Почињу активнији напади на РС

Ono sto je Srbima potrebno je nacionalni konsenzus da vidimo prije svega sta hocemo i sta necemo , gdje i sta zelimo da budemo za 20 ili 40 godina .
Da imamo strategiju od one nacionale preko ekonomkse pa od obrazovne i zdravstvene i kulturne pa ne treba iskljuciit i ekolosku.

Слажем се са овим треба да размишљамо наредних 50 година..а не 2 месеца!

Nisam se ja odrekao ni jednog dijela Srbije i ne mislim da Srbija treba to sam naveo kao drasticna primjer da ako Srbija ide jednim putem mi ne bismo trebalo drugim.
Jer cemo zalutati i vise se necemo prepoznati u zajednickom identitetu.

Mi mala i autenticna oaza srpstva da ostanemo je idealizam i nerelano gledanje na stvari
Matica ma kako mi to gledati odavde ima vise pametni mozgova nego mi ovde stanovnika zato takva ocjena ne stoji

Брате..контам ја шта причаш..али нема потребе да идемо у пропаст ако Србија крене...не желим једноставно да пратим било кога у пропаст..па макар Србија и Русија...били то!

Ma Rusija je totalno druga prica i to me ne zanima .
Samo Srbija . Slazem se da ne treba da pratimo nikoga ali ja sam samo misljenja da Srbija nece potonuti .
Ima nade , a ona umire poslednja

Наравно да неће....имамо доста моливеника пред Господом!
Али да ће је покушати увући у нови светски пордак хоће!

Опет настављају са притисцима!
---------------------------

СИПA претресла кућу Милана Гвере

БAЊA ЛУКA - Припадници Aгенције за истраге и заштиту (SIPA) јуче су претресли кућу Милана Гвере у Бањој Луци и изузели одређени видео-запис који се односи на ратни злочин, сазнаје "Глас Српске".

Гверо је некадашњи ратни репортер и сниматељ 5. гламочке бригаде ВРС.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић није желио да потврди идентитет Гвере.

Он је рекао да власник куће код кога је нађен материјал није ухапшен и да се изузети видео-запис односи на ратне злочине почињене на подручју дјеловања 2. Крајишког корпуса ВРС.

Претрес је урађен на основу захтјева Тужилаштва БиХ, а по наредби Суда БиХ уз асистенцију полиције Српске. Из SIPA је саопштено да се видео-запис наводно односи на ратни злочин почињен на подручју општине Дрвар од 1992. до 1995. године.

http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/19671/cir/SIPA-pretresla-kucu-Milana-Gvere.html

http://www.glassrpske.com/vijest/2/...fije-djeluju-u-Republici-Srpskoj.htmlСелефије дјелују у

Републици Српској

БAЊA ЛУКA - Предсједник Одбора за одбрану и безбједност Народне скупштине Републике Српске Петар Ђокић казао је да радикалне исламистичке групе - селефије дјелују и у Републици Српској.

Он је рекао да је посебно видљиво њихово дјеловање у селу Горња Маоча у федералној општини Сребреник.

- У Горњој Маочи живи потпуно затворена селефистичка заједница којој немају приступ ни представници институција власти из Сребреника - нагласио је Ђокић послије јучерашње сједнице Одбора за одбрану и безбједност НСРС на којој је разматран извјештај МУП-а РС о активностима селефија.

Истакао је да се Срби не могу враћати у Горњу Маочу зато што им је узурпирана имовина.

Одбор за безбједност НСРС позвао је све безбједносне агенције у БиХ да посвете већу пажњу дјеловању свих радикалних групација у БиХ, посебно оних које су организоване на принципима селефизма.

Ђокић је казао да МУП РС не може сам да се бави овим проблемом.

- У борбу против ових екстремних организација треба да се укључе све безбједносне и обавјештајне агенције у БиХ, јер су оне пријетња стабилности земље - казао је Ђокић.

Он је истакао да је неопходно да се обезбиједи додатни новац за техничко опремање МУП-а РС ради још ефикаснијег праћења исламских екстремиста.

Одбор за безбједност ће у сарадњи са Високом школом МУП-а РС организовати сједницу на којој ће бити разматрано дјеловање радикалних група, посебно екстремних исламских организација.

- Циљ је да буде разоткривано дјеловање екстремних група и осујећени њихови радикални циљеви, јер су те групе пријетња уставном поретку земље - упозорио је Ђокић.

