Питање за све, посебно за Svabova!

Sentient... alergična sam na egoiste. Za mene ste samo..... da ne psujem. Znači, da postoji lestvica ljudskih vrednosti i ispljuvaka, jasno ti je gde bi egoisti bili tu? Sve ono veliko i lepo što misle o sebi okreni naopako.
A baš sam htela lepo da pričamo.

Napisaću ti jedno, a ti onda, takav kakav si, nastavi da veruješ u svoje, jer sada žurim na vežbe.

Gravitaciona sila postoji. I to je sve što znamo o njoj.
Naučni (uzročno-posledični) razlog za njeno postojanje je još uvek nepoznat. Da prevrćem neke šarlatanske teorije po internetu možda bih i volela jednog dana, ali sada nemam vremena.

Kada šutneš loptu ona se kotrlja jer si je ti šutnuo, a šutnuo si je jer je takva bila tvoja volja.

Kada lopta padne pada jer je privlači sila gravitacije. A zašto je ona privlači niti znamo niti ćemo skoro saznati.

Gravitacija je aksiom i za nju jedino znamo da jeste. I koristimo to što znamo.

Sevilja, dobila si odgovor, samo izgleda nisi shvatila da si ga dobila. Jel' ocekujes sve na tacni, ili si voljna zarad znanja malo da se pomucis? Ako je ovo drugo, imas Google i Wiki, a ja cu ti pomoci s kljucnim recima: Higgs mechanism, Higgs field, Higgs Boson, graviton, gravity, string theory... (kao i sa onim sto ne budes razumela...)

Nauka nije nepogresiva, i ja ne znam ni jednog naucnika koji bi takvo nesto tvrdio. Medjutim, u samu sushtinu nauke je ugradjen samo-korigujuci mehanizam - to je onaj peer review u naucnom metodu - koji obezbedjuje nauci da stalno ide napred. Ovo bi trebala da znas. Zao mi je sto si dozvolila da te nedoslednosti one oblasti koju si izabrala za profesiju razocaraju u kompletnu nauku.
Ја очекујем да ми неко одговори експлицитно на питања која сам поставила.
Област није ''моја'', али без обзира, смрдуцкају ми одговори.

Вероваћу ја вама на реч, само ми већ једно јасно и гласно одговорите на питања.

Lexa:
Gravitaciona sila postoji. I to je sve što znamo o njoj.
Ne. To je nivo tvog znanja o toj prirodnoj pojavi. Zasto svoj nivo znanja projektujes na druge ljude o kojima ne znas nista ?

Lexa:
Sentient... alergična sam na egoiste. Za mene ste samo..... da ne psujem. Znači, da postoji lestvica ljudskih vrednosti i ispljuvaka, jasno ti je gde bi egoisti bili tu? Sve ono veliko i lepo što misle o sebi okreni naopako.
Ako cemo da se vredjamo, onda cu ti odgovoriti ovako: ono sto nam najvise smeta kod drugih su one odlike koje su najvise izrazene kod nas samih. Budi malo vise :cool:

Sevilja, naprotiv niko ne kaze da je nauka savrsena i da ima odgovore na sve. U odnosu na ono sto jos nije otkrila i ono sto jos uvek ne poznajemo u potpunosti je nesavrsena i to je jedan od prilicno " lepih" motiva za progres.
Zaista se nadam da si procitala moj gornji tekst i nadam se da ces moci da razumes zasto fizika i medicna nisu ista po pitanju ekspilicinosti i implicitnosti. Btw fizika se do galileja nazivala filozofija nauke a ti znas da filozofi ne mogu svesti sve u jednu recenicu.;-)

No sto se tice termodinamike, bas sam znatizeljan. Ja sam upoznao i ljude na nasim univerzitetima koji se protive cak i Teoriji relativnosti i imaju objavljenu knjigu na tu temu. No bez obzira na njihovo protivljenje, teorija relativnosti sasvim fino radi.

Lexa, nepokusavam da vrsim atak na tvoj intelekt, naprotiv, samo cu izneti ono cemu sam naucen. Celu drugu godinu faxa sam proveo proucavajuci elektromagnetizam u okvirimia predmeta FIZIKA 2 - znaci samo elektromagnetizam do najsitnijih detalja,dalje u okvirima ostalih predmeta preko prirode materijala, pa cak i na predmetu teorija gravitacije. Iskreno mislim da je elektromagnetizam prilicno dobro definisan, objasnjen i da bih voleo da znam neke od problema oko elektromagnetizma koje ti znas pa bih mogao pokusati da nadjem odgovore.

