Planetarijum

Ma to je bio odgovor u njenom stilu. Ja sam pisala gore o načinu na koji posmatram stvari. Za mene postoji 12 arhetipa, tj. ne za mene, već za čovečanstvo, koji su iznad astrologije, u astrologiju su samo preneti iz svih ostalih znanja, što mitologije, što okultizma, jer to je ono što mi osećamo. Postoje samo kombinacije i uglovi iz kojih se ti arhetipi ponavljaju. To je srž i pravac kome ide moderna astrologija, a to su učenja i psihologije. Dakle nije uopšte kuće znaci ovo ono, već ta priča nadilazi astrologiju, prema onome što sam ja primetila.
12 arhetipa se pojavljuje u svim mitologijama, u svim religijama, u svim psihologijama, jer se psihologija bavi našom psihom i kako ona razume stvari, pa naravno primećeno je tih 12 arhetipa. Proguglaj, pa ćeš naći koliko i kako se sve 12 arhetipa ponavlja kroz ljudsko postojanje.
Iskreno, ne znam zašto 12, ali eto, to se iskristalisalo tokom našeg postojanja.
A šta je ko zacrtao u TA me iskreno zabole, jer je sada jasno odakle veza između svega toga, i zašto je to tako, što je mnogo bitnije, i otvara vrata širem i dubljem razumevanju, od pukog učenja napamet šta koji znak znači, a šta koja kuća i onda nabrajanjima...
Arhetipska astrologija je ona koja je apstrahovala sva znanja i sažela ih na suštinu. A suština su tih 12 arhetipa. Nikakvih 500 podela na kuće, znakove, planete... Već je sve poteklo iz veoma jednostavne priče.
Kad kažem poteklo, mislim u ljudskom umu, ne mislim u knjigama astrološkim. Ne bavim se nečijim citatima, već razumevanjem.

*dodem = da odem
Ne mogu da odem bez pozdrava, to je kućno vaspitanje.
Otišla sam i pozdravila se s vama :)
Gledala sam druge forume, pdf-ove, ovde.
Vi ste najjači! :D
Mala oda ovoj ekipi s astrologije, pre odlaska.
Niste me svi baš razumeli.
Otišo je lepi avatar i sve ostalo, dok mi me usliše molbu da brišu profil. Smarači.
Ćaos
Disko, sve najbolje, a ako se vratiš biće mi drago :heart:

Ma to je bio odgovor u njenom stilu. Ja sam pisala gore o načinu na koji posmatram stvari. Za mene postoji 12 arhetipa, tj. ne za mene, već za čovečanstvo, koji su iznad astrologije, u astrologiju su samo preneti iz svih ostalih znanja, što mitologije, što okultizma, jer to je ono što mi osećamo. Postoje samo kombinacije i uglovi iz kojih se ti arhetipi ponavljaju. To je srž i pravac kome ide moderna astrologija, a to su učenja i psihologije. Dakle nije uopšte kuće znaci ovo ono, već ta priča nadilazi astrologiju, prema onome što sam ja primetila.
12 arhetipa se pojavljuje u svim mitologijama, u svim religijama, u svim psihologijama, jer se psihologija bavi našom psihom i kako ona razume stvari, pa naravno primećeno je tih 12 arhetipa. Proguglaj, pa ćeš naći koliko i kako se sve 12 arhetipa ponavlja kroz ljudsko postojanje.
Iskreno, ne znam zašto 12, ali eto, to se iskristalisalo tokom našeg postojanja.
A šta je ko zacrtao u TA me iskreno zabole, jer je sada jasno odakle veza između svega toga, i zašto je to tako, što je mnogo bitnije, i otvara vrata širem i dubljem razumevanju, od pukog učenja napamet šta koji znak znači, a šta koja kuća i onda nabrajanjima...
Arhetipska astrologija je ona koja je apstrahovala sva znanja i sažela ih na suštinu. A suština su tih 12 arhetipa. Nikakvih 500 podela na kuće, znakove, planete... Već je sve poteklo iz veoma jednostavne priče.
Kad kažem poteklo, mislim u ljudskom umu, ne mislim u knjigama astrološkim. Ne bavim se nečijim citatima, već razumevanjem.
A 12 arhetipa, 12 astroloskih sazvjezdja( znakova), oko kojih se Sunce okrece tokom jedne godine.Ili ako hoces religijski 12 apostola, koji sjede oko Isusa kao solarnog Mesije ( Sunca), koji nam i po Bibliji dolazi svaki dan i bice sa nama sve do kraja " doba", tj " eona", kada ce Sunce nakon 2150 godina da napusti znak Ribe ( simbolika krscanstva su 2 Ribe, citava Biblija ispunjena tom simbolikom) i tada cemo uci o doba Vodolije( vremenu humanizma, Komunizma, jednakosti u kojem ce religije kakve poznajemo izgubiti na znacaju)
Ovdje je sve to tako lijepo objasnjeno

Sto se tice TA, u njoj je sukladno situaciji iz srednjeg vijeka, gdje je covjekova slobodna volja bila minorna, te gdje se covjek izricito morao povinovati uticaju okruzenja, pa je TA prikazana kao vise fatalisticka.