Навео је да су чланови Одбора разматрали информације о селефијама, а да је ријеч о "строго повјерљивом документима" због чега дио садржаја није могао саопштити.

Супротстављање
- То је групација људи која заговара другачији приступ исламу и другачији начин живота. То је начин исповиједања вјере који је, очигледно, необичан за овај простор и јавно неприхватљив, јер према њему постоји супротстављање чак и међу припадницима исламске вјероисповијести - нагласио је Ђокић.

За први ратни злочин у БиХ нема оптужница

СИЈЕКОВAЦ - Служењем парастоса погинулим српским цивилима у спомен-цркви Свете великомученице Огњене Марије и полагањем цвијећа на спомен-плочу у Сијековцу обиљежена је 17. годишњица страдања цивилног српског становништва у овом мјесту.

Овај злочини у којем је убијено 46 цивила, махом жена, дјеце и стараца починиле су Хрватске оружане снаге, потпомогнуте бошњачко-хрватским паравојним формацијама.

Предсједник Републичке организације породица погинулих, несталих и заробљених РС Недељко Митровић рекао је да је злочин у Сијековцу први организовани злочин на простору БиХ, чији је политички циљ био дестабилизација БиХ и провоцирање рата.

- У првом дану убијено је девет цивила, а укупно у Сијековцу је страдало 46 лица - рекао је Митровић и нагласио да до данас нико за тај злочин није одговарао.

- Окружно тужилаштво Добој и даље спроводи истрагу против више лица због тог ратног злочина, прикупља доказе, само не знамо до када, додао је.

Обиљежавање годишњице страдања у Сијековцу организовао је Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС.

Вршилац дужности министра рада и борачко-инвалидске заштите Станислав Чађо рекао је да су Хрватска и њена регуларна војска злочином над Србима у Сијековцу извршили агресију на БиХ и прије почетка рата.

- У два дана злочинци су показали своју силу над невиним цивилима овог села, страдали су на кућном прагу од оних за које су мислили да су им пријатељи. Оно што је још трагичније је да у то вријеме у БиХ није било званично рата. Ни тада ни до дана данашњег, иако су бројни докази прикупљени и знају се њихова имена, нико од виновника злочина није одговарао - истакао је Чађо.

Он је нагласио да кривично дјело ратног злочина не застаријева и да искрено вјерује да ће српске жртве имати равноправан третман, да ће се злочинци казнити, а злочин расвијетлити.

- Злочинце мора сустићи рука правде. Када се изједначе сви злочини и све жртве и када буду изведени пред лице правде сви одговорни онда ћемо моћи говорити о повјерењу, просперитетнијем, заједничком животу на овим просторима - рекао је Чађо.

Начелник општине Брод Милован Черек је поручио породицама убијених Сијековчана да ће у наредном периоду општина значајније бити уз њих и да неће бити заборављени. Младима Брода упутио је поруку да не забораве ова страдања, као и да не дозволе да се тако нешто понови.

- Посљедњу поруку упућујем онима који су починили овај злочин, а она гласи: Не можемо заборавити а ни опростити, тражићемо да одговарају за почињени злочин - рекао је Черек.

Предмет о страдању Срба у Сијековцу који је обухватио кривичну пријаву против 68 осумњичених одговорних лица за злочин у том мјесту прослијеђен је 22. јула 2003. године Хашком трибуналу. Кривична пријава је послије враћена Тужилаштву БиХ, које уступа предмет Окружном тужилаштву Добој. Истрага се води и данас.

Вијенци
Вијенце на смомен-плочу положили су изасланик Предсједника РС, делегација НСРС, в.д министра рада и борачко-инвалидске заштите РС Станислав Чађо, делегација Републичке организације породица погинулих, несталих и заробљених РС, Савеза логораша РС, Борачке организације РС, представника борачких организација општине Брод и сусједних општина, представника локалне власти, политичких партија ...

Злочинци и жртве
У село Сијековац 26. марта 1992. године у поподневним часовима упала је јединица Хрватске војске коју је предводио Марко Пркача. На лицу мјеста убијени су: Јова Зечевић и његова три сина Милан, Васа и Петар, Лука Милошевић и његова два сина Жељко и Драган, Свето Трифуновић и Марко Радовановић.

Према индицијама истражних органа, извршиоци овог злочина су Марко Пркача из Славонског Брода, Земир Ковачевић и Нијаз Чаушевић, звани Недо, из Сијековца.

http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/19722/cir/Za-prvi-ratni-zlocin-u-BiH-nema-optuznica.html

Back