Sentient to mozda kaze previse grubo ali mislim da imamo istu poentu. Treba ostati u korak sa naukom. Atom vec dugo vise nije nedeljiva i najmanja jedinica materije. U zadnjih 30 godina naucnici su otisli toliko duboko i ispitali subatomastke cestice, mione, leptone, hadrone,sarmove, detektovali cak i neutrino, crnu materiju...pa se upustili i u teroiju stringa i napravili ekstremno dobar model te teroije matematicko fizikci tacan ali zbog nesavrsenosti tehnologije tesko testiran na zemlji zbog nedostatka energije. Ali se vec radi nesto u Svajcarskom institutu Cern.
Opet da se vratim na Sevilju,
1.
Medium prenosenja gravitacije, trenutno-prostorvremenski na lokalnom nivou i preko gravitacionog polja na univerzalnom nivou.
2. Priroda gravitacije, potice od mase, jedina sila koja nema negativan predznak, slabija od elektromagnetne sile za 10exp37,materija je jedan od manifestacija energije, no ako nastavim itici cu do string teorije.;-)
4. Sa kolikom tacnoscu se govori o proracunima o gravitaciji? Govori se dosta dobrim proracunima preciznim do 10na 5. Pogreske o kojima Lexa govori poticu od gravitacije drugih tela jer kompleksnost proracuna gravitacije i kretanja u gravitacijonom polju N tela je prilicno tesko. Sunce,mesec, merkur venera mars pa cak i jupiter imaju uticaja na sve oko sebe pa cak i na zemlju.

Ako cemo da se vredjamo, onda cu ti odgovoriti ovako: ono sto nam najvise smeta kod drugih su one odlike koje su najvise izrazene kod nas samih. Budi malo vise :cool:
E, super što si mi sad odbrusio :)
Ne. To je nivo tvog znanja o toj prirodnoj pojavi. Zasto svoj nivo znanja projektujes na druge ljude o kojima ne znas nista ?
Ja sam te lepo pitala da mi proširiš znanje, a ti si to (ne)ljubazno preusmerio na Wikipediu... ja nemam pojma gde ste se i zašto Sevilja i ti prepirali, ali i taj link bi bio korisniji od upućivanja da čitam na internetu o stvarima koje učim u školi...

E sad, lepo je što tvrdiš da znaš kako je postao svet (jer o tome, kanda, govoriš?!) samo je bzvz što ne možeš to veliko znanje da podeliš sa nama smrtnicima.

Proximo, kad dođem kući...

Lexa:
E, super što si mi sad odbrusio :)
Znam ja to tako. U cilju boljeg (forumskog) razumevanja.
:cool:

Lexa:
Ja sam te lepo pitala da mi proširiš znanje, a ti si to (ne)ljubazno preusmerio na Wikipediu...
Pa, moras da imas neko osnovno predznanje o datom topiku, koje, ocigledno, nemas. Ne ocekuj da cu da ti objasnjavam te osnovne stvari cije objasnjenje vec postoji na netu. Ako ne mozes da svaris osnove, bespredmetno je da se upustamo u diskusiju. ( Da li bi ti jednom prvaku pricala o diferencijalnom racunu ? ) Ako ne zelis da se upustas dublje u topik, mogu da te uputim na neke clanke u casopisima koji popularizuju nauku.

[ Ona rasprava o skalarima ti ne ide u prilog ( btw, ja sam u toj raspravi ucestvovao sa cela 2 posta, od kojih je jedan bio pokusaj da smirim svadju vas ostalih ) . Da li sada, godinu dana kasnije, znas razliku u znacenju izmedju reci speed i velocity u naucnom kontekstu ? ]

Lexa:
E sad, lepo je što tvrdiš da znaš kako je postao svet (jer o tome, kanda, govoriš?!) samo je bzvz što ne možeš to veliko znanje da podeliš sa nama smrtnicima.
Gde sam ja tako nesto tvrdio da znam? U nauci nema aposlutnog znanja, samo teorija (i eventualno znanja u kojim okvirima data teorija vazi). Ako hoces da pricamo o mom misljenju porekla stvari i razloga za njihovo postojanje, kazi.

