Planetarijum

Ako neko moze da mi pomogne oko horara. Pitanje je da li ce doci do ljubavnog odnosa. E sad ja sam Ve on Ma iznedju nas So. Sve u Lavu u 5p. So vlada 5 poljem pa me asocira na ljubav. Prvi mesecev aspekt je opozicija sa Ve ali je orbis veliki. Da li opozicija mote da nadjaca konjukciju?

Konjunkcija Venere i Sunca u horarnim pitanjima može da ukaže na početak neke ljubavne veze.
Telesno spajanje, ili konjunkciju ne može da spreči drugi aspekt, ili, može malo da ometa aili ne i da je spreči ali svejedno, Mesečeva opozicija je sa vladarem ASC, što je signifikator pitača, tako da nije nešto što bi dovelo do realizacije pitanja. Osim toga, Mesečev prvi aspekt je sekstil sa Jupiterom.
Ja pre nešto mislim da će se pojavit neko drugi, Venera će prvo imati konjunkciju sa Suncem pa tek kasnije sa Marsom.
Mesec je pun, a opozicija sa Suncem nije baš fina u horarcima.
Mars za koji dan menja znak i ulazi u Devicu, nekako mi sve liči da bi i ti mogla izgubiti interes za njega, jer Devica nije znak koji Veneri prija, ne daješ mu recepciju. Doduše, ni Suncu, sve su planete na poslednjim stepenima Lava, menjaju znak i kao da se i cela ta situacija menja.

Konjunkcija Venere i Sunca u horarnim pitanjima može da ukaže na početak neke ljubavne veze.
Telesno spajanje, ili konjunkciju ne može da spreči drugi aspekt, ili, može malo da ometa aili ne i da je spreči ali svejedno, Mesečeva opozicija je sa vladarem ASC, što je signifikator pitača, tako da nije nešto što bi dovelo do realizacije pitanja. Osim toga, Mesečev prvi aspekt je sekstil sa Jupiterom.
Ja pre nešto mislim da će se pojavit neko drugi, Venera će prvo imati konjunkciju sa Suncem pa tek kasnije sa Marsom.
Mesec je pun, a opozicija sa Suncem nije baš fina u horarcima.
Mars za koji dan menja znak i ulazi u Devicu, nekako mi sve liči da bi i ti mogla izgubiti interes za njega, jer Devica nije znak koji Veneri prija, ne daješ mu recepciju. Doduše, ni Suncu, sve su planete na poslednjim stepenima Lava, menjaju znak i kao da se i cela ta situacija menja.
Istina ja vec gibim polako interesovanje...

Kontekst je sasvim ispravan.
Planete su simboli.

Saturn je planeta koja deluje na podsvesnom nivou, kao senka ( ukoliko ne simboliše okolnosti ili neke druge osobe )

Kao planeta podsvesnog, ima osobinu da kod pojedinih ljudi razvija potrebu, ili sklonost ka pretvaranju, prerušavanju, glumi...
U tom smislu je izražen kod osoba koji se odlučuju za glumu, i kao profesiju ili poziv jer ih čini naročito *talentovanim* da se izmeste iz svoje prave prirode i ličnosti. Ta sklonost im je urodjena, kao sastavni deo ličnosti -jer Saturn je glumac.

Samo racionalno razmišljanje i poznavanje simbolike, nikakva više filozofija i beletristika.

Prvi put čujem da je Saturn planeta podsvesti.
Planeta koja simboliše materiju, materijalizaciju, materijalni svet, građenje i ostvarenje, kao i granicu opipljivu između svetova, kako ona može biti podsvesna.

Kapiram da je morala u TA dok nisu otkriveni Neptun i Uran da uzima i te uloge, ali zaista mi nema smisla to nikakvog.

Zar nisam svesna svog materijalnog tela, nisam nesvesna sebe, kada se vidimo u ogledalu, već sa godinu i nešto smo svesni da smo to mi.

Saturn u modernoj astrologiji baš predstavlja svest, i to kolektivnu svest, za razliku od njega Mesec predstavlja ličnu svest. Oba su na istoj osi.

Uran dalje predstavlja lično nesvesno, memoriju do koje ne možemo svesno dosegnuti u svom umu, a Neptun kolektivno podsvesno.

Saturn predstavlja tu granicu našeg svesnog dela sa podsvesnim delovima, čim nešto dođe iz podsvesnog dela u realm Saturna, tada se kolektivna svest diže na viši nivo, i kolektivna svest više nije ista, znači prodiranjem u svoj podsvesni deo, podižemo svoj svesni deo...

Saturn predstavlja realnost u kojoj živimo. I ta realnost nije ista, stalno se menja, tj. postajemo svesni nečega na kolektivnom nivou, i to onda postaje naša nova stvarnost, naša nova civilizacija...

Nisam nikad čula da Saturn predstavlja podsvest...

Takođe ovo što si navela za glumu su osobine Neptuna, koje je očigledno u TA preuzimao Saturn.

Planeta koja simboliše materiju, materijalizaciju, materijalni svet, građenje i ostvarenje, kao i granicu opipljivu između svetova, kako ona može biti podsvesna.

