово је један вид знања, односно искуства када је реч о професионалној изради хороскопа.

Примера ради, неко са израженим Земљаним планетама неће остваривати своју вољу уколико нема покретачку снагу Ватрених планета. Добар хороскоп је Склад између више елемената, а поготово тамо где се појављује што више Тригона уз планете које доносе бенефицију. Често се прво у наталној карти посматра позиција Јупитера, како би се пронашао спас особи коју мучи озбиљна бољка. Венеру и Нептун ћемо стално гледати за добре љубави, а усклађене емоције увек само када посматрамо Месец. Док Месец у Овну исплаче у року од 10 секунди и не окреће се назад никада више, Месец у Јарцу може да заплаче сатима тек кроз недељу дана од догађаја и затим повремено да се враћа том догађају.

Све има своје енергије, симболе, начине интеракције и јачине, односно слабости. Због тога су положај Сунца и Подзнак само један од делова личности, али никако комплетна слика. Било би тотално фер када би људи почели да на сопствену руку узимају и проучавају симболе, односно енергије планета, али знајући астрологију то се неће догодити скоро.

Ascedent ili ti podznak mi je u Strijelcu i nemam jednu jedinu osobinu toga znaka.Moguce zato sto su mi sve planete u toj 1 kuci ipak u Jarcu,koji zahvata i veci dio 1 polja.

"Gde je jato planeta tu je natus jak"

Prva iako pada u Strelca Jarac nosi prevlast, jaka individualnost po znaku i priroda po telima, kakav je ishod ide preko aspekata. Treba dodati godinu kada ti je AC primar presao iz Jarca u Strelca.

Kod mene isto, jato u osmom, u prvom Pluton, kada je AC usao u Skorpiona, klinicka. Od te godine i ide mi podznak preko njega.

"Gde je jato planeta tu je natus jak"

Prva iako pada u Strelca Jarac nosi prevlast, jaka individualnost po znaku i priroda po telima, kakav je ishod ide preko aspekata. Treba dodati godinu kada ti je AC primar presao iz Jarca u Strelca.

Kod mene isto, jato u osmom, u prvom Pluton, kada je AC usao u Skorpiona, klinicka. Od te godine i ide mi podznak preko njega.
Slazem se,Strijelac mi zahvata 11 stepeni 1 polja,JArac cak 25,sto znaci da sam sa tim planetama u Jarcu u 1 vec odavno postao dupli Jarac u horoskopu,sto se primjetilo i po promjenama interesovanja u zivotu.Kao dijete sam bio jako neodgovoran i nemaran,bjezao iz skole,sportove sve zive ganjao,tamo negdje oko 18g se desila preko noci neka promjena,postao sam naglo mnogo dubokoumniji,ambiciozniji itd.Od svijetlije kose sam preko noci dobio skoro pa crnu :DPa pomisljam i da me je tranzit Plutona preko Aca i planeta u 1 izmijenio toliko.Ono sto imam od Strijelca,tj od Jupitera u Biku je fizicki izgled,dosta sam visok,i krupan,jaka ramena,nisam podigao dva puta nista teze od zenska :D,izgledam jaci od 90% pacenika koji ne izlaze iz teretane :DVAljda Ac u Strjelcu daje i sportski izgled.

do skoro nisam ni znala koji mi je podznak ..
shto se znaka tiche, poneshto je tachno, ima poklapanja, a podznak je toliko daleko od mene..nidje veze..
u stvari, neka projekcija... ako znash koji ti je znak i podznak , chitanjem horoskopa pronalazish se u izvesnim opisima i podsvesno mozda poistovecujesh ..
zato i ne volim te generalizacije ..
nisam ni znak ni podznak ni ime ni prezime ni zmija ni koza ni machka ...
ono sam shto chinim..
i shta cu sad na astrologiji ?

ono sam shto chinim..

Bas zato su drugi na astro, ono su sto cine a to sto cine, njihova dela, teznje i afiniteti, uspesi i neuspesi, sve to analizira astrologija. Sintetise, prikuplja, cuva, dato znanje nevoljno siri dalje, uklapa sa spoljnim svetom oprezno i polako, znajuci prirodu oba pola znaka Device u svojim manifestacijama. Merkur je ovde oprezan, drugi iz Blizanaca je zaduzen za takve konverzacije koje pominjes, generalizacije i razbibrige. I on je potreban, ima svoju svrhu.

Generalizacija ne moze proci, cak i osnovna priroda znaka i podznaka.

okolo naokolo o podznaku ponesto...neki stari poznati astrolog rekao je da zivot karakterise horoskopski znak, tj njegovu prvu polovinu do 36.godine a posle 36. zivot karakterise podznak.
To znaci da osoba ima do 36.godine karakteristike horoskopskog znaka a posle 36. godine horoskopskog podznaka. Tokom celog zivota prisutne su karakteristike oba samo da su tokom
zivota izrazenije, znak ili podznak zavisno od zivotnog doba. Ne mozemo da uzimamo najbolje od znaka ili podznaka kako mi hocemo nego je to sve u horoskopu zapisano. Tacka srece,
tacka sklapanje braka, tacka rodjenja dece itd. Sve to moze da se vidi u natalnoj karti svakog pojedinca i zato je vazno vreme i mesto rodjenja. Sto preciznije vreme rodjenja to je
precizniji i tacniji horoskop.
Eto nesto pomalo o znaku i podznaku i horoskopu uopste

Licite li? Desavaju li vam se iste stvari? Bas me interesuje kako to ide sa horoskopom i "rodjenim blizancima". Vi ste jos i Blizanac u horoskopu! wow

