Pitanje Vlaha Cetinske županije u XV stoljeću

Види ни Југословен није сталеж али не користи један језик.
Значи прихваћаш да Власи нису били сталеж. На овом форуму то је јерес.

Има лингва франку српскохрватски, али Фадиљ, Атила, Димче и Јанез имају своје матерње језике.
А који је био матерњи језик српских краљева? Ако сам тачно обавештен, ни један није имао српкињу за мајку.

Влашко порекло Византијци изводе и од Беса и Дачана такође, мада их то и не занима превише..
Рекох да сам прочитао.
А то је било тачно. Сви (људи) имамо вишеструка порекла.

Значи прихваћаш да Власи нису били сталеж. На овом форуму то је јерес.

Питање је погрешно постављено.
Власи су и сталеж и етничка група.

Када неко за мене каже да сам *****, онда тај неко мисли на моје карактерне особине које му се не допадају.
Када тај неко, размишља о кунилингусу, онда тај неко не мисли о мојим карактерним особинама.

Из текста Флорина може се закључити да су зајебани планинци и ништа више
.

А који је био матерњи језик српских краљева? Ако сам тачно обавештен, ни један није имао српкињу за мајку.

Вероватно су говорили више језика

А то је било тачно. Сви (људи) имамо вишеструка порекла
.

Да

Poslednja izmena:
Бар неки Власи Византијског Царства дванаестог века нису били приморани да плаћају порез. Моглена је Меглен:

UDdpBpo.jpg

https://www.academia.edu/28202191/C...r_the_Vlachs_in_the_French_crusade_chronicles

Из текста Флорина може се закључити да су зајебани планинци и ништа више
То уопште није његов став у том чланку, него приказује и тумачи непријатељске историјске изворе. Власи су победели крсташе, заробили латинског цара Константинопола који је касније умро у ропству.

Poslednja izmena:
То уопште није његов став у том чланку, него приказује и тумачи непријатељске историјске изворе. Власи су победели крсташе, заробили латинског цара Константинопола који је касније умро у ропству.

И даље су то само екстремно зајебани планинци који не плаћају порез.
Подвуци у тексту где то Флорин каже да су Власи (12-13 столеће) искључиво румунофони или италофони.
То си ти закључио, он не.
Он наравно наводи читаоца на такав закључак али га нигде отворено не исказује.

Poslednja izmena:
И даље су то само екстремно зајебани планинци који не плаћају порез.
Подвуци у тексту где то Флорин каже да су Власи (12-13 столеће) румунофони или италофони.
То си ти закључио, он не.
Он наравно наводи читаоца на такав закључак али га нигде отворено не исказује.

У шестом веку грчки хроничар цитира τόρνα,τόρνα, φράτρε (окрени се или врати се, брате) као говор мештана Хемуса, то јест Старе Планине у данашњој Бугарској. После тога, за хиљаду година, језик тих људи није забележен, односно нема очуваног писма. У шеснаестом веку Власи кнежевине Влашке на влашком себе називају Румунима, своју земљу Румунском, а језик румунским. У дванаестом веку Византијци говоре о романском пореклу Влаха. У тринаестом веку Поп Дукљанин спомиња Нигре Латине (Црне Латине), то јест Мавровлахе, то јест Морлаке. У шеснаестом веку Власи са Цетине су споменути да говоре искривљени латински и тврде да потичу од римљанске колоније. Аромуни, то јест Цинцари Грчке, Албаније, Македоније, итд говоре романски језик. Као и истарски Ћићи. Говор Влаха Србије је истоветан румунским народним говорима Баната и Олтеније.

У шестом веку грчки хроничар цитира τόρνα,τόρνα, φράτρε (окрени се или врати се, брате) као говор мештана Хемуса, то јест Старе Планине у данашњој Бугарској. После тога, за хиљаду година, језик тих људи није забележен, односно нема очуваног писма. У шеснаестом веку Власи кнежевине Влашке на влашком себе називају Румунима, своју земљу Румунском, а језик румунским. У дванаестом веку Византијци говоре о романском пореклу Влаха. У тринаестом веку Поп Дукљанин спомиња Нигре Латине (Црне Латине), то јест Мавровлахе, то јест Морлаке. У шеснаестом веку Власи са Цетине су споменути да говоре искривљени латински и тврде да потичу од римљанске колоније. Аромуни, то јест Цинцари Грчке, Албаније, Македоније, итд говоре романски језик. Као и истарски Ћићи. Говор Влаха Србије је истоветан румунским народним говорима Баната и Олтеније.