Kapiram da je morala u TA dok nisu otkriveni Neptun i Uran da uzima i te uloge, ali zaista mi nema smisla to nikakvog.

Pa to je knjiga Liz Green a ona nije Tradicionalni astrolog već Moderni. O njegovm maskama, negovom pretvaranju, pisala je kroz sve delove svoje knjige. Pročitajte je, preporučujem je.

Saturn je planeta koja deluje na podsvesnom nivou, mada to ni ne čudi puno, s obzirom da se Saturn raduje baš u 12. polju.
Njegovi obrasci kroz našu psihu deluju na nesvesnom nivou, kao što su kompleksi, strahovi, iracionalni strahovi, melanholija, patnja, tuga, fobije.

Saturn, pored toga što vlada 1 poljem koje predstavlja naše fizičko i materijalno telo, kosti, kožu, daje našem biću fizički oblik, takođe vlada i 8 poljem a raduje se u 12. polju, oba polja su u averziji sa našim ASC što znači da na njih ne možemo svesno da utičemo, zato strahovi, fobije, kompleksi, i jesu na nivou nesvesnog dela našeg bića.

Inače, svest nije ni Mesec ni Saturn, već Sunce.

Mesec su naši instikti, zato i vlada našim prvim godinama života, ranim detinjstvom, novorodjenim bebama.

Kroz Mesec se ponašamo impulsivno, instiktivno, to su one reakcije koje ne možemo da kontrolišemo, kako doživljavamo okolinu, kako reagujemo na ono što nam se dešava, kako doživljavamo spoljašnju stvarnost.

Naša svest jeste naše Sunce.

Poslednja izmena:
Ja ću samo na kratko da se ubacim.

Saturn nema nikakve veze sa podsvešću i ne deluje na tako visokim lokacijama. Kao planeta ograničenja i opipljivog i realnog, ne može da dozvoli sebi da se upušta u bilo šta nadrealno (domen Vatrenih i Vodenih) ili nepostojano (domen Zemljanih). To se ogleda i u znaku Jarca koji se vezuje za planetu Saturn i ovi ljudi ne vole da fantaziraju, niti vole prazne priče.

Jarac je znak kolektivnog karaktera, isto kao i Strelac, Vodolija i Ribe.

Ali planeta Saturn nema veze sa svešću (Uran), već sa treznošću (suv racionalizam).

O0Wv.gif

Aktivnost prenosa informacija (Merkur) u samom okviru mozga su karakteristika egzaltacije Merkura u Vodoliji. Za najvišu tačku (Uran) možemo naglasiti upravo Mozak kod čoveka. Zapravo, Uranom bi mogli da okarakterišemo kompletan centralni nervni sistem.

+++''''+++'''+++'''+++'''+++

U psihologiji karakteristika SVESTI se ogleda u sposobnosti individue da sebe prepozna u ogledalu. Smatra se da su ljudi svesna bića, dok mnoge životinjske vrste su nesvesna bića jer sebe ne mogu prepoznati u odrazu ogledala. Ovu podelu imamo i u Astrologiji na osnovi LJudskih i Životinjskih znakova zodijaka, te se smatra da su Ljudski znakovi misaoni, tj. okrenuti ka ljudima i svesti o ljudskim potrebama, dok su životinjski okrenuti ka prirodi i ka prirodnim sferama života oko njih.

Iz tog razloga, recimo, Vazdušni znakovi će se uvek vezivati za sve što se tiče socijalnih interakcija i društvenih obaveza jer to je njihova sfera delovanja.

Malo o biznisu

Zanimljivo je kako prestaje taj uticaj koji je bio osetan tokom vladavine ere Riba i kako se ljudi lagano preko Filmske industrije (Ribe) okreću ka virtuelnom svetu (ili životu u virtuelnom svetu) (Vodolija).

Video igre su budućnost ljudske rase ili barem privid onoga što sada imamo u okviru ''video igre''. To je neka unutrašnja ljudska težnja, ne znam kako bih drugačije nazvao.

U Astrologiji će 11. da bude primarna, a 9. alternativna metoda učenja.

U biznis svetu je uveliko 11. preuzela vođstvo jer kompanije moraju da se okreću ka Thought Leadership-u i medijskim relacijama koje prevazilaze običan PR marketing. Za promenu ove dinamike je bilo potrebno ne više od 9. godina. A to najviše rade BiBiSijevci sada i to je ono što sam primetio da je fokus. Rasteretiti svoje resorse, a koristiti resorse drugih kompanija u svetu za svega par minuta.

Ili modeli organizacija, na primer.

Sa normalnom hijerarhijom nije više moguće ostvariti veliki doprinos i ostvariti ogroman prihod novca, zato se prave flatarchies jer doprinose više celoukupnoj kompaniji, a nivo posla više nije uslovljen nadređenim i podređenim članovima. Podređeni daje papir nadređenom, nadređeni daje papir supernadređenom, supernadređeni reguliše između šefa i nadređenog, a za to vreme posao podređenog je u teškoj stagnaciji. Da se meša u posao kolege s posla ne sme. Branko Kockica sistem jbt. Odvratno.