Da, otprilike tako nešto (nisam gledala taj kanal), i u grčkoj mitologiji recimo Herkules imao 12 zadataka, iskušenja. Taj Herkules je polubog, isto kao što je i Isus, a ima sličnosti i sa Samsonom iz Biblije. U Bibliji se taj br. spominje 212 puta, tako kažu znalci. 12 Olimpijskih bogova takođe. Grci su opet dosta toga preuzeli od Ahajaca, i nisu ni oni to izmislili, niti je to odjednom.
Tako naš um, i naša kolektivna podsvest doživljava ovaj život, i astrologija je samo još jedna od projekcija našeg uma na svet oko sebe. Jer mi u svemu vidimo sebe, i svoje probleme.
I bajke takođe govore isto, a pričamo ih deci kako bismo ih ohrabrili da se uhvate u koštac sa tim temama života. Iz istog razloga čitamo knjige, gledamo filmove, i gledamo slike. Umetnost takođe komunicira sa nama na tom podsvesnom jeziku, i zbog toga mi neku sliku doživljavamo kao istinitu, a drugu ne, jer je umetnik koji je slikao, prolazio korz neke iste borbe životne koje i mi prolazimo, mi se poistovećujemo...

Volimo filmove o superherojima, jer nas to hrabri da zađemo u svoj mrak, u svoje neznanje, i prođemo pakao, kako bismo postali bolji.

Jabuka je takođe simbol naše znatiželje (naš arhetip Blizanaca, Merkura), takođe i Pandorina kutija... Sve što nam je rečeno da se ne dira, tj. da ne treba da znamo ili čačkamo, mi znamo da se upravo tu kriju tajne našeg života. Nije nama niko rekao da ne smemo, već je to naša predstava, mi smo smislili tu priču o jabuci...

Čim ti neko kaže da nešto ne diraš, a ne objasni ti zašto, tebe odmah fascinira, i kopka upravo to.

Na taj način mi u Bibliji opisujemo kako postoje delovi koje ne razumemo, i da predstoji velika borba, i poremećaj svega što trenutno znamo, ako krenemo da se bavimo time. Jer što više znaš, to više ne važi ono što si znao. I taj Edenski vrt u kom si živeo u blaženom neznanju, se ruši. To je i poenta učenja. Jer jedino je tačno da će biti dokazano pogrešnim sve što se nekad dokaže i sazna. To je jedina istina.

A to govori o Plutonu, o transformaciji. Ako želiš da rasteš i saznaš, prvo moraš da razumeš da će tvoj život kakav si znao nestati. Nema više vrtova, i lagodnosti u stagnaciji, već život postaje uzbudljivo putovanje, na kome prolaziš pakao, kako bi na kraju stvario novi raj, novi vrt, koji ćeš opet razrušiti kada budeš ušao u novi ciklus istraživanja.

U crtaćima, bajkama je to predstavljeno dubokim okeanom neznanja (Pinokio), zatim u Kralju lavova, otac kaže sinu, "naše je sve dokle doseže sunčev sjaj"... Zašto? Mi znamo samo one delove sebe koje smo osvetlili, prosvetlili, ali postoje delovi nas koje ne poznajemo, to je naša podsvest, naš okean, u koji ako kao Đepeto uskočimo, može nas progutati neki kit, ili ko zna šta, tu vladaju naši najveći strahovi...

Međutim, mi moramo krenuti na taj put, jer bez toga stagniramo, i to je u stvari dosadno.
Što je opasnost veća, to se mi više poistovećujemo, jer svoje brige vidimo kao najveće užase i opasnosti.

Zato volimo malog Frodoa koji mora u ponore Mordora, zato volimo da je heroj što slabiji, i naivniji, a opasnost sve užasnija... Mi nećemo da gledamo SUpermena koji je jak i sve pobeđuje, Supermen franšiza je izgubila bila na popularnosti kada su Supermena napravili mnogo jakim, pa niko nije hteo više da gleda... To nam nije interesantno. Zato su morali da ga oslabe kriptonitom...

Mi ne volimo kada dobro uvek pobeđuje, jer to nekako deluje lako, a mi želimo borbu, koja će nas ohrabriti, želimo da posredno proživimo čeličenje, koje deluje kao vakcina, koja nas sprema za naše borbe. Zato smo izmislili pakao. I zato bog nije uvek moćan da uspostavi sve najlepše, već se dešavaju i užasi...

Naša podsvest je taj okean, taj mrak, u koji smo sakrili, i šutnuli sve čime nismo hteli da se bavimo. Sve zakržljale verzije naše ličnosti.

Psihologija takođe tvrdi (što se poklapa sa kvantnom fizikom), da mi imamo beskonačno mnogo ličnosti uvek, ali samo neke su dominantne u određenim trenucima. Mi nismo uopšte konstantni, već smo samo verovatnoća svih tih ličnosti.

Što odgovara učenjima arhetipske astrologije, o tome da je naša duša, okean svih naših verzija.

A kao i u životu, ono što tražimo, ključ našeg problema, se uvek nalazi tamo negde gde smo bacili, sakrili, tamo gde ne želimo da tražimo, u mraku nekom...

