Platon?

• Začetnik teme Začetnik teme Mari@
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kosmarac:
Sta je s tobom prijatelju?Pa tema mi je dole Postistorija,pogledaj.I sta jel sam "nas"?Mislis jel pripadam korpusu srpskih palanackih koterija?Ne.Ti ovde izgleda dolazis da bi vredjao sta.Si pokupio ono Rostiljdzija od Tijanica,ne?Ajd pisi ako zelis.

Cenjeni filosofe Kosmarachu, zahvaljujem se na pravu da odgovorim na Vasu temu- to mi laska.NEMAM ni zelju ni nameru da Vas prisvajam(daleko bilo), a kao sto cete videti,i ako procitate jos neki moj post na topicu Drustvene nauke(Apsolut postojanje, Relativizam, ekonomija), nisam narocito lokalpatriotski raspolozen. Kad se promeni vise zemalja i gradova u zivotu to jednostavno nestane- zato mislim i da bi promena vazduha za gos'n Hamburgerdziju imala blagotvorne efekte. Ma kako malo nekog cenio gos'n McDonalds ipak nije za mene sto , nego ko. Sto se neznanja tice, nadao sam se da cete ga Vi, kao stariji i, nadam se, upuceniji od njega ispraviti da ne bi morali da slusamo onakva laprdanja kakvima nam se gos'n Pljeskavica predstavio. Stoga cu morati, nazalost samo ukratko, to ja da ucinim. Zivot je kratak da bi se tracio na Pljeskavice (sem onih sa rostilja) i nadri-filosofe raznih boja. Inace, trebalo bi da razlikujete ironiju i sarkazam, da ne pricamo o ironiji i persiflazi, dok tek nasuprot njima stoji vredjanje, kao sasvim drugaciji i nesrodan pojam. Primere tako necega mozete videti u postovima Vaseg sticenika, te Vas molim da ga ubuduce redovno tretirate medikamentima, kako za njega savetuju i drugi forumasi, recimo bas na forumu Nis.
Za Vas predlazem delo "Ironija" Vladimira Jankelevicha, u izdanju Izdavacke knjizarnice Zorana Stojanovica (bez ironije 8).

PS Izvinjavam se sto sam pogodio da se krijete iza imena gost i da pisete i kad niste prijavljeni pod svojim nikom. No, cenjeni filosofe Kosmarachu, ne znam zasto bih morao da znam koje to teme otvarate i pod kojim nikovima- to nije uslov ucesca na forumu, zar ne? A da su uslov, recimo, inteligencija i obrazovanje (predstava o onom o cemu se pise), gos'n Rostilj ne bi dugo uzimao ucesca, kao sto se moglo videti.
Srdacan pozdrav! :D

:D

Vidim da sam udario tamo gde te najvise boli, sinko iz lepog belog grada. :lol: Nemoj samo da me pamtis i van foruma, posto se daje primetiti kroz postove da ti je samopouzdanje vec poljuljano, da se osecas malo vise uvredjenim no sto sam mislio da ces biti. Mozda sam preterao, istina, previse je informacija stiglo u tvoju glavu odjednom.
Izvinjavam ti se zbog toga.

Hteo sam da kazem: pogodio si, ali to nije ni bilo tesko - ja jesam rostiljdzija, doduse sa malim "r", ali to ne menja stvari. Ipak, pitacu se i nadalje, ako si ti kakav akademchitj iz velikog nam belog grada a toliko puno znas, kakvi li su oni koji u mom rostiljdzijskom, hamburgerdzijskom gradu studiraju ili izucavaju te nekakve nauke i filozofiju?!

Kosmarac, videh da si pametan chovek, ali gubim volju da postujem pod verovatnim bezglavim upadima ove minijature od mozgitja odozgo. Htedoh da pohvalim kako si napisao naziv mesta odakle si, izgleda da imamo slicne poglede sto se tice politike (barem po tome kako si napisao naziv tvog grada).

Da Nice jasno nam je gde zivimo.I bas zbog toga apelujem momci na kulturu dijaloga.Ja se zaista ne obazirem na napade tog tipa vec me samo nasmeju.I Greuyaguar zaista mi je bilo smesno ono o frustriranosti,jer mislim za uzvisenost duha potrebna je i autoironija.A napad na licnost diskutanta nikako nije logicka argumentacija,zato ne pricaj o ironiji jer si upotrebio gomilu teksta zarad toboznjeg "raskrinkavanja protivnika",a to je vec poznat arsin ovdasnjeg komuniciranja.Pa nisi uzdrmao javno mnenje tvojim postovima.Niko ovde nije ni Basara ni Cosic,mada cemo poceti liciti na tu gospodu ako ovako nastavimo.Mali smo narod ljudi,malo je net kulture,tj korisnika ovih foruma.Filozofija nam je slabasna i svodi se na nekoliko imena Djuric i...Konstantinovic,mozda Zivotic,Nikola Milosevic,jedini ljudi sa pecatom autenticnosti i nekakve velicine i uzori.Dakle nas trojica ovde zainteresovanih(ja pre svega za politicku filozofiju),pa ljudi pisimo nesto.Evo ja cu dodati na mojoj temi jos nesto,a i prebacicu sa drugog foruma neke tekstove i otvoriti novu temu.Molim vas bez napada daljih i cujemo se.