Evo, recimo, kompanija Steam je najbolji primer Flat organizacije. Nema nadređenih i podređenih. Funkcionišu individualno i zasebno, a projekte vrše po dogovoru. Ostaju najveća i najuticajnija PC gaming kompanija u svetu trenutno! I samo ime sve govori - STEAM/PARA. Već su jaki i sa Uranom, a i sa Neptunom.

Ili recimo holakratski sistemi poslovanja, bez nadređenih ponovo!

Funkcionalnost i poslovanje su barem 50% brži u poređenju sa starim modelom hijerarhijskog tipa.

Hijerarhijski tip poslovanja mora da se adaptira i da barem dobar deo svojih resorsa podeli na različite klustere, u suprotnom cela kompanija će doživeti krah u poslovanju isključivo zbog neodređenosti poslovanja i nemogućnosti izvršenja.

Mogu i kombinacije, jedan deo firme je tradicionalan, drugi deo (klaster) holakratski, a treći koji je striktno povezan sa marketingom ili dizajnom je kompletno flat sistem poslovanja. I ovakve kompanije će biti i ostati najjače na svetu.

Uranovski princip se nazire i funkcioniše u ovo vreme apsolutno odlične tranzicije sa lokalizovanog posla na nelokalizovano poslovanje.

Čak i nastavnici u školama, tj. prosvetari su morali da se adaptiraju ocenjivanju učenika preko elektronskog dnevnika. Sa bilo koje lokacije upadaju u sistem i daju ocene đacima ili stavljaju napomene. Produktivnost raste, vreme se čuva, a sve zahvaljujući okviru Vodolije gde je upravo onaj Merkur Device radnika najaktivniji.

Prema evolutivnoj astrologiji koju zastupam, Mesec je naš ego, koji simboliše naše sebične potrebe. Nema ničeg podsvesnog tu, veoma smo svesni svojih potreba. Sunce ide posle toga i Sunce je ekspresija ega. Sve planete do Saturna su svesne i veoma lične.

Mesec su naše svesne potrebe, mi. Saturn smo mi kolektivno. Nema nikakve podsvesti tu, to je civilizacija.

Mesec kao i naš ego je promenljiv. Sunce ne može biti ego jer se ego menja vremenom a to nije Sunce koje je fiksno.

Različite filozofije jbg.

Poslednja izmena:
Ja ću samo na kratko da se ubacim.

Saturn nema nikakve veze sa podsvešću i ne deluje na tako visokim lokacijama. Kao planeta ograničenja i opipljivog i realnog, ne može da dozvoli sebi da se upušta u bilo šta nadrealno (domen Vatrenih i Vodenih) ili nepostojano (domen Zemljanih). To se ogleda i u znaku Jarca koji se vezuje za planetu Saturn i ovi ljudi ne vole da fantaziraju, niti vole prazne priče.

Jarac je znak kolektivnog karaktera, isto kao i Strelac, Vodolija i Ribe.

Ali planeta Saturn nema veze sa svešću (Uran), već sa treznošću (suv racionalizam).

O0Wv.gif

Aktivnost prenosa informacija (Merkur) u samom okviru mozga su karakteristika egzaltacije Merkura u Vodoliji. Za najvišu tačku (Uran) možemo naglasiti upravo Mozak kod čoveka. Zapravo, Uranom bi mogli da okarakterišemo kompletan centralni nervni sistem.

+++''''+++'''+++'''+++'''+++

U psihologiji karakteristika SVESTI se ogleda u sposobnosti individue da sebe prepozna u ogledalu. Smatra se da su ljudi svesna bića, dok mnoge životinjske vrste su nesvesna bića jer sebe ne mogu prepoznati u odrazu ogledala. Ovu podelu imamo i u Astrologiji na osnovi LJudskih i Životinjskih znakova zodijaka, te se smatra da su Ljudski znakovi misaoni, tj. okrenuti ka ljudima i svesti o ljudskim potrebama, dok su životinjski okrenuti ka prirodi i ka prirodnim sferama života oko njih.

Iz tog razloga, recimo, Vazdušni znakovi će se uvek vezivati za sve što se tiče socijalnih interakcija i društvenih obaveza jer to je njihova sfera delovanja.

Delfini mislim sebe prepoznaju. A imaju istu građu mozga kao mi. Skoro identičnu.

Ubaci se, ne na kratko!

U suštini, kao što već objasnih, Saturn deluje i na opipljivom, materijalnom, kroz našu telesnu strukturu ( vladajući 1 poljem ) ali i na nivou podsvesti ili kao podrška ili kao opstrukcija, stvarajući komplekse,, fobije, iracionalne strahove, nesigurnost...

Jung je zaslužan što je u pshihološki rečnik uveo pojam kompleksa. Za komplekse uopšteno možemo reći da predstavljaju nesvesne sadržaje koji su odgovorni za poremećaj svesti. Kompleksi se uočavaju putem konstelacija kompleksa a to je stvaranje psihološki nabijenog trenutka u kojem je naša svest uznemirena određenim kompleksom. To je onaj trenutak kada možemo reći da nas je neko “dirnuo u žicu” ili “udario tamo gde smo najslabiji”.