But what was known in Constantinople about the Vlachs? The earliest mention of the Vlachs in a Greek narrative source is the prescriptive hand-book conventionally known as the
Strategikon of Kekaumenos, which was most written during the reign of Michael ������������������ Dukas (1071–1078), but after the death of Patriarch John Xiphilinos in August 1075.������������ According to Kekaumenos,
in ancient times the Vlachs were called Dacians and Bessi, and he describes their migration from the northern parts of the Balkan Peninsula into cen-tral Greece.������������

Подвуци у тексту где то Флорин каже да су Власи (12-13 столеће) искључиво румунофони или италофони.

1222
Два Грка се суде због силовања девојке Влахе.
Отац девојке Влахе оптужи другог Грка да је прљави Влах који је дошао са Римљанима.
Тотални циркуз.

Поп Дукљан, барон Минхаузен, Деретић, Деникен, Стивен Кинг, ........

Не поричем ја постојање румунофоних Влаха далеко у прошлост и то у великом броју.
Чак сам сигуран да су овде пре Римљана.
Али од када се зову Власима (румунофоним) то не знам.
Смета ми само натезање доказа.
Имена етницитета се мењају и има их више али када су то постали не знам.
Просто в(В)лах има више значења и доказивати да сваки помен В(в)лаха означава румунофону или италофону групу је глупо, као и супротан случај да сваки помен влаха означава сточаре или планинце.
Добро си се држао док ниси Флорину приписао оно што он нигде није написао. Бар не у овом тексту.

Poslednja izmena:
Ма немој, бре. Ово доње се може рећи о свим историјским изворима, нарочито о непритајељски оријентисаним. И крсташи и Византијци су сматрали Влахе непријатељима, што су и били.
Тачно је да се из имена не може закључити, као што кажеш, да ли су у питању Словени, Румуни или Турани (Кумани су им савезници) или сви заједно. Али чланак показује, из савремених извора, (1) да је романско (од Римљана) порекло Влаха било познато у Константинополу; (2) и крсташи и Византијци говоре о Власима на десној страни Дунава. Стара Планина, то јест Балканска Планина, им је био главни центар; (3) никакав сталеж није споменут, него се о њима говори исто тако као о Грцима, Бугарима и Србима.
Ево прочитао сам и какве везе ово има са статусом влаха у Србији у време цара Душана!?Нема никакве.
Јел теби јасно да је термин "власи" вишезначна одредница што је више пута на овом форуму већ презентовано.
Ови Власи о којима се овде говори наравно да нису сталеж и уопште се и не односе на Србију и њену сталешку структуру.
Појам се овде односи на становништво Влашке чак се и каже да је Јованица, ако се тако преводи, постао владар тих Влаха у Влашкој али и Кумана на овој страни Дунава па се појам Влашка протеже и на данашњу Бугарску и као такве их препознају и Византинци и то не увек, слично као што Србе крсте Трибалима.Чак шта више аутор презентује изворе где се ти Власи помињу као номадски народ и то прилично непоуздан и ратоборан, сам Јованица се сукобљава и са самим латинским господарима Цариграда када му ови нису признали владарску титулу, о каквом романском пореклу тих људи причамо онда, за шта су овде изнете само неке претпоставке.Ако хоћеш да дискутујеш о пореклу тих Влаха онда отвори тему о томе, они немају никакве везе са влашким статусом у Србији или у Цетинској жупанији или са влашким статусом у време Турака или у Хабзбуршким повељама.

И запамти у српским земљама и повељама власи су сточарски сталеж, ово што си ти поставио нема везе са тим.

И запамти у српским земљама и повељама власи су сточарски сталеж, ово што си ти поставио нема везе са тим.
Е кад би то било тако једноставно. Погледај из Душановог Законика

lDDa27l.jpg

http://www.monumentaserbica.com/rukse/ruknew/prevod/priz_prevodS.php?a=1

Да ли назив Арбанас има специфично етничко значење? А ако има, онда и Влах га има.

Арбанас нема етничко значење? Добро, онда нећу да ти покажем зашто је ово доле (kако би моји преци Римљани рекли) non sequitur:

Појам се овде односи на становништво Влашке чак се и каже да је Јованица, ако се тако преводи, постао владар тих Влаха у Влашкој али и Кумана на овој страни Дунава па се појам Влашка протеже и на данашњу Бугарску и као такве их препознају и Византинци и то не увек, слично као што Србе крсте Трибалима.Чак шта више аутор презентује изворе где се ти Власи помињу као номадски народ и то прилично непоуздан и ратоборан, сам Јованица се сукобљава и са самим латинским господарима Цариграда када му ови нису признали владарску титулу, о каквом романском пореклу тих људи причамо онда, за шта су овде изнете само неке претпоставке.

