Počinje naplata punjenja električnih automobila

Poruka
12.949

U Hrvatskoj idući tjedan kreće naplata punjenja električnih automobila​

Korisnicima će na raspolaganju biti dvije tarife
Hrvatska elektroprivreda u ponedjeljak, 24. siječnja 2022. godine, započinje s naplatom usluge punjenja na javno dostupnim ELEN punionicama na sljedećim lokacijama:
  • Autocesta A1: Vukova Gorica, Brinje Istok, Brinje Zapad, Janjče Istok, Janjče Zapad, Zir Istok, Zir Zapad, Kozjak Jug, Kozjak Sjever, Nadin Jug, Nadin Sjever, Prokljan Jug, Prokljan Sjever i Rašćane Gornje.
  • Autocesta A2: Lepa Bukva
  • Autocesta A3: Spačva, Babina Greda, Dragalić Jug, Gradna Jug, Gradna Sjever, Novska Jug, Novska Sjever, Križ Jug, Križ Sjever, Rastovica, Lučko Jug i Lučko Sjever.
  • Autocesta A4: Ljubeščica Istok i Ljubeščica Zapad.
  • Autocesta A6: Cernik i Lepenica Sjever.
Cjenik možete pronaći >>OVDJE.
Korisnicima će na raspolaganju biti dvije tarife punjenja: viša ljeti od 7-21 i zimi od 8-22 sata, a niža tijekom noći.

IMG_20220119_152557.jpg

https://www.poslovni.hr/hrvatska/u-...plata-punjenja-elektricnih-automobila-4321420

Poslednja izmena:
Ako nije za novu temu nek se prebaci na neku drugu, odgovarajuću s električnim vozilima.

1€ = 7.53kn
1kn = 15.6 din
Neka, ostaje tema, nego mi je trebalo samo da preračunam i ne tražim, a ionako će uskoro kod vas kod vas ići evri, zar ne?

Znači po naški recimo u onoj srednjoj varijanti punjenja pri potrošnji od recimo 15 - 20 KWh na 100 km to izađe recimo 1000 - 1200 dinara. S onim najbržim još dosta više od toga. Da, u pravu je Mario.

Neka, ostaje tema, nego mi je trebalo samo da preračunam i ne tražim, a ionako će uskoro kod vas kod vas ići evri, zar ne?
Navodno bi trebalo od 01.01.2023. Ali tko zna, sad nešto čitam da zbog pojave inflacije ne zadovoljavamo kriterije. I dug je veći nego što treba, vidjeti ćemo.

Nego mene više zanima koliki je kapacitet te baterije prosječnog električnog vozila. Tko će stajati i puniti ga 3 sata? I koliko će to koštati? Što jači punjač to brže puni. Ali brže punjenje je skuplje.

To su nerealne cene za strance hrvatske auto ceste split zagreb (200 km) je oko 30 evra putarina ispravite me ako grešim najskuplja na svetu.

Biće plakanje uskoro na oglasima džabaka električni automobili sa naslovom " prodajem zbog selidbe" :hahaha:
Zagreb-Split (Lučko-Dugopolje) je 24€ u jednom smjeru (+10% u sezoni iako nije bilo tako zadnje dve godine) i ima oko 380km.

Mislim da je jedno 50 - 60 grubo rečeno. Ne zaboravi i onu stavku o prekoračenju, tu će biti najžešće klepanje. Opušteno možemo reći da tvoja stara dizelka pojede manje para na 100 km. Jedino ako bi onaj punio kući, ali to mnogi ne mogu.
Što 50-60? Kuna na 100km. Pa toliko sad trošim. Malo manje od 5.8 litara na 100km, ali mješovite vožnje. To me ispadne oko 65kn. Treba reći da su kod nas jučer ponovno poskupila sva goriva i da od jučer službeno plaćamo najskuplje gorivo u Hrvatskoj u povijesti. Ali i struja će poskupiti od 01.04.

50 - 60 sam mislio na kapacitet baterije u kwh. Ima ih i sa preko 100, ali nije svaki električar Rimac ili Tesla S

Treba reći da su kod nas jučer ponovno poskupila sva goriva i da od jučer službeno plaćamo najskuplje gorivo u Hrvatskoj u povijesti. Ali i struja će poskupiti od 01.04.
Naravno da će i struja poskupeti. To će biti i ovde i svuda. Svi ćemo plaćati izgradnju infrastrukture za mnogo više struje koja će se trošiti zbog elektroautomobila. To vam pričam već godinama.

