Pitanje za sve koji žive u zgradi:

Skafander

Domaćin
Poruka
4.740
Da li i vi ostavljate kesu sa đubretom ispred vrata stana u zajedničkom hodniku?

Neki stanari redovno ostavljaju kese sa smećem ispred vrata, u zajedničkom hodniku.
To je krajnje nehigijenski, širi zarazu i jako neprijatan miris koji svi mi moramo da udišemo svaki put kad prolazimo.

Zar nije egoistično da se mi ostali gušimo u hodniku, samo zato da njima ne bi smrdeo stan?
Zar je toliki problem okačiti kesu o kvaku iznutra dok ne krenu napolje?

Da li i vi to radite – ili ste vaspitani i kulturni pa ne radite takve stvari?
Voleo bih da čujem iskrena mišljenja, jer ovo postaje ozbiljan problem zajedničkog života u zgradama.

Tamo 70-80-tih su u novogradnjama ostavljali obucu ispred vrata stana. Udjes u zgradu a ono ispred na nekom otiracu pored ulaznih vrata stana poredjane cizme i cipele, smrdi iz njih zesce. Navikli ljudi da tako rade ispred kuca u zavicajima :D

Kao klinac, krajem osnovne skole sam odlazio kod drugara u tkz "Belace", solitere od 20+ spratova izmedju Karadjordjeve ul i keja u Zemunu. Cale mu je bio civilno lice na sluzbi u JNA, tacnije radio je na batajnickom aerodromu u VOC Moma Stanojlovic te su dobili stan u jednom od tih solitera. I tamo sam se nagledao tih otiraca sa poredjanom obucom ispred ulaznih vrata stana. No, kao svi klinci, tamo u vreme pojave panka resimo i mi da malo pokazemo "pobune" te nam padne na pamet da se zezamo sa tom obucom.

I uzmemo da premestamo cipele, od jednog stana na 3 druga stana... izmesamo tako obucu gore nego sto se radi gushterima u JNA (za one koji su sluzili rok u JNA). U zgradi brzo nastane uzbuna, ko, zasto, gde... strane sluzbe, iredenta sa Kosova, neprijatelji socijalistickog samoupravnog sistema... mora da je neko od njih.

Prodje taj hajp, i mi uradimo istu stvar posle 10-tak dana... kaze drugar da su dizali celu zgradu na noge, od civila preko podoficira pa do pukovnika RV i PVO su svi stajali na smotri u hodnicima zgrade a oficiri KOS-a (vojna kontraobavestajna sluzba, za neupucene) ispitivali ko se drznuo da im promesa cokule... zlobniji jezici kazu da su sa batajnickog aerodroma digli eskadrilu MiG-21 ( MiG-29 su kupili tek 6-7 godina kasnije). :D

No, onda su se naucili pameti i nismo vise miomirisali njihove cokule... a ubrzo se rapala SFRJ, dosle su '90-te kad se kralo sve i svasta a sto nije bilo zavareno za celicnu konstrukciju stepenista pa su uposlenici propale JNA poceli da kriju svoju obucu unutar stanova.

Poslednja izmena:
Apropo mprice oko punka i JNA...

Bio sam na odsluzenju roka u JNA u Trebinju, 85-te kao svrseni sredjoskolac. Sa mnom u vodu je bio jedan panker iz Mostara, otkacen lik do dzadza, stalno je pravio neku frku. No, jednog vikenda po.pi.zdeo on sto nije dobio slobodno napolje u grad a taman su bili stavili novu ogradu oko kasrne, 3,5 metra visoku te se nije mogla tako lako preskociti, cak bi i za Sotomajora (koji se pojavio nesto kasnije na atletskom nebu) to bio problem a ne za Mostarca visokog samo 175cm. U fazi totalnog beznacaja i nekog otkacenog trenutka Mostarac izvadi neki autosprej koji je prosvercovao u kasanu i pocne da sara po zgradama u kasari anarhisticki pank znak:
anarchie-symbol-kresba-punk-znak-na-bilem-pozadi-designovy-prvek-400-71997325.jpg

Vec to vece je u kasarni proglasena opsta uzbuna, iako je bila subota uvece iz stanova u Dubrovniku su dovukli sve oficire koji su radili u kasrni, postrojili pod punom opremom celu brigadu MDP i pocelo je ispitivanje "ko, kad i zasto". Naime, oficir bezbednosti u kasarni (secam se i prezmena) je provalio da to "A" u krugu znaci Albanija, albanska iredenta jer je 3-4 pre toga pocela pobuna na Kosovu a u brigardi je bilo bar 30-tak Albanaca na odsluzenju roka. Prvo su njih vodili na ispitivanje, padale su i fizicka kaznjavanja, onda smo svi mi ostali dosli na red.. bio sam i ja na ispitivanju, popio sam i sljagu od tog oficira KOS-a kad sam poceo objasnjavati sta je punk. Uglavnom sve je to trajalo 2-3 sata dok nije neko ocinkario tog Mostarca, momentalno su ga uhapsili i prebacili kompanjolom u komandu VPO u Split. Nikad vise dosao u kasarnu ali sam ga video 1992 kada je izbegao iz rodnog Mostara u BGD.

Ostavim na par minuta. Ne želim obući cipele i onda po čitavom stan po vreču sa smećem nego dok se spremam uzmem, stavim pred vrata i za par min ponessem do smeća kada izađem.

Isto kao i ja, ponekad.

Uglavnom kesu sa đubretom ostavim u mom hodniku i onda se obujem i nosim do kontejnera.

U mojoj zgradi je samo jednom ostavila kesu sa đubretom jedna komšinica i onda joj je nekoliko komšija skrenulo pažnju da to ne radi. Malo se bunila, ali više nije ostavljala đubre u zajedničkom hodniku.

Da li i vi ostavljate kesu sa đubretom ispred vrata stana u zajedničkom hodniku?

Neki stanari redovno ostavljaju kese sa smećem ispred vrata, u zajedničkom hodniku.
To je krajnje nehigijenski, širi zarazu i jako neprijatan miris koji svi mi moramo da udišemo svaki put kad prolazimo.

Zar nije egoistično da se mi ostali gušimo u hodniku, samo zato da njima ne bi smrdeo stan?
Zar je toliki problem okačiti kesu o kvaku iznutra dok ne krenu napolje?

Da li i vi to radite – ili ste vaspitani i kulturni pa ne radite takve stvari?
Voleo bih da čujem iskrena mišljenja, jer ovo postaje ozbiljan problem zajedničkog života u zgradama.
Zna se šta je osnovna, elementarna kultura. Tako da za ove stvari, samo mogu da kažem: "Došli divlji i oterali pitome, pa se namnožilo primitivaca, sa dna kace".

Back