Pitanje za ateiste

insanity_13

Iskusan
Poruka
5.746
Imao sam ideju da ovo bude tema gde bi ateisti mogli da iznesu svoje razloge o tome zasto smatraju da ne treba verovati u Boga/Bogove. Mislim da ce to pomoci i mnogim vernicima da shvate sta je to sto ateiste tera od vere, tj. da bolje razumeju drugu stranu.
Pa ko ima zelje, slobodno nek se raspise. :)

Imao sam ideju da ovo bude tema gde bi ateisti mogli da iznesu svoje razloge o tome zasto smatraju da ne treba verovati u Boga/Bogove. Mislim da ce to pomoci i mnogim vernicima da shvate sta je to sto ateiste tera od vere, tj. da bolje razumeju drugu stranu.

vjeruj u ono sto mislis da je najbolje za tebe, ionako se neke stvari ne mogu dokazati...pravi vjernici koji vjeruju u Isusa npr. smatraju to najboljim, budes dobar, dobijes vjecni zivot...Ateisti vjeruju zivis u ovome nakaradnom svijetu patis se i nestanes...i jedno i drugo je nedokazivo...pa sada ko sta vise voli

vjeruj u ono sto mislis da je najbolje za tebe, ionako se neke stvari ne mogu dokazati...pravi vjernici koji vjeruju u Isusa npr. smatraju to najboljim, budes dobar, dobijes vjecni zivot...Ateisti vjeruju zivis u ovome nakaradnom svijetu patis se i nestanes...i jedno i drugo je nedokazivo...pa sada ko sta vise voli

Ma ok, samo moje pitanje je bilo zasto su to izabrali.

Ma ok, samo moje pitanje je bilo zasto su to izabrali.

zato sto se prave pametni...to ti je najbolji odgovor...ovdje je neko vec izjavio da svaka shusha misli da je pametna ako izjavi da je ateista, a pretezno su to ograniceni ljudi, i normalno reci ce tebi da si ti takav...kontas svoje mane nabacujes drugom, oke nisu ih svjesni tako da oprosticemo im :mazi:

zato sto se prave pametni...to ti je najbolji odgovor...ovdje je neko vec izjavio da svaka shusha misli da je pametna ako izjavi da je ateista, a pretezno su to ograniceni ljudi, i normalno reci ce tebi da si ti takav...kontas svoje mane nabacujes drugom, oke nisu ih svjesni tako da oprosticemo im :mazi:

Slično kao što svaka šuša misli da je dobra, ako izjavi da je Hrišćanin?

Prvo i prvo , pitanje jel vjerjem u boga je prilicno tupavo .Mozda bi bilo pravilnije da se pita da li vjerujem da postoji ?
Bolje za njega sto ne vjerujem da postoji jer kad bih vjerovao da postoji ,smatrao bih ga djubretom nevidjenim .
Kakva se klanja i sranja na ovom svijetu desavaju , a on ne intervenise .
I jos ga mnogi smatraju dobrim . Ti bas i nemaju puno pameti !

Kako može ateista odgovoriti na pitanje šta ga tera od onoga što za njega ne postoji?
Kao kada bi pitao gluvog šta ga tera od muzike Baha ili slepog šta ga tera od dela Pikasa?

e a znas sta je meni cudno kada vec zalutah ovdje...msim ne znam koje si ti vrste :lol: al kakav je problem sa tim samoprozvanim ateistima da toliko paznje posvecuju za njih glupim stvarima, zasto im toliko pridodaju paznje, zasto gube energiju...ajde sada zamisli da ja izmislim da sam vidjeo, sta ti ja znam, kokos koja prica, i sada ti citav svoj zivot posvetis govoreci mi kako nisam u pravu, msim zar ti nije lakse zakljuciti da sam glup i ogranicen i zaboraviti na to, nego se bezveze zivcirati, a realno ne mozes osporiti...

Slazem se, samo to vazi za neke ateiste. Ne mozes ih sve svrstti u jednu grupu. Isto kao kad bi rekao da svi vernici veruju zbog jedne stvari. Postoje ateisti koji imaju mnogo dublje razloge i ja bih zeleo da ih cujem.

Imadoh nameru nešta napisati ali kada pročitah ovo...odustajem...jer sam skapirao da sam...ograničen...

Petre, pozdrav tebi.:bye:

Prvo i prvo , pitanje jel vjerjem u boga je prilicno tupavo .Mozda bi bilo pravilnije da se pita da li vjerujem da postoji ?
Bolje za njega sto ne vjerujem da postoji jer kad bih vjerovao da postoji ,smatrao bih ga djubretom nevidjenim .

