Podrum

imageproxy.php.jpg

27972077_10214607907861818_446616280869724573_n.jpg.aa4b3fa50578238a1c84a9ea19dcb346.jpg

BiH: Prva nosila pantalone u Živinicama, sada vozi u 83-oj

Fadila Ikanović iz Živinica ima 83 godine i još aktivno vozi auto, nakon što je celokupni radni vek provela kao automehaničarka.

"Nezavisne novine" navode da je ova baka bila prva žena koja je 1966. godine položila vozački ispit u Živinicama, išla je na relije, a takođe je bila i prva žena koja je u tom gradiću u severoistocnoj Bosni počela da nosi pantalone, rušeći društvene predrasude.

Navodi se da je Fadila imala osmoro braće i sestara i svi su završili neke zanate, ona je htela da se školuje za automehaničara, ali je rodbina ubedila majku da to nije za ženu. Fadilu su upisali u tadašnju trgovačko-tekstilnu školu koju je uspešno završila, nakon čega je diplomu darovala rodbini, a ona sa bratom počela da popravlja automobile.

"Naradila sam se kao automehaničar. Cele Živinice znaju da ja to znam i razumem se. To je bila moja velika želja i meni nije bilo to teško. Stvarno sam se naradila puno. Namenjala sam se i kola i kombija, svega", rekla je Fadila banjalučkom listu i dodala da ni sama ne zna koliko je autom prešla kilometara.

Fadila je kazala da je za 52 godine vozačkog staža platila samo dve saobraćajne kazne. Kako kaže, išla je na brojne reli trke, sa kojih nosi prelepa sećanja.

"Obavezno reli. To je bilo auto-moto društvo iz Živinica. Sutjeska, Novi Sad, Brčko... Svugde. Volela sam najviše stara kola da kupim. Samo sam jednom kupila ''stojadina''. U Beograd otišla i uplatila ga 1975. godine. Malo sam ga vozila, deca su više. Ja volim kombije", kazala je ova vitalna starica.

Navodi se da Fadila automobil vozi bez ikakvih problema iako je već zašla u devetu deceniju života i živi sa jednim bubregom, jer je drugi dala bratu.

"Kada bih primetila da bi mi se malo zavrtoglavilo, ne bih sela više za volan. Obišla sam ja celu Nemačku kolima i celu bivšu Jugoslaviju. Nema mesta i sela gde ja nisam bila. U svakom selu sam napravila po jednu kuću", ispričala je kroz smeh.

"Nezavisnim" se pohvalila i da zna da lepi keramiku, kreči zidove i pravi od drveta razne predmete.

Njena ćerka Mirzeta Ikanović kazala je da je ponosna na majku koja je svestrana žena.

"Ona pravi kućice za ptičice, za kuce, stoliće. Poklanja to. Uvek ima neku zanimaciju. Onda postavi cirkular na sto i kaže: Hajde, Mirzeta, da prerežemo ovu dasku. Ja kažem: Ne, ne. Ne smem. Nisam ja za to i te fizičke poslove", rekla je Mirzeta i dodala da ni sijalicu u kući nikada nije promenila, jer je to radila uvek Fadila.

Malopre u kolima na radiu neka narodna muzika. I nešto mi na pamet pade ona pesma od Ipčeta Ahmedovskog "samo jednu nedelju da ti gužvam postelju". A nisam je čuo ko zna od kad. Kad ono sledeća pesma baš ta! :eek:
U to ime -
[/QUOTE]

A kad počinje takmičenje?

ima sjajnu mirnocu u glasu, sjajnu dikciju
i tehnika mu je jako zanimljiva
sjajan video :super:

ja sam inace vise ljubitelj akvarela od ulja na platnu, iako sam ceo zivot okruzena uljem na platnu, bas zbog te razlivensti boja koja je zastupljena kod vodenih tehnika

Poslednja izmena:
Sećam se kad je ćale pre petnestak godina kupio satelitsku antenu bile ove njegove emisije na nekom švapskom kanalu. Nisam propuštao nijednu. Tek sam skoro ovo našao na YT jer nisam znao kako se zove lik. Genijalac čist. Ne znam da li mi je zanimljivije da slušam dok priča ili da gledam dok slika.

Sećam se kad je ćale pre petnestak godina kupio satelitsku antenu bile ove njegove emisije na nekom švapskom kanalu. Nisam propuštao nijednu. Tek sam skoro ovo našao na YT jer nisam znao kako se zove lik. Genijalac čist. Ne znam da li mi je zanimljivije da slušam dok priča ili da gledam dok slika.

To sam gledao i ja, bas na svapskom :D Hvala na linku, nisam bio zapamtio ime.

Znaci samo realizam, nista ostale gluposti :heart:

ja ne volim realizam u slikarstvu, tacnije da se izrazim preciznije ne volim hiper realizam
ali ovaj cika ima tehniku karakteristicnu za neke druge pravce, slika realisticne motive tehnikom za impresionizam
zato je tako interesantan
cist realizam je jako dosadan, i ne bi izdrzali dugo da gledate video sa takvom tehnikom slikanja

moj omiljeni pravac je impresionizam, mone :heart:

(pricam za slikarstvo konkretno, ne sire)

a ne pikasa ni ja ne bih kacila da ga gledam svaki dan :lol:
ma ostani branim li, pricam o samom cinu slikanja, dosadan je jako, nema ovakve lakoce pokreta i slivanja boja kao kod ovog cike koji ti se svideo...

kakav realizam? kog slikara? koji motivi?

Back