Pobuna mašina mogućnost ili nemogućnost?

Što neko gore reče, ovo sada nije prava veštačka inteligencija, više simulacije veštačke inteligencije koja izgleda prilično realno. U suštini to je samo neki algoritam koji dolazi do rešenja. Da bi bila prava veštačka inteligencije, mora da ima svest. Da li će se i kada to desiti, teško je reći. Mislim da niko ne može to da predvidi, možemo samo da nagađamo. Svakako sve vezano za tu tehnologiju treba uzimati za ozbiljno i razmatrati sve moguće scenarije, uključujući i te iz SF filmova.
Problem je što je pojam "svest" prilično nedefinisan i rastegljiv.

Da li je stvarno moguće poput SF filmova , da ''se '' jednog dana desi ''pobuna mašina'' .
Šta ako velike radne mašine i tome slično kojima zbog enromnosti bude potrebno mnogo digitalne elektronike i veštačke inteligencije
dodje do promene softvera. Ili ako se mašine i sistemi počev kao banalan primer od pokretnih stepenica, liftova, vrata , saobraćajnih sredstava
i svega što čovek želi da napravi ''inteligentnim'' ujedini protiv grupe ljudi ili bilo čega .
Šta ako to nije samo namerna promena softvera već mašine počnu da prave sopstveni inteligentni kod i ujedinjuju se ?
( SF tema)
ja ham reko da vido od trleviziju golemo tu stavr mislim terminatora obi su iz buducnosti a filmovi su istiniti nego to ovaj glupavi narod nesvaca mizle d aje to zamo film a svorcneger je ustvare robot i nine gubernator galifornije
poremecen narod zavaca se samo

Arnold Schwarzenegger Terminator GIF by Filmin

Zasto bi vestacka inteligencija trebalo da ima svest?
Vestacka inteligencija ne znnaci vestacko zivo svesno biće.
Vestacka inteligencija je inteligencija napravljena od strane coveka, kao sto joj ime kaze. Ni manje ni vise.
A inteligencija je sposobnost resavanja problema. Ni manje ni vise.
Neke probleme matematičkih nizova ne može da reši, zato što ih čovek ne može da reši , a nisu teški za digitalnu inteligenciju, već ne može da formira
problem rešavanja zato što uslovno '' razmišlja '' kao čovek koji je programirao.

Back