Kosmarac:
Da Nice jasno nam je gde zivimo.I bas zbog toga apelujem momci na kulturu dijaloga.Ja se zaista ne obazirem na napade tog tipa vec me samo nasmeju.I Greuyaguar zaista mi je bilo smesno ono o frustriranosti,jer mislim za uzvisenost duha potrebna je i autoironija.A napad na licnost diskutanta nikako nije logicka argumentacija,zato ne pricaj o ironiji jer si upotrebio gomilu teksta zarad toboznjeg "raskrinkavanja protivnika",a to je vec poznat arsin ovdasnjeg komuniciranja.Pa nisi uzdrmao javno mnenje tvojim postovima.Niko ovde nije ni Basara ni Cosic,mada cemo poceti liciti na tu gospodu ako ovako nastavimo.Mali smo narod ljudi,malo je net kulture,tj korisnika ovih foruma.Filozofija nam je slabasna i svodi se na nekoliko imena Djuric i...Konstantinovic,mozda Zivotic,Nikola Milosevic,jedini ljudi sa pecatom autenticnosti i nekakve velicine i uzori.Dakle nas trojica ovde zainteresovanih(ja pre svega za politicku filozofiju),pa ljudi pisimo nesto.Evo ja cu dodati na mojoj temi jos nesto,a i prebacicu sa drugog foruma neke tekstove i otvoriti novu temu.Molim vas bez napada daljih i cujemo se.

Mislim da mi nije zivotni san da "raskrinkam" nekog kao sto je gos'n Nietzsche, zao mi je sto to nisi zapazio. Rekao bih da je samo moje ucesce na ovom forumu vrhunac samoironije, jer ga ja i ne shvatam dovoljno ozbiljno da bih uopste pokusavao da nekog ili nesto uzdrmam, dokazem nekakvu vlastitu tezu, ili demonstriram nevidjenu prodornost. Ovo je mesavina zabave, razbibrige, afilijacije pomesane s mogucnoscu da se nesto i nauci, i to je sve. Uzvisenost nije u suvoparnoj retorici, to sam pokusao da ti kazem, valjda je to OK . Da ne bismo ispadali teatralni budimo opusteniji i manje "uzviseni", mozda jos nekoga zainteresujemo za filosofiju, sto da ne? Vidi kako stoje stvari na Postistoriji- jednostavno nema odgovora. Namerno se nisam i sam ukljucio, da bi ti video gde je problem. Nadam se da cemo se bar oko toga sloziti. Shvati, Kosmarac, treba prezentaciju pomalo prilagoditi citaocima, a ne samo drzati distancirana strucna predavanja. Dobro, mozda sam preterao peckajuci Nietzshe-a, ali, tesko da to treba uzimati tako ozbiljno. Cosic i Basara? :D Hmmmmm, tesko, ali ako moram da biram, neka budem Basara. :lol: Inace, zao mi je sto je Nislija tako vatren igrac, peckanje i prepucavanje je sasvim OK, ako se ne shvati preozbiljno i ne predje u vredjanje, sto je njemu obicaj- to tek sad vidim iz njegovih diskusija, nisam dugo na ovom forumu. Za mene,i sto se mene tice- ta prica je gotova. :D
Nemoj me pogresno shvatiti, meni je simpaticna tvoja ozbiljnost, ali mislim da ti recnik uopste ne odgovara ni godinama ni interesovanjima ucesnika. Dopadaju mi se tvoja interesovanja i teme koje otvaras. NAZALOST, SAD NEMAM VREMENA DA ODGOVARAM. Ok? Nadam se da nisi zlopamtilo, meni ne smeta kad je neko ostar, mislim da si odmeren, i to je dobro. Sem toga, vidi se da znas sta pricas, ali unesi malo vise licnog tona- ne vredi se pozivati na Hegela kad je rec o postistoriji. Bices i prihvatljiviji citaocima koji vole rock i Stoyu i pisu maturske radove. Vazi? Sve najbolje.

Platon je bio Sokratov ucenik, a kad je Platon imao oko 29 godina Sokrat je popio pehar sa otrovom, jer je na to bio osudjen, bla bla. E sad, za Platona je Sokratova smrt bila izraz toga kakva suprotnost moz epostojati izmedju faktickih odnosa u drustvu i onoga sto je idealno i istinito. Platona zanima ono sto je vecno i nepromenjivo u prirodi kad je rec o moralu i drustvenom zivotu. On smatra da sve sto mozemo dodirnuti itd. tece, tj. menja se i da sve sto pripada tzv. svetu cula propada. On je delio svet na svet cula i svet ideja. Hoce da kaze da negde u nekom vanvremenskom obliku je sve naprav;ljeno i sve je vecno. Ideje su ogranicen broj uzora koji se nalaze negde, iza svega sto vidimo.
Nadam se da si citala o tzv. Paraboli o pecini, bez toga nista
Ima mnogo da se prica o svemu tome a ja sam umorna pa pa

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back