Ti zapravo jesi bio na toj temi :lol:

A što bih se ja zamarala nijansama stranog jezika, koji baj d vej, govorim?! Tamo je masi njih (možda i tebi) promakao domaći termin - intenzitet. Još se ja primila kao mlad majmun i budalama objašnjavam šta je vektorska veličina i koliko su se nalupali :(

Da ponovim. Za mene su egoisti jedno obično đubre, samo prema njima ispoljavam dozvoljenu dozu istog (a na koji drugi način razgovarati sa takvim nečim?!) - debilno mi je i da razgovaram sa tobom posle ovog posta, unižava me to :| mislim jeeee :lol: sad je on mene spustio jer ja učim osnove a gravitacija mi je posao sutra yebote jednom će te neko tako spustiti da nećeš smeti pred ljude da izađeš, pripazi pred kim ispoljavaš tu detinjastu, kočopernu i prgavu samohvalu, al' ozbiljno ti kažem, svašta neprijatno može da ti se desi sutra.

Mislim da sam vrlo jasno objasnila zašto je gravitacija jedna velika nepoznanica, tvoji selektivni odgovori ne menjaju tu činjenicu. Yel opet imamo problem sa terminologijom? M?

Lexa, nepokusavam da vrsim atak na tvoj intelekt, naprotiv, samo cu izneti ono cemu sam naucen. Celu drugu godinu faxa sam proveo proucavajuci elektromagnetizam u okvirimia predmeta FIZIKA 2 - znaci samo elektromagnetizam do najsitnijih detalja,dalje u okvirima ostalih predmeta preko prirode materijala, pa cak i na predmetu teorija gravitacije. Iskreno mislim da je elektromagnetizam prilicno dobro definisan, objasnjen i da bih voleo da znam neke od problema oko elektromagnetizma koje ti znas pa bih mogao pokusati da nadjem odgovore.
Ne možeš atakovati na moj intelekt kada se ovde radi o čistom naboju informacijama. E sad, ja ne govorim ni o tome, već o načinu shvatanja sveta. Gravitacija, zaboga, jeste objašnjena ali, da te pitam sad ovo: možeš li mi naučnim proračunom..... dokazima..... garantovati da sutra gravitacija neće jednostavno prestati da deluje (kada govorimo o ovakvoj sili neizbežno je pitanje postanka sveta) i da nas centrifugalna sila neće odbaciti u ništavilo? Dakle, ne tražim odgovor tipa - naravno da se to neće desiti, nije juče ni pre 100000 godina, zašto bi sad..... triger nam je nepoznat i, iako znamo milion stvari o njoj, iako znamo kako da je izmerimo na pojedinim delovima planete i da primenimo njeno delovanje na najrazličitije načine, mi i dalje zavisimo od njene "slobodne volje da postoji". I znamo da se neke stvari nadovezuju na poznate zakone te da, samim tim, nisu samostalne..... ali gravitacija, uzeta za primer, jednostavno postoji. Fizika nas jeste tu prilično osakatila i ovo su egzistencijalna pitanja, a ja ne vidim razlog da me neko onako detinjasto i bezobrazno popljuje, a da pri tom nema pojma o čemu govorim, stvarno nema smisla, ponaša se kao petlić.

I ne nalazim ja to minusom nauci, samo smatram da svako treba da proširi malo vidike, kao opozit njihovom bojenju u neka verovanja kojima bismo da zadovoljimo svoju urođenu radoznalost (kakva divna osobina!) i da se pred drugim ljudima predstavimo puni znanja :?
Ali to nas neće odvesti nigde..... pa... šta sam napisala a da nije tačno?

Inače cenim tvoje postove i ma koliko ovo delovalo kao neko šlihtanje, čak i da kopiraš svoje informacije u svrhu postovanja, vredno hvale je što znaš o svemu po malo i znaš gde da tražiš.....

Ja samo ne vidim da čovek (dečak?) koji tvrdoglavo tera neku svoju besmislenu priču ignorišući činjenicu da je tema odavno premašila i da nikoga više ne zanima o čemu govori, može ikada da doprinesee nekoj opštoj koristi ili da bude (ko zna?) sutra naučnik.....

možeš li mi naučnim proračunom..... dokazima..... garantovati da sutra gravitacija neće jednostavno prestati da deluje (kada govorimo o ovakvoj sili neizbežno je pitanje postanka sveta) i da nas centrifugalna sila neće odbaciti u ništavilo?