Нема, а ти и твоји преци Римљани би требало да знате да су једно српски извори о сталежима у Србији а нешто сасвим друго византијски или било који други извори о Влашкој и њеним становницима.
Не ваља када се побркају лончићи.

Нема, а ти и твоји преци Римљани би требало да знате да су једно српски извори о сталежима у Србији а нешто сасвим друго византијски или било који други извори о Влашкој и њеним становницима.
Не ваља када се побркају лончићи.

Треба мало пажљивије да читаш. Византијци су писали да је центар Влаха била Стара Планина, то јест Балканска Планина у Бугарској. А кад Византијци пишу да Власи нису били приморани да плаћају порез, то се односи на Меглен. То је у Македонији, доцније завичај Краљевића Марка. Такође крсташи немачког цара Барбаросе говоре о влашкој војсци у околини Ниша. Србе спомињају посебно.

Poslednja izmena:
Дај, објасни шта хоћеш да кажеш.

Ово је из Флориновог текста такође

But what was known in Constantinople about the Vlachs? The earliest mention of the Vlachs in a Greek narrative source is the prescriptive hand-book conventionally known as the
Strategikon of Kekaumenos, which was most written during the reign of Michael Dukas (1071–1078), but after the death of Patriarch John Xiphilinos in August 1075. According to Kekaumenos,
in ancient times the Vlachs were called Dacians and Bessi, and he describes their migration from the northern parts of the Balkan Peninsula into cen-tral Greece
.

Не поричем ја постојање румунофоних Влаха далеко у прошлост и то у великом броју.
Имена етницитета се мењају, и има их више, али када су то постали не знам.
Просто в(В)лах има више значења и доказивати да сваки помен В(в)лаха означава румунофону или италофону групу је глупо, као и супротан случај да сваки помен влаха означава сточаре или планинце.

Добро си се држао док ниси Флорину приписао оно што он нигде није написао. Бар не у овом тексту.

Милојевић налази "Србе" од Атлантика до Пацифика.
Али које и какве?
Славофони сигурно нису.

Козаци су данас несумљиво Руси (вероватно туранског порекла имена).
Али то очигледно нису увек били.
Сасвим је јасно да су Козаци некада били искључиво кавкавска група, а не туранска или словенска.
И данас носе папаху, черкеску и шашку.

Термин Влах означава планинце, сточаре, могуће поклонике религијског култа, можда просто качаке и у дванаестом веку не може бити искључиво румунофона група.
Да јесте не би им се главне баје звале Слав и Борил.

По истој логици Akameros, Perbundos и Chatzon онда морају бити славофони само зато што су главне баје несрећних склабеноа из 6 и 7 столећа, што наравно нису(искључиво славофони)..

Да је средњевековна “српска држава Немањића“ уистину била српска (у данашњем смислу), не би данас певали о Краљевићу Марку и Милошу Војиновићу него о Милутину и Душану.
Да је средњевековна “српска држава Немањића“ уистину била српска (у данашњем смислу), не би им ударне песнице биле састављене од германских и туранских војника.
Да је средњевековна “српска држава Немањића“ уистину била српска (у данашњем смислу), не би се за полуроба-земљорадника користио термин србљин.

Када читаш старе извештаје онда их читај из њихове перспективе, која је временски јако удаљена од наше, а самим тим и садржајно тотално удаљена и померена.

Можда су данашњи Румуни само последњи идолопоклоници религијског Влашког култа, па су као такви и задржали то име.
Можда.

Poslednja izmena:
Треба мало пажљивије да читаш. Византијци су писали да је центар Влаха била Стара Планина, то јест Балканска Планина у Бугарској. А кад Византијци пишу да Власи нису били приморани да плаћају порез, то се односи на Меглен. То је у Македонији, доцније завичај Краљевића Марка. Такође крсташи немачког цара Барбаросе говоре о влашкој војсци у околини Ниша. Србе спомињају посебно.
Да поменуто је и то само нам нису оставили било какве друге податке о њима, а поготово се не зна да ли се ради о романофоном становништву као што тврдиш или о народу из данашње Влашке које се спустило преко Дунава, а за које се каже да су ратнички и номадски народ.Из текста о Јованици се види да је добар део данашње Бугарске сматран делом Влашке из византијске перспективе.
И опет да поновим ти Власи немају никакве везе са овим власима у Србији који се помињу у српским документима као сточарски сталеж.