Zato nas put uvek vodi ka osvetljavanju tih delova naše ličnosti, ili duše, koji su u mraku...

Svako u tom mraku ima neke arhetipe naglašene... I to su njegove borbe.

Pošto je sve oko nas, naša projekcija, i Zodijak. tj. svet u kome živimo je predstava našeg uma, i naših problema, naših arhetipa. Zbog toga što smo totalno povezani sa svim oko sebe, ono oslikava nas.
Zbog toga se sve to vidi i okolo nas. Naš svet je materijalizacija naših misli, i strahova... Jer naš mozak svemu daje boju, oblik, težinu, masu i sl.

Pravi svet, onaj originalni, je svet ideja, meta svet... Ovo je samo jedna od njegovih materijalizacija...

Tako nekako ja to vidim...

Hehe, Medusa, ti si pravi istinski filozof, pa ti ne mogu na toliki text odgovoriti sazeto ,a oduzimalo bi mi mnogo vremena da se dohvatim svega ( ja to volim SAturnovski u jednoj recenici sto sazetije da objasnim, koliko se moze), pa je logicno da je sve ono sto nas okruzjuje, rezultat nase svijesti o tome, bez koje nema nicega, kao sto nicega nije ni bilo prije nego sto je nasa svijest probudjenja,a nasa svijest koja je okrenuta iskljucivo i prirodno svojim fizicko emotivno, duhovnim interesima logicno da analizira razne oblasti zivota, kako bi unaprijedila i olaksala vlastite sudbine. U zivotu je zapravo sve neka vrsta " interesa", i teznje covjeka ka blagostanju i sreci, koju je Asristotel opisao kao " bitom svega". PA je sukladno tom istrazivanju utjecaja simbolike nebeskih tijela na nas , covjek vremenom tokom istorije dosao do nekih zakljucaka, preko kojih bi olaksao sopstevnu zivotnu misiju.

KAo sto kazes sukladno razlicitoj projekciji svijesti, koju imamo svi ( ne postoje 2 covjeka identicna) mi i u astrolskim aspektima autosugestivno nalazimo objasnjenje za dogadjaje koje nam se desavaju, i citajuci astrolosku simboliku mi cemo ako u karti imamo neke neskladne aspekte iste da krivimo za lose dogadjaje koji nam se dogadjaju, ali cemo memorisuci takvo znanje i svoj buduci zivot fatalisticki da usmjerimo ka neminovnosti problematike koja nas ocekuje na tim poljima tj da pravovremeno sukladno licnom interesu adaptiramo svoju svijest u skladu sa mogucim problemima.
ZAto nam vise odgovara " nesavrsenj" i " ranjivi" Supermen, jer je nasa svijet kao posmatraca svjesna svoje nesavrsenosti,a u Supermenu vidimo potencijalnog sebe u nekoj metafirickoj veziji.PA ako se nesavsreni Supermen spasi i pobijeti, tek tada cemo se i mi nesavrseni osjecati jacim.

Sve je znaci rezultat nase svijesti , vatre, energije o onome sto nas okruzuje, pa je sukladno tome i Ovan koji anatomski vlada gornjim dijelom glave ( mozgom), koji predstavlja taj prirodni ascedent, u stvari pocetak, iskra, tj od njega sve pocinje.Interes i samo interes , i " JA samo JA"

Jabuka u tom mitu je Venera, ona njena negativna strana.
Venera je tu Eva,a zavela ju je Zmija ( SAturn) koja ju je nagovorila da ubere jabuku, sto simbolicki predstavlja izlazak covjeka iz RAja , neba ( kastriranje Urana od strane sina SAturna), odredjivanje ljudskog zivota numericki, cineci covjka smrtnim, zbog cega je po TA Saturn vladar 8 polja ( smrti), ali i prvog koji oznacava ovozemaljsko rodjenje.
Sta je tu jabuka, jos nisam povezao.

Nisam rekla da su nebitni, već da su jedno te isto. Samo na različitim nivoima i različitim uglovima posmatranja. Kuća je ličnija od znaka, iako su oba isti arhetip. Peta kuća naglašena je čak više Lav nego neko ko ima nešto u Lavu. Jer je njegov život direktno usmeren na to polje, tj. na arhetip Lava.

Asteroidi kao i sve ostalo u našem svetu se uklapaju opet u tih 12 arhetipa. Nema nikakvih novih energija.

Jabuka je simbol čovekove znatiželje i Merkura koji jedini sme da zaroni u podzemni svet, ne sme, nego znatiželja je upravo ta koja će nas odvesti u ponor. Nije ovde jabuka hrana. Isto kao i Pandorina kutija. Ta jabuka ima veo mistike, i nepoznatog, zato ima i simboliku Neptuna, jer čim neko kaže "ovo ne diraj", bez objašnjenja, stvara se veo mistike i nepoznatog, i automatski se budi naša znatiželja, a to nije Venera, nego Merkur.

