podela ljudi

E to ti treba sam da rijesis. Nisam ni ja tebe pitao sta je necovjek... Pravimo se pametni ... kao razumijemo se.

Svo iznosenje misljenja sastoji se od predrasude da svi misle jednako i da su svi pojmovi koje iznosimo poznati ili barem vecini, tako da ih ne treba objasnjavati.

A kad neko krene sa objasnjavanjem, onda se zacudimo kako nema 2 osobe koje su u stanju da se razumiju.

I tako krstarimo godinama jedni mimo drugih,

Pa vidi, ja se ionako slabo razumem sa svetom tako da ti bas i nisam neka meta.
A ne pravim se bas ni pametan za razliku od tebe sveznajuceg.
Meni mnogo i ovo mog malo mozga, tebi tvoga izgleda i previse.
Mozemo da razglabamo do unedogled sta je za tebe necovek, sta je za mene, sta je za tebe nezivotinja a sta je za mene, pa vec se nas dvojica i kad bi imali najbolju volju ne bi oko mnogo toga slozili.
A zamisli da se ostali ukljuce u temu, pa to bi bilo presipanje iz supljeg u prazno a cemu je svrha kad se ionako necemo sloziti?
A vreme mozemo straciti i na bolji nacin.
Evo, recimo, ja sam sad rad da ispijem pivo, i pojedem obilan dorucak a onda da zakuntam snom "blazenoga", a sta ti planiras?

Poslednja izmena:
Kad ljudi ne bi nista pisali ti ne bi imao oko cega da ih ubedjujes.
Sta imas od toga i da se sloze s tobom, pa ti bi ih odmah opovrgnuo.
Jer to je u tvojoj prirodi.
Ne mozes protiv sebe.
Prijatelji se ne moraju sloziti oko svega,ako se u necemu sloze to je vec veliki domet.
Nije svrha prijateljstva u aminovanju a niti u isforsiranom suprotstavljanju.

Poslednja izmena:
Mislis da je opovrgavanje u Dionysovoj prirodi (uclanjen 2005.)?
Ali ja uvijek nastojim, kad nesto kazem, da spomenem ko se sa mnom jos slaze, kako bih ohrabrio i druge da se sloze sa mnom, jer imam utisak ako tako ne uradim da ce neko da se uplasi da zelim da ga asimilujem, a ja ustvari samo nastojim da stvorim jedno drustvance koje zeli da zivi vise i bolje, jer sto je vise sloge, to je vise zivota. Zbog toga sam bacio pogled daleko u proslost, hiljadama godina unazad, kako bih pronasao ljude koji su se jos onda slozili sa mnom, a nisam to ni znao.

Zamisli sad drustvo u kojem niko ne zali da pogine za zajednicku stvar? Kako bi to drustvo moralo funkcionisati? Zar se ne bi oni slagali do u najmanju sitnicu i uzivali u svim pojmovima kao najistinitijim i najboljim od svih ljudskih pojmova?

Pa tek sad vidim kad si uclanjen, a vidi kad sam ja.
I kakve to veze ima?
Ti si samo jedan od forumasa s kojim imam diskusiju ili nazovi to kako hoces, ovo je samo jedan od foruma na kojim sam ucestvovao i tu godina uclanjenja veze za mene nema.
Meni nije stalo da se neko slozi sa mnom da bih nekog "ohrabrio" i stvorio drustvance a niti mi stalo da nekog posto-poto svojim stavovima uplasim, ne verujem u zajednicku stvar, ni na forumima ni u zivotu osim ako nije ljubav u pitanju zbog koje se gine zajednicki bez zala a to je retka stvar, to nije stvar drustva vec pojedinaca i to onih koji su u stanju takvu emociju da dozive i pruze.

Sa godinom uclanjenja sam samo htio da utvrdim da li mislis na mene ili nekog drugog, jer se ne osjecam kao profesionalni neslagac ili bijesni individualista.

Grjesis. Ako razoris drustvo i sve prepustis pojedincu, uskoro neces imati koga voljeti. a ni bilo sta drugo osjecati. Svi su nasi nagoni i strasti formirani u okviru drusva, i ko nastoji da odstrani drustvo, taj sijece vlastite zelje i osjecaje. Nije nama nista urodjeno, nego je sve priuceno, jer je to bilo potrebno za zivot u odredjenom svijetu koji je oko nas.

Odstranis li taj svijet, ili sebe iz tog svijeta, tvoje strasti ce da zvrje i melju na prazno i nikad neces imati nikakvog zadovoljstva.

A onda, covjek ako je nezadovoljan, on odustaje od potomstva i porodice i prijateljstava. On postaje zivi les.

Sa godinom uclanjenja sam samo htio da utvrdim da li mislis na mene ili nekog drugog, jer se ne osjecam kao profesionalni neslagac ili bijesni individualista.

Grjesis. Ako razoris drustvo i sve prepustis pojedincu, uskoro neces imati koga voljeti. a ni bilo sta drugo osjecati. Svi su nasi nagoni i strasti formirani u okviru drusva, i ko nastoji da odstrani drustvo, taj sijece vlastite zelje i osjecaje. Nije nama nista urodjeno, nego je sve priuceno, jer je to bilo potrebno za zivot u odredjenom svijetu koji je oko nas.

