Pitanje za Vukovar

Cao. Zanima me sledece. Zasto se Vukovar nije zaobisao i odmah krenulo na Osek? Sta je trebalo toliko vremena da se slomi jedna jedina brigada znga s tim silnim tenkovima. Vukovar je bio strateski ne bitan grad. Zasto ga se nije zaobislo?

Ovaj, kao prvo, kako ti znamišljaš zaobilaženje dok ti niko ne štiti leđa.

Kao drugo, Vukovar je bio upravo meta...a ne Osijek. To nije bila operacija intervencije protivu RH, već za HR Srbe.

Cao. Zanima me sledece. Zasto se Vukovar nije zaobisao i odmah krenulo na Osek? Sta je trebalo toliko vremena da se slomi jedna jedina brigada znga s tim silnim tenkovima. Vukovar je bio strateski ne bitan grad. Zasto ga se nije zaobislo?

Моја јединица се припремала преко 14х напред-назад. Крени-стани-повуци се. Питали смо зашто се не промени тактика и заокруже градови без жртава и да стигнемо до ЗГ-а за 3 дана, па нека се после преговара 3 године.

Када је армија толико исцимана од комунистичких и југословенских неспособних официра и политичара, подигли смо јединице да кренемо на БГ.

Живци!

Zasto niste napravili ono sto su Hrvati napravili na Bljesku. Napad kljestima s dva pravca vec ste suludo ginuli 90 dana frontalnim napadom s tenkovima u grad s uskim ulicama. Ne shvacam to.
Није било потребе за тим (усташким методама, саветовани из Ватикана, Немачке или САД), само заокружити градове, блокирати Рватску и ући мирно у ЗГ са преговарачима.

Poslednja izmena:
Хрвати су поносни на вуковарску битку, већ недељама не причају ни о чему другом, а онда кажу да Срби славе изгубљене битке.

Нека се теше.

Србијом не владају Срби од 1944.г.

Елита није српска, без обзира што су већина усташе, балије, комунисти, југословени, титоисти или случајни срби!!!

Хрвати су поносни на вуковарску битку, већ недељама не причају ни о чему другом, а онда кажу да Срби славе изгубљене битке.
Ti sa svojim nikom bi barem trebao razumjeti značaj Vukovara za Hrvatsku kao što su Termopili imali za Grke i pazi sad, Grci i svijet slave i danas poraz Spartanaca od prije skoro 2500 godina. Zapitaj se zašto?

Моја јединица се припремала преко 14х напред-назад. Крени-стани-повуци се. Питали смо зашто се не промени тактика и заокруже градови без жртава и да стигнемо до ЗГ-а за 3 дана, па нека се после преговара 3 године.

Када је армија толико исцимана од комунистичких и југословенских неспособних официра и политичара, подигли смо јединице да кренемо на БГ.

Живци!

Није било потребе за тим (усташким методама, саветовани из Ватикана, Немачке или САД), само заокружити градове, блокирати Рватску и ући мирно у ЗГ са преговарачима.
Ja sam bio u Vukovaru 3A brigada ZNG nisam ustaša nikad bio niti cu bit. Zasto ste ulazili tenkovima m84 koji je sirok u tako uske Vukovarske ulice,a mi imali Milan sustav? Mogao sam vas ubiti bar sto iz zasjede ali nisam htio, covjek sam vidio sam da niste normalni idete ispred tenkova ko glineni golubovi pa kakva je to borba covjece bozji? Pogodio sam prvi M84 tenk Milan sustavom i hvala vragu i za mene i za vas da ste se povukli.

JNA i Domaci Srbi
Pa onda pitaj nekog ko je komandovao JNA.

Sa ove vremenske distance posmatrano, da je neko u JNA hteo da porazi Hrvatsku, tenkovi bi se valjali auto putem direktno na Zagreb, levi bok je bio pokriven, ili je mogao brzo biti počišćen, a desni bok bi se rešio.

Zmija se u glavu tuče.

Ovako, onaj ko je poslao JNA na Vukovar je to uradio da bi Hrvatskoj omogućio da preživi, a ne da je pobedi.

Gubljenje vremena, resursa i života za grad koji je nekome u JNA mogao biti bitan samo iz jednog razloga: U njemu je održan osnivački kongres Komunističke Partije Jugoslavije.

a iz kojeg razloga?

Ево сад ћу да ти објасним.

У својој издајничкој кампањи рушења Југославије, Милошевић је угасио Југославију и направио Слобославију, у којој би он био нешто као Тито или Краљ Александар.