Nisam rekla da su nebitni, već da su jedno te isto. Samo na različitim nivoima i različitim uglovima posmatranja. Kuća je ličnija od znaka, iako su oba isti arhetip. Peta kuća naglašena je čak više Lav nego neko ko ima nešto u Lavu. Jer je njegov život direktno usmeren na to polje, tj. na arhetip Lava.
Planete se trose u tom polju, ali nemaju i osobine Lava. Na stranu sto peta kuca samo donekle ima simboliku Lava.
Lav je neplodan znak, pa ne moze potpuno biti vezan za simboliku pete kuce koja vlada potomstvom. Jedan od razloga.

Jabuka je simbol čovekove znatiželje i Merkura koji jedini sme da zaroni u podzemni svet, ne sme, nego znatiželja je upravo ta koja će nas odvesti u ponor. Nije ovde jabuka hrana. Isto kao i Pandorina kutija. Ta jabuka ima veo mistike, i nepoznatog, zato ima i simboliku Neptuna, jer čim neko kaže "ovo ne diraj", bez objašnjenja, stvara se veo mistike i nepoznatog, i automatski se budi naša znatiželja, a to nije Venera, nego Merkur.
Venera je nasa zelja, hir. Negativna strana Venere, zato sto nekad ono sto zelimo i sto je lako i primamljivo nije dobro za nas. Lucifer/Venera je direktni saradnik Saturna/Djavola dakle nesto preko cega smo iskusavani, ako cemo vec kombinovati mitologiju, religiju, astrologiju i sve zajedno.
Ima tu i Merkura. Ovo je uostalom kao sa knjigama na casu srpskog gde nema potpuno tacnog odgovara na to sta je pisac hteo da kaze, nego je podlozno licnim impresijama. Ona mozda nije uzela jabuku zato sto je radoznala, nego gladna :D

Planete se trose u tom polju, ali nemaju i osobine Lava. Na stranu sto peta kuca samo donekle ima simboliku Lava.
Lav je neplodan znak, pa ne moze potpuno biti vezan za simboliku pete kuce koja vlada potomstvom. Jedan od razloga.
Vjerovatno se 5 kuca odnosi na djecu i u muskom horoskopu, ne samo zenskom?
A eto meni Jupiter( expanzija, brojnost, sirina) kao vladar karte u 5 u plodnom Biku, pa nemam djece, a eto jedan Mel Gibson sa Saturnom u Skorpiji u 5 polju ima 8 djece :lol:
Znaci astroloska teorija i simbolika se u mnogome vrlo cesto ne podudara sa praksom ;)

Venera je nasa zelja, hir. Negativna strana Venere, zato sto nekad ono sto zelimo i sto je lako i primamljivo nije dobro za nas. Lucifer/Venera je direktni saradnik Saturna/Djavola dakle nesto preko cega smo iskusavani, ako cemo vec kombinovati mitologiju, religiju, astrologiju i sve zajedno.
Ima tu i Merkura. Ovo je uostalom kao sa knjigama na casu srpskog gde nema potpuno tacnog odgovara na to sta je pisac hteo da kaze, nego je podlozno licnim impresijama. Ona mozda nije uzela jabuku zato sto je radoznala, nego gladna :D
Pa zar Djavo tj Lucifer nisu jedno te isto? :D Venera je mlada djevojka i pokazatelj onoga sto volimo a " zeljama, zudnjom, strascu", vlada Mars ( za Skorpije se kaze da vladaju zeljama ;))

https://julijanaoremovic.com/vimars-putovi-strasti-kreacije/

Pa dobro, to je ako hoćemo da ne gledamo šta je šira slika. Sve može da se posmatra iz više uglova... Sigurno je da je, primarno, nije uzela jer je gladna, jer su hrane imali u izobilju. Može da se govori i o hiru. Ali gladna znanja, bila je gladna znanja. Da bi nešto saznao moraš da se suočiš sa nekim stvarima koje ne voliš kod sebe, moraš da ideš u nepoznato, a to nije prijatno, to je ulazak u mrak, tj. neznanje, a taj mrak je opisan tim đavolima, i paklom i sl. (Jer mi imamo strahove kada idemo u nepoznato, a strahovi su prepreke, pa su one taj đavo). To su samo predstave kojima je religija i mitologija pokušala da ispriča tu priču o našem putu ka saznavanju.

Znanje nikako ne može biti loše, jer vodi u spiritualni rast. Đavo su sve te prepreke na tom putu. Pa otud i Saturn povezan sa kartom đavola, kao prepreka, kao ono u šta smo sebe ograničili, te zbog tog svog kaveza u umu ne možemo da vidimo šta je izvan, ne možemo da vidimo širu sliku, tj. izvan svojih okvira (Saturna).

Saturn su okviri naše realnosti, ono gde smo sada. Ako ostanemo u tim okvirima, nećemo rasti. Zato kada naučimo nešto novo, naš Saturn se updatuje, i kolektivna svest postaje drugačija. Šira. Kolektivna svest sada, i pre nije ista. Ona se menja, zbog novih iskustava.

Ali da bismo iskusili nešto novo, moramo da pokidamo lance u svom umu, i da izbegnemo dogmu i ukalupljivanje (Saturn)... Da bismo rasli, moramo da pobedimo te svoje demone.