P.S. Pljujes mi po podznaku...sram te bilo! ;)

ne licimo,dvojajcani smo blizanci,suste smo suprotnosti,pogotovo po fizickom izgledu,a i po nacinu ponasanja i razmisljanja...

ja visoka,ona niska,ja veci nos,ona manji,ona vece oci,ja sitnije mackastije,ja mrsavija,ona okruglija....

po ponasanju sam ja takticnija,ona brzo plane,ja sam gracioznija ona robustnija,ona mnogo i glasno prica,ja mnogo manje... zivcanija je od mene,brzo menja raspolozenje... ja sam slobodnija,ona stidljivija (pogotovo sa muskim drustvom) i tako :)

izvini za pljuvanje,nista licno xDD

ja sam blizanac/ribe....znaci vrlo konfuzna licnost :)))

a i mene interesuje sta predstavlja podznak, i kad da ocekujem da ce ribe da prevagnu : )

ja ne mogu da provalim kako se racuna podznak ako sam drugo rodjeni blizanac,a mene i sestru deli samo jedan jedini minut...

ili sam BLIZANAC/LAV ili BLIZANAC/DEVICA nemam pojma

http://www.horoskopcentar.com/natalna-karta/117-izracunavanje-podznaka.html
ovo bi moglo pomoci ja sam tako izracuno svoj ;)

do skoro nisam ni znala koji mi je podznak ..
shto se znaka tiche, poneshto je tachno, ima poklapanja, a podznak je toliko daleko od mene..nidje veze..
u stvari, neka projekcija... ako znash koji ti je znak i podznak , chitanjem horoskopa pronalazish se u izvesnim opisima i podsvesno mozda poistovecujesh ..
zato i ne volim te generalizacije ..
nisam ni znak ni podznak ni ime ni prezime ni zmija ni koza ni machka ...
ono sam shto chinim..

Slazem se donekle s tobom...al ipak :think: ? ima dosta stvari da se potrefi ,nekom horoskop mozda ukaze na nesto sto nije primetio

...ne znam sta bi konzilijum astrologa reko za podznak Rak ? :per:

Meni je podznak Strelac, na 20-tom stepenu, i prva kuća mi se završava tek negde oko 28-og stepena Jarca. Koliko mi je onda bitan taj Jarac za prvu kuću? Imam 3 planete u Strelcu, ali u dvanaestoj kući, a Neptun i Uran u prvoj, ali Neptun na 22-on stepenu i Uran na 26-om. Jesu li mi onda te dve planete bitnije za drugu nego za prvu kuću?
Usput, više imam osobine Strelca nego Jarca. A fizički ličim na ćaleta, a on je Jarac.

Зависи од тога шта желиш да гледаш. То је као да питаш колико је битна компонента рачунара, односно шта све може да уради. Зависи и од других компоненти и њихове међусобне интеракције.

Pa, na primer, da li mi je onda i Saturn vladar prve kuće? Znam da se uvek gleda vrh kuće da bi se saznao vladar polja, ali našao sam skoro na internetu interpretaciju jednog astrologa natalne karte Ala Kaponea. Iako je on Ribe u podznaku, on mu je za vladara prve kuće uračunao i Mars, a to što je napisao zaista ima smisla. Samo jedna od stvari koje je naveo je objašnjenje ožiljka na licu, naime pripisao ga je tom Marsu.
E sad, malo mi je čudno, da mi na izgled, karakter i sve ostalo što se vezuje za prvu kuću, uopšte ne utiče Jarac, kad mi on zauzima 2/3 prve kuće.
A Neptun i Uran su mi mnogo daleko od vrha prve kuće, zato pretpostavljam da imaju više uticaja na drugu kuću, jer ih nekoliko stepeni razdvaja od druge kuće.

Посматрај на њега као на сувладара прве куће и, да, тражи где се код тебе он испољава - то је црна одећа, традиционална, нешто што је типично и прихваћено од стране већине. Ако ти је Уран поред Сатурна то ће бити нешто што може да шокира околину одевањем, нетипичних боја итд.
Такође може да указује на то ко ће ти највише причати о изгледу и на кога ти својим изгледом остављаш највећи утисак.

И Стрелац, а и Јарац, воле добру одећу и обућу тако да што се мене тиче ово заиста није битно. Ако носиш крст или волиш пирсинге, тетоваже и сл - ту ће ти се огледати домен Јарца и Сатурна. Ако више волиш природно, више ти преовлађује Стрелац.
Наравно, све зависи од тога на који начин желиш да тумачиш с обзиром да свако тумачи другачије, је л'... тако да не знам шта бих ти још могао написати поводом тога... Уколико те отац снадбева новцем може ти куповати скупљу одећу и обућу ако ти је добро аспектован Јупитер, а уколико је Сатурн лош може ти замерати уколико желиш скупљу одећу и обућу или, пак, константно замерати због тога како си се обукао или изгледаш. Ако имаш дужу косу може бити ''очешљај се'' и сл. Све има своје, али мораш да посматраш те детаље да би добио неку опширнију слику о првој кући. Као што видиш ставио си Стрелца на аватар, псеудоним ти је поново симбол Стрелца (Гитара), док ти је слика црно-бела што представља нешто старо и одатле ти долази симбол Јарца који влада традицијом.

Ja mrzim svoj podznak,volio bi da sam bilo koji drugi samo ne Strijelac,koliko god pokusavam da budem ozbiljan ljudi uvijek misle da se zezam ,i niko mi nista ne vjeruje :D

Poslednja izmena:

Back