Plata......

O plati se pregovara, postoji raspon, ne moze ni odmah ni precizno da se kaze kolika ce biti. A nije ni sve u plati, jer npr. ti mozes da pristanes i na nizu platu ukoliko ces dobiti lap-top, mobilni sa placenim razgovorima, zdravstveno osiguranje, akcije firme, privatni penzioni fond, besplatan rucak u firminom restoranu... Ili bi pre pristao na nesto visu platu, a da nemas neke ili sve nabrojane beneficije?

Ako dobije lap top,mob.tel. to su ti sredstva za rad koja i inače poslodavac mora da ti obezbedi jer radiš sa tim.Za penziono zdravstveno i invalidsko osiguranje nema pregovora jer je svaki poslodavac po zakonu dužan da te pijavi.Obrok na radnom mestu se takođe vodi pod topli obrok a ako preduzeće nema uslova za to onda treba da ga isplati u novcu i to opet po zakonu.Zašto bi plaćao privatni penzioni fond kada ga poslodavac već plaća? Tako da ništa od nabrojanog nisu beneficije već ono što je po zakonu već definisano.;)

Poslednja izmena:
Tesko pitanje..., neko ce raditi za 100 eur ako mora, neko nece da se sagne da podigne 100 eur sa ulice.

Logicno bi bilo da mjesecna primanja budu nesto veca od potrosacke korpe, ali ne one koju izracuna drzava nego one koju izracuna neko udruzenje potrosaca, recimo.

Sve u svemu, prosjecna 3-4 porodica ne bi trebalo da ima mjesecno ispod 1000 eur, 1500 bi bilo solidno, a sve preko bi bilo extra!

Tesko pitanje..., neko ce raditi za 100 eur ako mora, neko nece da se sagne da podigne 100 eur sa ulice.

Logicno bi bilo da mjesecna primanja budu nesto veca od potrosacke korpe, ali ne one koju izracuna drzava nego one koju izracuna neko udruzenje potrosaca, recimo.

Sve u svemu, prosjecna 3-4 porodica ne bi trebalo da ima mjesecno ispod 1000 eur, 1500 bi bilo solidno, a sve preko bi bilo extra!

Stavila sam listu potrošačke korpe na Poslovni leksikon pa možeš sam da izračunaš msm sa njom moraš u prodavnicu da popišeš cene.;)
Izvinjavam se što je tako sitna ali ako imaš mogućnosti probaj da uveličaš.

Јел се ти то жалиш или хвалиш? :think:
Ако 50.000 потрошиш на смешан живот, онда се у Србији изузетно лепо живи...

Hvalim ??? :D Jel se ti sprdas druze ??? Ja sam hteo da kazem da ja zivim smesno sa tim parama, a to je toliko-koliko trenutno sebi mogu da priustim, ne stedim ni dinar pokusavam da zivim normalno i ne uspevam. Ti druze ako mislis da je lep zivot, kad svake godine trebas da grcas da bi izdvojio 500-600 eura za letovanje ili zimovanje, za oblacenje o automobilu necu ni da pricam...onda treba da ti daju diplomu za africkog roba i od sutra vec da krenes da radis slavery jobs za pola hleba i litar rose.

Hvalim ??? :D Jel se ti sprdas druze ??? Ja sam hteo da kazem da ja zivim smesno sa tim parama, a to je toliko-koliko trenutno sebi mogu da priustim, ne stedim ni dinar pokusavam da zivim normalno i ne uspevam. Ti druze ako mislis da je lep zivot, kad svake godine trebas da grcas da bi izdvojio 500-600 eura za letovanje ili zimovanje, za oblacenje o automobilu necu ni da pricam...onda treba da ti daju diplomu za africkog roba i od sutra vec da krenes da radis slavery jobs za pola hleba i litar rose.

Tako je!

Ja bi bio zadovoljan sa platom od 700 eura stim sto imam krov na glavom i nemoram da placam kiriju . Ono sto je zanimljivo jeste da sam i ja zavrsio taj Megatrend , Fakultet za poslovne studije , gde god sam trazio posao nisu me pitali na kom sam fakultetu zavrsio ekonomiju vec dali imam iskustva u tom poslu , a iskustvo nemaju ni oni sa drzavnog fakulteta posle zavrsene studije . Prosle godine sam jurio da volontiram kako bi dobio to iskustvo , pritom nisam spominjao da sam zavrsio Megatrend , ako mi verujete niko nije hteo da me prihvati kao volontera , nece ni dzabe da im radim . Sad sam u inostranstvu i imam dobar posao kao i platu i nisam morao da volontiram niti da imam predhodno steceno iskustvo .

