Pleme Kuči

• Začetnik teme Začetnik teme Kuber
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Lehsander, nemoj tako,

Mašo nije bio Crna Gora iako je za jedno kratko vrijeme bio na funkciji ministra i nanio mnogo zla Crnogorcima a i Hercegovcima.
Rđa bio i kao rđa lipsao neđe u AU Bosni kod Banja Luke.
GC mu nije htjela ni kosti primiti.
Mašo Vrbica je bio lopov i halapljivac i austrijski špijun pa je ubrzo smijenjen sa mjesta ministra unutrašnjih djela CG.
Inače je bio član srpske omladine.
Tačno si rekao o njemu.

Poslednja izmena:
Plemensko ime Kucha svakako je staro srpsko, i ima veze sa mitoloskom licnoscu Kuchem (ne radi mi tastatura, pa moram da pisem ovako uzhasno), i Kuchajskim planinama u danasnjoj Istocnoj Srbiji.
Kad citam legende iz tog kraja (kao ova o svatovskim grobljima http://www.komovi.com/kom/zanimljive-price-anegdote/64-svatovsko-groblje.html ili o braku sa Carem uz odredjene uslove http://www.komovi.com/kom/zanimljive-price-anegdote/65-legenda-o-vilama-na-komovima.html) odmah se setim istih iz Kuchajskog kraja, takodje sadrzajno iz vremena matrijarhata.
Ako te interesuje Morachanine, da pronadjem neki link
Bila bi jos tesnja veza ako na Kuchkom Komu postoji rudnik ili je bogat nekom rudom.

Poslednja izmena:
Nesto slicno, ako je ovo sto navodis istinito, a ne propaganda, je Crnogorski genocid nad Kucima:

Jos jedan dokaz da su Cgci Srbi, jer toliko identicna ratnicka tradicija je prosto nemoguca da nisu isti stalez, narod.

a sto ti prevrnes odma pricu na Kuce ? a ?

i jos se hvalis kako je to sto je tada ucinjeno "dokaz hrabrosti" i "srpstva ". ????!!!!

"brat" nad "bratom", na "svoje oci" ???!!!

srbendo

Marko Miljanov Popović bio je pisac i ratnik Kuča, bio je možda i jedan od najistaknutijih članova plemena.
U registru Otomanskog carstva br. 1582/83, Kuči je imao 13 sela.
1694 g., u savezu s albanskim Hotima u ustanak protiv Turaka,

Za pokazanu hrabrost i zasluge SAMO u ratovima 1876 – 1878. godine, Kuči su odlikovani:
Čelični Karađorđev krst – 20
Zlatna Obilića medalja – 51
(Marko Rašović)
Čija je odluka da Kuči dobiju ovoliko odličja?
Ovoliko medalja za "privrženost" Turskoj, u borbi protiv Turaka ???

Kakva logika ???

Polako,
to je bilo 1855 godine (obadvije pohare)
Neki Kuči su bili podplaćeni od Turaka i odkazali su poslušnost crnogorskom knezu Danilu, priklonili se skadarskom paši i prešli na islam.
E ti su svi odreda ostali bez glave, roda i poroda i nije od njih ostalo ni dijete u kolijevci.
Ali većina Kuča je ostala vjerna CG kao i u dotada i odtada i dobili su zato bezbroj najvećih odlikovanja.
Danilo je samo otrijebio gubu iz torine da joj ne ostane traga.
Ako je ko pri toj akciji nevin stradao, što je moguće, onda je to za žaliti.

