Saturn je karma u modernoj astrologiji što potire bilo kakvu mogućnost da opisuje svest. Sve što je karmički ne može biti svesno, štaviše, mora biti nesvesno/potsvesno.
Saturn je Karma isključivo u tradicionalnoj astrologiji gde se vezuje za polje 8. U modernoj astrologiji sve što se tiče karme je preko SMČ/JMČ naglašeno, a karmički odnosi se ne potenciraju toliko.
Dalje, u modernoj se posmatra 12 kuća kao ona prava karmička gde vidimo prošle živote.
Eventualno se retrogradne planete posmatraju kao karmički dugovi, a to zavisi od astrologa do astrologa kako tumači.
Da, s tim da je ta vrsta povezanosti patološka i nezdrava.
Saturn je dužnost, obaveza, ropstvo, težina, teret - pa kad se poveže simbolika sa svetlima jasno je šta dobijamo. Zdrav odnos svakako ne.
Ne znam zašto bi ljubav između deteta i roditelja bila patološka i nezdrava? Saturn ne mora nužno doneti nezdravu povezanost i de facto loše stvari uvek.
Evo, ja volim da crtam kosturiće i privlači me sve što se tiče ''dark side of the force'', ali ne vidim to kao nešto bolesno sa patološke strane. Siguran sam da bi nekom seljaku u donjem rajkovcu to delovalo kao nastrano, isto kao i pirsing recimo, ali šta da se radi.
Od oca uvek isključivo zaštitu i poslove. Saturn Sunce konjunkcija kod mene u okviru 6. Ali, kod mene Saturn nema niti jedan loš aspekat. Čak je i moja voljena tipičan Saturnovac.
Štaviše, Mesec opisuje našu pravu prirodu. Kad smo s nekim bliski, emotivno povezani, živimo s njim povezujemo se preko Meseca i pokazujemo svoj Mesec.
Mesec i osećanja su samo komponenta ličnosti. Reći ovo je kao da kažemo ''Sunce predstavlja našu pravu prirodu''. Ne postoji nikakva ''prava'' priroda po mom mišljenju, postoji samo delovanje i funkcija čoveka u okviru sveta koji nas okružuje, međusobne interakcije itd. Mesec je lep i sve to stoji, ali daleko je od toga ko sam recimo ja i šta radim u životu u 95% slučajeva. Manifestuje se isključivo kada gradim nešto jer ono mora da bude paralelno i jednako u svakom mogućem obliku. Ne podnosim nejjednakost (Mesec u Vagi). Ako izgradiš kućicu i staviš jedan prozor veći, a drugi manji, ja ti odmah kažem da si nenormalan.

Saturn je strah bukvalno i doslovno, to je njegova simbolika. Zid koji osobe grade oko sebe s njim u vezi upravo nastaju zbog straha u njegovoj simbolici, a ne obrnuto.
Saturn je poznat i lagan za istraživanje, zato je jedna od prvih planeta za koju se astrolozi uhvate kada tumače. Saturn je poznat, znamo da donosi nelagodnosti, možda odatle potiče taj strah. Ali strah je psihološka manifestacija i samim tim se vezuje za sve što se tiče vodenih, skrivenih i okultnih kuća.
Strahove nasleđujemo od roditelja, često su iracionalni, često su manifestovani kroz traumu i sl, a to je sve domen Meseca.
ZASTRAŠIVATI nekoga je svakako domen Saturna, ali podjednako i Marsa kao i Plutona. Tu je mnogo toga što čoveka može da uplaši, a sve je u domenu Meseca gde se pokazuju naši pravi strahovi i strahovanja životna.
Napomenuću da je strah najčešći upravo strah od nepoznatog, a to je domen 12. kuće. Iracionalni strahovi se ovde manifestuju i dovode osobu do ludila čak.
Saturn je više povezan sa osećajem anksioznosti, iščekivanja nečega što je sigurno ili nad čim nemamo kontrolu.
Pogrešno je, sa psihološke note, jednačiti anksioznost i horor.
To je moje viđenje, pozdrav!