Ok, ja sebe smatram osobom otvorenog uma i ponekad predstavljam svoju misao citatom " sve sto covek moze da zamisli, postoji mogucnost da to vec negde postoji"
Da li je moguce da gravitacije nestane odjednom? U zadnjim par godina sam obradjivao dosta misaonih i racunskih zadataka sa istom osnovom. Sta bi bilo kada bi gravitacija presatla u jednom momentu da deluje, na lokalnom, ili na univerzalnom nivou? Cini mi se Sveti da sam postavio jedno slicno pitanje. No vratimo se tvom pitanju. Da li mogu izracunati da gravitacija nece prestati da deluje u nekom od trenutaka u buducnosti. Da. Mogu. Da li je taj racun tacan, da jeste i odnosi se na univerzum koji mi poznajemo, dakle ovde govorim o beloj materiji prozetom belom energijom. Ali i dalje, uvek postoji mogucnost, da nesto moze da se desi.
Znam da drustvo sa susedne teme ce reci onda mogu da prihvatim i boga, da, naravno, uz dovoljno informacija koje nisu zasnovane na verovanju vec na proveri i testiranju, da.
U slucaju misaonom eksperimentu " nestanka " gravitacije -da li bi smo zaista imali problem sa centrifugalnom silom ili bi se i sa njom nesto desilo???
Fizika nas jeste tu prilično osakatila i ovo su egzistencijalna pitanja, a ja ne vidim razlog da me neko onako detinjasto i bezobrazno popljuje, a da pri tom nema pojma o čemu govorim, stvarno nema smisla, ponaša se kao petlić.
Jel se ovo odnosi na mene?
Ako se odnosi na mene, ja se izvinjavam ako sam preterao. Mislim da svi ljudi imaju pravo na misljenje i da nema potrebe da se prepucavamo i svadjamo trazeci istu stvar, istinu.

I ne nalazim ja to minusom nauci, samo smatram da svako treba da proširi malo vidike, kao opozit njihovom bojenju u neka verovanja kojima bismo da zadovoljimo svoju urođenu radoznalost (kakva divna osobina!) i da se pred drugim ljudima predstavimo puni znanja
Apsolutno se slazem, nemozemo se baviti novim idejama ako sebe zatvorimo u ustaljeni misaoni sistem zasnovan na dogmi, autoritetima i slicno.

Inače cenim tvoje postove i ma koliko ovo delovalo kao neko šlihtanje, čak i da kopiraš svoje informacije u svrhu postovanja, vredno hvale je što znaš o svemu po malo i znaš gde da tražiš.....
Hvala na respektu. Kad imam vremena sednem i pisem jer obozavam nauku i duboko sam u njoj u poslednjih 10 godina. A sto se kopiranja tice, da ponekad to uradim jer me zaista mrzi da pisem jedno te isto a znam da ako ostavim link ovde ka nekom drugom sajtu niko skoro ni ne pogleda taj sajt. Objasnjenje o komsickim brizinama sam mislim 2 ili 3 puta licno pisao na krstarici na razlicitim temama. na ovoj temi sam uzeo objasnjenje od jednog prijatelja. No svejedno, poenta je ista nadam se.

Ja samo ne vidim da čovek (dečak?) koji tvrdoglavo tera neku svoju besmislenu priču ignorišući činjenicu da je tema odavno premašila i da nikoga više ne zanima o čemu govori, može ikada da doprinesee nekoj opštoj koristi ili da bude (ko zna?) sutra naučnik.....
Ako se ovo odnosi na mene, mogu li da znam sta je besmisleno, mozda mogu da se ispravim?

Ne odnosi se na tebe ništa od onoga za šta si pitao, mislila sam da je to očigledno. Ti uglavnom komuniciraš savršeno pristojno, zašto bih te bezveze prozivala.....

Moram priznati da mi je jako zanimljivo što tvrdiš da možeš dokazati da će gravitacija delovati sutra, ili prekosutra, ili kad god..... nije da ti ne verujem, ali moj profesor geofizike se ne bi (i nije) usudio da tvrdi isto.

Bitno mi je da razumeš zbog čega postavljam to pitanje, mada verujem da naslućuješ.