Za komplekse kažemo da su svojevrsna predstava ili imago jer pripadaju isključivo subjektivnom, psihološkom svetu a konstruisani su kao ljudski instinkti. Npr. pojava straha kada se susretnemo s nečim što nas potencijalno može ugroziti; javlja se naglo i sa određenom snagom kao što se javlja i svojevrsni kompleks kada se iz nesvesnog pojavi u svesti. Predstave kompleksa poseduju unutarnju koherentnost te se ponašaju kao animirano strano tielo u sferi naše svesti. Kompleks je stabilan i traje u vremenu. Predstavi kompleksa možemo dati i određenu formu npr. kao kocka, valjak, kugla i slč.

Od pojave kompleksa se u svakodnevnom životu teško branimo jer oni oduzimaju energiju svesnome delu naše osobnosti. Ipak, neke osobe se od njih mogu obraniti (blokirati konstalaciju kompleksa) putem snažne volje.

Frojd je otkrio Edipov kompleks, Elektrin kompleks, kompleks majke, kompleks moći itd...

Svi kompleksi, strahovi, fobije, korene imaju na nivou podsvesti, a Saturn je taj koji ih u nekom obliku personifikuje svojim položajem u znaku, kući ili aspektima.

Ok, kompleksi se stvaraju u realnom životu, ali čim uđu u podsvest oni više nisu Saturn nego Neptun, i time mnogo opasniji, jer ih nismo svesni.

Ne vidim kakve veze Saturn ima sa kompleksima potisnutim u podsvest...

Opet kada neki kompleks iz podsvesti izađe na svetlost dana, on više nije vezan za Neptun nego smo ga svesni, postaje Saturn...

Kompleks oca Saturn/Sunce
Kompleks majke Saturn/Mesec
Kompleksi manje vrednosti, veće vrednosti...kompleksi nevoljenosti / Saturn/Venera...sve je posledica Saturna.

Ništa nigde ne ulazi niti postoji prelazak iz svesnog u nesvesno, možeš prihvatiti činjenicu ( a i ne moraš to prihvatiti ) da poseduješ neki kompleks, strah ili nesigurnost, ali ga ne možeš ni iskontrolisati niti ga se, u najvećem broju slučajeva, možeš rešiti ili izlečiti.

Saturn stvara i predstavlja naše bolne tačke na koje smo osetljivi i u najboljem slučaju, rešavamo ih se prividno, putem nadkopmenzacije.

Npr Saturn povezan sa Merkurom može biti predstavljen kao nesigurnost u komunikaciji, ili problem u verbalnom izražavanju, ali se može kao nadkompenzacija izraziti kroz preteranu brbljivost i priču.

Saturn u aspektu sa Venerom se može ispoljiti kao stalni kompleks i osećaj niže vrednosti, osećaj nevoljenosti ali se kao nadkompenzacija može ispoljiti kroz promiskuitet...

O Saturnu:
Saturn ne deluje transformativno, već stacionirano.
Saturn ne vlada prvim poljem u astrologiji već desetim.

Saturn i Kompleksi:
Saturn Sunce daju ogromnu povezanost sa Ocem, a Saturn Mesec ogromnu povezanost sa majkom. Kompleksi mogu nastati samo ako se ove planete dokače vodenih kuća, a najviše IC i XII.
Saturn donosi prepreke i moguće komplekse kod ljudi sa jakim pozicijama Jarca, pogotovo kada ne mogu da dominiraju ili se iskažu u određenoj delatnosti koju vole da rade. Koja je to vrsta kompleksa zavisi od pozicije Meseca u karti, kao i postavke MC.

Mesec i Kompleksi:
Kompleksi dolaze preko Meseca u najvećoj meri, kao i planetama u aspektu sa Mesecom. A pogotovo odnos između Sunca i Meseca, kada je negativan.

Šta je smisao kompleksa iz ugla astrologije:
Ako posmatramo šta se sve kolokvijalno podrazumeva kompleksima, svaka pozicija u natalu stvara određeni kompleks jer ne postoji bilo koja pozicija koja se ne može uzeti maliciozno. Ono što neko vidi ili doživljava negativno, neko drugi će videti ili doživeti pozitivno.

Transformacija:
Osma kuća je transformativne uloge, te planete postavljene u istoj će imati transformativnu moć. Planeta koja vlada transformacijom je Pluton.