Izvini, ali NEMORAM se piše odvojeno- NE MORAM. To te na Megatrendu nisu naučili. lol :)))

Evo da napišem i ja nesto u ovoj temi.Dakle da se radi mora jer je najgori onaj čovek koji samo kuka kako nema posla ili se zadovoljava ako radi sa mrvicama tjst platom koja je ispod 300 evra.Da se razumemo plata iznad ove cifre pa do 500 eura krpi rupe a iznad nje do 1000 eura ja smatram dobrom platom,preko toga je luksuz.Ja sam radio u vojsci 10 godina i upocetku dok se nisam ozenio bio sam zadovoljan i sa 200 eura a sada nisam zadovoljan ni sa 500 eura.Napustio sam vojsku poceo da radim privatno i okusio šta znaci i kad zaradiš mnogo a i kad zaradiš malo.
Nezadovoljavam se ni sa mesecnom zaradom i od 500 eura ali i nekukam jer sam svestan i sposoban(verujem u sebe) da mogu zaraditi jos dva puta toliko i trudim se da to ostvarim.
Treba teziti tome da se traze nacini za vecom zaradom a ne da se zadovoljamo mrvicama koje nam neko baci.Ideja i samo ideja.Ja trenutno pokrecem novi posao pa ce da vidimo koliko sam upravu.

U zavisnosti od poslodavca "ali" verujem da bi se dogovorili. Takodje zavisi i od posla koji bi radio npr ne mozete da radite posao ako plata nije u skladu sa obavezama, i obrnuto. Ima puno ljudi dodju na razgovor za posao i kod postavljenog pitanja "koliko bi vam plata bila?" odgovore do 40 000 din. ili manje od 20 000 din. idealan odgovor je da kazete "od" 20 000 pa kako se budem dokazivao verujem da ce mi i plata biti visa.

Da je samo malo srece pa da za niskoprofitna zaposlenja radnici traze 30 000 min (5 dana x 8h u nedelji a ostalo poseban obracun) i to uz prijavu bilo bi puno bolje svima. Siguran sam da svaki iole poslodavac koji ima firmu moze toliko da izdvoji ali nece jer njemu treba za jahte, krstarenje, besna kola , pratnje od xxxxE po danu ... a drzavni zakoni ga ne stimulisu niti ga teraju da ispostuje zakonsku proceduru.
Sadasnje stanje je posledica 10g vodjenja pogresne poslovne i politicke politike.

Poslednja izmena:
Radila bi i za duplo manje pare kao nastavnik osnovcima (odrzis par casova dnevno i kuci, a o raspustima da ne pricam - sa tim slobodnim vremenom mogla bih jos dve nastavnicke plate da zaradim u privatnom aranzmanu). A na puno osmocasovno radno vreme, plus prekovremeni rad "po potrebi" ne bi ni mrtva pristala bez 700-800 eur i vise. Za manje ne bih radila, nego bih izdala gajbu, preselila se u planinsku kucu i bavila se uzgojem borovnice i brusnice, plus prihod od izdavanja i malo prevodilackog tezgarenja - vise mi ne treba. Cak se u poslednje vreme ozbiljno razmisljam da dam otkaz i posaljem sve u pizdu materinu. Narocito kad sam neispavana i umorna kao danas
ojVVk2J071365345.gif

Radila bi i za duplo manje pare kao nastavnik osnovcima (odrzis par casova dnevno i kuci, a o raspustima da ne pricam - sa tim slobodnim vremenom mogla bih jos dve nastavnicke plate da zaradim u privatnom aranzmanu). A na puno osmocasovno radno vreme, plus prekovremeni rad "po potrebi" ne bi ni mrtva pristala bez 700-800 eur i vise. Za manje ne bih radila, nego bih izdala gajbu, preselila se u planinsku kucu i bavila se uzgojem borovnice i brusnice, plus prihod od izdavanja i malo prevodilackog tezgarenja - vise mi ne treba. Cak se u poslednje vreme ozbiljno razmisljam da dam otkaz i posaljem sve u pizdu materinu. Narocito kad sam neispavana i umorna kao danas
ojVVk2J071365345.gif
Razgovarao sam proslo leto sa planincina(Stara Planina) i ideja ti je losa.Ne moze se od toga ziveti,a ulaganja su ogromna i neisplativa(mislim na kucu u kojoj bi se zivelo).Kad padne sneg nema nikakvih aktivnosti,a kisnih dana u prolece i jesen koliko hoces.Ja sam jednom tako razmisljao,sta cu i kako cu za koju godinu,da sve otkacim,ali....ne ide.Da se moze tamo ziveti ne bi toliki narod otisao i ne vracaju se ni sada kad su u penziji,a rodjeni su tamo.Da ne govorim o ostalim problemima kao sto su:katastrofalni putevi,nema lekara,nema apoteka,losa struja,nema prodavnica....zamro zivot totalno.Planina je dobra leti,za godisnji,malo da se prepusti covek prirodi,a za nesto drugo.....pisi,,Propalo!"

Back