Oni nisu ništa drugo nego samo pričica kojom smo predstavili svoju borbu.

Naša realnost je taj vrt u kome živimo, gde je sve uspostavljeno u skladu sa normama i saznanjima koja trenutno posedujemo. Međutim, ako ostanemo tu, nećemo promeniti tu realnost, već će nas taj Saturn stalno držati vezane u tom vrtu, i neće biti spiritualnog rasta.

To su sve metafore. Koje govore o našim pustolovinama. A teško da je neko zbog gladi uzeo tu jabuku, to možda ako se posmatra ta priča samo kao pričica, a ne šta se u stvari tom pričom htelo reći.

Ne kombinujem mitologiju samo radi estetike i romantike, već zbog toga što me zanima zbog čega je to upravo tako, i zašto se ljudski rod uopšte bavi takvim stvarima.

Zašto sedimo i gledamo neki film koji očigledno nema veze sa realnošću, već je neka izmišljotina... Zašto nas to toliko prikuje... Šta nas u toj mitologiji i religiji, i bajkama toliko privlači. Muzici, umetnosti. Kao nešto neobjašnjivo nas privlači... Da, jer ono razgovara sa nama kroz arhetipe, i mi osećamo tu priču, jer je naša, u dubini.

Astrologija je isto kao i ti filmovi i mitovi, samo na još jedan način ispričana ta naša priča. Zato volimo da se pronalazimo u tim njenim pričama, jer tražimo svoje odgovore. A deluje kao posredna psihologija.

Kao nisi otišao kod psihologa, a ipak jesi bio analiziran, ali posredno. Posredno si razmišljao o sebi. O tome zašto nešto voliš, a nešto ne, zašto se nečeg plašiš... Kroz kartu si u stvari razgovarao sa sobom, i bio sam svoj psiholog. A nisi se osećao kao na psihijatrijskom ispitivanju.

Da, ok, vi tako definišete Lava, ja ne mislim da je pustinja neplodna, naprotiv. Tu se pojavljuju baš oblici života koji imaju ogromnu želju za opstankom, i prilagodili su se tim uslovima. U svakom kutku postoji život. Samo u drugačijem obliku.
Takođe ne mislim da je plodnost samo fizičko razmnožavanje, već i kreativnost, a da bi opstao u drugačijim uslovima, moraš da budeš veoma kreativan. Moraš da imaš veliku želju za životom, i da budeš srčan.
Ne mislim da se arhetipi opisuju tako bukvalno, iz onoga što vidimo, fizički, ima tu mnogo šire slike. Kao recimo ta da je Sunce izvor života na Zemlji, iako bismo Sunce mogli da posmatramo kao negostoljubivo mesto za život. Ja ne gledam tako, već uzročno posledično, jer šira slika je ta, da bez tog Sunca ne bi bilo života, i to je ono što je najbitnije.

A takođe ne mislim da taj arhetip uopšte polazi od Sunca i toplote, već je taj arhetip polazno ono naše unutrašnje dete, naše srce. Naša kreativnost. Sunce i sve fizičke manifestacije su posledica tog arhetipa, a ne obrnuto. Sunce je ono što je nama spolja zaličilo na taj naš aspekt života. Sunce je samo predstava tog našeg dela, a taj arhetip Lava je mnogo više od onoga što Sunce predstavlja u fizici i astronomiji, i biologiji, i ne treba uopšte time da se ograničava.

Medusa, Saturn nas ne ogranicava ka spoznaji, nego nas upravo kroz prakticna iskustva( Jupiter to radi na planu aptsrakcije, teorije) uci ( Saturn je mudrac i ucitelj) i na kraju putem primoravanja na odricanje jaca nase karakterne osobine.Saturn je astroloski opisan kao djed, a predstavlja karmu ( sudbinu), sto znaci da je nekada bio i Sunce( sredovjecni muskarac) i Mars ( momak) i u ovu inkarnaciju donosi vec prozivljeno i usvojeno znanje i duhovnost koji se podrazumijevaju, ali mu nedostaje materija, i zato tezi njome.Pogledaj mu simbol, kontra od Jupitera, polukrug koji simbilizira duh je ispod kriza materije( sa Jupiterom je kontra) .Saturn je surovi realista, koji nas je mitoloski, kastriranjem svoga oca Urana ( neba) vezao za zemlju, za materiju, pa da bi prezivjeli moramo da radimo, da bi se prehranili, moramo da se ostvarimo statusno, da bi se osigurali na tom planu.

5 kuca ne moze donekle imati veze sa Lavom, ili ima skroz ili nema.5 kuca je osim ljubavi i svaki vid zabave, sport, film, teatar, svaki oblik scene a ko se od Sunca( Lava) osjeca bolje kada se nalazi u sredistvu zbivanja i kada mu svi aplaudiraju. Lavovi su najbolji glumci, najvise im odgovaraju svjetla kamere, pa Lav i jeste simbolicko svjetlo.Lavovima je citav zivot predstava( 5 kuca) u kojoj su oni glavni glumci, zeljni divljenja i aplauza.