Mesec i Ego:
Mesec je unutrašnje, interne prirode i ne izlazi na površinu sve do tranzita Meseca preko Meseca, pri čemu nakon aktivacije dolazi do džangrizavog ponašanja, i obraćanja pažnje na to šta ljudi pišu ili rade, preterana nervoza i manifest dosade gde osoba traga da radi ili ulazi u konflikt sa drugima. Kao kada želimo da zaplačemo, a ne možemo, pa tražimo nešto oko čega bi zaplakali. Kao planeta koja se uvek okreće ka unutrašnjem, ne može da predstavlja bila šta u sferi Svesti ili Ega, ali može da doprinese generalnoj slici mentalnog zdravlja. Kao što znamo, postoji razlog zašto je od Lune izvedena reč Lunatic.
Mesec je protiv Sunca u ovom slučaju jer ne podnosi tuđ Ego. Zapravo, većina Rakova ne podnosi nametljivce ili ljude koji previše pričaju o sebi. Ja, ja, ja, je za Rakove veliko crveno svetlo.
Pozicija Meseca gotovo nikada ne dolazi do izražaja u karti, osim ako nije specifično naglašena. Vezaće se za one radnje koje definišu polje gde nam se nalazi znak Raka, a iskazano je preko prvog polja. Introvertno, a ne ekstrovertno. Čim nema ekstrovertnu crtu, ne dolazi do pojma Ega.

Podsvest:
Neptun, Uran i Pluton nisu isključivo podsvesne prirode. I te kako mogu da se manifestuju kada je to dovoljno naglašeno. Njihova funkcija dolazi sa podsvesnih delova, doduše.
Pluton u Škorpiji je paralelan Plutonu u Ovnu, podjednako kao i Mars u Škorpiji, odnosno Mars u Ovnu, ukoliko posmatramo hijerarhijske vladavine. Znamo da je vojska ta koja barata nuklearnim oružjem.

Saturn i strahovi:
Saturn nema nikakve veze sa podsvešću, a iracionalni strahovi se manifestuju u okviru kuće XII. Najveći ljudski strah jeste strah od nepoznatog, a to je upravo XII. Upravo se u okviru XII manifestuju svi naši najveći strahovi, podsvesni, košmari, paralize sna itd.

Saturn funkcioniše tako što želi da racionališe i porazi strah.

Mit o Saturnu koji je povezan sa strahom dolazi od autoritativne prirode koja je prirpisana Saturnu, dok u realnom pogledu Saturn predstavlja zidove koje gradimo oko sebe, a pogotovo kada se plašimo (Mesec) ili kada smo povređeni (Mesec).

Srbi među najsigurnijim ljudima koji se ničega ne plaše:
Srbi su tipični Saturnovci, recimo, obojeni uticajem Bika i Strelca. Sa Mesecom u Škorpiji.
Test pokazuje da Srbi imaju najviši self-esteem, a najmanje neuroticizma u poređenju sa drugim državama:

https://www.webmd.com/balance/news/20050927/whos-number-1-in-self-esteem#1

Čega se Saturn najviše plaši?

Gubljenja pozicije i udara groma ili elektriciteta.

Kompleks oca Saturn/Sunce
Kompleks majke Saturn/Mesec
Kompleksi manje vrednosti, veće vrednosti...kompleksi nevoljenosti / Saturn/Venera...sve je posledica Saturna.

Ništa nigde ne ulazi niti postoji prelazak iz svesnog u nesvesno, možeš prihvatiti činjenicu ( a i ne moraš to prihvatiti ) da poseduješ neki kompleks, strah ili nesigurnost, ali ga ne možeš ni iskontrolisati niti ga se, u najvećem broju slučajeva, možeš rešiti ili izlečiti.

Saturn stvara i predstavlja naše bolne tačke na koje smo osetljivi i u najboljem slučaju, rešavamo ih se prividno, putem nadkopmenzacije.

Npr Saturn povezan sa Merkurom može biti predstavljen kao nesigurnost u komunikaciji, ili problem u verbalnom izražavanju, ali se može kao nadkompenzacija izraziti kroz preteranu brbljivost i priču.

Saturn u aspektu sa Venerom se može ispoljiti kao stalni kompleks i osećaj niže vrednosti, osećaj nevoljenosti ali se kao nadkompenzacija može ispoljiti kroz promiskuitet...

Ovo što si napisala za tipove kompleksa, se slažem. Ali to uopšte nije bila tema, nego podsvest i Saturn.

Nisam rekla da Saturn nema veze sa kompleksima, mislim da svaka planeta stvara određenu vrstu kompleksa, ovo su samo kompleksi saturnovske prirode.

Ali ti si govorila da je Saturn podsvesna planeta, a sada kažeš da ništa ne ulazi niti izlazi iz podsvesti...

Da bi nešto prihvatio prvo ga moraš biti svestan. Kada si ga svestan onda možeš raditi na njemu i naučiti da ga kontrolišeš, tj. da osetiš kada pokušava da preuzme kontrolu nad tobom.
Kada je kompleks u domenu svesti, to i te kako može da se kontroliše i živi sa tim, to svi i radimo postajući zreli ljudi, svesni svojih kompleksa, više ne dozvoljavamo da oni vladaju nama kao u mladosti.

Međutim, kako kompleks nastaje, kao neka trauma, ili bol, koji je toliki da ne možemo da se odmah suočimo sa njim, mi ga potiskujemo duboko u podsvest. I na kraju ga skoro zaboravim... zaboravimo uzrok, ali on iz podsvesti leči svoju bol, i pokušava da razreši tu traumu.