Tko se želi voziti na struju, taj neka to i plati. Energija je skupa. Obnovljivih izvora nema dovoljno, a nije ni infrastruktura napravljena. To sve treba platiti. Ja se ne želim voziti na struju. Niti mi se da čekati sat vremena da napunim auto. Otkuda će doći do te struje koja treba za električne automobile? Opet iz elektrana na fosilna goriva, koja opet jako zagađuju. Znači, nije šija nego vrat.

To je bilo nekoliko godina a posle 5-6 i tamo se pojavile neravnine i ulegnuća, šahtovi ispadaju ljudi ginu. Ista je to lopovska bratija.
Ne, na autocesti. Lokalnim cestama da. Fušaju gdje stignu. Ali autocesta baš ne.

Au al kod vas deru sa putarinama ,al jbg imate extra puteve dok se mi zivi polomismo ..
A ne znam što će sad biti. Sad uvode samo elektronsku naplatu koliko sam čitao.

Овако... За 1 сат најспоријег пуњења, када помножим цену и капацитет, и када ставим у динаре - 935 динара.

Али, колико се уопште пута прелази за 22 киловата?

Не пратим баш колико су капацитети батерија, али поменутих 22 киловата ми се чини као сасвим леп део између 20 и 80% (негде рекоше да је препоручено да се тако пуни).

Можда ће крајња нуспојава да буде да нас натерају да возимо спорије?

Da li je ovo nekakva greška ili?

Pouzdan domet vožnje
Dacia Spring ima domet do 230 km u mješovitoj vožnji (prema WLTP-u), a 305 km u gradskoj vožnji (prema WLTP-u). Kada je napunjena do kraja, njegova kompaktna baterija (27,4 kW/h) osigurava do tjedan dana gradske vožnje!
Mješovita vožnja prema WLTP-u sastoji se od 57 % gradske vožnje, 25 % prigradske vožnje i 18 % vožnje autocestom.
https://www.dacia.hr/paleta-vozila/novi-spring.html

Veći domet u gradskoj vožnji nego u mješovitoj?
A evo i nešto iz Večernjeg
https://www.vecernji.hr/vijesti/vel...ti-jedan-nije-dosegnuo-navedeni-domet-1546396

Da li je ovo nekakva greška ili?

Pouzdan domet vožnje
Dacia Spring ima domet do 230 km u mješovitoj vožnji (prema WLTP-u), a 305 km u gradskoj vožnji (prema WLTP-u). Kada je napunjena do kraja, njegova kompaktna baterija (27,4 kW/h) osigurava do tjedan dana gradske vožnje!
Mješovita vožnja prema WLTP-u sastoji se od 57 % gradske vožnje, 25 % prigradske vožnje i 18 % vožnje autocestom.
https://www.dacia.hr/paleta-vozila/novi-spring.html

Veći domet u gradskoj vožnji nego u mješovitoj?
A evo i nešto iz Večernjeg
https://www.vecernji.hr/vijesti/vel...ti-jedan-nije-dosegnuo-navedeni-domet-1546396
Као да су ти "новинари" уопште писмени.
Потражи извор вести, нешто на енглеском... тамо ће исправно писати.

Замени бројеве и то је то.

Pa to i je sa Dacijine stranice, stavio sam link, pa mi nije najjasnije.
Хм... Онда је једино што има смисла - аеродинамика.
Са тек нешто више брзине се троши много више енергије / струје.

Локика "на струју" је другачија од "бензинске" - ако идеш 30 потрошићеш много времена али мало струје. Када постигнеш брзину, онда се троши мало.
Ако идеш 130, врло мало времена, али много струје.
Нема мењача и сличних ствари...

Ваљда су некако израчунали (пробали и измерили) да је утицај мале брзине већи од утицаја кратког времена док јуримо.

Видео сам код нас коментаре електро-дачије... Похваљују цену, али безбедност је никаква, ауто је добио тек једну звездицу.

Back