Planeta Zemlja je stvorila Mesec?!

Odlicno ,kad si postavio klip isklikaj nekoliko puta sam pocetak udara planete od planetu i reci mi da verujes u hipotezu da se drugo telo od tolikog udarca ne bi raspalo ili bilo naceto ,osim toga sami naucnici su doslovno rekli da veruju da je SKORO pola planete Zemlje bilo u sudaru sa drugom planetom ,mislim sta reci....Ti ,verujes da svaka ''zrtva'' udarca iste materije ne prouzrokuje posledicu drugog tela ??
Po ,tebi i ostalim naucnicima koji se toga drze ispada da samo ako udaris nekoga glavom o glavu ,nece se nista desiti ako ga udari pod odredjenim uglom?!
To onda vazi i za bilijarsku loptu i sve materije i atome koji imaju srecu ako nisu udareni pod odredjenim uglom?
Ne mozes primeniti primere iz svakodnevnog zivota na zakone planetarnog kretanja. Kada se desi ovako kataklizmican sudar, bitno je par stvari:
1. Sastav impaktora i sastav stacionarnog objekta.
2. Ugao udara.
3. Masa oba objekta.

Pri udaru, spoljni omotaci obe planete se odmah razbijaju i lete u svemir. Manji planetoid se skoro potpuno raspada, dok veci zdrzava odredjeni deo mase. U ovom trenutku oba tela pocinju da se tope od siline udara. Veca planeta sada ima neporedivo vise mase, i pocinje da privlaci materijal iz svog okruzenja. Prirodno ce se stvoriti okrgugli oblik, kao i ranije. Ostatak materijala koji vece planeta nije uspela da prikupi postaje formira prsten oko nje. Taj vreo materijal ce se najverovatnije poceti lepiti jedan za drugi dok ne uspe da formira telo dovoljno veliko da privuce ostatak materijala i postane ponovo planetoid.

Ne mozes primeniti primere iz svakodnevnog zivota na zakone planetarnog kretanja. Kada se desi ovako kataklizmican sudar, bitno je par stvari:
2. Ugao udara.
3. Masa oba objekta.

Pri udaru, spoljni omotaci obe planete se odmah razbijaju i lete u svemir. Manji planetoid se skoro potpuno raspada, dok veci zdrzava odredjeni deo mase. U ovom trenutku oba tela pocinju da se tope od siline udara. Veca planeta sada ima neporedivo vise mase, i pocinje da privlaci materijal iz svog okruzenja. Prirodno ce se stvoriti okrgugli oblik, kao i ranije. Ostatak materijala koji vece planeta nije uspela da prikupi postaje formira prsten oko nje. Taj vreo materijal ce se najverovatnije poceti lepiti jedan za drugi dok ne uspe da formira telo dovoljno veliko da privuce ostatak materijala i postane ponovo planetoid.
...4. Брзина удара.
Јер енергија расте с брзином на квадрат.

Naravno da je Mesec nastao od dela Zemlje. Pre xx godina jedna planeta (ne Mars) je udarila u Zemlju, u vreme kada je naša planeta bila još nedovoljno ohlađena, tako da je bila u polutečnom stanju. Planeta koja se sudarila sa našom, raspala se prilikom udara. Jedan veći deo se odvojio, a od siline udarca je dobio "spin" odnosno obrtnu silu i usled toga (materija je polutečna) je dobio okrugli oblik (Mesec). Isto tako je obrtna sila planete Zemlje, "izglačala" površinu (neohlađena masa), i to je razlog zbog kojega nema "ožiljka" na površini.
Od toga je Mesec dobio inerciju, kojom i dan-danas se polako udaljava od Zemlje.

