Podrska za dijetu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...nije dobar naravno...al' nismo sve vredne da mesimo taj beskvasni...:(
...ja danas rucala da kazem pola porcije paste bolonjeze...doruckovala samo nes, sad cu jos malo
da se rekreiram sa unukicom....a hocu li vecerati videcemo, nesto sam u poslednje vreme gladna
uvece kao pas:dash:

....e za to ti ja bas nisam najbolji sagovornik, mislim da bi Dive i Bi bile mnogo bolje one su upucenije....

....a ionako ne mesim skoro nista, a hleb retko jedem...tako da se nisam ni upustala u tematiku previse...

Hvala na poverenju, Afro, ali ja se nisam mnogo interesovala za kvasac. Stavljam ga redovno kad pravim hleb i to je jedino, pored brašna, vode, soli i šećera da stavljam.
Znam da moja koleginica jede bezkvasni hleb jer imam problema s kandidom. Tako joj je preporučeno.

...hehe...ja sam bila ubedjena da si ti upucenija u to bas iz razloga sto sama mesis hleb:)

...moje misljenje da kvasac bas nije najbolji je zato sto ga u belom hlebu ima mnogo vise,
a kad koji put pojedem bar i pola parceta belog hleba nadujem se najstrasnije, sto sa crnim
bilo kojim nije slucaj...

Ne naduješ se ti od kvasca nego od kojekakvih raznih dodataka koje još stavljaju u hleb. Kvasac je tu najmanje zlo.
Hleb koji ja napravim težak je oko 500 g i veličine je npr. male sveske (A5). Juče gledam kupovni beli, tzv. Sava, pa taj ima 40 cm dužine, a nisam sigurna da li ima pola kg ili je lakši. Naduvan, šupalj.....

...da ti su hlebovi svi nekako previse meki unutra, verovatno zbog aditiva...mozda mi oni ne prijaju....uglavnom beli hleb izbegavam,
a kako rekoh vec retko i jedem hleb pa mi nije tesko...cak sam se odvikla i od ukusa belog hleba...

Pa sta je stetno u kvascu?
Мало шта је штетно у некој нарочитој мери, али један део преживелих гљивица квасца се активира у цревима па их мало прошири, што вероватно није опасно мада се источњачка традиционална медицина с тим не би сложила.
Уместо квасца користи се комлов, на ваздуху ускисли хлебчић од брашна и воде остављен у некој посуди на топлом и прекривен овлаженом крпом, тако око бар 24 сата, или мало више.
Пекари прављење хлеба с комловом(некада пре око 50 или више година уназад готово сав хлеб је тако и прављен у малим занатским пекарама)називају ,,директна производња"!
Комлов као мање ефикасан од квасца треба да чини око 1/5 или мало мање масе умешеног теста које треба дуже да стоји на топлом него да је употребљен квасац.
Комлов за следећу туру добија се одвађањем од већ ускислог умешеног теста.

Hvala vam svima na informacijama :) Ja ne kupujem beli nego neki razani sa zrnima, ukusan je ali ko zna sta sve stavljaju cim on moze da stoji tako u kesi ko zna koliko. Pravila sam neke pogace, ne bas hleb, i nisu ne znam kako dobro ispale, ali dok je onako vruce to sve ode za cas. Za sad sam odustala od toga.

Hvala vam svima na informacijama :) Ja ne kupujem beli nego neki razani sa zrnima, ukusan je ali ko zna sta sve stavljaju cim on moze da stoji tako u kesi ko zna koliko. Pravila sam neke pogace, ne bas hleb, i nisu ne znam kako dobro ispale, ali dok je onako vruce to sve ode za cas. Za sad sam odustala od toga.

Probaj Tonus hleb. Pogledajte prilog 240389Odličan je.

Vratila sam se.:)
Sa uobičajena 2 kg viška.za ovo doba godine.

Doručkovala sam slaninu.:roll: ,mada je više ličila na šunku.
Imam u frižideru i parče od mangulice,ali nju ne volim.Nije šarena,i jaaako je masna.

Vratila sam se.:)
Sa uobičajena 2 kg viška.za ovo doba godine.

Doručkovala sam slaninu.:roll: ,mada je više ličila na šunku.
Imam u frižideru i parče od mangulice,ali nju ne volim.Nije šarena,i jaaako je masna.

:mazi:
ako neka si..
sad jos one cvarke za uzinu da smiris, i posle na zdravu hranu mozes da se bacis :lol:
ja nisam htela, al me pre sat vremena noge same odvele do friza..ruke same izvadile sladoled..meni je ostalo samo da uzivam dok je kasika sama zahvatala fine,kremaste zalogaje..
to nisam bila ja, to je bila moja shauma..
necu sutra majkemi :roll:

Мало шта је штетно у некој нарочитој мери, али један део преживелих гљивица квасца се активира у цревима па их мало прошири, што вероватно није опасно мада се источњачка традиционална медицина с тим не би сложила.
Уместо квасца користи се комлов, на ваздуху ускисли хлебчић од брашна и воде остављен у некој посуди на топлом и прекривен овлаженом крпом, тако око бар 24 сата, или мало више.
Пекари прављење хлеба с комловом(некада пре око 50 или више година уназад готово сав хлеб је тако и прављен у малим занатским пекарама)називају ,,директна производња"!
Комлов као мање ефикасан од квасца треба да чини око 1/5 или мало мање масе умешеног теста које треба дуже да стоји на топлом него да је употребљен квасац.
Комлов за следећу туру добија се одвађањем од већ ускислог умешеног теста.
moja baba je pravila taj domaci kvasac i tako mesila hleb
ali kako se secam teksture tih kolacica bilo je dosta zrnasto,nije iskljuceno da je tu islo i kukuruznog brasna ili griz :think:
inace sto se mene tice i ovde se pravi velika nauka oko jela
dovoljno je ne jesti previse hleba i nista nece da vam fali,sve u cemu se preteruje (pa i voda,zar ne?culi ste da moze doci do trovanja vodom,ako se previse popije) moze biti stetno

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back