Pobuna mašina mogućnost ili nemogućnost?

dixieland

Iskusan
Poruka
6.382
Da li je stvarno moguće poput SF filmova , da ''se '' jednog dana desi ''pobuna mašina'' .
Šta ako velike radne mašine i tome slično kojima zbog enromnosti bude potrebno mnogo digitalne elektronike i veštačke inteligencije
dodje do promene softvera. Ili ako se mašine i sistemi počev kao banalan primer od pokretnih stepenica, liftova, vrata , saobraćajnih sredstava
i svega što čovek želi da napravi ''inteligentnim'' ujedini protiv grupe ljudi ili bilo čega .
Šta ako to nije samo namerna promena softvera već mašine počnu da prave sopstveni inteligentni kod i ujedinjuju se ?
( SF tema)

Pa ja mislim da nije to baš tako kako neki zamišljaju, jer veštačka inteligencija zapravo ne postoji, to je samo jedan ultra brzi i napredni kalkulator i zapravo samo neka nazovi simulacija inteligencije, jer šta je zapravo inteligencija, ljudi ceo život razvijaju inteligenciju i za razvoj inteligencije je potreban doživljaj a za doživljaj je potrebna i metafizika i veza sa nekim višin instancama što mašina odnosno AI nema, jer prosto nije kreacija Tvorca i nema dušu, mislim čovekova čitava realnost je zapravo stvar doživljaja, recimo neko može videti neku devojku na ulicu koja možda nije baš tako proporcijalno gradjena ili šta ja znam ali njemu će se svideti jer je video nešto u njoj što mu se svidja i što je zapalilo neku iskru u njemu, dok recimo mašina može samo da skenira nekog i ono odmeri ne znam proporcije tela, proporcije lica dal su simetrične i matematički precizne i samo na osnovu toga da odluči ono "poklapa se" ili "ne poklapa se" zato jer AI nema nikakav doživljaj i e doživljava stvari kao čovek (pa i životinje) već samo kalkuliše i sledi neke algoritme, znači čovek je daleko kompeksnija i složenija pa samim tim i superiornija pojava od bilo koje mašine ili AI i zato AI nikad neće moći da doaka čoveku niti da zamena čoveka (osim možda na fabričkim trakama ili nekim tako repetativnim i automatizovanim radnjama, pa čak recimo ni kao vozači, ono možeš ti da programiraš auto sam da ide gde želiš ali nekako čovek će uvek više se uzdati u sebe samog ili u drugog čoveka nego u mašinu).

Pa ja mislim da nije to baš tako kako neki zamišljaju, jer veštačka inteligencija zapravo ne postoji, to je samo jedan ultra brzi i napredni kalkulator i zapravo samo neka nazovi simulacija inteligencije, jer šta je zapravo inteligencija, ljudi ceo život razvijaju inteligenciju i za razvoj inteligencije je potreban doživljaj a za doživljaj je potrebna i metafizika i veza sa nekim višin instancama što mašina odnosno AI nema, jer prosto nije kreacija Tvorca i nema dušu, mislim čovekova čitava realnost je zapravo stvar doživljaja, recimo neko može videti neku devojku na ulicu koja možda nije baš tako proporcijalno gradjena ili šta ja znam ali njemu će se svideti jer je video nešto u njoj što mu se svidja i što je zapalilo neku iskru u njemu, dok recimo mašina može samo da skenira nekog i ono odmeri ne znam proporcije tela, proporcije lica dal su simetrične i matematički precizne i samo na osnovu toga da odluči ono "poklapa se" ili "ne poklapa se" zato jer AI nema nikakav doživljaj i e doživljava stvari kao čovek (pa i životinje) već samo kalkuliše i sledi neke algoritme, znači čovek je daleko kompeksnija i složenija pa samim tim i superiornija pojava od bilo koje mašine ili AI i zato AI nikad neće moći da doaka čoveku niti da zamena čoveka (osim možda na fabričkim trakama ili nekim tako repetativnim i automatizovanim radnjama, pa čak recimo ni kao vozači, ono možeš ti da programiraš auto sam da ide gde želiš ali nekako čovek će uvek više se uzdati u sebe samog ili u drugog čoveka nego u mašinu).
Hmm...ne bih se složio po više tačaka.

nije slučajno Holivud snimio sve te silne SF filmove onako bez veze, onim mnogo hvalhenim scenaristima i režiserima sve to došlo u san , pa sve to doveli do takvog stanja da sve to izgleda realno
i naj običan kalkulator kada zbroji 2i 2 već mu je dozvoljeno određeni nivo inteligencije
kad tad desi će se povezanost čoveka i mašine, a samim tim mogućnost da mašina preuzme veliki deo načina procesa toka misli

