Pocetnik gitare

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Najjednostavnije ti je YouTube... kucash "basic guitar chords", i cepash sve klipove redom, ne mozes da omasis.
Prvo krenes sa laksim, otvorenim akordima tipa...
Em-Am-E.... pa malo kasnije sa C-G-D-Dm-A...
I onda kad vec uznapredujesh dovoljno, krenesh da hvatash barre akorde...

Ono sto je pre besomucnog trazenja akorda po gitari bitno, to je da skapiras zice... kako se koja zove i koji ton proizvodi kad je okinesh otvorenu. Onda ces lako skapirati da je svaki prag povisava za polustepen, odnosno negde ceo stepen.
Kad to skapirash, i shvatish razliku izmedju dura i molla (naaajprostije, dur zvuci "srecno", a moll "tuzno" - mada se teoretski objasnjava brojem polustepena tj. stupnjeva, al' kako si pocetnik to ti nece trebati...), onda si na konju...

Tad vec dolazi ritam (obrasci okidanja zica, razlaganje.... sviranje jednu po jednu i sl), kako bi se izbegla monotonija u sviranju.. Dosadno je kad pesmu sviras samo prevlaci prstom preko zica dok drzis akord, zar ne?

E kad sve ovo dobro uvezbas, za sta ce ti trebati nekoliko meseci... (moj mladji brat od 9. godina svira akusticnu gitaru pola godine, zna sve akorde napamet, mnogo dobrih obrazaca ritma, i opasno dobro svira ex yu muziku), tako da racunaj da ce ti u zavisnosti od intenziteta vezbanja trebati toliko negde da mozes da sviras a da ne ispadas iz ritma, pravis greske u akordima, okidas pogresne zice i sl....

E onda vec u zavisnosti od tvojih interesovanja dolazi nadogradnja znanja....
Jazz, blues, rock, kantri, pop... sta vec volish...

Najbolje ce biti ako imash nekog ko svira da ti ipak malo pripomogne oko prvih nekoliko akorda, al' opet ponavljam, videi koje ljudi postavljaju kao lekcije na YouTube su kao stvoreni za pocetnike.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top