Zbog toga u život privlačimo situacije nesvesno svojim kompleksima, kako bismo ih izvukli na površinu i pozabavili se njima sada posle ko zna koliko godina od bolnog događaja, kada je naš mozak sposoban da se suoči sa tim... Svi ti ljudi i situacije koje naša podsvest priziva u naš život imaju za cilj da nas sada, kada su rane delimično zarasle, podseti na taj događaj, koji možda iz dubina oblikuje naše ponašanje...

Nama to ponašanje se možda ne sviđa, i pitamo se zašto stalno radimo iste greške, ili privlačimo ovakve ili onakve... To postaje iritirajuće, do tačke kada se zapitamo šta je uzrok tome...?

Kada shvatimo uzrok, kada se setimo tih potisnutih trauma... Mi dobijamo šansu da se prema tom događaju postavimo sada drugačije, da razmislimo. A samim tim i da korigujemo ponašanje sada kada smo se izmirili sa tim događajem...

Znači stavljanje bolnih događaja u podsvest je nešto poput veštačke kome, koja je tu samo dok se ne oporavimo dovoljno od šoka, da možemo da reagujemo razumno na datu situaciju...

Privremeno se "slučaj" skladišti u podsvest, dok ne budemo spremni da ga procesuiramo...

A kompleksi kada su u podsvesti, još uvek, ne mogu da se kontrolišu, jer nismo svesni da zbog njih nešto radimo...
A to što radimo, vremenom se pojačava, (privlačenje onih ljudi i situacija gorepomenutih) dok ne postane iritantno... To je način podsvesti da nas opomene, podseti da imamo taj i taj kompleks... Sve dok ne izađe na površinu, na svesni deo, ne možemo ga kontrolisati...

Nadkompenzacija se javlja u toj podsvesnoj fazi, kada nismo svesni šta radimo.

Saturn nije jedini signifikator kompleksa, već i sve ostale planete.

Mi sami smo skup kompleksa, od kojih svaki imaju drugačiju prirodu, i nisu svi u domenu Saturna. Recimo kompleksi vezani za dominaciju i manipulisanje nemaju veze sa Saturnom, već su vezani za Pluton. Pluton/Sunce govori upravo o tim kompleksima, vezanim za oca ili neku takvu figuru. Nigde aspekta sa Saturnom tu ne mora biti, a osoba će imati te munje, i ne da neće moći da ih kontroliše, već će ih jedva postati svesna...

Aspekti Meseca daju komplekse vezane za porodicu i majku, zavisno od aspekata sa kojim planetom... Ne mora biti Saturn.

Poslednja izmena:
Ali ti si govorila da je Saturn podsvesna planeta, a sada kažeš da ništa ne ulazi niti izlazi iz podsvesti...

Nisi me razumela.
Ja sam ovo napisala zbog tvoje konstatacije:

Opet kada neki kompleks iz podsvesti izađe na svetlost dana, on više nije vezan za Neptun nego smo ga svesni, postaje Saturn...

Nema šta da ulazi niti izlazi iz podsvesti, niti prelazi iz Saturna u Neptuna ili bilo kakve druge kombinacije.
Saturn je ALFA i OMEGA, on je početak i kraj, na nivou materijanog sveta ima svoje signifikacije, kao što sam napisala, kroz naše fizičko telo, kičmu, strukturu, kosti, kožu koja naše telo drži na okupu.

Na nivou podsvesti, on svojim uticajem kreira naš ego, našu svest, jer svest je Sunce, a svako svetlo ima svoju senku. Da li će ta senka koja nas prati biti naša podsticajna slika ili demon to zavisi od toga kakvi su njegovi uticaji na nas. U tom smislu, Saturn vlada i 8 poljem koje predstavlja sve ono na čega mi kao ASC, nismo u stanju da utičemo, jer nad tim nemamo kontrolu, kao što su kompleksi, strahovi, fobije, patnje, nesrećni događaji...Iz istog razloga, Saturn se raduje u 12 polju koje je takodje nesvesno, u averziji sa našim ASC jer mi ne možemo uticati na ono što je u ovim poljima.

Kako to kompleks postane svestan i izađe na svetlo dana pa postane Saturn a inače je Neptun, šta to konkretno znači?

Da li si ikada čula za nekoga ko se "izlečio" od kompleksa? :)

Problem sa kompleksima je u tome što su njihovi uzroci potisnuti duboko u našoj psihi i što na njihovo ispoljavanje uglavnom ne možemo da utičemo a često ih i ne prihvatamo. Možemo reći kako postoje dve vrste kompleksa, kompleksi koje smo potisnuli i kompleksi koji nikada nisu bili svesni Česta manifestacija njihova je i kroz snove. Njihovi najčešći uzroci korene nose iz ranog detinjstva kada se naš ego formira i stiče svoju strukturu.

Tada, da bi se odbranio od urušavanja sopstvenih nesigurnosti i kompleksa, naš Ego kreira različite mehanizme odbrane, koji svi kao uzrok imaju postojanje nekog kompleksa koji nam je pohranjen dubogo u podsvesti.