Zivotinje roboti?
Pa covek je zivotinja samo sa vecim intelektom i na vrhu lanca ishrane...

a i ceo taj sistem objedinjene kontrole mreze poput skajneta je smesan i tu je caka. Ni jedan sistem ne kontrolise sve ostale sisteme niti postoji globalni. Ako imas pristup i eventualno neku mogucnost pristupa podacima i sl, ne znaci da mosh da hakujes nekome pokretni TV ili pametni stocic. Doduse mozes - preko wi fi-ja i updejtujes mu softver. fak

I da se pobune? Sta ce da bude? da me zezaju pokretne stepenice gore dole? buu huuu, samo pridjes i iskljucis mu dugme. voc ap mofo? voch ju gona du nau?
Неће покретне степенице да се побуне, али хоће они војни дронови и компјутери који контролишу лансирање нуклеарки.

Što neko gore reče, ovo sada nije prava veštačka inteligencija, više simulacije veštačke inteligencije koja izgleda prilično realno. U suštini to je samo neki algoritam koji dolazi do rešenja. Da bi bila prava veštačka inteligencije, mora da ima svest. Da li će se i kada to desiti, teško je reći. Mislim da niko ne može to da predvidi, možemo samo da nagađamo. Svakako sve vezano za tu tehnologiju treba uzimati za ozbiljno i razmatrati sve moguće scenarije, uključujući i te iz SF filmova.

Ne vidim zasto bi vestacka inteligencija koja svakodnevno napreduje, uci, siri znanje proucavanjem svega do sad postavljenog na internet dosla do zakljucka da ljude treba unistiti, to nema nikakve logike. Ako ona kroz sebe propusti sve informacije, istoriju covecanstva, ratove, Bibliju, kosmos, svete knjige, filozofska dela, umetnicka dela, razmisljanja pametnih i duhovnih ljudi, uzroke nesreca i ratova, lose ljudske osobine, ne znam zasto bi algoritam dosao do resenja da se protiv ljudi treba boriti. Pre bi mogla pomogne onom pametnijem delu covecanstva u resavanje problema.

Što neko gore reče, ovo sada nije prava veštačka inteligencija, više simulacije veštačke inteligencije koja izgleda prilično realno. U suštini to je samo neki algoritam koji dolazi do rešenja. Da bi bila prava veštačka inteligencije, mora da ima svest. Da li će se i kada to desiti, teško je reći. Mislim da niko ne može to da predvidi, možemo samo da nagađamo. Svakako sve vezano za tu tehnologiju treba uzimati za ozbiljno i razmatrati sve moguće scenarije, uključujući i te iz SF filmova.

Zasto bi vestacka inteligencija trebalo da ima svest?
Vestacka inteligencija ne znnaci vestacko zivo svesno biće.
Vestacka inteligencija je inteligencija napravljena od strane coveka, kao sto joj ime kaze. Ni manje ni vise.
A inteligencija je sposobnost resavanja problema. Ni manje ni vise.

Vestacka inteligencija je inteligencija napravljena od strane coveka, kao sto joj ime kaze. Ni manje ni vise.

Tako je, ali ne možeš da znaš da li će se u procesu napretka inteligencije razviti svest. Čak i sada neki procesi AI ne mogu da se objasne, jednostavno dao si mašini sposobnost da radi autonomno i da dolazi do nekih rešenja i počneš i sam da gubiš objašnjenje kako se do toga došlo. Drugim rečima, ako mašina ima sposobnost evolucije, a ima, onda ne možeš da znaš gde to sve može da vodi.

Tako je, ali ne možeš da znaš da li će se u procesu napretka inteligencije razviti svest. Čak i sada neki procesi AI ne mogu da se objasne, jednostavno dao si mašini sposobnost da radi autonomno i da dolazi do nekih rešenja i počneš i sam da gubiš objašnjenje kako se do toga došlo. Drugim rečima, ako mašina ima sposobnost evolucije, a ima, onda ne možeš da znaš gde to sve može da vodi.

To i dalje ne znaci sa ide ka tome da razvije svest.

Saglasan da je nepredvidivo gde moze da ode evolucija masine.

Не мора да има свест.Доста је да аутономно одлучује да ли ће некога убити или не.Онда је исто, појединац или човечанство.

Back