Meni je gravitacija predstavljena kao polazna osnova u više navrata, i kao oruđe kojim ćemo doći do određenog, potrebnog oblika Zemlje. Ali njeno poreklo, često provlačeno na predavanjima, uvek se pojavljivalo u svojstvu misterije.

Ako bismo otkrili šta stvara (uzrokuje) gravitaciju, bili bismo za korak bliži otkrivanju postanka čitavog Univerzuma, slažeš li se?

Moram priznati da mi je jako zanimljivo što tvrdiš da možeš dokazati da će gravitacija delovati sutra, ili prekosutra, ili kad god..... nije da ti ne verujem, ali moj profesor geofizike se ne bi (i nije) usudio da tvrdi isto.
Ne mislim da profesor geofizike nije u pravu. Postoji sigurno odredjena doza straha koja potice od njegovog znanja. Vrlo je moguce da nesto zna stoj a ne ali takodje je moguce da nije upoznat sa poslednjim desavanjima na polju fizike.
Sramno mogu reci da na fakultetu nismo ucili skoro nista o teoriji stringa a teorija je stabilna zadnjih 10 godina ( u fizicko matematickoj formi). O toeriji sam naucio tek kada sam dosao u USA i kada sam poceo da se zanimam za fakultet ovde. Bilo mi je malo bez veze sto nasi fakulteti cekaju na zapad da experiimentom potvrdi teoriju pa da je onda predaju na fakultetu. Bilo bi mnogo bolje da se studenti upoznaju sa tim jer opet ostavljam mogucnost da i dalje mozemo imati novog Teslu ili Anstajna, ili Milorada Mladjenovica, Milankovica...koji mogu osvetliti obraz nasoj zemlji.

Ako bismo otkrili šta stvara (uzrokuje) gravitaciju, bili bismo za korak bliži otkrivanju postanka čitavog Univerzuma, slažeš li se?

Potpuno se slazem. Na tome je 30 godina provero Albert Ajnstajn i na zalost nije imao dovoljno vremena da da konacnu teoriju gravitacije. Nesto kasnije Lenrod Sasking nailazi na String ideju potom se razvija teorija koja se usavrsavala sve do 1995. kada su doneli konacnu string teoriju koja savrseno objasnjava i bing bang i ujedinjuje kvantnu mehaniku sa teorijom relativnosti. Teorija je matematicki- fizicki testirana nekih 490 puta od razlicitih naucnika sa tacnim ishodom. Sada se ceka na tehnoloski razvitak i usavrsavanje metoda testiranja. U Fermilabu se radi na testiranju teorije. Problem je u potrebama visokih energija koje su potrebne za eksperiment. Eksperiment se sastoji od bombardovanja atoma vodonika velikom kolicinom elektromagnetnog zracenja nakon cega im odvoje elektrone od jezgra i lansiraju proton koji ubrzava skoro do brzine svetlosti na putanji od 4 milje u suprotnom smeru od drugih protona koji se krecu takodje istom brzinom. Nakong kolizije protona dolazi do kise subatomskih cestica gde se ocekuje detekcija gravitona. Teorija stringa matematicki sa sigurnoscu predvidja " isparavanje" gravitona iz tog protonskog sudara. Takodje nesto sto teoriju stringa cini komplikovanom jeste ekstradimenzionalnost. no o tome nebih sada. Fermilab jos uvek nije detektovao graviton zbog svoje nemoci. Ali, na granici Svajcarske i Francuske se radi na laboratoriji Cern koja ce biti 7 puta snzaznija od fermilaba i tu se oceukuje uspeh. Prosle godine su uspeli da u Cernu naprave najhladnije mesto u celom svemiru. Dostigli su temperaturu -271 celzijus sto je samo 2 stepena manje od apsolutne nule na kojoj teoretski prestaje svo kretanje meaterije,i u takvom izolovanom sistemu i vreme prestaje da tece. ;-)
Nas svemir se sastoji od samo 4% bele materije, to je materija koju mi percepiramo i detektujemo direktno instrumentima. 96% odlazi na tamnu materiju i tamnu energiju. Zapravo nekih 23% na tamnu materiju a 73% na tamnu energiju. Ova dva poslednja procentualna broja ne uzimaj za sto posto sigurno jer razlicite knjige, sajtovi govore razlicito u par procenata. No, fascinantno je da samo 4% od celog svemira koji nas okruzuje mi zapravo poznajemo.
Kada se cern pusti u 100% pogon imacemo nesto da ocekujemo i da vidimo. Opet ja sam optimista,i Anstajnova teorija je bila samo broj i slovo na papiru nekoliko godina, prilicno tacna ali nedovljno uverljiva dok je nisu uspesno testirali u nekoliko navrata.