Jeste, uči nas. Naši strahovi nas uče, kada ih pobedimo mi smo mnogo naučili, i pobedili sebe. Saturn je materijalna realnost. Ali to učenje predstavlja promenu materijalne realnosti, tj. postizanje sve veće materijalizacije. Što više rastemo širimo kolektivnu svest, tj. granice svoje materijalne realnosti, to je veća količina materije. Tj. veći deo energije, tj. znanja iz kolektivne podsvesti, prelazi u materiju, tj. kolektivnu svest. Time se naša realnost, tj. Saturn menja, postaje istinitiji, što je istinitiji, to je materijalniji.
Ali on predstavlja te prepreke, u smislu vezivanja za tu realnost, tj. savladavanja tih zabluda fizičke realnosti, fizičkog sveta. Mi ne možemo da vidimo spiritualno (energetski) daleko, jer smo ograničeni svojom fizičkom realnošću, a to je trenutni Saturn. Kada savladamo svoje strahove, i oslobodimo se zabluda realnosti (Vodolija, uran, 11. ono što ide posle Saturna), osvetljavamo nove nepoznate delove sebe, tj. delove svog energetskog sveta, i automatski to postaje materija, dakle energija se materijalizuje. I Saturn, naša realnost, postaje šira, ili viša... Međutim taj proces nikada ne prestaje, pa se i ta realnost mora prevazići, i tako sve dok energija i materija ne budu u balansu.

Svaki arhetip predstavlja ne samo nagradu, već i prepreke vezano za svoju tematiku.

Jeste, uči nas. Naši strahovi nas uče, kada ih pobedimo mi smo mnogo naučili, i pobedili sebe. Saturn je materijalna realnost. Ali to učenje predstavlja promenu materijalne realnosti, tj. postizanje sve veće materijalizacije. Što više rastemo širimo kolektivnu svest, tj. granice svoje materijalne realnosti, to je veća količina materije. Tj. veći deo energije, tj. znanja iz kolektivne podsvesti, prelazi u materiju, tj. kolektivnu svest. Time se naša realnost, tj. Saturn menja, postaje istinitiji, što je istinitiji, to je materijalniji.
Ali on predstavlja te prepreke, u smislu vezivanja za tu realnost, tj. savladavanja tih zabluda fizičke realnosti, fizičkog sveta. Mi ne možemo da vidimo spiritualno (energetski) daleko, jer smo ograničeni svojom fizičkom realnošću, a to je trenutni Saturn. Kada savladamo svoje strahove, i oslobodimo se zabluda realnosti (Vodolija, uran, 11. ono što ide posle Saturna), osvetljavamo nove nepoznate delove sebe, tj. delove svog energetskog sveta, i automatski to postaje materija, dakle energija se materijalizuje. I Saturn, naša realnost, postaje šira, ili viša... Međutim taj proces nikada ne prestaje, pa se i ta realnost mora prevazići, i tako sve dok energija i materija ne budu u balansu.

Svaki arhetip predstavlja ne samo nagradu, već i prepreke vezano za svoju tematiku.
Evo jedan zanimljiv text o SAturnu:

