Pitanje vezano za alkoholizam

• Začetnik teme Začetnik teme LazaB
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moj problem je to što kada počnem da pijem, ne mogu da stanem dok se ne onesvestim od pića. I to tako svaki put, recimo nemam nikakvu želju za alkoholom nekih 4-5 dana, a onda u jednom momentu alkohol izgleda kao jedina stvar koja može da mi ulepša život.. i u tom momentu ja ne znam kako, ali ne razmišljam o problemima koje sam sebi stvorio pijan, i svim bednim situacijama u koje sam upao.. jedino o čemu razmišljam je da se ožderem, i to onda traje minimum 2 dana... Tako da alkohol definitivno nije za mene, i uveren sam da je jedini način da organizujem život da ostavim alkohol u potpunosti.
Moje je misljenje da ipak svako sam sebe najbolje poznaje, nisu ti za to potrebni psiholozi, sam prepoznajes
svoje mane (nadam se i vrline).

Posto si se vec ovde javio, iznosis javno (fala Bogu anonimno) svoj problem sa pijenjem i jedenjem
onda si stvarno savrseno sam svestan svojih mana. Strasno je to nekontrolisano pijanstvo, svasta covek
i uradi i kaze, izvredja neke sebi inace jako drage ljude, posle od sramote i prezira samog sebe, ne zna
u koju rupu da se sakrije.
Ako si uspeo da 4 meseca ne pijes onda daj sebi neki rok od recimo 6 meseci i nemoj da pijes, a automatski
neces ni da jedes, doci ces u stanje nege euforije jer ces biti ponosan sam na sebe jer eto ipak mozes sve:heart2:

Javljaj se ovde redovno, podrzavacemo te i bdriti, necemo te psovati i grditi cak i ako tu
i tamo posustanes.

Ima dobra epizoda Tabu emisije na Insajder TV o alkoholizmu (kod zena doduse). Osim cinjenice da se konzumacija alkohola kod muskaraca podstrekava, kao nekakav ispit muskosti, mala je razlika u drustvenom tretmanu alkoholicara s obzirom na pol. Da, zene ce cesce biti stigmatizovane i generalno se lakse opijaju, ali svi mi imamo taj neki prezriv stav prema pijancima, bili to muskarci ili zene. A verujem da je kljucno psihicko stanje osobe koja konzumira alkohol da bi postala zavisnik, odnosno da neka depresija, trauma, nisko samopostovanje kljucno uticu na odnos prema alkoholu i razvoj alkoholizma. Pogledajte emisiju, mislim da je dostupna na yt, svasta korisno se moze cuti. Gostuje i direktorka Drajzerove.

Sta biste rekli da je najbolji nacin za ostavljanje alkohola u potpunosti? Ja ne pijem svaki dan, ali recimo svaki vikend, kada krenem ne stajem 2-3 dana... Totalno izgubim kontrolu nad svojim postupcima itd... Tako vec godinama... U poslednje vreme shvatam da je to problem i da moram ziveti bez toga(mamurluci, depresija, osramocenost itd), ranije mi nije smetalo. U tim momentima pre pijanstva ja kao da sasvim zaboravim na to da ne treba da pijem i samo se prepustim ne uzimajuci u obzir posledice. Od juna nisam pio 4 meseca i osecao sam se odlicno, misli su mi bile organizovane itd, ali se pijanstvo samo desilo i ja sam se opet vratio na staro nakon toga, pa sad ova poslednja tri meseca kad god mi je dosadno ja uzmem i zderem. Dobro bi mi dosao bilo kakav savet, nisam ocajan niti mislim da moram na lecenje, prilicno sam siguran da mogu sam da batalim, ali ako imate neka iskustva ili literaturu, zamolio bih vas da podelite to sa mnom!
Pa ukoliko shvataš da je to problem i nisi mogao da ne piješ više od četiri meseca trebalo bi da uradiš test da li si alkoholičar - pogledaj na interenetu testove - i onda da odlučiš da li da se lečiš jer alkoholizam je bolest a ne loša navika. Govorim ti to iz sopsotvenog alkoholičarskoh iskustva od preko 15 godina.
Sve najbolje

Pa ukoliko shvataš da je to problem i nisi mogao da ne piješ više od četiri meseca trebalo bi da uradiš test da li si alkoholičar - pogledaj na interenetu testove - i onda da odlučiš da li da se lečiš jer alkoholizam je bolest a ne loša navika. Govorim ti to iz sopsotvenog alkoholičarskoh iskustva od preko 15 godina.
Sve najbolje
Ja ne mogu da prihvatim alkoholizam kao bolest. Shvatam da je mnogim ljudima lakše da priznaju da nemaju kontrolu i da je prepuste drugim ljudima ili višim silama. U mom iskustvu, problem nastaje zbog nesvesnog ponašanja. S druge strane, odlazak na lečenje bi mi oduzeo godinu dana života, zato tražim savete na svim drugim mestima, jer verujem da mogu sam da se "izlečim"