Nisam hteo da ulazim ni ranije ni sada u diskusiju oko string teorije. Ako zelis posalji mi Email adresu pa cu pokusati da ti posaljem CD sa 3 dokumentarna filma na temu String teorije. Nije ni najmanje dosadan materijal i mogu reci da su dosta dobro kompijuterski obradili celu materiju tako da nije tesko shvatiti.

Sevilja, naprotiv niko ne kaze da je nauka savrsena i da ima odgovore na sve. U odnosu na ono sto jos nije otkrila i ono sto jos uvek ne poznajemo u potpunosti je nesavrsena i to je jedan od prilicno " lepih" motiva za progres.
Zaista se nadam da si procitala moj gornji tekst i nadam se da ces moci da razumes zasto fizika i medicna nisu ista po pitanju ekspilicinosti i implicitnosti. Btw fizika se do galileja nazivala filozofija nauke a ti znas da filozofi ne mogu svesti sve u jednu recenicu.;-)
Проксимо, не поредим ја науке, него људе који се њима баве, а у вези критичности.
Друго, немој да мислиш да у медицини нема прорачуна. Напротив, нпр. израчунали смо нпр. тачан број АТП-а који настане у Крепсовом циклусу, и супер се уклапа кад анализирамо потрошњу енергије на нивоу организна.
Треће, медицина је неодвојива од физике. Знаш ли ти да бубрег потпуно функционише по физичким принципима, или кретање крви у кардиоваскуларном систему...зато, чак и да сам поредила, не би била грешка.;)
No sto se tice termodinamike, bas sam znatizeljan. Ja sam upoznao i ljude na nasim univerzitetima koji se protive cak i Teoriji relativnosti i imaju objavljenu knjigu na tu temu. No bez obzira na njihovo protivljenje, teorija relativnosti sasvim fino radi.
Што се термодинамике тиче, ту ти не могу помоћи, ја сам само гласник у тој причи. Али зато, ако будеш долазио у Бг, могу те упознати са некима од њих како би чуо мишљење оних који се у то разумеју.:-)

1.Medium prenosenja gravitacije, trenutno-prostorvremenski na lokalnom nivou i preko gravitacionog polja na univerzalnom nivou.
Ово не разумем. Молим за појашњење. Шта је медијум на локалном нивоу?
2. Priroda gravitacije, potice od mase, jedina sila koja nema negativan predznak, slabija od elektromagnetne sile za 10exp37,materija je jedan od manifestacija energije, no ako nastavim itici cu do string teorije.;-)
Постоји ли јасан одговор: природа силе је та и та?
4. Sa kolikom tacnoscu se govori o proracunima o gravitaciji? Govori se dosta dobrim proracunima preciznim do 10na 5. Pogreske o kojima Lexa govori poticu od gravitacije drugih tela jer kompleksnost proracuna gravitacije i kretanja u gravitacijonom polju N tela je prilicno tesko. Sunce,mesec, merkur venera mars pa cak i jupiter imaju uticaja na sve oko sebe pa cak i na zemlju.
Ок, али то би значило да постоји 0,00001% шанса да смо у потпуности промашили, значи говоримо и о могућој грешки?

п.с. само покушавам себи да приближим прецизност.;)

Svakako si u pravu što se tiče odnosa našeg obrazovnog sistema prema razvoju u nauci, a šta se to dešava?

Dešava se da na nekoj drugoj temi, ovde baš na ovoj Krstarici :mrgreen: imamo jednog Acu, i još 10-ak takvih Aca, koji tvrde da se na BU izučava gomila nepotrebnih stvari i da nam pune glavu viškom informacija koje nam nikada neće trebati, i to recimo odgovara nekome ko studira da radi a neko, ko je fasciniran mogućnošću da sazna više o svetu, u celoj toj Acinoj priči je sputan.....
Pa onda dolazimo do momenta kada moramo da se zapitamo - čemu takav odabir? Zašto teorija stringa - da, teorija evolucije - ne? Ispravi me ako grešim, ali ideja da se teorija evolucije obriše iz našeg nastavnog programa je i potekla iz USA, kao kraljice kapitalizma?

