Pleme Kuči

• Začetnik teme Začetnik teme Kuber
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Katolički Kuči SADA ne postoje, a do prelaska Marka Miljanova na pravoslavlje Kuči su bili katolici...Mrdo, razlikuj pojmove NEKAD i SAD...

A jel, znaci podvlace se linije kako kome odgovara, nevazno je sta je bilo prije toga :hahaha1:

E to tako ne moze, ne ide vise da neko drugog poziva na ''pradjedovsku vjeru'' a on se sam prvi ne vraca. Neca da moze, nece :hahaha:

Ne znam za tebe, ja sam crvene krvi. Hvalio si se da ti je baba Albanka, vidis meni nije. Ni iz mjesta nismo istog, znaci ni tu se ne podudaramo, ja Bosnjak jesam, ako hoces i ti da budes onda bujrum da budemo isti.

Viš Mrdo, ja sam ponosan na taj procenat albanske krvi u sebi....Imaš i ti albanske krvi u sebi: Kuči su polutani...Ostalo i kod tebe i kod mene je, zna se....srpsko....Zato kažem da si mi ti etnički najbliži na ovom forumu...:)

@Lab man

Gdje si ti pročitao da je Marko Miljanov bio katolik? Ja sam čitao da mu je i otac bio pravolavni Srbin i da je i on rođen, kršten i živio kao pravoslavac...

Marko Miljanov je bio katoličke vere, svaki Crnogorac i Kuč to zna...Kada se ženio drugi put, primio je pravoslavnu veru, ali mu je sin iz prvog braka ostao katolik. To je bio okidač da kod Kuča preovlada srpski nacionalni identitet...Do tada su svi govorili srpski jezik, ali su bili pola katolici, a pola pravoslavci.

Marko Miljanov je bio katoličke vere, svaki Crnogorac i Kuč to zna...Kada se ženio drugi put, primio je pravoslavnu veru, ali mu je sin iz prvog braka ostao katolik. To je bio okidač da kod Kuča preovlada srpski nacionalni identitet...Do tada su svi govorili srpski jezik, ali su bili pola katolici, a pola pravoslavci.

Oво ми је новост за Марка Миљанова. Има ли још неког аргумента осим да "сваки Куч и Црногорац и Куч то зна", пошто сваки Црногорац и Куч сасвим сигурно то не зна.

Иначе ми је необично да на целој теми о Кучима се Марко Миљанов помиње тек сада.

Колико је мени у сећању, марко Миљанов је негде изводио етногенезу: потиче од Дрекаловића, а затим Поповића и тако даље. Поповићи се дакле помињу као шире братство. Ако сам ја то добро упамтио, а не могу сад да проверавам, онда је то у нескладу са тезом да је био католик.

И чудно је. Човек је написао практично мемоаре а нигде нема да је био католик. Што више размишљам, то ми се више чини да је небулоза прича о Марку Миљанову католику.

Oво ми је новост за Марка Миљанова. Има ли још неког аргумента осим да "сваки Куч и Црногорац и Куч то зна", пошто сваки Црногорац и Куч сасвим сигурно то не зна.

Иначе ми је необично да на целој теми о Кучима се Марко Миљанов помиње тек сада.

Колико је мени у сећању, марко Миљанов је негде изводио етногенезу: потиче од Дрекаловића, а затим Поповића и тако даље. Поповићи се дакле помињу као шире братство. Ако сам ја то добро упамтио, а не могу сад да проверавам, онда је то у нескладу са тезом да је био католик.

И чудно је. Човек је написао практично мемоаре а нигде нема да је био католик. Што више размишљам, то ми се више чини да је небулоза прича о Марку Миљанову католику.

Ja sam priču o Marku Miljanovu kao katoliku čuo od blesavog Dukljanina i Mrde i još par muslimana... od Srba je jedino Lab Man to pominjao... ja sam pročitao Primjere čojstva i junaštva, a čitao sam i još neke stvari o kučkom Vojvodi Marku Miljanovu Popoviću i ništa nema o njegovoj navodnoj katoličkoj vjeri. Otac mu je bio pravoslavac i on je bio pravoslavac. Možda je zabunu unijelo to što je majka Marka Miljanova bila katolička Albanka, mislim, nisam ni to 100% siguran!

Nikad Kuci nisu govorili da su srbi, ni prije no sto su presli na pravoslavlje a ni posle. Ako ima takvog to znaci da se posrbicio.

Ja sam priču o Marku Miljanovu kao katoliku čuo od blesavog Dukljanina i Mrde i još par muslimana... od Srba je jedino Lab Man to pominjao... ja sam pročitao Primjere čojstva i junaštva, a čitao sam i još neke stvari o kučkom Vojvodi Marku Miljanovu Popoviću i ništa nema o njegovoj navodnoj katoličkoj vjeri. Otac mu je bio pravoslavac i on je bio pravoslavac. Možda je zabunu unijelo to što je majka Marka Miljanova bila katolička Albanka, mislim, nisam ni to 100% siguran!