Odstranis li taj svijet, ili sebe iz tog svijeta, tvoje strasti ce da zvrje i melju na prazno i nikad neces imati nikakvog zadovoljstva.

A onda, covjek ako je nezadovoljan, on odustaje od potomstva i porodice i prijateljstava. On postaje zivi les.
Ja uopste ne obracam paznju na godinu uclanjenja i da mi nisi skrenuo paznju ne bih to ni primetio, nebitno mi je.
Mozes ti godinama da tavoris na nekom forumu i da budes nezapazen a mozes da se pojavis i privuces paznju na ovaj ili onaj nacin.
Paznja se moze privuci i primitivizmom i prostaklukom, mnogo redje duhovitoscu i pamecu, ja recimo cenim tu kombinaciju, smisao za humor udruzen pamecu i zdravim razumom plus empatijom prema ljudima.
E to je za mene negde za forum priblizno savrsena kombinacija, humor, pamet, dusevnost, empatija...
I ne samo za forum vec i u realu.
Ti jesi individualac i to je za mene plus, i sam se smatram takvim iako se komplementarno razlikujemo.
Individualci tesko nailaze na slicne i kad naidju suvise su individualni da bi se lako prilagodili drugom individualcu, a da pripadnu nekom coporu koji bleji isto i grupi, to tek ne ide.
Svaki individualac ima teznju da se delimicno prilagodi grupi i drustvu u kom zivi, to je prirodno da covek trazi nekog slicnog sebi, covek trazi svoju drugu polovinu al se ona ne nalazi u drustvu vec u pojedincu, tako individualac ako zeli da nadje prijatelja ili ljubav je ne moze naci u coporu koji bleji.
Svako ima na ovom svetu srodnu dusu i moze je naci samo treba da je trazi na pravom mestu i da je prepozna.
Sposobnost da volis je ono sto treba da gajis u sebi, kad to imas kad si hrabar i spreman da rizikujes, kaD nisi pasivan imas veliku mogucnost da nadjes svoju srecu a ako si dovoljno mudar tu srecu ces umeti ceniti i zadrzati.

Poslednja izmena:
Moje je iskustvo to da van profesije i karijere niko ne sklapa nikakva nova poznanstva. Ljudi se uglavnom druze sa drugovima iz djetinjstva/skole, tj. s onima koje su upoznali jos dok nisu imali obaveza, a sve poslije toga je mrtvo more. To dovoljno govori o besciljnosti modernog nacina zivota. Mozes ti biti ne znam kakav, to nece nikog zanimati i s tim neces nista postici.
Cak i da nadjes sebi slicne, svijet je nemoguce promijeniti. Potrebno je imati isti cilj za koji si spreman zrtvovati svoj trenutni zivot, da bi se individualac udruzio jedan s drugim. I opet ce protiv sebe imati nerazumijevanje cijelog svijeta.

Moje je iskustvo to da van profesije i karijere niko ne sklapa nikakva nova poznanstva. Ljudi se uglavnom druze sa drugovima iz djetinjstva/skole, tj. s onima koje su upoznali jos dok nisu imali obaveza, a sve poslije toga je mrtvo more. To dovoljno govori o besciljnosti modernog nacina zivota. Mozes ti biti ne znam kakav, to nece nikog zanimati i s tim neces nista postici.
Cak i da nadjes sebi slicne, svijet je nemoguce promijeniti. Potrebno je imati isti cilj za koji si spreman zrtvovati svoj trenutni zivot, da bi se individualac udruzio jedan s drugim. I opet ce protiv sebe imati nerazumijevanje cijelog svijeta.

Tvoje individualno iskustvo, ne znaci svima da je takvo, a veoma ti je bogat zivot, koliko dugo si na forumu i dnevno, i godinama?? a kako ti delis ljude? recimo necovek je Makijaveli, ne licno on, nego princip, Hrist je covek, ideal coveka, i zao mi je sto se ne slazes sa mnom. To ja mislim kad kazem covek i necovek, necovek, neko koje upadljivo neposten, zao, covek, suprotno, milosrdan, velikodusan, pravedan, mozda i skroman, ali ne mora, volim ja i narcise, veoma..

Tvoje individualno iskustvo, ne znaci svima da je takvo, a veoma ti je bogat zivot, koliko dugo si na forumu i dnevno, i godinama?? a kako ti delis ljude? recimo necovek je Makijaveli, ne licno on, nego princip, Hrist je covek, ideal coveka, i zao mi je sto se ne slazes sa mnom. To ja mislim kad kazem covek i necovek, necovek, neko koje upadljivo neposten, zao, covek, suprotno, milosrdan, velikodusan, pravedan, mozda i skroman, ali ne mora, volim ja i narcise, veoma..