Ja ne mogu da prihvatim alkoholizam kao bolest. Shvatam da je mnogim ljudima lakše da priznaju da nemaju kontrolu i da je prepuste drugim ljudima ili višim silama. U mom iskustvu, problem nastaje zbog nesvesnog ponašanja. S druge strane, odlazak na lečenje bi mi oduzeo godinu dana života, zato tražim savete na svim drugim mestima, jer verujem da mogu sam da se "izlečim"
pa imas one anonimne grupe podrske (AA). mozda da probas sa tim?

alkoholizam nosi sa sobom niz problema. npr, moj otac je alkoholicar (naravno da to on nikad nece reci), zaglavio je bolnicu zbog ortopedske operacije i posto su morali, zbog anestezije, da sacekaju da mu organizam bude cist od alkohola, upao je u delirijum, vezali su ga, ma uzas.
da ne govorim o drugim stvarima, ali eto, pocev od toga da se svakome moze desiti da zaglavi u bolnici gde ne moze da se pije.

I zavisnost je neka vrsta bolesti. Nekom mom poznaniku pomoglo je jedino ovo Anonimno drustvo alkoholicara,
on ne pije vec deset godina, ali jednom nedeljno odlazi na "seanse" jer mu jedino to pomaze da ne pocne
opet. Ne znam gde zivis, ali bi mogao da ih kontaktiras ( svakako ih u Srbiji ima na vise mesta), poslace
ti neku literaturu, mozda predloziti i neke knjige, a najbolje bi bilo da ako su ti negde u blizini neko vreme
i sam ides jednom nedeljno. Mozda postoje i fejs grupe za to, zapravo sam sigurna da postoje.
Jedna moja poznanica ( cerka od komsike) na nekoj je dijeti jer mora da oslabi 40 kg i svake veceri
njih nekolicina po jedan sat razgovaraju ( preko neta) i ona kaze da bi bez toga pokleknula, a ovako
jedni druge podrzavaju.

Izvoli: ( postoji i forum), a i adrese u nekoliko gradova u Srbiji

http://aasrbija.com/

Bolje da ti neko lecenje oduzme godinu dana zivota,nego da ti alkoholizam oduzme ceo zivot...

Ako nemas porodicu (tj zenu i decu),onda si u plusu jer tvoj alkoholizam nece "oduzeti" dobar deo zivota tvoje zene i dece,jer je opste poznato da najblizi manje ili vise pate (na razne nacine) zbog alkoholizma (najcesce oca)

Sto se tice "samolecenja" od alkoholizma,teoretski je lako....samo nemoj vise da pijes nikakva alkoholna pica...

Bolje da ti neko lecenje oduzme godinu dana zivota,nego da ti alkoholizam oduzme ceo zivot...

Ako nemas porodicu (tj zenu i decu),onda si u plusu jer tvoj alkoholizam nece "oduzeti" dobar deo zivota tvoje zene i dece,jer je opste poznato da najblizi manje ili vise pate (na razne nacine) zbog alkoholizma (najcesce oca)

Sto se tice "samolecenja" od alkoholizma,teoretski je lako....samo nemoj vise da pijes nikakva alkoholna pica...
Od cega bre da se leci, on je samo alkos u glavi, zamislja da ne moze bez alkohola.
Boldovano uopste nije tacno jer nije svaki alkoholicar napadan i surov, zapravo je vecina
( moja neka statistika, a imam i licno iskustvo) tiha i mirna, ali to su prtavi alkoholicari koji cirkaju
polako od jutra do sutra.

Od cega bre da se leci, on je samo alkos u glavi, zamislja da ne moze bez alkohola.
Boldovano uopste nije tacno jer nije svaki alkoholicar napadan i surov, zapravo je vecina
( moja neka statistika, a imam i licno iskustvo) tiha i mirna, ali to su prtavi alkoholicari koji cirkaju
polako od jutra do sutra.

Cekaj,ako se covek "ozdere" svakog vikenda i ne moze bez toga onda ili je alkoholicar ili na dobrom putu da to postane...