Poslednja izmena:
Plemensko ime Kucha svakako je staro srpsko, i ima veze sa mitoloskom licnoscu Kuchem (ne radi mi tastatura, pa moram da pisem ovako uzhasno), i Kuchajskim planinama u danasnjoj Istocnoj Srbiji.
Kad citam legende iz tog kraja (kao ova o svatovskim grobljima http://www.komovi.com/kom/zanimljive-price-anegdote/64-svatovsko-groblje.html ili o braku sa Carem uz odredjene uslove http://www.komovi.com/kom/zanimljive-price-anegdote/65-legenda-o-vilama-na-komovima.html) odmah se setim istih iz Kuchajskog kraja, takodje sadrzajno iz vremena matrijarhata.
Ako te interesuje Morachanine, da pronadjem neki link
Bila bi jos tesnja veza ako na Kuchkom Komu postoji rudnik ili je bogat nekom rudom.

Svakako da me zanima.
Interesantni su mi ovi stari običaji Kuča koji se eto prenose poneđe po Uskocima i Morači i danas.
I danas se čuje o tim vilinim kolima (konac umotan po travi na Fi oko 2m kao paučina. Ko to nađe ni danas niko to ne smije da dohvati dok ga vjetar oduva.
Isto je i oko krađe košulje od neke djevojke. To su najstariji ljudi govorili, da ako hoćeš da je djevojka tvoja, ukradi joj neki dio odjeće.
Vrlo zanimljivi su ti običaji na koje me sad podsjeti a bio sam zaboravio.

Polako,
to je bilo 1855 godine (obadvije pohare)
Neki Kuči su bili podplaćeni od Turaka i odkazali su poslušnost crnogorskom knezu Danilu, priklonili se skadarskom paši i prešli na islam.
E ti su svi odreda ostali bez glave, roda i poroda i nije od njih ostalo ni dijete u kolijevci.
Ali većina Kuča je ostala vjerna CG kao i u dotada i odtada i dobili su zato bezbroj najvećih odlikovanja.
Danilo je samo otrijebio gubu iz torine da joj ne ostane traga.

“U 1918. i 1919. godini, Crna Gora je svedena na groblje. Bili su na hiljade njih pobijenih i na hiljade kuća spaljene. Žene, đeca i nemoćni starci bacani su živi u plamen i oganj. Đeca su bacana kroz prozor napolje, đe su padala na vrhove bajoneta, tamo namještenih. Nesrećnicima, koji bi još živi bili, kidani su uši, jezik i nos. Žene su silovane, pa su im poslije pod suknjama ubacivani mačkovi, koje su bezdušnici štapovima tukli i koji su raskidali trbuhe žrtvama. Obrazovane su bande, koje su kao Huni pustošili krajeve jedan za drugim, pljačkale crnogorsku sirotinju, skrnavili grobove predaka, vukući kao divljaci, po blatu, kosti Svetog Vasilija Ostroškog i svetog Petra Cetinjskog, samo za to, što su svečevi crnogorski”.

Identicna "ratnicka tradicija", prosto je nemoguce da niste isti "stalez", "narod".

Lehsander, nemoj tako,

Mašo nije bio Crna Gora iako je za jedno kratko vrijeme bio na funkciji ministra i nanio mnogo zla Crnogorcima a i Hercegovcima.
Rđa bio i kao rđa lipsao neđe u AU Bosni kod Banja Luke.
GC mu nije htjela ni kosti primiti.
Mašo Vrbica je bio lopov i halapljivac i austrijski špijun pa je ubrzo smijenjen sa mjesta ministra unutrašnjih djela CG.
Inače je bio član srpske omladine.
Tačno si rekao o njemu.

Taj clanak na wiki sam u drugom vecem dijeli sam sastavio iz Holecekove knjige. Nikola je velo dobro znao da se radi o izdaji Hercegovaca,tako te ne stoji to da je samo od Mase nagovoren.A danas citam knjgu Cg pohara Kuca i odlicna je,laz je da ih mrze zbog neke izdaje,vec od ranije,jer su bili konkurenti Crnogorcima,sami pregovaraju sa Mlecima i bila je opasnost da formiraju svoju cjelinu,ali su im se Cgci nametaliKuci su bili najdrcniji,najbuntovniji i nisu htjeli placati porez,a Danilo je bio nasilnik par ekselans i dogenocida je doslo.