Činjenica je da postoji nešto, što Ti eventualno želiš da pripišeš postojanju Boga.
I ako je tako, nije poenta da li vidiš koliko je zao, već je poenta da li vidiš koliko je dobar?
Jer nije poenta videti mrak, već je poenta videti svetlo.

ja zauzimam neki neutralan stav u ovim diskusijama, ja recimo znam da postoji tvorac planete (u sta ja vjerujujem to je moje)...al ajd uzmimo da je on, biblijski taj tvorac i pazi, po cemu je on tebi los, dao nam je planetu da na njoj zivimo po njegovim zakonima, a mi je unistavamo, dao nam je ljubav, prijateljstvo itd. da u njih vjerujemo i da ih osjetimo, zar ne mislis da bi njegovo uplitanje izazvalo primoravanje da ih ''osjetimo'' ?

@Jerohinac
Molim te da, uprkos svemu, napises odgovor. :)
Pogotovo sto si ti osoba koja ima smisla za religiju, razume je mnogo bolje od vecine tradicionalih vernika, pa me utoliko vise zanima zbog cega si odlucio da ne verujes u Boga.
Naravno, nista nije pod moranje ali bih ja iskreno voleo da napises sve sto mislis o ovome.

Ok, al- yasto ne verujes da postoji?

@Fixa
sta je tolko smesno?

zato što je opšrina tema i stvarno moram uz kafu da objasnim, a nešto me mrzi pa ću da skratim.

prvo ne mislim generalno da ljudi ne treba da veruju u boga, ako je pitanje imalo imperativno značenje. to bi mogao da bude slučaj kada bih video da neko, zbog te svoje vere, ugrožava svoje da kežem normalno psihofizičko stanje. čak šta više znam za slučajeve koji su se, zbog raznih životnih okolnosti koje su ih zadesile, povratili iz teških depresija i ostalih psihosomatskih oboljenja upravo zbog vere u boga.

e sad možemo da pričamo zašto mi (tj. svako do nas) ne verujemo u boga ili zašto smatramo da ljudi veruju u boga, zašto su neki religiozni, kakav je uticaj koje religije na svakodnevni život ljudi, na društvo itd. itd.

tako da to zašto "ne treba" zahteva termos :D

Ispravno pitanje bi glasilo, a zasto bi trebalo da verujem da postoji nekakav bog?
Vidim da si upotrebio veliko slovo kod imenice bog pa pretpostavljam da je konkretno pitanje zasto znam da ne postoji jevrejski bog i njegovi derivativi u vidu svete Trojice i Alaha. Odgovor bi mogao da bude sacinjen iz vise slojeva, prvi sloj bi svakako cinile njegove osobine koje obuhvataju svemoc, sveznanje i apsolutnu humanost kritiku na ove osobine prilozio je Epikur i to je sasvim dovoljno sto se tice njegovih osobina. Dalje, kada osoba procita bibliju vide se brojni promasaji u poznavanju sveta oko sebe pocevsi od toga da autori nisu znali koliko je higijena bitna, nisu znali oblik Zemlje, nisu znali da zvezde nisu nikakve svetlece tacke vec ogromni objekti u svemiru i jos mnogo toga. Ako se u razmatranje uzme humana strana biblije tu takodje biblija gubi kredibilitet jer i novi i stari zavet sadrze tuce bolesnih opisa u kojima se velica nasilje prema neistomisljenicima, brutalnost i odbacivanje milosti za protivnike i drugo. Smotani teolozi obicno istrcavaju sa citatima "ljubi bliznjeg svog" sto je veoma nehuman citat jer ti trebas postovati jednako prava svih ljudi bez obzira da li su ti bliznji ili ne. Jedan veoma lep primer takvog ponasanja je kada tvoj mesija zenu koja mu prilazi i moli za pomoc naziva dzukelom, a tek po njenom priznju da je zaista bezvredna dzukela on pristaje da joj pomogne, pre odgovora na ovo procitaj Zenevsku zakletvu, a onda pogledaj ponasanje svog mesije. Moglo bi jos mnogo toga da se kaze o ovom mesiji ali navedeno je sasvim dovoljno da se vidi da on nije bio nista vise od obicnog radikalnog jevrejina kakvih je bilo na tuce u to vreme na teritoriji danasnje Palestine.
Na kraju magicno razmisljanje moze pruziti laznu utehu ali to ne resava problem vec jednostavno ostavlja problem po strani dok u nekim slucajevima ne postane suvise kasno za bilo kakvo resenje sto je samo jedan od razloga zasto odbacujem magicno razmisljanje. Drugi razlog bi bio njihovo apsolutno savrseno skrivanje od ljudi ako naravno izuzmeno sumnjive mesije koji od obicnih farmera preko noci postaju bogati industrijalci zahvaljujuci clanarini naivnih ljudi. Treci razlog, sva dosadasnja naucna otkrica ne otkrivaju nikakav uticaj nekakvog inteligentnog dizajnera odnosno potpuno je suvisan u modelima koje imamo. Cetvrti razlog, pretpostavimo da zaista postoji inteligentni tvorac da li je zaista toliko bitno jednom svemocnom bicu da mu se grupa stvorenja koje naseljava jedan kamen u svemiru dan-noc zahvaljuje za svoju egzistenciju i moli za milost? Zvuci kao egoisticna ljudska prica ali to je normalno ako se uzme u obzir da je vecina tih bajki nastala u vremenu kada je svaka obicna prirodna pojava tumacena kao izrazavanje zadovoljstva ili nezadovoljstva odredjenog boga.