Имена етницитета се мењају, и има их више, али када су то постали не знам.
Претпоставља се да основно значење термена Влах долази из германског назива за Романе. Чак и назив Француске, Galia, је у етимолошкој вези са словенским терминима Влашка за Румунију и Wlochia за Италију -- због гласне еквивалентности W и G. Све остале етимологије термина Влах су скорашње изводице након асимиловања балканских Романа у Словене.

Претпоставља се да основно значење термена Влах долази из германског назива за Романе. Чак и назив Француске, Galia, је у етимолошкој вези са словенским терминима Влашка за Румунију и Wlochia за Италију -- због гласне еквивалентности W и G. Све остале етимологије термина Влах су скорашње изводице након асимиловања балканских Романа у Словене.

Гледај из тадашње перспективе.
Да ли је могућ колективни референдум Германа о колективном имену за Романе?
Па и Германима је само налепљена етикета Герман, а они сами (Германи) се не питаше ич, нити су икада тако звали себе.
У питању су надимци који се залепе.
Подела света није функционисала по етнолингвистичким границама све до 18,19 и 20 столећа.
Погледај Герхархардов запис из двадесетог века о Албанцима католицима.
Покушаваш као и сви да спрам двадесетог века месиш и калупиш свет од пре пет, десет, петнаест и двадесет столећа.
Метод је апсолутно погрешан.
Замисли да у записима Авицене покушаваш да нађеш вирусе, а микроскоп још не постоји.
Наравно и то је могуће али уз екстремну дисторзију и уз, благо речено, сумљив резултат.

Нађе ли и подвуче ли у тексту где то Флорин каже да су Власи (12-13 столеће) искључиво румунофони или италофони.

Poslednja izmena:
Па и Германима је само налепљена етикета Герман, а они сами (Германи) се не питаше ич, нити су икада тако звали себе.
Откуд ти знаш о чему се ја питам? Нисам споменуо историју термена Герман јер је изван предмета.

Нађе ли и подвуче ли у тексту где то Флорин каже да су Власи (12-13 столеће) искључиво румунофони или италофони.
Не знам да ли си ти приметио да то није био предмет чланка?

Laonikos Chalkokondyles

Volume I, Books 1-5

Book 2, page 125:

- "The Dacians (Wallachians) speak a language that is similar to that of the Italians, but so corrupted and different from it that it is difficult for the Italians to understand anything they say...."

- "Regarding the question of where the Wallachians came from when they arrived in this land and settled it, speaking the same language as the Romans and using their customs...."

Откуд ти знаш о чему се ја питам? Нисам споменуо историју термена Герман јер је изван предмета.

Не знам да ли си ти приметио да то није био предмет чланка?

Овде си на правом путу

Владар и властела -- не само на Балкану него у целом свету -- нису себе сматрали делом народа којим су управљали и из чијег рада су живели. Владар и властела, као и данас, су себе сматрали посебним: по могућности женили су ћерке владара и властеле из других држава, које су обично говориле други језик. Појам народа као јединственом квази бићу са својом сопственом властелом у етничком смислу се створио тек у деветнаестом веку.

Да се разумемо, вековни процеси асимилације су се исто тако одвијали, рецимо са Словенима румунских --то јест влашких-- земаља. Потомци тих Словена данас ни не препознавају словенске речи у румунском. Такође, спомињам да све до краја деветнаестог века већина становништва Француске није познавала француски језик. Говорили су друге романске, германске и келтске језике.

Сада си одлутао, а ја за сада одустајем од преписке јер дијалога нема..

Да Краља Милутина неко може да пита да ли је Србин завршио би у тамници или као луд или као неко ко вређа владара.

Poslednja izmena:
Сада си одлутао, а ја за сада одустајем од преписке јер дијалога нема..

Значи ово ти не одговара?

Laonikos Chalkokondyles

Volume I, Books 1-5

Book 2, page 125:

- "The Dacians (Wallachians) speak a language that is similar to that of the Italians, but so corrupted and different from it that it is difficult for the Italians to understand anything they say...."

- "Regarding the question of where the Wallachians came from when they arrived in this land and settled it, speaking the same language as the Romans and using their customs...."

Ајд, буди ми добро. :)

Back