Племена Црне Горе

Zar nije Novak Đoković Šaranac?

'Đokovići su u Jasenovo polje došli sa Čeva

Đokovići, od kojih je Novak Đoković, su iz sela Jasenovo polje koje se nalazi desetak kilometara od Nikšića, ispod planine Vojnik. Novakov đed Vladimir (umro 2012) je svojevremeno za beogradski Sport ispričao da su Đokovići porijeklom sa Čeva, a to su prenijele i Večernje novosti, evo što navode:

“Tek, Novakova porodica sa očeve strane vuče poreklo iz Crne Gore, sa Čeva, i to od porodice Damjanović. Njegov predak, Đoko Damjanović oko 1730. godine ubio je izvesnog turskog agu, pa je bio prinuđen da beži sa familijom. Ponuđeno mu je veliko imanje u Zeti, ali se ipak opredelio za Jasenovo Polje, ispod planine Vojnik, iznad Nikšića, da bi mogao da se bavi stočarstvom. Tako mu je porodica postala „Đoković“, što je svojevremeno ispričao Vlada, Goranov i Srđanov otac, a Noletov deda.”

Zar nije Novak Đoković Šaranac?

Neverovatno otkriće: Greg Popovič i Novak Đoković su rođaci!

greg-popovic-novak-djokovic-460x0.jpg

Proslavljeni američki košarkaški trener Greg Popovič je srpskog porekla i po ocu i po majci! Iako se dosad u gotovo svim napisima o njegovom poreklu navodilo da mu je majka Hrvatica, istraživanjem objavljenim na portalu Poreklo nesumnjivo je utvrđeno da to nije tačno.

Njegova majka je poreklom iz Crne Gore i to iz istog plemena iz kojeg je i najbolji teniser sveta Novak Đoković!

Otkriveno je da je Gregov otac Rejmond rođen 1918. godine u braku Srbina iz Crne Gore Danila Popovića i Poljakinje Meri Prosko.

Rejmond je bio njihovo treće od ukupno šestoro dece – šest sinova. Gregov deda Danilo u SAD je stigao 1910. ili 1911. godine, a za sad nije poznato iz kog dela Crne Gore potiče.

Sa druge strane, nesumnjivo je utvrđeno da je Gregova majka iz plemena Ozrinići te da joj je devojačko prezime Mašulović. Otkriveno je i njeno ime – Doroti, tj. Dara, čime su opovrgnuti dosadašnji napisi da se Gregova majka zvala Кatarina i da je iz Hrvatske.

Gregov deda po majci Miloš Mašulović stigao je u Ameriku 1914. zajedno sa bratom Petrom. U useljeničkim dokumentima stoji im da potiču iz sela Praga kod Nikšića i da im se otac zvao Stevan. Mašulovići su u ovo selo stigli polovinom 19. veka iz Markovine u Кatunskoj nahiji.

Кao što je već rečeno pripadaju plemenu Ozrinići, ogranku nazvanom Markovljani. Istom plemenu pripada i najbolji svetski teniser svih vremena Novak Đoković koji je od ogranka Dragojevića, što znači da Greg i Novak slobodno mogu da se rođakaju.

Više o poreklu Grega Popoviča i njegovim srpskim vezama možete pročitati na portalu Poreklo.

https://www.poreklo.rs/2021/07/29/e...kla-greg-popovic-saplemenik-novaka-djokovica/

Дамјановићи и Машуловићи су била два братства која су напустила Марковину, Озринићи да се населе у новостечене крајеве Никшића и околине. Озринићи и Цуце посебно су били најбољи и најоданији војници за Владајућа династија Петровић.

Свети Петар Цетињски, Његош и Кнез Данило слали би припаднике ових племена да се населе на новостечене територије, или да заштите постојеће границе (тако су настали Ускоћи Племе Дробњака). Кривокапићи, Ђукановићи, Мићуновићи итд. савршени су примјери великих братстава из Озринића и Цуца која данас преовладавају у Никшићу и околини.

Моја бака је из братства Гиљен Озринића, који су напустили Марковину -- један дио породице сели се близу Шавника (Ускоци), а други се преселио на Цетиње, а потом на периферију Никшића. Село Озриници код Никшића (где је Ћупић убио те недужне људе) населиле су породице Озриници (укључујући и зрно Гиљена, који се презивају по презимену Орман).

Моје баке жито Гиљени живеле су у Трешњеву (Цуце), Заљуту, а потом су се коначно населиле у Ораху (Никшић). Машуловићи су се населили близу у Прагу, као и Ђоковићи-Дамјановићи у Јасеновом Пољу

Gregov deda po majci Miloš Mašulović stigao je u Ameriku 1914. zajedno sa bratom Petrom. U useljeničkim dokumentima stoji im da potiču iz sela Praga kod Nikšića i da im se otac zvao Stevan. Mašulovići su u ovo selo stigli polovinom 19. veka iz Markovine u Кatunskoj nahiji.