Ja smatram da je covjek postao nezivotinjom kroz sledece: on im je predlagao da sve zivotinje naprave sporazum da se svaka zivotinja nagradjuje prema sposobnostima, onda su se zivotinje digle i rekle da to nije u skladu sa tekucim religijskim stavovima koji kazu da je najvaznije da niko ne place, i da niko nije kriv ako je u nekim problemima, i da je sebicno, zlo i egoisticno svoje sposobnosti ne htjeti zrtvovati za slabe, zeceve, miseve, ovce itd, i sve ono sto pati od gladi, ruznoce, slabosti... Posebno su se tu digle zenke koje su se prepoznale kao ugrozena kategorija, one su pocele da odricu prava muzjacima na potomstvo, jer su bili previse "zli", "cak i ovnovi", govorile su medju sobom ovce, "oni imaju rogove a mi nemamo, oni su najociglednije zli, a mi i misevi i zecevi smo dobri, nas voli bog". Onda su muzjaci vidjeli da je djavo odnio salu i da se sve pretvara u borbu na zivot i smrt i da tu nema nikakvog postenja, dakle nikakve raspodjele prema sposobnostima, nego prema nekakvim fikcijama ovce iz Nazareta. Tad su majmuni shvatili, posto su zivjeli opasnim zivotom visoko u krosnjama drveca, te su uvijek bili usmjereni na hrabrost, a kroz to su sticali i bolju hranu od onih kukavica koje su sjedjele na nizim granama i zbog toga su imali vise dokolice od ostalih zivotinja, a kroz dokolicu su sticali mudrost, dakle, vidjeli su ti vrli majmuni da sad nemaju drugog izbora ili da postanu ovce ili da postanu nezivotinje, jer se smrt blizi, a majmunice su se pocele majmunisati i izludjivati, dizati uzbunu, pobunu, rusiti poredak i tradiciju, a mnoge od njih su skidale runo sa mrtvih ovaca i oblacile se u njih. Onda jedan od glavnih majmuna, Monkijavelli odlucio da napise prvi nezivotinjski proglas o oslobodjenju od Ovce iz Nazareta i tako je poceo pokret koji ce jos dugo vremena da tinja na intelektualnom nivou.
Sam Monkijavelli je imao 5 sinova i stajao je nepokolebljivo cvrsto na tlu i neizbrisivno u sjecanju mnogih majmuna, cineci ih cvrscim i postojanijim u njihovim zivotima.

Poslije toga je doslo do kontraudara Ovaca iz Nazareta, one su uvidjele da njihovo ucenje ne djeluje dovoljno dobro, jer im je sveta knjiga napisana na latinskom jeziku koji niko nije razumio, pa su poceli daprevode, prvo na engleski, pa onda na njemacki. A vremenom se razvijala i ideja da svako treba da ima pravo na javno obrazovanje i da treba da nauci da cita, tako da se kroz nekoliko narednih vijekova desilo da su sve zenke i slabe zivotinje stekle sposobnost citanja i razumijevanja svete knjige. To je dovelo do burnih politickih prevrata i moralnog posrnuca, jer sad vise moral nije bio u snazi, nego u slabosti. To je nekoliko vijekova kasnije natjeralo jednog znamenitog majmuna, Nietzschimpanzu Friedrichutana da napise kljucne nezivotinjske spise koje ce jednom zauvijek sprijeciti da se majmunstvo poovci, pomisi i sasvim pozecinji.

Poslednja izmena:
Nemam nista protiv majmuna, ali jeste bas ljudski i covecanstevno (kakav rogobatan izraz) da opstaje (i) ono sto je slabije, nasuport evoluciji. To je bas ljudski, i to je nasa prednost, Ovaca Hristovih. Nasuprot majmunima. To se zove biti covek, spasiti slabije. zivotinje, evolucije ce da ga eliminisu. A civilizacija da ga neguje.

Vrlo je arogantno nazvati "covjecanskim" nesto sto je samo hriscansko!

Najzad, u 2000 godina svog postojanja hriscanstvo je uspjelo da poruznja sve svoje vjernike, tako da danas vise lice na majmune, nego na svoje pretke.

To je i razlog zbog kojeg ti nemas sanse kod mene. Bez zelje da se o tome raspravljam.

Vrlo je arogantno nazvati "covjecanskim" nesto sto je samo hriscansko!

Najzad, u 2000 godina svog postojanja hriscanstvo je uspjelo da poruznja sve svoje vjernike, tako da danas vise lice na majmune, nego na svoje pretke.

To je i razlog zbog kojeg ti nemas sanse kod mene. Bez zelje da se o tome raspravljam.
Jeste, priznajem, i ne izvinjavam se, branim svoja uverenja jer ih duboko osecam, nek sam i arogantna, A za ovo drugo, obostrano je :D Apsolutno se slazemo u toj oceni, al to ne znaci da mozemo imati zanimljiv kontrarni dijalog.

Jedni na ovce,drugi na makmune,a ja sreo od kupališta kući jednu koja izgleda kao da je pojela Ivicu i Maricu...
Čovek već na svašta liči i na svašta može da se deli...Na kraju balade čemo jedva prepoznavati jedni druge kao ljude...:mrgreen:
Evolucija iza tastature...:hahaha:

Back