Planetarijum

То је то, Близанци воле да театралишу.
А што се тиче твоје тмине има она народна - ако довољно дуго гледаш у понор понор ће гледати у тебе.

f920416d3813655dd2dd82475818571e.jpg

No prijatelju! Stižemo prekasno. Žive doduše
Bogovi još, al gore nad glavom, u drugom svetu.
Beskrajno deluju tamo, a kao da malo mare
Živimo li; toliko štede nas nebesnici.
Jer ne može uvek slabi da sadrži ih sasud,
Ponekad samo podnese obilje božje čovek.
San o njima je potom život. Ali bludnja
Pomaže, kao dremež, i snaži nas nevolja i noć
Dok junaka dosta u bronzanoj ne poraste kolevci,
I srca, ko pre snagom nebesnicima sličnih.
S grmljavinom tad će doći. Međutim često mi se
Čini bolje da spavam, no tako bez drugova da sam,
Tako da iščekujem, a šta da činim i kažem
Ne znam, i čemu pesnici u oskudno vreme?
No oni su, kažeš, kao sveštenici boga vina
Što od zemlje do zemlje hodiše u svetoj noći.

Fridrih HELDERLIN
........................................

Samo da vas pozdravim:heart:

То је то, Близанци воле да театралишу.
А што се тиче твоје тмине има она народна - ако довољно дуго гледаш у понор понор ће гледати у тебе.

Zanimljivo...to mi je tako plutonovska recenica...i vidjeh sad da je imao jaku opoziciju sunca ("gledanje") i plutona ("ponor") ...i iako mu je karta pod B vrlo vjerovatno asc jest bio u skorpiji.

Zanimljivo...to mi je tako plutonovska recenica...i vidjeh sad da je imao jaku opoziciju sunca ("gledanje") i plutona ("ponor") ...i iako mu je karta pod B vrlo vjerovatno asc jest bio u skorpiji.

Sunce nije ''gledanje'', Sunce je ''Vidljivost''. Neptun je ''Gledanje'' iliti ''Slika''. Jedino kroz neptun doživljavamo ''pravu sliku'' o nečemu, a idealno je Venera egzaltirana u Ribama koje su pod vladavinom Neptuna.

Iz kontrasta Mraka 12ice i Vidljivosti 1ca dobijamo pojam o odnosu između Tame i Svetla, odnosno Sunca i Neptuna, odnosno Visine i Dubine, odnosno Znanja i Neznanja.

Samim tim dobijamo sliku kroz KONTRAST između svetla i mraka, s obzirom da čovekove fragilne oči ne mogu da gledaju u Sunce direktno, već Sunce koriste (Funkcija) da bi došli do Istine o nečemu u okviru odnosa svetla, odnosno nedostatka svetla.

mcchromatic.jpg

Percepcija boja oko nas je ponovo ustanovljena spektrom kojim vlada Venera, a koja je, naravno, egzaltirana u Ribama. Za Dugine boje se vezuju misteriozne i mistične moći. Na kraju Duge je ''ćup s zlatom'' (Venerax2).

Idealno je sedam boja (Vaga), a idealnije je dvanaest (Ribe). Oba znaka su veoma usko povezana kako sa muzikom, tako i sa slikarstvom.

Postoji velika, u stvari ogromna razlika između toga kako povezujemo Sunce u okviru Očiju (preciznije jednog od dva oka) u odnosu na to Šta Vidimo, kako Doživljavamo, kao i na koji način Racionalizujemo.

To je barem ČETIRI različite funkcije za koje ni u kom vidu Sunce ne može biti odgovorno za sve, barem ne bez Meseca i Neptuna u priči.

:ok:

Poslednja izmena:

Back