Taj clanak na wiki sam u drugom vecem dijeli sam sastavio iz Holecekove knjige. Nikola je velo dobro znao da se radi o izdaji Hercegovaca,tako te ne stoji to da je samo od Mase nagovoren.A danas citam knjgu Cg pohara Kuca i odlicna je,laz je da ih mrze zbog neke izdaje,vec od ranije,jer su bili konkurenti Crnogorcima,sami pregovaraju sa Mlecima i bila je opasnost da formiraju svoju cjelinu,ali su im se Cgci nametaliKuci su bili najdrcniji,najbuntovniji i nisu htjeli placati porez,a Danilo je bio nasilnik par ekselans i dogenocida je doslo.

to isto sam i ja htijo pisati, pa za min. bio brzi
ovga ti je "moracanine" prava istina, a nikakva izdaja
i jos pravdas taj masakar-genocid nad neduznima

I da se razumijemo.
nikad nijesam opravdavao zločin koji se možda desio nad nedužnim ljudima ,
ali za one izdajnike, što su se priklonili skadarskom veziru, e to jeste bilo opravdano.

Moji korijeni su isto od tih ljudi Drekalovića i mene su moji preci to malo drugačije pričali.
Ova grana Drekalovića od Petra Ilikova nije baš najčistija.

Grčevi - Grča (Gavrilo) Nenad, član klana Mrnjavčevići, odlučio iseljavati iz sjeverne okoline Skadra današnje sjeverne Albanije (Malesija - misli se na okolinu zone Shllaka) u području rijeke Cijevne, u blizini bazena, okolina sela Korita krajem 14 vijeka. Njegov sin, Panto Grčin (ili Grčić), i njegova djeca: Petar, Đurađ, Tiho (mir), Mara (Marin / Marco) i L(j)es (Alexa), iseljavali su se u selo Orahovo (Orahovac) 1416 g., ono sto kasnije bejah pretvorio u zajednicu-pleme STARI KUči.

Grčevi - Grča (Gavrilo) Nenad, član klana Mrnjavčevići, odlučio iseljavati iz sjeverne okoline Skadra današnje sjeverne Albanije (Malesija - misli se na okolinu zone Shllaka) u području rijeke Cijevne, u blizini bazena, okolina sela Korita krajem 14 vijeka. Njegov sin, Panto Grčin (ili Grčić), i njegova djeca: Petar, Đurađ, Tiho (mir), Mara (Marin / Marco) i L(j)es (Alexa), iseljavali su se u selo Orahovo (Orahovac) 1416 g., ono sto kasnije bejah pretvorio u zajednicu-pleme STARI KUči.

Što na tuđu vjeru ne pohrli,
Što se ne da u lance vezati
To se zbježa u ove planine
Da se bije i krv prolijeva.

Plemena Starih Kuča :

Dedići
Đurđevići - Mrnjavčevići
Vujoševići
Krivodoljani
Bojovići (Baljušići)
Gošovići
Milići
Mitrovići
Nikići
Pekovići
Perkovići
Mrnjavčići (potomci Panta)
Milići
Nikezići (potomci Nikeza Marova)
Muratagići (potomci Nikole Nikezića)
Nikčevići (potomci Nikača)
Nikići
Živkovići
Oručevići

Plemena Starih Kuča :

Dedići
Đurđevići - Mrnjavčevići
Vujoševići
Krivodoljani
Bojovići (Baljušići)
Gošovići
Milići
Mitrovići
Nikići
Pekovići
Perkovići
Mrnjavčići (potomci Panta)
Milići
Nikezići (potomci Nikeza Marova)
Muratagići (potomci Nikole Nikezića)
Nikčevići (potomci Nikača)
Nikići
Živkovići
Oručevići

Mislis bratstva i rodovi?

Pleme su oni svi zajedno, Teofane.
Ja ne znam sto tu ima misteriozno, (za ovo ostalo) mjesavina slovenskog i albanskog zivlja. Sve tri vjere.

Back