Pitanje za gitariste

hehe, postavismo isto :D
dobar sajt :D

Odlican site... :D

Steta sto nema vise ovakvih... Lik se namucio i napravio... Dok ostala gospoda... ama bas nista... Jos pokusavaju da pokupe pare za neke knjige koje nemaju veze sa zivotom...

Sto se mene tice... od literature je najbolja najklasicnija teorija sto se koristi u muzickim skolama... Daje sirinu i primenljiva je na svim instrumentima... :D

Aha, ja sam nešto zabagovao...
Au brate, al' ih ima mnogo. Kolko akorda treba da imam u glavi?

nemoj akorde da uchish napamet po tom sistemu da dohvatish listu akorada i da gurash u glavu,akordi se najlakshe uche kroz sviranje,znachi skini neku pesmu,pogledaj koji su akordi u pesmi,onda bacish pogled na listu akorada,nauchish pesmu i sve akorde u njoj i bum!!!...nauchio si nekoliko akorada.....i tako,usput cesh pohvatati puno,na kraju sve....

E ljudi, ja nešto drndam gitaru akustičnu...

Lestvice i akorde (doduše, akorde malo manje) super sviram, tj. tehnika mi je dobra, al' me malo teorija zajebava... Kao prvo, oću npr da sviram neku pesmu, nađem akorde. ALI, kako da znam tačno koji akord da upotrebim kad A dur ima na x mesta na gitari? Rećićete po sluhu. Ako je tako, je l' ima neki sajt gde piše na kojim sve mestima može baš taj A dur da se odsvira?
I šta su one tablature? To mi ne ide u glavu. Pretpostavljam da je povezano sa onim što negde piše sviraj prvo A dur, al' se onda ne drži samo A i svira, nego se leva ruka pomera (a ne menja se akord). To ne kapiram... zašto?

Toliko za sad ljudi, mislim da sam bio malo nejasan, al' me mrzi da korigujem post, a mislim da ste ukapirali. Sad će da kažete ''pa ako tebe mrzi da koriguješ post, ti si bezobrazan, pa mi nećemo da ti odgovorimo''. Tako vam Boga ljudi, nemojte to da uradite nego mi odgovorite, a ja ću kad popusti alkohol da korigujem post.

prvo shto se tiche akorada,svi akordi sadrzhe u sebi prvi,treci i peti stupanj lestvice,sa raznim obrtima,tako da na kom god polju ti hvatao akord on ce zvuchati manje vishe isto,chak i teorija o akordima je dosta relativna,svako fura neki svoj nachin,neko svira C-Dur
sa praznom shestom zhicom,neko svira C-Dur tako shro na shestoj uhvati G,al kako god chuje se njegova osnova a to je C-E-G(tonovi c,e,g,)....a poenta je sledeca,uglavnom se drzhi sistema da svirash akorde u sklopu prva 5 polja,a recimo A-Dur eventualno sviraj na petom pragu ako na trecem imash recimo G-Moll jedino zato shto je lakshe promeniti hvat sa petog na treci,nego sa prvog na treci prag,to ti je samo primer:D.....

drugo shto se tiche tablatura,evo ti primer....

am E7 G4
e--0--0--0--3--0------------------0----------0----------------3----------
B--1--1-------------1---------------3----------3------------3---3--------
G--2--2-----------2------------1------1---1------1--------5-------5------
D--2------------------2--0---2----------2----------2---5------------5----
A--0---------------------------------------------------------------------
E--------------------------0---------------------------------------------
^ ^ v

pesma Angie od Rolling Stones-a.....EADGBE su zhice naravno,na klasichnoj gitari E,A,D su metalne zhice,i najcheshce basovi u kompoziciji,a ostale tri su plastichne....al to na stranu,sushtina-brojevi oznachavaju polja koja trebash da pretisnesh prstima,i ti svirash po tim brojevima,kad su u pitanju tablature to je praksa,a oznake koje se nalaze iznad jednostavno oznachavaju da se taj deo melodije nalazi u recimo A-mollu,pa iz Amoll-a prelazi u E7(E Dur-Septakord),shto se i chuje....

ko ne zna da peva,pa ja mogu glasom i casu da razbijem :-0

toga se verovatno vecina i boji.
inace za temu...slusaj ovako...
prvo pocni od teorije... nije ti dovoljna ona C-dur lestvica iz skole veruj mi, pa onda predji na delove gitare, onda nadji neke lakse pesmice (note za njih) na netu ili u nekoj knjizi, a nakon toga postepeno sve teze i teze... ja sviram gitaru jednooo... pocela sam sa 7.5-8 pa ti racunaj, sada imam 15.5 :lol:

toga se verovatno vecina i boji.
inace za temu...slusaj ovako...
prvo pocni od teorije... nije ti dovoljna ona C-dur lestvica iz skole veruj mi, pa onda predji na delove gitare, onda nadji neke lakse pesmice (note za njih) na netu ili u nekoj knjizi, a nakon toga postepeno sve teze i teze... ja sviram gitaru jednooo... pocela sam sa 7.5-8 pa ti racunaj, sada imam 15.5 :lol:

yo!!!...dete si ti josh:-D....neka slusha mene,ja je sviram 11 godina vec....

Dakle ko zna nek napise.

Postoje dva nachina za uchenje. Da te neko uchi, ili da sam uchish...
Ma koliko ti ova prva varijanta bila draza (brze cash savladati neke stvari), ona sa sobom vuche par posledica... Osnovna je ta, shto cesh ucheci od nekoga poqpiti njegov stil sviranja, umesto da razvijesh svoj... Samostalno uchenje traje duze, ali se isplati na duze staze, veruj mi. ;)
Joe Satriani, Gary Moore, su gitaristi koji imaju svoj neponovljivi stil... Ali zato shto su SAMI uchili svirq!!!
Ako je tebi cilj da preko noci zasvirash u bendu da bi bio ql u drushtvu i da bi te jurile ribe, onda idi na 3 chasa nedeljno, uchi svirq kao matematiq... :-|

Postoje dva nachina za uchenje. Da te neko uchi, ili da sam uchish...
Ma koliko ti ova prva varijanta bila draza (brze cash savladati neke stvari), ona sa sobom vuche par posledica... Osnovna je ta, shto cesh ucheci od nekoga poqpiti njegov stil sviranja, umesto da razvijesh svoj... Samostalno uchenje traje duze, ali se isplati na duze staze, veruj mi. ;)
Joe Satriani, Gary Moore, su gitaristi koji imaju svoj neponovljivi stil... Ali zato shto su SAMI uchili svirq!!!
Ako je tebi cilj da preko noci zasvirash u bendu da bi bio ql u drushtvu i da bi te jurile ribe, onda idi na 3 chasa nedeljno, uchi svirq kao matematiq... :-|

Meni nije cilj da preko noci zasviram u bendu,vec da naucim da sviram gitaru a kad savladam gitaru verovatno cu upasti u neki bend.

Back