Le le, kao da ste svi svedoci tog sudara. :lol:

Da vam ispričam istinitu priču koja se desila nedavno:

Na farmi stari čovek od 60 godina uposli mladog momka od 20 godina da čuva stoku.
Momak potera stoku na pašnjak. I kad ono tamo video neke delove skeleta, uzbudio se.
Razmišljao je šta da radi, da li da posavetuje vlasnika ili da radi po svome. Čak je pomislio
da će njegovo ime pojaviti u novine i postati slavan.Ne posavetuje sa matorim, pozove on naučnike
i TV. Dolaze za neki dan. I oni došli i iskopali i rekli kao neki životinjski skelet, utvrde starost da je
star milion godina.
Za to vreme u daljinu posmatra matori i razmišlja kakva je ono tamo gužva, idem ja da vidim šta je.
Dođe on i popriča sa ljudima, nađe se u čudu pa se nasmeja, i rekao:
-Aman, ljudi, šta vam je?! Ovaj skelet je ustvari krava koju sam JA ZAKOPAO PRE 40 GODINA!

I tom momku lepo dade otkaz. :roll:

E sad ćete vi prepoznate sebe u toj priči.
:andjeo:

Poslednja izmena:
Ova simulacija je čista mehanika fluida i malo numerike. Dakle nikakav poseban napor. I u suštini to jeste sve zasnovano na radovima Njutna, Ojlera, Lagranža, Lajbnica...

Ne kažem da je zaista bilo tako, nego da simulacija potvrđuje da je moglo biti tako. Na to pitanje je teško dati definitivan odgovor i ni jednu tvrdnju ne treba kategorički odbaciti. Ja ovu smatram za najverovatniju, ali ne mogu da kažem da je tako bilo 100%.

перјаницо модераторска, чекам на твој генијални одговор на моје глупо питање...
а док смислиш, пробај да се присетиш постоје ли глупа питања...
ил само надобудне незналице.

перјаницо модераторска, чекам на твој генијални одговор на моје глупо питање...
а док смислиш, пробај да се присетиш постоје ли глупа питања...
ил само надобудне незналице.

Iako ne odgovaram na trol pitanja, suviše si naproan sa time:

Sastav impaktora je naravno nepoznat mada se u grubim crtama može reći od čega se sastojao na osnovu raspodele elemenata unutar protoplanetarnih diskova. Zavisi odakle bi isti stigao. Ako je originalno nastao u unutrašnjem delu dika, morao bi imati sastav sličan Zemlji, Veneri, Marsu... U suprotnom bi tu bilo više vode i gasa... Ipak, sastav impaktora je prilično irelevantan. Važni su njegova masa i kinematski parametri u toku sudara.

Baš me zanima kakva se genijalna misao krije iza tog pitanja...

Iako ne odgovaram na trol pitanja, suviše si naproan sa time:

Sastav impaktora je naravno nepoznat mada se u grubim crtama može reći od čega se sastojao na osnovu raspodele elemenata unutar protoplanetarnih diskova. Zavisi odakle bi isti stigao. Ako je originalno nastao u unutrašnjem delu dika, morao bi imati sastav sličan Zemlji, Veneri, Marsu... U suprotnom bi tu bilo više vode i gasa... Ipak, sastav impaktora je prilično irelevantan. Važni su njegova masa i kinematski parametri u toku sudara.

Baš me zanima kakva se genijalna misao krije iza tog pitanja...

то и јес твој проблемчић, све знаш ал ти ниш није јасно.
кад верујеш у бесмисао така нагађања случајности су ти памет.
ниједно питање није глупо, ал твоји одговори...

Le le, kao da ste svi svedoci tog sudara. :lol:

Da vam ispričam istinitu priču koja se desila nedavno:

Na farmi stari čovek od 60 godina uposli mladog momka od 20 godina da čuva stoku.
Momak potera stoku na pašnjak. I kad ono tamo video neke delove skeleta, uzbudio se.
Razmišljao je šta da radi, da li da posavetuje vlasnika ili da radi po svome. Čak je pomislio
da će njegovo ime pojaviti u novine i postati slavan.Ne posavetuje sa matorim, pozove on naučnike
i TV. Dolaze za neki dan. I oni došli i iskopali i rekli kao neki životinjski skelet, utvrde starost da je
star milion godina.
Za to vreme u daljinu posmatra matori i razmišlja kakva je ono tamo gužva, idem ja da vidim šta je.
Dođe on i popriča sa ljudima, nađe se u čudu pa se nasmeja, i rekao:
-Aman, ljudi, šta vam je?! Ovaj skelet je ustvari krava koju sam JA ZAKOPAO PRE 40 GODINA!

