poceo da mi se resetuje racunar

Poruka
3.797
puno puta sam ja pomagao na ovom forumu,a sad eto,ako neko ume da me posavetuje sta da radim,jer sam zbunjen,ne znam sta bi mogao biti problem.
u pitanju je neka stara ploca asus p4p800s-x ddr1 sa agp grafikom,da ne nabrajam dalje...sistem je win xp sp3.poceo je da mi se resetuje racunar od pre nedelju dana,a primetio sam da to radi samo kad oseti neko opterecenje. evo recimo,pustio sam video na youtube pre neki dan i odmah se restartovao.u igri takodje ume to cesto da uradi,iako je skroz nezahtevna. ali to je ono sto se kaze,''random''. evo sinoc sam ga mucio 4-5 sati i radio ko zmaj.ono sto me buni,to je: procesor ne prelazi 65c,grafika ne prelazi 55c,hard disk takodje nije vruc,svi ventilatori rade.pre nedelju dana je menjana pasta na procesoru,ciscena sva prasina.posedujem samo jedan hard disk,koji nema losih sektora. :eek:
jedino sto mi svaki put kad se ucita windows izbacuje ovo:
checked_for_consistency.png

verujem da se to mnogima desava,mada ga ja pustim vrlo cesto da odradi i uvek bude sve u redu sa diskom,navodno...takodje sam ovo radio i iz lokacije local disk properties,pa ga tamo pustim da odradi sve moguce opcije,na sta sam cekao sat vremena da zavrsi.sistem je strogo kontrolisan,kao i task manager,tu su samo najosnovniji procesi.imam redovno azuriranu Pandu Free antivirus,koja je pritom uvek ugasena,da ne koci racunar,mada ga skeniram jednom nedeljno sa njom,a sinoc sam i defragmentovao sve particije,C i D.napajanje je menjano pre jednu i-po godinu,covek mi je ubacio navodno neku poznatu marku,Codegen od 400 vati.sijalica u sobi mi ne treperi niti varira,tako da sumnjam da je do pada napona.inace,koristim i ovaj djavo,vise uredjaja je tu obodeno,ukljucujuci mali frizider i monitor. :roll:
su-3sf-suko-adapter-muski-3x-suko-frontalni.jpg

znaci ne resetuje se uvek,nego sta ja znam,ume da se resetuje dok palim racunar,znaci izbaci mi sve one crne ekrane za bios,kao i listu uredjaja i onda bas kad treba da krene da se ucitava sistem,onda se resetuje.i tako se nekoliko puta resetuje,a onda se ucita normalno.ponekad imam utisak da nece da se ucita kad je hladan racunar,posto je pocelo malo hladnije vreme. :eek: sto mi ne deluje bas logicno,kakve to veze ima.i kao sto sam rekao gore,kad oseti neko jace opterecenje,recimo igra.ali ne uvek,nekad radi dobro.i da ne zaboravim,sve je u bios-u normalno na default,nema overclock-a.
ako neko ima ideju sta jos da proverim,neka napise,hvala unazad forumasi moji! ;) :super:

evo sad upravo da dodam nesto. cesto mi se cuje neki zvuk iz kucista,narocito kad ima neko opterecenje,recimo otvaram chrome ili igru neku,s obzirom da mi fali ram memorije.malocas kad sam hteo da otvorim jos jedan tab u chrome-u,restartovao se. a taj je zvuk je jako thi,kao neko struganje,krcanje,ne znam...traje kratko

Prilozi

• zoete-paprika-large.jpg
    zoete-paprika-large.jpg
    76,7 KB · Pregleda: 6
Poslednja izmena:
ПРЕДРКАЈ СВЕ ШТО СЕ КОНЕКТУЈЕ...:per:

ima logike,uradicu to,pa javim.

- - - - - - - - - -

Imala sam identican problem. Morala sam kupiti novi kompjuter.
Sad imam slican problem - cim se iskljucim forum se resetira i nestanu moji postovi.

vi zene ste cudo.salim se malo naravno,mnogo puta mi neko kaze crkla mi graficka sve crno na ekranu nema nista,kupio sam novu.a ono ustvari samo trebalo da se povade svi uredjaji i kablovi i vrate na svoje mesto,jer je verovatno samo graficka ili radna memorija ispala iz lezista (slota). zasto novi racunar samo zbog toga? pa sve je resivo,isto kao i sa kolima.samo treba otkriti deo koji pravi problem i podesiti ga ili zameniti. :) btw,ako jos neko ima ideju neka write pls

ima logike,uradicu to,pa javim.

- - - - - - - - - -

vi zene ste cudo.salim se malo naravno,mnogo puta mi neko kaze crkla mi graficka sve crno na ekranu nema nista,kupio sam novu.a ono ustvari samo trebalo da se povade svi uredjaji i kablovi i vrate na svoje mesto,jer je verovatno samo graficka ili radna memorija ispala iz lezista (slota). zasto novi racunar samo zbog toga? pa sve je resivo,isto kao i sa kolima.samo treba otkriti deo koji pravi problem i podesiti ga ili zameniti. :) btw,ako jos neko ima ideju neka write pls

Pa, promijenilo se nekoliko majstora. Kako koji dodje, rasturi jos nesto, ode i vise se ne javlja na telefon. Na kraju je zadnji koji je dosao rasturio i hardver i otisao. Nije da sam imala izbor.

Pa, promijenilo se nekoliko majstora. Kako koji dodje, rasturi jos nesto, ode i vise se ne javlja na telefon. Na kraju je zadnji koji je dosao rasturio i hardver i otisao. Nije da sam imala izbor.

prokletstvo. losi su majstori mozda bili,mada opet...onda je maticna ploca bila ostecena,najverovatnije. a kad je ona u pitanju,posto se svi zivi delovi na nju prikacuju,nekad je bolja varijanta zameniti ceo racunar,a od starog oglasiti i prodati delove.