I boldovano je itekako tacno (u vecinio slucajeva)... ja nisam nigde spominjao napadnost i surovost alkoholicara (mada to je nagora kombinacija),jer i ako je neko "miran" alkoholicar clanovi njegove porodice ce,manje ili vise,patiti zbog njega zbog drugih razloga....ako imas iskustva sa alkoholicarima,trebalo bi to da znas....

Npr tih i miran alkoholicar otac trosi suvise para na alkohol,umesto na svoju porodicu sto svakako ostavlja posledice na porodicu.....ili tih i miran alkoholicar bude totalno drustveno/radno/fizicki nefunkcionalan i tako samo pravi manju ili vecu stetu svojoj porodici....ili decu jednostavno bude "blam" u drustvi zbog stalno pijanog tihog i mirnog oca...i da ne nabrajam dalje,mnogobrojne su mogucnosti....

Nije važno dal je prihvataš kao bolest ili ne. Gotovo svi zavisnici u početku misle da mogu sami da se "izleče" ali u realnosti nije tako... Proveri to sa bilo kojim psihijatrom koji se bavi bolestima zavisnosti. Saveti poput bavi se sportom, ustaj rano itd. su ok ali ne možež da ih održiš na duge staze bez stručne pomoći..
Nadam se da sam ti nekako pomogao.

Nije važno dal je prihvataš kao bolest ili ne. Gotovo svi zavisnici u početku misle da mogu sami da se "izleče" ali u realnosti nije tako... Proveri to sa bilo kojim psihijatrom koji se bavi bolestima zavisnosti. Saveti poput bavi se sportom, ustaj rano itd. su ok ali ne možež da ih održiš na duge staze bez stručne pomoći..
Zavisnici ( narocito alkoholicari) nikada ne priznaju ( ni samima sebi) da su zavisnici i tu je razlika izmedju
ovog naseg forumasa i stvarnih alkoholicara.

Ama,sta ce mu psihijatar,ako stvarno ima volju da ostavi pice.Ostavio sam pice posle dugo godina boemovanja po kafanama.Nije mi bio potreban nikakav doktor.E sada oni Notorni treba da se zapitaju dobro sta da rade.

Имам 26,пијем буквално од 16 и неких првих озбиљнијих излазака у град. Не прође дан да нешто не цугнем. Да ли сам алкос? Не. Зависи од расположења. Некада попијем по чашу две вина кад сам са цуром,некада се олешим од свега кад идем на текму,лети редовно ударам по пиву и тако у круг. Једноставно је ово толико срање од државе,да стрејт не могу да гледам шабане и шабанке око себе. Први знак алкохолизма ти је по мени чим се пробудиш да гледаш како да се опијеш,ако немаш кеша да посуђујеш и слично. Ако ниси у том фазону,само дери.
Ти си према свему судећи алкохоличар,само не можеш то да признаш.

Ama,sta ce mu psihijatar,ako stvarno ima volju da ostavi pice.Ostavio sam pice posle dugo godina boemovanja po kafanama.Nije mi bio potreban nikakav doktor.E sada oni Notorni treba da se zapitaju dobro sta da rade.
to sam mu predložio jer bi mu bilo dosta lakša i brže da se reši problema. Ako neko to može sam bolje po njega. Mada mislim da je alkohol dosta jači od bilo koje osobe taka da ga valja poštovati i naći stručnjaka za tu oblast.

to sam mu predložio jer bi mu bilo dosta lakša i brže da se reši problema. Ako neko to može sam bolje po njega. Mada mislim da je alkohol dosta jači od bilo koje osobe taka da ga valja poštovati i naći stručnjaka za tu oblast.
Znam te strucnjake i sami su veci alkoholicari,nego pacijen koga leci.Mog drugara otac se lecio u Kovinu,tako sto su ih ucili da rade one tapiserije sa shemama i sa iglom za transfuziju krvi.Bio covek miran nekoliko meseci,a kada je ponovo poceo,nije prestajao i od toga je i umro.Razumem tvoj predlog i za osobe sa slabim karakterom,treba obavezno da se lece uz neciju pomoc,ali prvo i najvaznije je svoj stav da vise necu alkohol da probam i ne treba mi.Ima to u sebi mnogo ljudi samo treba to da probude.

Danas je moda da se za svaku sitnicu ide kod psihijatra, a psihijatar prepisuje neke zesce i
ubitacne droge od kojih covek postaje zavisan pa se onda leci od te zavisnosti.
Covek je lepo dosao, pitao, otvoreno i hrabrbo, objasnili smo mu da on kao prvo nije klasican
alkos jer ne pije od jutra do sutra i on ce to zapravo i bez nase pomoci ovde srediti.

Back