I tom momku lepo dade otkaz. :roll:

E sad ćete vi prepoznate sebe u toj priči
. :andjeo:

Ko o čemu, a baba o uštipcima...

Diskutijemo o relativno zanimljivoj temi, a ti nam pišeš nešto kako je tamo neki mladić na livadi pronašao skelet krave i pozvao "naučnike" (!?).
Kakve to veze ima sa temom?

Baj d vej...
Ako je uopšte nekoga i zvao, panduri će doći pre naučnika. :hahaha:
Ćaos....

Poslednja izmena od moderatora:
то и јес твој проблемчић, све знаш ал ти ниш није јасно.
кад верујеш у бесмисао така нагађања случајности су ти памет.
ниједно питање није глупо, ал твоји одговори...

Odgovor uvek zavisi od toga KAKVO JE PITANJE....

Procitaj knjigu LEVA RUKA TAME, pricu o PREDSKAZIVACIMA, pa ces videti kako odgovor uvek zavisi od toga KAKO se postavi pitanje......

Odgovor uvek zavisi od toga KAKVO JE PITANJE....

Procitaj knjigu LEVA RUKA TAME, pricu o PREDSKAZIVACIMA, pa ces videti kako odgovor uvek zavisi od toga KAKO se postavi pitanje......

одговор зависи од разумевања питања.
ви, који не разумете, препричавате несфаћено.
колко год да сам глуп, само идиот може да буде надмен.

Ko o čemu, a baba o uštipcima...

Diskutijemo o relativno zanimljivoj temi, a ti nam pišeš nešto kako je tamo neki mladić na livadi pronašao skelet krave i pozvao "naučnike" (!?).
Kakve to veze ima sa temom?

Baj d vej...
Ako je uopšte nekoga i zvao, panduri će doći pre naučnika. :hahaha:
Ćaos....

Pa mogla bi da prođe priča... Kad bi naučnike zamišljali u vidu neke službe koja jedva čeka da ih pozove čoban sa planine pa da dojure svojim belim pežom na kome velikim plavim slovima piše "NAUČNICI"... Mnogo se TV gleda, mnogo....

Da je priča imalo realna, momak bi pokupio kost pa otišao "kod naučnika" (ja lično bi pozvao neki prirodnjački muzej), a onda bi mu kustos rekao daje to kravlja kost i poslao ga nazad na livadu da čuva stoku. Ili bi se možda i pojavili eventualno na toj livadi, pogledali ostate i otišli. Kravlje kosti nije teško prepoznati. A tek milion godina starsti :hahaha: Ej, milion.... Pa znaš u kakvom stanju treba da bude neki ostatak pa da možeš da ga proceniš na 1M godina? Totalno fosilizovan, to ni slepac ne bi mogao da pomeša sa kravljom mrcinim...

A inače, matori pamti šta je gde zakopao pre 40 godina. Nema šta krepak starkelja.... :D

Kad već smišljate priču, daj da bude uverljiva...

]Ne mozes primeniti primere iz svakodnevnog zivota na zakone planetarnog kretanja[/U]. Kada se desi ovako kataklizmican sudar, bitno je par stvari:
2. Ugao udara.
3. Masa oba objekta.

A,ne kolega ....Ja,sam se na ovakav primer nadovezao na naucnike koji su u emisiji vise nego skloni da navode primere iz svakodnevnog zivota,sto ce reci da ih toliko prikazuju sa raznim predmetima ,da se neki cine besmisleni.

Ako mnogi tvrde da je Mesec nastao od udara planete od Zemlju,kako to ako je Zemlja sazdana od gvozdja da Mesec ima svega 9% gvozdja?
Kako god da okrenete Mesec bi trebao da ima mnogo vise u svom sastavu gvozdja.
Osim toga ja vidim da drugi eminentni naucnici kazu da je Mesec nastao pre 4,5 milijardi god. Nakon sudara kometa ,gde su ostaci izbaceni u zemljinu orbitu,koja je oblikovala Mesec .

