Planeta Zemlja kao vladar znaka Bika

• Začetnik teme Začetnik teme Dave
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Aj da krenem prvo sa malo osnova astrologije. Dakle položaj planeta u horoskopu se računa prema pojedincu. Pošto je rastojanje između planeta, zvezda itd. i čoveka približno isto kao rastojanje od planete Zemlje, to se uzima položaj planeta i zvezda u odnosu na planetu Zemlju (odnosno na centar Zemlje). Ovo je Geocentrični sistem. Postoji i tzv Topocentrični gde se ta razlika ne zanemaruje, i u ovom sistemu se posmatra položaj planeta, zvezda i ostalog u odnosu na čoveka. Da bi planeta mogla da vlada nekim zodijačkim znakom, ona prvo mora da se nalazi u zodijaku i da se kreće po ekliptici sa svim ostalim planetama. U geocentričnom sistemu ovo je nemoguće jer je Zemlja uzeta kao referentna tačka, odnosno Zemlja se nalazi u CENTRU natalne karte i ne može biti na drugom mestu.

Zemlja u geocentričnom koordinatnom sistemu ne može biti u opoziciji sa Suncem. Ali položaj Sunca u geocentrilnom sistemu jeste u opoziciji sa položajem Zemlje u heliocentričnom. Znači Zemlja i Sunce jesu u opoziciji ali u DVA POTPUNO RAZLIČITA SISTEMA. Ako bi Zemlju iz heliocentričnog sistema jednostavno prebacili u geocentrični, onda bi bukvalno mogli da je stavimo gde hoćemo jer nema osnova da se ovako nešto uradi. To je kao da struju u amperima počnete da poredite sa naponom u voltima. Znači povezanost postoji, i to je da je kao što sam naveo Zemlja u heliocentričnom u opoziciji sa Suncem u geocentričnom sistemu, ali stavljanje Zemlje u opoziciju sa Suncem u geocentričnom nikako ne sme da se uradi jer to nije realan položaj.

Što se tiče topocentričnog sistema, kao referentna tačka je uzet čovek. Ako je zenit (MC) ono što je iznad nas, a IC ono što je ispod nas, Zemlja bi se uvek nalazila na IC-u, i to ne samo na IC-u već bi se prožimala preko 1,2,3,4,5 i 6-e kuće i bila bi u konjunkciji sa svim planetama ispod horizonta a u opoziciji sa svim planetama iznad horizonta. Ali čak i da se Zemlja smanji na jednu tačku, uvek bi bila na IC-u. Time bi znak Bika uvek bio vezan za IC, odnosno četvrtu kuću a to naravno nije. Kako mi živimo na Zemlji, položaj Zemlje na IC-u ima smisla jer Zemlja je naš dom, od zemlje smo stvoreni i kad umremo vraćamo se Zemlji, tako da ako već gledate čime bi Zemlja vladala to je 4-a kuća (dom, genetika, porodica, grob). Pošto je četrvta kuća analogon Raku, to bi zemlja pre vladala Rakom nego li Bikom.

U geocentričnom sistemu ovo je nemoguće jer je Zemlja uzeta kao referentna tačka, odnosno Zemlja se nalazi u CENTRU natalne karte i ne može biti na drugom mestu.

To mi je jasno. Mi radimo po geocentricnom sistemu i u tom slucaju je zemlja uvek u sredini, a ne u odredjenom znaku. Ali se u ovom sistemu namerno uzima pogled prema Zemlji sa Sunca i gde se ona nalazi u tom trenutku, da bi se Zemlja umacila u pricu. To se ocigledno preuzelo iz Heliocentricne astrologije, kao sto iz Jotish-a preuzimamo odredjene elemente a zaobidjemo ostlae elemente iz znanja koje smo uzeli, pa stvorimo zbrku. ;) Verovatno ta teorija i nije zazivela. Mada je meno znak Bika Asocira na Zemlju a Zemlja na Bika. Nekako mi je vrlo logicna paralela iako nema logike u geocentricnoj astrologiji.

Evo moje kartice. Zemlja je preko puta Sunca pa vidite da se poboljsanje , ili pogoranje ( a gde ce gore ) finansijske situaciej ocekuje sa brakom

Ne znam kako se to izračunava gde nam je (na nebu) Zemlja u trenutku rođenja? Na kartama, kako ih sada opšte prihvaćeno crtamo, onaj krug je nebo, a Zemlja je centar. Planeta vladar znaka bika je Venera, a element je Zemlja. To su različite stvari.

Američki astrolozi nisu bolji od Evropskih, već površniji (čast izuzecima) i imaju jednu osobinu koja je u nekim slučajevima veoma korisna, (u ovom, nije pokazala logične rezultate), a to je, da vole da preispituju već postojeća pravila. Na taj način se preispituje dosadašnje znanje, i pronalaze i ispravljaju eventualna pogrešna tumačenja, ali ovo nije taj slučaj.

Moguće je samo razraditi osobine elementa zemlje, kao takve, a njoj pripadaju i zunaci Devica i Jarac, takođe.

Ako bi hteli da crtamo i Zemlju u natalnoj karti, onda bi ta karta morala drugačije da izgleda.

Back