Poslednja izmena:
Ispravno pitanje bi glasilo, a zasto bi trebalo da verujem da postoji nekakav bog?
Vidim da si upotrebio veliko slovo kod imenice bog pa pretpostavljam da je konkretno pitanje zasto znam da ne postoji jevrejski bog i njegovi derivativi u vidu svete Trojice i Alaha. Odgovor bi mogao da bude sacinjen iz vise slojeva, prvi sloj bi svakako cinile njegove osobine koje obuhvataju svemoc, sveznanje i apsolutnu humanost kritiku na ove osobine prilozio je Epikur i to je sasvim dovoljno sto se tice njegovih osobina. Dalje, kada osoba procita bibliju vide se brojni promasaji u poznavanju sveta oko sebe pocevsi od toga da autori nisu znali koliko je higijena bitna, nisu znali oblik Zemlje, nisu znali da zvezde nisu nikakve svetlece tacke vec ogromni objekti u svemiru i jos mnogo toga. Ako se u razmatranje uzme humana strana biblije tu takodje biblija gubi kredibilitet jer i novi i stari zavet sadrze tuce bolesnih opisa u kojima se velica nasilje prema neistomisljenicima, brutalnost i odbacivanje milosti za protivnike i drugo. Smotani teolozi obicno istrcavaju sa citatima "ljubi bliznjeg svog" sto je veoma nehuman citat jer ti trebas postovati jednako prava svih ljudi bez obzira da li su ti bliznji ili ne. Jedan veoma lep primer takvog ponasanja je kada tvoj mesija zenu koja mu prilazi i moli za pomoc naziva dzukelom, a tek po njenom priznju da je zaista bezvredna dzukela on pristaje da joj pomogne, pre odgovora na ovo procitaj Zenevsku zakletvu, a onda pogledaj ponasanje svog mesije. Moglo bi jos mnogo toga da se kaze o ovom mesiji ali navedeno je sasvim dovoljno da se vidi da on nije bio nista vise od obicnog radikalnog jevrejina kakvih je bilo na tuce u to vreme na teritoriji danasnje Palestine.
Na kraju magicno razmisljanje moze pruziti laznu utehu ali to ne resava problem vec jednostavno ostavlja problem po strani dok u nekim slucajevima ne postane suvise kasno za bilo kakvo resenje sto je samo jedan od razloga zasto odbacujem magicno razmisljanje. Drugi razlog bi bio njihovo apsolutno savrseno skrivanje od ljudi ako naravno izuzmeno sumnjive mesije koji od obicnih farmera preko noci postaju bogati industrijalci zahvaljujuci clanarini naivnih ljudi. Treci razlog, sva dosadasnja naucna otkrica ne otkrivaju nikakav uticaj nekakvog inteligentnog dizajnera odnosno potpuno je suvisan u modelima koje imamo. Cetvrti razlog, pretpostavimo da zaista postoji inteligentni tvorac da li je zaista toliko bitno jednom svemocnom bicu da mu se grupa stvorenja koje naseljava jedan kamen u svemiru dan-noc zahvaljuje za svoju egzistenciju i moli za milost? Zvuci prilicno ljudski kada se takvo pitanje postavi ali to je normalno ako se uzme u obzir da je vecina tih bajki nastala u vreme kada je svaka obicna prirodna pojava tumacena kao izrazavanje zadovoljstva ili nezadovoljstva odredjenog boga.

ma nemas ti pojma :kafa:

zato što je opšrina tema i stvarno moram uz kafu da objasnim, a nešto me mrzi pa ću da skratim.

prvo ne mislim generalno da ljudi ne treba da veruju u boga, ako je pitanje imalo imperativno značenje. to bi mogao da bude slučaj kada bih video da neko, zbog te svoje vere, ugrožava svoje da kežem normalno psihofizičko stanje. čak šta više znam za slučajeve koji su se, zbog raznih životnih okolnosti koje su ih zadesile, povratili iz teških depresija i ostalih psihosomatskih oboljenja upravo zbog vere u boga.

e sad možemo da pričamo zašto mi (tj. svako do nas) ne verujemo u boga ili zašto smatramo da ljudi veruju u boga, zašto su neki religiozni, kakav je uticaj koje religije na svakodnevni život ljudi, na društvo itd. itd.

tako da to zašto "ne treba" zahteva termos :D

ti mozda imas, vidjecu kad zavrsis sa termosom :D

Back