I tu je Parka ipak u pravu jer, iako smo dospeli tu gde jesmo, masa nas i dalje negira da nam se mozak puni skoro isključivo onim što nam trenutno društveno uređenje (in)diskretno sugeriše.

Izgleda da nam ostaje internet kao alternativni, slobodni izvor informacija, dok i ovde ne uvedu plaćanje poseti skoro svakom sajtu i da ne tupim..... mnogo čovek duboko mora da uđe u nešto da bi tvrdio kako to jeste ili nije ispravna teorija, ako je zvanično nepriznata.

Проксимо, не поредим ја науке, него људе који се њима баве, а у вези критичности.
Друго, немој да мислиш да у медицини нема прорачуна. Напротив, нпр. израчунали смо нпр. тачан број АТП-а који настане у Крепсовом циклусу, и супер се уклапа кад анализирамо потрошњу енергије на нивоу организна.
Треће, медицина је неодвојива од физике. Знаш ли ти да бубрег потпуно функционише по физичким принципима, или кретање крви у кардиоваскуларном систему...зато, чак и да сам поредила, не би била грешка.

Ok, nismo se razumeli oko ovoga, ali shvatam poentu koju hoces da pokazes i slazem se. I sam se zeleo ranije da studiram biofiziku u NS ali sam se predomislio u zadnjem momentu.;-)

Што се термодинамике тиче, ту ти не могу помоћи, ја сам само гласник у тој причи. Али зато, ако будеш долазио у Бг, могу те упознати са некима од њих како би чуо мишљење оних који се у то разумеју.
Pokusacu da se vidim sa prijateljima sa krstarice pa cu ti javiti gde smo i ko smo. Ja sam se sa nekim i video pre neko sto sam dosao ovde.

Ово не разумем. Молим за појашњење. Шта је медијум на локалном нивоу?
Ovo je jedan primer zasto ne mogu da ti dam explicitan odgovor. To je eksplicitan odgovor koji zahteva ogromno objasnjenje. To objasnjenje sam vec gore dao samo drugim recima.

Постоји ли јасан одговор: природа силе је та и та?

Postoji li odgovor koji te moze zadovoljiti?
Sta je priroda magnetizma? Ili sta je priroda organizma ili jos bolje celije. Daj mi nacin na koji objasnjavas prirodu svojih pojmova pa cu pokusati da odgovorim nacinom na koji zelis. ;-)

Ок, али то би значило да постоји 0,00001% шанса да смо у потпуности промашили, значи говоримо и о могућој грешки?

п.с. само покушавам себи да приближим прецизност.

Ok, vidi ovako, priroda je savrsenstvo u odnosu na sve ostalo jer ne postoji nista savrsenije zar ne? Mi kao bica koja je percipiramo nismo u stanju da je percipiramo, detektujemo,merimo u svim njenim delovima, ravnima, dimenzijama... Vrlo je moguce na primer da zutu boju ti i ja vidimo razlicito zar ne, da istu pesmu cujemo drugacije? Dakle u svoj ovoj subjekitvnosti mi pokusavamo da uskladimo neku objektivnost. Mi kao posmatraci predstavljamo za sada najbolji merni-obesrvacioni sistem koji naravno nije savrsen. Priroda tacno zna gde je sta, da li ce na kockarskom stolu pasti dve sestice ili dve trojke ili nesto drugo. Da li mi znamo? Ne sa potpunom tacnoscu i zato uvodimo gresku. ( huh, ovo nikako nisam voleo na faxu kad treba raditi gresku proracuna pa onda gresku od greske...) Ono sto hocu reci da u odnosu na savrsenstvo u prirodi, covek nauku koristi kao najbolju procenu stvarnosti. Mnogo puta u istoroiji se desilo da su se ideje slamale i teroije rusile drugim teorijama sto je odlicna stvar, ( osim za tvorca starije teorije ;-)). Dakle nauka je najbolja procena stvarnosti u vremenu kojem pripada. ;-)

Svakako si u pravu što se tiče odnosa našeg obrazovnog sistema prema razvoju u nauci, a šta se to dešava?