A,ne kolega ....Ja,sam se na ovakav primer nadovezao na naucnike koji su u emisiji vise nego skloni da navode primere iz svakodnevnog zivota,sto ce reci da ih toliko prikazuju sa raznim predmetima ,da se neki cine besmisleni.

Ako mnogi tvrde da je Mesec nastao od udara planete od Zemlju,kako to ako je Zemlja sazdana od gvozdja da Mesec ima svega 9% gvozdja?
Kako god da okrenete Mesec bi trebao da ima mnogo vise u svom sastavu gvozdja.
Osim toga ja vidim da drugi eminentni naucnici kazu da je Mesec nastao pre 4,5 milijardi god. Nakon sudara kometa ,gde su ostaci izbaceni u zemljinu orbitu,koja je oblikovala Mesec .
Податак о 9% гвожђа односи се на месечеву кору на основу узорака мисије Аполо и совјетских аутоматских сонди из серије Луна.
http://sr.wikipedia.org/sr/Месец
Земља није саздана од гвожђа, оно је само релативно најприсутнији елемент, на нивоу целе планете око 32%, а коре око 4,5%.
http://sr.wikipedia.org/sr/Земља
http://sr.wikipedia.org/sr/Земљина_кора

Pa mogla bi da prođe priča... Kad bi naučnike zamišljali u vidu neke službe koja jedva čeka da ih pozove čoban sa planine pa da dojure svojim belim pežom na kome velikim plavim slovima piše "NAUČNICI"... Mnogo se TV gleda, mnogo....

Da je priča imalo realna, momak bi pokupio kost pa otišao "kod naučnika" (ja lično bi pozvao neki prirodnjački muzej), a onda bi mu kustos rekao daje to kravlja kost i poslao ga nazad na livadu da čuva stoku. Ili bi se možda i pojavili eventualno na toj livadi, pogledali ostate i otišli. Kravlje kosti nije teško prepoznati. A tek milion godina starsti :hahaha: Ej, milion.... Pa znaš u kakvom stanju treba da bude neki ostatak pa da možeš da ga proceniš na 1M godina? Totalno fosilizovan, to ni slepac ne bi mogao da pomeša sa kravljom mrcinim...

A inače, matori pamti šta je gde zakopao pre 40 godina. Nema šta krepak starkelja.... :D

Kad već smišljate priču, daj da bude uverljiva...

Nije valjda da ne verujes u ovu pricu, znas koliko je danas tesko naci kravlju kost, pogotovo na farmi
naucnici su bas i dosli zbog tog, sto se desio redak fenomen, nadjene su kosti na farmi.

Vidis ovde niko nema pojma kako bi mogao nastati mesec, bar po zakonima fizike ali skoro svi
znaju kako nije nastao. To je vrlo ucestao dar, darovan od majke prirode, pogodi kako se zove a ima
veze sa kolicinom klikera na jednom mestu.

Ja sam cuo da ni GPS (navigacija) ne postoji, to ti je opticka iluzija, inace zna se da sateliti ne mogu
da kruze oko zemlje jer bi ih odvuklo sunce, cista logika, koju mozemo uporediti sa npr sindromom
zvanim sindrom Don Kihota.

Nije valjda da ne verujes u ovu pricu, znas koliko je danas tesko naci kravlju kost, pogotovo na farmi
naucnici su bas i dosli zbog tog, sto se desio redak fenomen, nadjene su kosti na farmi.

Vidis ovde niko nema pojma kako bi mogao nastati mesec, bar po zakonima fizike ali skoro svi
znaju kako nije nastao. To je vrlo ucestao dar, darovan od majke prirode, pogodi kako se zove a ima
veze sa kolicinom klikera na jednom mestu.

Ja sam cuo da ni GPS (navigacija) ne postoji, to ti je opticka iluzija, inace zna se da sateliti ne mogu
da kruze oko zemlje jer bi ih odvuklo sunce, cista logika, koju mozemo uporediti sa npr sindromom
zvanim sindrom Don Kihota.

Važno je da si ti čuo i da je to čista logika...:hahaha:

Back