Imala sam identican problem. Morala sam kupiti novi kompjuter.
Sad imam slican problem - cim se iskljucim forum se resetira i nestanu moji postovi.

ЧУДНО...:think:

Пре ће бити да ти није добро подешен интернет претраживач...и да је намештено да ти брише историју прегледања када искључиш бровисер...:think: :aha2:

crkava hdd ili crkava ide grana na koju je zakačen hdd , mada miislim da je hdd u pitanju zbog struganja ako se pojavi tiho kuckanje onda ces bit5i siguran da ti hdd ide u večna lovišta- polako ali sigurno

imam dva ATA slota na maticnoj,sad sam ubo u drugi nekoriscen i evo isto se desava opet. nemam drugi ATA kabl da probam,sem ovog sto imam. mada moze biti da je hard disk,a pre neki dan se culo upravo to sto kazes,nesto kao ''tak'' ili ''klik'',bas ono kad mi se restartovao racunar pre nego sto se podigne sistem. znaci,cuje se taj zvuk i restartuje se odmah. ali sad se taj zvuk izgubio ili ga barem ne cujem. sad se samo restartuje onako iz cista mira,bez zvukova. mozda sam i pronasao problem. evo linka,moze i zvuk da se cuje,ima plejer u donjem desnom uglu ekrana. samo sto sam ja taj zvuk cuo samo nekoliko puta pre par dana,od tada nisam.
https://en.wikipedia.org/wiki/Click_of_death

Poslednja izmena:
resio sam problem nekako,vise se ne resetuje. obrnuo sam ata kabl od ploce do diska u kontra smetu zakacio,zatim sam ga gurnuo u ata slot broj 2,a do sada je bilo u slotu broj 1.okrenuo sam hard disk da stoji u suprotnom polozaju nego sto je bio pre i sad se cini da je sve okej.
jolemisa,hard je zdrav 100%,barem softverski,tako kaze program hd sentinel. pise da ima neki problem u komunikaciji,medjutim ne znam ja sta bih tu uradio.

iui.jpg

resio sam problem nekako,vise se ne resetuje. obrnuo sam ata kabl od ploce do diska u kontra smetu zakacio,zatim sam ga gurnuo u ata slot broj 2,a do sada je bilo u slotu broj 1.okrenuo sam hard disk da stoji u suprotnom polozaju nego sto je bio pre i sad se cini da je sve okej.
jolemisa,hard je zdrav 100%,barem softverski,tako kaze program hd sentinel. pise da ima neki problem u komunikaciji,medjutim ne znam ja sta bih tu uradio.

Pogledajte prilog 360061
ovako izgledaju perfektni diskovi
Clipboard02.jpg

obratiti pažnju na lifetimne i na statuse

- - - - - - - - - -

Clipboard04.jpg

toliko o hdd-ovima

Pogledajte prilog 360061
Mozda ti u BIOS-u nije bilo podesen,redosled HDD-a i optike/To za ATA HDD-ove mora da se poklopi,SIOS i kacenje,redosled.Ako je u redu HDD,super.Ostaje ti lova u dzepu.Ali cim skupis neke pare kupi SATA HDD.Lakse je rukovati njime.

Pogledajte prilog 360061

pa i hd sential ti preporučuje da promeniš ata kabl, zbog toga i ima problem u komunikaciji

pa i hd sential ti preporučuje da promeniš ata kabl, zbog toga i ima problem u komunikaciji

da,ja imam trodelni ata kabl,znaci ima 3 konektora na njemu i do sada su bila prikacena dva hard diska na njega,a ovaj crni treci konektor ide u plocu. doduse,mislim da je sve jedno,jer su svi konektori isti.
kabel ide-500x500.jpg
.
tek kad sam otkacio ovaj drugi disk,prvi boot disk sa windowsom mi radi bez problema.a ovaj drugi je skoro pa crko i ne treba mi. verovatno zato sto oba diska koriste jedan kabl,onda se dele performanse 60/40% ili tako nesto. mozda mi zdrav hard disk nije hteo raditi normalno,jer ga je ovaj drugi sa preko 30 losih sektora kocio. ne znam,pretpostavka.

Poslednja izmena:
da,ja imam trodelni ata kabl,znaci ima 3 konektora na njemu i do sada su bila prikacena dva hard diska na njega,a ovaj crni treci konektor ide u plocu. doduse,mislim da je sve jedno,jer su svi konektori isti.
Pogledajte prilog 360159.
tek kad sam otkacio ovaj drugi disk,prvi boot disk sa windowsom mi radi bez problema.a ovaj drugi je skoro pa crko i ne treba mi. verovatno zato sto oba diska koriste jedan kabl,onda se dele performanse 60/40% ili tako nesto. mozda mi zdrav hard disk nije hteo raditi normalno,jer ga je ovaj drugi sa preko 30 losih sektora kocio. ne znam,pretpostavka.
nemoj da si u zabludi -ne dele se performanse nego je kabel tako konfigurisan da jedan kabel služi dva uređaja - nego postoje dve vrste kabla jedan sa 40 žica i koristi se kod optičkih uređaja do ata 33 standarda i od 80 žica koji se koristi od standarda ata 66 pa do ata133 , i još nešto nem,oj ni pominjati nešto da bi koristio ako znaš da ne možeš jer fizički ne postoji takav ulaz na hdd-u - inače ja sam viđao modovane kablove koji se mogu koristiti i na sata ulazu u ploču a da je vezan na ata izlaz bilo koga uređaja - ali dok ga napraviš zabole te glava

Back