Словенија, Хрватска, Босна и Македонија су рекле "Не, ј.еби се, ми одосмо одавде". Онда је Милошевић, са паролом, "Југославија-то сам ја!" рекао:
"Како се усуђују ови терористи да издају своју Домовину? Војска то да реши". То је иначе и аргумент који апологете истог и дан данас имају.

"Хрватски и Словеначки терористи су дигли устанак!" они тврде, иако су ови дигли устанак не против Југославије, која у том тренутку више није постојала, већ Слобославије.

Онда су кадрови ЈНА, неки на страни Милошевића а неки само глупи рекли "Да, идемо сада да вратимо Хрватску у склоп суверенитета и територијалног интегритета Пиздославије, мои ви!" и онда су напали град преко границе. Испоствило се, али, да је морал младића из Србије, Војводине и Косова и Босне да ослобађају Хрватску због ради Пиздославије био раван нули, па су они побацали пушке или изгунили као зечеви јер су официри побегли.

Пошто се освајање вароши величине Лазаревца претворило у неку шестомесечну епопеју, Милошевић је активирао мафију, која је у том тренутку била јача од ЈНА, да освоји то село, што су ови и урадили.

Е сад проблем је био што је напад на Вуковар почео под паролом "Одбране Југославије" али се ова у току опсаде и формално распала, па су онда рекли "Хајде да припојимо Вуковар Војводини". Али пошто то није могло јер је забрањена анексија страних држава, онда је направљена некаква "РСК" којој је дат Вуковар.

Jednostavno. Srbima je tad bio cilj uništavanje i protjerivanje Hrvata i svega hrvatskog. Zatiranje bilo kakvog spomena Hrvata.

Ja sam bio u Vukovaru 3A brigada ZNG nisam ustaša nikad bio niti cu bit. Zasto ste ulazili tenkovima m84 koji je sirok u tako uske Vukovarske ulice,a mi imali Milan sustav? Mogao sam vas ubiti bar sto iz zasjede ali nisam htio, covjek sam vidio sam da niste normalni idete ispred tenkova ko glineni golubovi pa kakva je to borba covjece bozji? Pogodio sam prvi M84 tenk Milan sustavom i hvala vragu i za mene i za vas da ste se povukli.
Ваљда је те комунистиче генерале дрмао "Црвена армија" синдром. Груни и челик и месо и артиљерију на град па шта буде. Гомила пропуста, грешки, тактике крени-стани-примирје, немотивисаност резервиста, дезертерство. Да не би оно добровољаца, Вуковар не би никад ни био заузет. Комшија ми рече да су варили све шахте по граду јер су из њих често пуцали и убијали војнике. После су бацали и бојне отрове у њих. Каже, некад наши залутају у другу улицу и побију их, сутра знг залутају и изгину.

Pa onda pitaj nekog ko je komandovao JNA.

Sa ove vremenske distance posmatrano, da je neko u JNA hteo da porazi Hrvatsku, tenkovi bi se valjali auto putem direktno na Zagreb, levi bok je bio pokriven, ili je mogao brzo biti počišćen, a desni bok bi se rešio.

Zmija se u glavu tuče.

Ovako, onaj ko je poslao JNA na Vukovar je to uradio da bi Hrvatskoj omogućio da preživi, a ne da je pobedi.

Gubljenje vremena, resursa i života za grad koji je nekome u JNA mogao biti bitan samo iz jednog razloga: U njemu je održan osnivački kongres Komunističke Partije Jugoslavije.
Pa to je pokušano i nije uspjelo, ofenzivna snaga JNA tada je bila prilično slaba, sad zašto nije važno. Uslijed nemogućnosti ostvarenja velikih ofenzivnih ciljeva prešlo se na plan B. Plan B je bio velika Srbija zamaskirana u treću Jugoslaviju. Sačinjavali bi je Srbija s autonomnim pokrajinama, CRna Gora, BIH i Makedonija. Takodjer se računalo na neke dijelove RH, i to pogotovo na Baranju i istočnu Slavoniju. U novoj situaciji Vukovar dobiva iznimnu stratešku važnost jer se njegovim zauzimanjem dobiva kakva takva strateška dubina. Vukovar je prije rata bio izraženo jako industrijsko središte, čitavo područje je vrlo plodno, Vukovar je značajna luka na Dunavu, nešto sjevernije je utok Drave u Dunav što je isto stratešku važno.

Back