Dolazi vrijeme da odbacite mitove i lazi i konacno prihvatite istinu. Vjeruj mi, u nekim slucajevima se 360 stepeni razlikuje od one za koje ti mislis da su tacne.

Rece mi neko sa nikom jednog kozokradice. Hajd vazi, svejedno.
Какве везе има мој надимак са тиме што си ти глуп? Није срамота не знати и питати.

Ево покушаћу да ти објасним. Узмимо да је 0 степени наше почетно схватање, јер ти сматраш да ми појма о Кучима немамо.

degrees-360.gif

Сад реци, где видиш да се налази 360-ти степен? Управо на истом месту где и 0-ти, јер пун круг има 360 степени. Дакле када кажеш да се истина разликује за 360 степени од оне за коју ми сматрамо тачном, уствари тврдиш се две ствари које су једно те исто, некако разликују - јер ако обиђеш 360 степени он неке почетне тачке (по теби - нашег незнања), доћи ћеш назад на почетну тачку (која је, опет да поновим да би могао да пратиш - наше незнање). Укратко, твоја истина је иста као и наша, јер се поклапају.

А наша истина је следећа:
Шта за Куче кажу институције књажевине Црне Горе?

zemljopis.jpg

Зетска нахија:

Границе. Зетска нахија се налази на сјеверу од Скадарскога језера и граничи: са сјевера Брдском, Морачком и Васојевићском нахијом; са истока Васојевићском и Албанијом; са југа опет Албанијом и Скадарскијем језером, а са запада Ријечком и Љешанском нахијом.

Племена. Ову нахију састављају племена: Зета, Затријебач, Кучи и Братоножићи.

...

Становништво. У овој нахији становници су све Срби понајвише православне вјере, а има их нешто римокатоличке и мухамеданске. Занима се обично земљорадњом и сточарством, а поред тога, трговином дувана, вина и стоке; баве се и риболовом. Становници имају сасвим подесне и добре услове за живот, које још не умију употребити на своју корист, али се свакијем даном све више и више усавршују. Према другијем нахијама становници ове нахије највише љубе занате, који и један важан основ народног благостања.

Ма добро, Бајо, шта си навалио на човека. Ето не зна геометрију за четврти разред али је зато из историје догурао до шестог, а из веронауке иде и на додатну наставу. Тамо је и научио да Кучи не кажу за себе да су Срби.

Ма добро, Бајо, шта си навалио на човека. Ето не зна геометрију за четврти разред али је зато из историје догурао до шестог, а из веронауке иде и на додатну наставу. Тамо је и научио да Кучи не кажу за себе да су Срби.

Mrdo a i mnogi drugi se prevare kad kažu za 360stepeni (znači ide isto kao do sada u istom pravcu), mjesto za 180 (vrati se u rikverc).
To je samo pogrešna uzrečica kod mnogih.

Mrdo a i mnogi drugi se prevare kad kažu za 360stepeni (znači ide isto kao do sada u istom pravcu), mjesto za 180 (vrati se u rikverc).
To je samo pogrešna uzrečica kod mnogih.

Naravno da je uzrecica samo sto baštovani i razne baje to ne shvacaju.

I kad si vec tu moracanine da te pitam, jesu li ovi iz Morace iz katolicanstva prelsi na pravoslavlje? Bogami sam ja citao da crnogorska plemena jesu. Duklja je bila katolicka knezevina, i danasnji zaguljeni hercegovacki Srbi dobrim dijelom su od katolika.

Poslednja izmena:

I kad si vec tu moracanine da te pitam, jesu li ovi iz Morace iz katolicanstva prelsi na pravoslavlje? Bogami sam ja citao da crnogorska plemena jesu. Duklja je bila katolicka knezevina, i danasnji zaguljeni hercegovacki Srbi dobrim dijelom su od katolika.

Velika većina crnogorskih plemena nastaju kasnije, za vrijeme Turaka...

U Duklji je bilo i katoličanstva i pravoslavlja... u Zeti je dominiralo pravoslavlje... vjere su se često mijenjale pogotovo u Bosni i Humu, gdje je bilo još i krstjana...

A kad si ti već ovdje da ja tebe priupitam od koga su zaguljeni hercegovački muslimani, od pravoslavnih ili katoličkih Srba??? :per:
:D

Mrda je meni najbliži genetski na forumu...Obojica imamo po 75% srpske i 25% albanske krvi...Znači, Srbi smo...

Velika većina crnogorskih plemena nastaju kasnije, za vrijeme Turaka...

U Duklji je bilo i katoličanstva i pravoslavlja... u Zeti je dominiralo pravoslavlje... vjere su se često mijenjale pogotovo u Bosni i Humu, gdje je bilo još i krstjana...

A kad si ti već ovdje da ja tebe priupitam od koga su zaguljeni hercegovački muslimani, od pravoslavnih ili katoličkih Srba??? :per:
:D

U Zeti i Crnoj Gori je dominiralo katoličanstvo, ali to ne menja srpski karakter Crne Gore, kao i Hercegovine uostalom....Neretljani su srpsko pleme (pop Dukljanin ih nedvosmisleno svrstava u Srbe) iako su katoličke vjere.

Back