Dešava se da na nekoj drugoj temi, ovde baš na ovoj Krstarici imamo jednog Acu, i još 10-ak takvih Aca, koji tvrde da se na BU izučava gomila nepotrebnih stvari i da nam pune glavu viškom informacija koje nam nikada neće trebati, i to recimo odgovara nekome ko studira da radi a neko, ko je fasciniran mogućnošću da sazna više o svetu, u celoj toj Acinoj priči je sputan.....
Pa onda dolazimo do momenta kada moramo da se zapitamo - čemu takav odabir? Zašto teorija stringa - da, teorija evolucije - ne? Ispravi me ako grešim, ali ideja da se teorija evolucije obriše iz našeg nastavnog programa je i potekla iz USA, kao kraljice kapitalizma?

I tu je Parka ipak u pravu jer, iako smo dospeli tu gde jesmo, masa nas i dalje negira da nam se mozak puni skoro isključivo onim što nam trenutno društveno uređenje (in)diskretno sugeriše.

Izgleda da nam ostaje internet kao alternativni, slobodni izvor informacija, dok i ovde ne uvedu plaćanje poseti skoro svakom sajtu i da ne tupim..... mnogo čovek duboko mora da uđe u nešto da bi tvrdio kako to jeste ili nije ispravna teorija, ako je zvanično nepriznata.

Voleo bi kada bih mogao nase ljude dovesti da zive samo godinu dana u americi da osete nacin zivota i mentalitet. Ljudi kao ljudi nisu pokvarnei kao sto se tamo kod nas misli. Ali je zemlja puna kontraverzije. Niko nije za predsednika koji se izabere, ali opet je izabran. U srednji skolama se negeria evolucija i big bang na fakutletima se radi detaljna analiza istih i prihvata se kao tacnost obe teorije. Meni je to malo nelogicno. Recimo zemlja u kojoj sam ja, ( Georgia/atlanta ) je vise kreacionisticki opredeljena dok recimo Teksas je vise bio naucno opredeljen. Verovatno zbog Nase;-). Dalje, po privatnim univerzitetima i skolama se uci vise o kreaciji dok na drzavnim velikim univerzitetima se uci vise evolucija. Ali opet i ovo sve zavisi od lokacije. Ono sto je se u USA na jednom mestu predstavlja kao cicnjenica, nije iskljucivo da na nekom drugom mestu je predstavljeno kao besmislica. Opet u USA se nalazi najveca Ateisticka organizacija, a s druge strane 65% ljudi su kreacionisti. Prilicno mnogo kontraverzije. Jedini nacin da znas sta je tacno je tacno kako si rekla, da uronis u to i da se aktivno bavis stvarima o kojima zelis da znas.

Pomenuh gore Fermilab i CERN.
Upravo su imali sudjenje i koliko vidim zabranili su eksperiment u kome bi ohladjenji proton bio "zapaljen" energijom od seven biliona elektronvolti, sudario se sa protonom istih karakteristika pri cemu bi oslobodio primoradialnu rekreaciju cestica iz koje bi se mogli detekovati imzedju ostalih i cestica GRAVITON. Naime dva naucnika smatraju da bi ovaj eksperiment mogao proizvesti malu crnu rupu u tom hladnjaku koja bi mogla bukvalno progutati celu planetu zemlju ili je pretvoriti u nesto sto se u fizici zove " strange matter"-cudna materija. Posto se eksperiment vrsi na prirodi mikrokosmosa, na nivou kvantova gde je na snazi kvantna fizika ( bazanje kockica i veratnoce ), u kojoj postoji mogucnost da se desi sve ili nista, vrlo je moguce da su ova dva naucnika u pravu. Oni su upravo koristili string teoriju racunajuci posledice i prema teoriji postoji mogucnost stvaranja crne rupe. Eksperiment je trebao da se obavi tokom leta ove godine ali je neizvesno sta se dalje desava. Naime, naucnici sirom sveta porucavaju ovaj eksperiment i ne slazu se u potpunosti sa ova dva naucnika ali bilo kakva sumnja po pitanju globalne bezbednosti se stavlja na proveru.

Za one koji mogu i na engleskom evo linka:

http://www.nytimes.com/2008/03/29/s...&ei=5087&em&en=fc4bb1d73347fe4e&ex=1207022400

Back