Milos-i-Petar-Masulovic-dolazak-u-Ameriku-1914.-768x750.jpg

ево је путни манифест за деду Грега Поповића (и његовог брата од деде). Стигли су у јануару 2014. на Карпатију (брод који је спасио преживеле са Титаника). У манифесту браћа наводе село 'Прага' као последње познато одредиште (што значи да више нису живели у Марковини, Озринићи).

ПС . Погледајте ближе имена на манифесту. Путник наведен изтачно изнад Петра и Милоша Машуловића је мој прадеда, двадесетогодишњи Крсто Гиљен из Никшића. Браћа Машуловић су му били рођаци по мами :)

Screenshot_20221120-065634_Gallery.jpg

Мој прадеда Крсто Благојев Гиљен

received_505201381552316.jpeg

Poslednja izmena:
Svaka čast na trudu i vremenu! Ipak primećujem da si neke poznate ličnosti svrstavao u određena plemena samo na osnovu predanja koja ipak nisu dokazana. Mirotić je iz Lješanske nahije, četnik Ostojić iz Crmničke. Za Zogoviće piše da su haplogrupa G2, a po bazi Srpskog DNK projekta su N. Svakako Bajice nisu jer su Bajice E1b. Recimo Arsenije Čarnojević je bio Bajica i Cetinjanin.

Svaka čast na trudu i vremenu! Ipak primećujem da si neke poznate ličnosti svrstavao u određena plemena samo na osnovu predanja koja ipak nisu dokazana. Mirotić je iz Lješanske nahije, četnik Ostojić iz Crmničke. Za Zogoviće piše da su haplogrupa G2, a po bazi Srpskog DNK projekta su N. Svakako Bajice nisu jer su Bajice E1b. Recimo Arsenije Čarnojević je bio Bajica i Cetinjanin.

1. Мислим да си у праву за Захарија Остојића. Он је рођен у Бару па би логично да је из Црмнице. Такодје, мислим да су Остојићи пореклом из Катунске?

2. Миротићи су били пореклом из Бјелице пре него што је Бјелица распуштена и братства су се придружила новом плему, или основала своје. Племе Бјелице је распуштено пре више стотина година. Логично је да би и Миротићи еволуирали у Љешанку. У праву сте да треба да буде наведен тамо.

3. Шта знате о братству Гиљен? Моја баба је била из тог братства. Нико такође није 100% коме припада. Неко каже Цуце, неко Озринићи, неко Ускоци, неко Пјешевци. Вјерујем да су то можда били Пјешевци староседоаци који су остали у Марковини када је основано племе Озринићи (братство Чаушевићи) и упијало њихову земљу у племе.

Ниједно племе не полаже право на Гиљени. Волео бих да решим мистерију ако можете да ми помогнете 😀

1. Мислим да си у праву за Захарија Остојића. Он је рођен у Бару па би логично да је из Црмнице. Такодје, мислим да су Остојићи пореклом из Катунске?

2. Миротићи су били пореклом из Бјелице пре него што је Бјелица распуштена и братства су се придружила новом плему, или основала своје. Племе Бјелице је распуштено пре више стотина година. Логично је да би и Миротићи еволуирали у Љешанку. У праву сте да треба да буде наведен тамо.

3. Шта знате о братству Гиљен? Моја баба је била из тог братства. Нико такође није 100% коме припада. Неко каже Цуце, неко Озринићи, неко Ускоци, неко Пјешевци. Вјерујем да су то можда били Пјешевци староседоаци који су остали у Марковини када је основано племе Озринићи (братство Чаушевићи) и упијало њихову земљу у племе.

Ниједно племе не полаже право на Гиљени. Волео бих да решим мистерију ако можете да ми помогнете 😀
Ima nešto o Giljenima porijeklom iz Markovine, slave Nikoljdan? Jesu li to tvoji?

Što se mog bratstva i plemena tiče, baš je dosta toga omašeno. Iako je jedno od najjačih.
Mada sam na te budalaštine i ranije nailazio po internetu, vjerovatno je nekad neki Srbijanac pisao pa se onda kopiralo.

Inače, jedan moj plemenik istoričar napravio je porodično stablo našeg bratstva unazad 700 godina. Godine je truda u to uložio i svaka mu čast!

Što se mog bratstva i plemena tiče, baš je dosta toga omašeno. Iako je jedno od najjačih.
Mada sam na te budalaštine i ranije nailazio po internetu, vjerovatno je nekad neki Srbijanac pisao pa se onda kopiralo.

Inače, jedan moj plemenik istoričar napravio je porodično stablo našeg bratstva unazad 700 godina. Godine je truda u to uložio i svaka mu čast!
Koji istoričar?

Iskreno ne znam.

Back