U praktičnom psihološkom radu proces osveštavanja kompleksa je uglavnom praćen velikim otporima, jer naš Ego uglavnom zauzme neki stav prema kompleksu:

a) ili je potpuno nesvestan njegovog postojanja - nesvestan ali dovoljno nabijen energijom da deluje kao drugi ego koji je u konfliktu sa osnovnim egom. Osoba se nalazi između dve istine, dve volje od kojih svaka vuče na svoju stranu (npr. opsesivno kompulzivni poremećaj).

b) ili se sa njim identifikuje - kada je kompleks toliko jak da povuče za sobom i sam ego i tada kompleks preuzima vođstvo. Psihološki gledano to je slučaj identifikacije između ega i kompleksa. Npr. pod uticajem majčinskog kompleksa ili očevog kompleksa gde se kreira identitet koji može varirati od patološke identifikacije sa ocem pa sve do izražavanja stavova i mišljenja pod utjecajem roditelja, kojim se osoba vodi bez ikakvog sopstvenog i nezavisnog kritičkog stava.

c) ili ga projektuje - U slučaju kada je nesvesni kompleks projektovan tada ga možemo ga prepoznati samo kao karakteristiku osobe koja je nosilac te projekcije. To je onaj slučaj kada gajimo izrazito snažne pozitivna ili negativna osjećanja prema nekoj osobi. Neuroze, sumanuti poremećaj, paranoja i sl. su takođe primeri takvog delovanja kompleksa.

d) u retkim slučajevima, u stanju je da se sa njim suoči, i to je konfrontacija ( astrološki gledano, ovo je hermetički proces alhemije ili potpuno oslobadjanje ega od svih strahova, tereta i nesigurnosti, pretakanje olova u zlato, Saturn u srcu Sunca )

Opet ću citirati Liz Green:

Moguca su oba kraja spektra,uz sve medjuprelaze jer se svaki Saturnov aspekat moze ispoljiti na vise nacina. No znacenje je uvek isto:natus mora stvoriti novu mušku polovinu psihe, ego ili svestan identitet, jer ga ne moze naslediti ili steci od svog oca.

Veza Sunce-Saturn sa neuspesnim odnosom otac-dete ima vazne implikacije u sferi licnih odnosa. Ovo je posebno znacajno za zenu,jer na njen odnos sa muskarcima i muskom stranom njene psihe lose utice razocarenje i neuspeh u odnosu sa ocem. Moze prema muskarcima razvijati neprijateljstvo koje ce se ispoljavati otvoreno i svesno ili ga nesvesno nositi u sebi, uvidjajuci da moze izraziti samo instiktivnu,osecajnu stranu svoje prirode dok svoju musku odlucnost i volju mora ziveti ( projektovati ) kroz partnera koji postaje otac kakvog nije imala.

Saturn i strahovi:
Saturn nema nikakve veze sa podsvešću, a iracionalni strahovi se manifestuju u okviru kuće XII. Najveći ljudski strah jeste strah od nepoznatog, a to je upravo XII. Upravo se u okviru XII manifestuju svi naši najveći strahovi, podsvesni, košmari, paralize sna itd.

Zato se Saturn raduje baš u 12 polju, najmračnijem, najtamnijem i najmalefičnijem od svih, dok vlada 8 poljem...

Racionalizacija je jedan od najčešćih oblika mehanizama odbrane kojim se nesigurni Ego brani od urušavanja pokušavajući sebi da objasni određenu konfliktnu situaciju i time minimalizuje njen značaj.

Saturn ne želi ništa.

Njegov uticaj se oseća ili kroz životne okolnosti, ili kroz korene, ili kroz druge ljude, ili nasleđene i u ranom detinjstvu stečene obrasce ponašanja.

Bdv...mitološki Kronos je jeo svu svoju decu, zato Saturn simboliše i glad, glad za pažnjom, ljubavlju, moći i sve koren ima u ranom detinjstvu kada naš ego i naša ličnost sa svim svojim aspektima i emocionalnim, moralnim, stiču svoju strukturu.

Opet ću vam preporučiti knjigu Liz Green.
Koga mrzi da čita knjigu, evo pronašla sam na forumu temu gde je neko prekucao skoro sva važna poglavlja pa listajte redom, vredi ( naravno, meni transsaturni ne igraju ulogu, ali koga zanima, ima i to ):

https://forum.krstarica.com/threads/saturn-u-natalnoj-karti.25438/page-17

Apropo Meseca.

Novorođenčad ( Mesec ) nemaju i ne osećaju strah, jer nemaju iskustvo straha.

Strahovi se radjaju i stvaraju sa iskustvima, jer su novorodjenčad i mala deca, kao list belog papira.

Poslednja izmena:
Nego, bezveze je što na ovoj temi raspravljamo o ovim stvarima, zagubiće nam se ovako lepi i dubokomisaoni tekstovi u chatu :D

A htedoh reći..pa šta mislite o ovom haosu koji nas sada očekuje u Devici?
Mars je već ušao, za dva dana Venera, pa Sunce, onda će i Merkur pa Mlad Mesec...ludilo na početku Device, za 3-4 dana konjunkcija Marsa i Venere na 3-4*.
Ko ima nešto u promenljivim znacima na prvim stepenima, i još ako su isto tako uglovi solara ili tu postavljene neke planete, sigurno će ovo osetiti. :heart:

Šta nas čeka, šta mislite vi?
I to što su celo leto već ove planete stalno na okupu u nekom znaku?