Veliki je igrač ta prstenasta planeta, simbol snage upornosti i discipline. Vojnik je on koji ne poznaje emocije…, o dakako da poznaje, ali ih ne priznaje, ali Saturn je opozitni Mjesecu prima njegovu zraku, i zapravo ranjiv, uvježbao je Jobovski život, postojanost, strpljivost, vjeru, e da on zapravo ima vjeru. Saturn je sažimanje, sužavanje, stiskanje, smanjivanje, on je onako hladan zapravo visoka temperatura za one sklone širenju. Svojim križem materije iznad oblaka, vrlo vidljivim pa i prostim okom upućuje i upozorava, nije sve tako crno, veli, nije sve tako bijelo, a nije niti sivo, pozor, oprez, očajnici gotovi ste, bezvrijednici gotovi ste, vi zli uzet ću vam snagu, napominje Saturn svojim križem materije, ja ću vas opametiti ili vas neće biti. Krivo optužen, Saturn da je grješan, očajan, zločest, da je zlotvor, da ne misli da potiče loše, da ugrožava, da, upozorava one koji ne misle, koji nisu prisutni u svijetu, ne, on; Saturn je dobrotvor, mudrac, daje, ali i uzima, uzima loše i ostavlja dobro, on uozbiljava ljude, prirodu, sve što se kreće, sve što diše, sve što je duša, on se brine, on je starac na panju spoznaje, on je otac svima, on je djed svima, on je biće koje nosi mudrost, prenijeti je, dati, ucijepiti ako treba. U Ovnu je samozatajni borac, Saturn Ovnu ukida brzinu, a daje mu promišljenost. U Biku je ratar, onaj koji sije, rijetko žanje, urod daje drugima, stabilna pozicija Saturna, štedljiva, kroz život na trenutke siromaštvo, ali nadrasta se to i uspijeva, ukratko kroz odrastanje je svakako moguće siromaštvo. Blizancima daje stabilnost u mladosti. Rakovima oduzima mir, jer se ne mogu beskonačno sažalijevati niti opijati ili pak kukati. Lavovima staje na kraj sa zavođenjem, ukida ego, sili na poniznost. Djevicama odgovara, tu je stabilna analiza i sinteza na vrhuncu, forenzika. U Vagi ushićen pravnik je sto posto, bavi se srodnim zanimanjima, bilježničkim, upravno pravnim tajničkim, ali je istom izvrstan pisac, dramaturg, redatelj. U Škorpionu Saturn stvara još jednog ratnika upornog u namjeri doprijeti do cilja, stišava mu prijeku narav. U Strijelcu je sretan, jer je konačno u crkvi koju mu svi ukidaju. Vlada znakom Jarca, suvladar je Vodenjaka, ushićen u Vagi, u Raku je u izgonu, a u Ovnu je u padu.
Za razliku od osobnih planeta, Saturn je, zajedno s Jupiterom, druga društvena planeta koja simbolizira odnose s drugima. Saturn je kočničar, napretka ponajprije. Nekoć davno svrstan je u zlotvore, greškom, dok se danas smatra učiteljem, mudracem, onim koji propovijeda, što više mnogi koji ga imaju u devetom polju ili pak Strijelcu odani su religiji. Saturn potiče ambicije i visoke ciljeve, svjestan je temeljitosti, vladar je svih čvrstih struktura. prirodno upravlja desetom kućom karijere i ambicija. Što se zdravlja tiče Saturn upravlja kožom, zubima, koljenima, žučni, a u zrelom dobu kosturom, lomljivost. Upravlja zapravo svime što ima čvrsti oblik, voli čvrstu strukturu, pa je često kipar. Vlada odgovornošću, organizacijom, ambicijom, karijerom, ograničenjima, tugom, teorijama, disciplinom, nesklon je kašnjenju… nije kao Jupiter, on uvijek kasni. Saturn upravlja vremenom, starijim osobama, strpljenjem (Job), tradicijom, konvencionalnošću, ortodoksnošću. Nesklon je promjenama navika, stoga i ima problem s prilagođavanjem ovom brzom svijetu. Predstavlja načela istinitosti, kontrakcije, učvršćivanja, mudrosti, starenja, djeluje sporo ali (us)trajno. Koliko ga god smatrali tegobnim, ćutjeli mu djelovanje, porive i ambicije, ma koliko ga smatrali kočničarom planova, Saturn je onaj koji utvrđuje i učvršćuje naše strukture. Bez njegova posredovanja nema nam napretka, on nas zaustavlja u lošem, potiče na dobro. Njegov položaj u karti rođenja uglavnom pokazuje onu točku gdje se osjećamo nesigurnima, gdje ulažemo napore da to ili prikrijemo ili nadoknadimo, no je li i to istina, jer on ipak na koncu učvršćuje karakterne osobine. Saturn je sijedi starac slična simbola Jupiteru, samo što je on kosac života, a križ materije mu je iznad, stoga mu je materija iznad duha, duh je sam po sebi prisutan i ne treba ga razvijati, jer je bog tu koji će nas voditi. Tu vidimo sumnjičenje Saturna i Jupitera, po nekima je simbol svetosti Jupiter, a za neke je to Saturn, Saturn je zapravo crkva koja ne dopušta na neki način razvoj duha osim u okviru religije koju propovijeda, ne treba vam to, vele, slijedite nas, nama je bog otac uzor, znači slijediti nam je oca i nikada nam nije napredovati, a Jupiter je kao religiozan, a zapravo je huncut, provokator onaj koji razbija norme i traga za novim istinama, zamijenio bih mjesta Jarcu i Strijelcu, no to su već neke nove paradigme koje nećemo spominjati. Svakako je Saturn prije simbol Boga no Đavla, a Jupiter bi bio obrnuta verzija s tim da on provocira do spoznaje, on uvodi nove paradigme u život i svijet. Simbol Jarca jest jarac koji podsjeća na Đavla, ali Saturn nije taj, on je božanska mudrost koja ne voli promjene, on voli uvriježena mišljenja i vrednuje religiju kao vrhunsku poruku. Saturn je stari dvorac prepun tajni, svaka prostorija nova je spoznaja, prolazeći nizom soba izlazimo prosvijećeni, stabilni, odriješeni od grijeha, gluposti, Saturn je čistač straha, bedastoća, gluposti, on je sito koje prosijava, zadržava nečist, a propušta najfinije brašno, ili pijesak, ili misao, o da, ono prosijava i misli, ne dopušta razvoj negativnosti, iako, ima onih koji svjesno ne daju glupost od sebe, na njih Saturn obraća najviše pozornosti i na njih djeluje zakonima, on je tata malog Jupitera, razigranog, kao benefika, kao dobrotvora, što i je, ali je zapravo spram Saturna dječarac, koji tek uči o zakonima, mala beba kozmosa prema djedu Saturnu, vladaru crnih rupa, vladaru vremena, prošlosti i budućnosti.