Zar nisam svesna svog materijalnog tela, nisam nesvesna sebe, kada se vidimo u ogledalu, već sa godinu i nešto smo svesni da smo to mi.

Saturn u modernoj astrologiji baš predstavlja svest, i to kolektivnu svest, za razliku od njega Mesec predstavlja ličnu svest. Oba su na istoj osi.

Uran dalje predstavlja lično nesvesno, memoriju do koje ne možemo svesno dosegnuti u svom umu, a Neptun kolektivno podsvesno.

Saturn predstavlja tu granicu našeg svesnog dela sa podsvesnim delovima, čim nešto dođe iz podsvesnog dela u realm Saturna, tada se kolektivna svest diže na viši nivo, i kolektivna svest više nije ista, znači prodiranjem u svoj podsvesni deo, podižemo svoj svesni deo...

Saturn predstavlja realnost u kojoj živimo. I ta realnost nije ista, stalno se menja, tj. postajemo svesni nečega na kolektivnom nivou, i to onda postaje naša nova stvarnost, naša nova civilizacija...

Nisam nikad čula da Saturn predstavlja podsvest...

Saturn je karma u modernoj astrologiji što potire bilo kakvu mogućnost da opisuje svest. Sve što je karmički ne može biti svesno, štaviše, mora biti nesvesno/potsvesno.

Saturn Sunce daju ogromnu povezanost sa Ocem, a Saturn Mesec ogromnu povezanost sa majkom. Kompleksi mogu nastati samo ako se ove planete dokače vodenih kuća, a najviše IC i XII.
Da, s tim da je ta vrsta povezanosti patološka i nezdrava.
Saturn je dužnost, obaveza, ropstvo, težina, teret - pa kad se poveže simbolika sa svetlima jasno je šta dobijamo. Zdrav odnos svakako ne.

Pozicija Meseca gotovo nikada ne dolazi do izražaja u karti, osim ako nije specifično naglašena. Vezaće se za one radnje koje definišu polje gde nam se nalazi znak Raka, a iskazano je preko prvog polja. Introvertno, a ne ekstrovertno. Čim nema ekstrovertnu crtu, ne dolazi do pojma Ega.

Štaviše, Mesec opisuje našu pravu prirodu. Kad smo s nekim bliski, emotivno povezani, živimo s njim povezujemo se preko Meseca i pokazujemo svoj Mesec.

Saturn i strahovi:

Mit o Saturnu koji je povezan sa strahom dolazi od autoritativne prirode koja je prirpisana Saturnu, dok u realnom pogledu Saturn predstavlja zidove koje gradimo oko sebe, a pogotovo kada se plašimo (Mesec) ili kada smo povređeni (Mesec).

Srbi među najsigurnijim ljudima koji se ničega ne plaše:
Srbi su tipični Saturnovci, recimo, obojeni uticajem Bika i Strelca. Sa Mesecom u Škorpiji.

Saturn je strah bukvalno i doslovno, to je njegova simbolika. Zid koji osobe grade oko sebe s njim u vezi upravo nastaju zbog straha u njegovoj simbolici, a ne obrnuto.

A htedoh reći..pa šta mislite o ovom haosu koji nas sada očekuje u Devici?
Mars je već ušao, za dva dana Venera, pa Sunce, onda će i Merkur pa Mlad Mesec...ludilo na početku Device, za 3-4 dana konjunkcija Marsa i Venere na 3-4*.
Ko ima nešto u promenljivim znacima na prvim stepenima, i još ako su isto tako uglovi solara ili tu postavljene neke planete, sigurno će ovo osetiti. :heart:

Šta nas čeka, šta mislite vi?
I to što su celo leto već ove planete stalno na okupu u nekom znaku?

Dešava se stelijum u prvoj na mom Asc u mom Solaru. Bukvalno sve na jednoj tački. Jedino mi Mesec beše u Škorpiji, i ovih par generecijskih okolo... Neptun mi na Mesecu, čvorovi na mojim, a sve lične na mom Asc, i Asc na mom Asc... Dakle neki skroz lud solar...

Umro mi je otac iznenada od srca (nije bio bolestan) pre 40 dana kada je Uran krenuo retro na kraju moje osme, i Kiron stao na vrh osme...

Strašno Meduse...nisam znala, nadam se da si dobro :(
Mesec u Škorpiji nije ni malo prijatan, znam jer ga imam natalno.
Trebalo bi da ti donese neka dešavanja jer pokreće solarni i natalni ugao.

Hvala svima, ok sam...

Kako misliš pokreće, misliš zbog sekstila?

Ja ne znam, zbog dosta uticaja Škorpije kod mene, ta energija mi prijala uvek u životu, mada nisam baš sigurna baš za Mesec... Mislim da sam davno imala Mesec u osmoj u solaru... To je tako nekako bila godina patnje... Nije bilo tragedija nego neki emotivni lomovi, ali tako sam se osećala napušteno koliko se sećam...

Back