Saturn ima premali značaj u astrologiji, s uvijek istim pričama, zapravo je on pravični sudac, istina star, ogrezao u pravdu, ali i poznavatelj zla, pa su ga greškom okarakterizirali đavlom, što s njim nema veze, ali ima veze sa strahom koji on, Saturn širi, jer mora, jer je jak, jer ne može pustiti rasap, entropiju stradanje, ne dopušta naplavinama kročiti u svijet zdravih misli, on nije crv koji nagriza zdravu jabuku društva, au contraire on je zdravo tkivo društva koje prvo pokazuje no no prstom kao malom djetetu, a onda, tj potom poduzima korake, diže se s panja spoznaje i aktivira punom snagom, a ona je snaga mudraca kojemu tijelo starca ne čini problem u kretanju. Životna prana nije osujećena onemoćalim tijelom, jer tijelo ima obnovu, tijelo je ko crna rupa u svemiru sklono obnavljanju ako to um hoće i želi, no to nije tema. Saturn je ljepota vremena, on je jutro, organizira dan, spušta zavjese u predvečer. Svakako će mnoge simbol Saturna podsjetiti na Don Quijotea, ali ne i na njegova slugu Pansu, ostaje idealista u borbi za pravdu, luč pravde nosi vjekovima, često je u borbi s vjetrenjačama, ali za razliku od Don Quijotea on dosiže cilj, zna lučiti privide od stvarnosti. Kad je u retrogradnom kretanju on će oduzeti, zapravo je onaj koji ima u natalnoj karti retro Saturna živjeti isposnički, siromašno, ali idealistički, bit će introvertiran, sklon pisanoj riječi, rijetko će biti govornik, osim ako nije u idealnim aspektima s Merkurom, jer tada, u tom slučaju on je predani govornik koji docira, koji zna birati riječi, iznijeti mudrost. Ukoliko se nađu u karti rođenja i Jupiter i Saturn u retro kretanju, siromaštvo je naznačeno, isposnički život osobito, mnogima je u tom slučaju nepoznanica kako isploviti na pučinu materijalnog blagostanja. Često je Saturn dogma, religijski je prosvijećen, on je drug adeptima poput Krista, Bude, Muhameda i drugih. Simbol Saturna je pregnuće, predani rad, šutnja, bira kada će što reći, bira vrijeme akcije i vrijeme mirovanja, zna razlučiti dobro od lošeg. Što pokazuje svojim grafičkim simbolom, slovo T, malo slovo t zapravo i obrnuto slovo S, ili pak srp, otkos žita, Saturn uživa u jeseni, i zimi, povlači se u proljeće, a u mirovanju je ljeti, dopušta živahnost, ali s jeseni se budi i upravlja postupcima, ispravlja mladenačku nestašnost ljeta, pa se mnogi s jeseni nađu u nebranom grožđu, zbunjeni nepoznanicama, Saturn sili na učenje, predani rad, pronicanje. Osnovne su mu odrednice strpljivost, koncentracija i organizacija.

Saturn nas ne ogranicava ka spoznaji

Zar nije prva stvar koju si rekao da Saturn ograničava? Zašto sada menjaš iskaz samo da bi načinio Saturn nečim što nije? A, da, kapiram, zato što ti ne prija da se loše govori o Saturnu u bilo kom kontekstu.

nego nas upravo kroz prakticna iskustva( Jupiter to radi na planu aptsrakcije, teorije)

Jupiter je takođe deo praktičnih iskustava jer je podjednako, ako ne i više, upućen u ista i vezuje se za ista jer nas tera da idemo napred umesto da sedimo u kući ceo život sa starim nameštajem i mrtvim Holivudom. :mrgreen:

( Saturn je mudrac i ucitelj)

Nije niti jedno, a ni drugo. Većina starih ljudi izlapi, ne zna šta radi i bira kukavičluk, a pokazuje svaku moguću nespremnost da se menja. Što je čovek stariji, sve je manje spremniji da uči. Ovo zna svako ko je ikada pokušavao da neke matore ljude nauči novim stvarima poput interneta, kompjutera, jezika i slično tome.

primoravanja na odricanje jaca nase karakterne osobine.

Ne jača karakterne osobine, već uništava karakter osobe dovodeći ga u čist konzervatizam.

Saturn je astroloski opisan kao djed, a predstavlja karmu ( sudbinu)

Ne predstavlja niti jedno, a ni drugo. Za dedu može. Ali nije samo deda, već i baba. I to brkata. Masni brci.

sto znaci da je nekada bio i Sunce

I evo ga tipični Denis33 sa jednom te istom pričom koju vrti kao pokvarena ploča godinama unazad. Dalje i ne treba komentarisati.

A Jupiter je otac.

Kao što rekoh, nebitno je ko su uloge i glumci, priča je uvek ista. Radi se o istim arhetipima, koji su u raznim mitologijama predstavljeni drugim glumcima. Suština (poenta priče, kao i njen koren tj. meta svet) je ista, zato se na kraju i dolazi do istih, tačnih tumačenja, jer poenta nisu te sitne priče, već šira slika. A u kolektivnoj podsvesti, i u podsvesti našoj smo svi isti, tj. svima nam je priča ista. I naučniku, i muzičaru... Svi pričaju isto, samo to drugačijim imenima označavaju.
Samo su ograničeni, i zatarabljeni u svojim realnostima, i ne mogu da razumeju da pričaju isto, nego ratuju i ubeđuju se.

Back