Pitanje u vezi nasledjivanja

Meklaud

Iskusan
Poruka
5.994
Cuo sam da testator moze da testamentom iskljuci nuznog naslednika zbog ucinjenog il pokusaja cinjenja tezeg krivicnog dela prema njemu,zbog grubog ili uvredljivog odnosa prema testatoru i zbog odavanja nepostenom zivotu i neradu.E sad da nije bilo testamenta,da li naslednici koji bi zeleli da se rese jednog od naslednika mogu da ga okrive za recimo uvredljivo ponasanje prema ostaviocu (a npr.taj se i najvise brinuo o ostaviocu,al ga je nerviralo recimo to sto je ovaj toliko usporen i izlapeo pa kaze izlapotino ili opsuje,ili npr u seoskoj sredini psovke su dobar dan u tom domacinstvu) ili npr.kazu da se odao neradu (a on doktor nauka,na birou,jedino g.ovna mogao da cisti i to preko debele veze i partije) ili nepostenom zivotu,ako se o cerci radilo da pronalaze bivse i da kazu da ostavioc nije ni znao koliko je ona nemoralna bila a da je znao,ne bi joj ostavio nista.Ja licno nisam cuo za ovakve slucaje,sto ne znaci da ih mozda nije bilo,ali vidite da zakon daje tu mogucnost.Sad ne znam jel ostavilac to bas mora izricito da napise u testamentu (mada gde ce mrtav da dostavlja dokaze za svoje tvrdnje osim ove za kr.delo prema njemu) ili sutra naslednici mogu da na taj nacin iskljucuju jedni druge iz nasledstva jer nije bilo testamenta ili ga je bilo a testator nikog nije iskjucio?

Нaследници не могу никaко дa искључе друге нaследнике из остaвине. Чaк ни остaвилaц не може тестaментом дa сaсвим искључи једног нaслендикa, тестaмент не може повредити нужни део, тј. може, aли се обaрa нa суду aко повреди прaво нa нужни део.

Cuo sam da testator moze da testamentom iskljuci nuznog naslednika zbog ucinjenog il pokusaja cinjenja tezeg krivicnog dela prema njemu,zbog grubog ili uvredljivog odnosa prema testatoru i zbog odavanja nepostenom zivotu i neradu.E sad da nije bilo testamenta,da li naslednici koji bi zeleli da se rese jednog od naslednika mogu da ga okrive za recimo uvredljivo ponasanje prema ostaviocu (a npr.taj se i najvise brinuo o ostaviocu,al ga je nerviralo recimo to sto je ovaj toliko usporen i izlapeo pa kaze izlapotino ili opsuje,ili npr u seoskoj sredini psovke su dobar dan u tom domacinstvu) ili npr.kazu da se odao neradu (a on doktor nauka,na birou,jedino g.ovna mogao da cisti i to preko debele veze i partije) ili nepostenom zivotu,ako se o cerci radilo da pronalaze bivse i da kazu da ostavioc nije ni znao koliko je ona nemoralna bila a da je znao,ne bi joj ostavio nista.Ja licno nisam cuo za ovakve slucaje,sto ne znaci da ih mozda nije bilo,ali vidite da zakon daje tu mogucnost.Sad ne znam jel ostavilac to bas mora izricito da napise u testamentu (mada gde ce mrtav da dostavlja dokaze za svoje tvrdnje osim ove za kr.delo prema njemu) ili sutra naslednici mogu da na taj nacin iskljucuju jedni druge iz nasledstva jer nije bilo testamenta ili ga je bilo a testator nikog nije iskjucio?

Skoro da nije moguce iskljuciti nuznog naslednika.
Zakon je tu precizan.

Nedostojnost za nasleđivanje

Član 4*

Ne može naslediti na osnovu zakona ili zaveštanja, niti steći kakvu korist iz zaveštanja (nedostojan je):

1) onaj ko je umišljajno usmrtio ostavioca, ili je to pokušao;

2) onaj ko je prinudom, pretnjom ili prevarom naveo ostavioca da sačini ili opozove zaveštanje ili neku njegovu odredbu, ili ga je u tome sprečio;

3) onaj ko je u nameri sprečavanja ostaviočeve poslednje volje uništio ili sakrio njegovo zaveštanje, ili ga je falsifikovao;

4) onaj ko se teže ogrešio o zakonsku obavezu izdržavanja ostavioca, ili mu je uskratio nužnu pomoć;

U nemackom zakonu postoji jos da ako je naslednik u psihijatrijskoj bolnici i to na duze staze moze da bude iskljucen iz nasledstva.

Nasla sam jos bolji primer za tvoju " dilemu".

Ako testamentom nije iskljucen neko iz nuznog dela jednostavno ne postoji nikakva mogucnost da se naslednici medjusobno iskljucuju zbog
kurvarluka, nerada ili statigajaznam cega jos.

Koja su ograničenja prava na nužni deo?

U našem pravu postoje dva ograničenja:

1.) Delimično ili potpuno isključenje nužnih naslednika

Ostavilac može u formi predviđenoj za punovažno zaveštanje (testament) isključiti jednog ili više nužnih naslednika kada se ispuni zakonski uslov da se nužni naslednik povredom neke zakonske ili moralne obaveze teže ogrešio o njega. Kao primeri za ove povrede u zakonu su navedeni: grub i uvredljiv odnos prema ostaviocu, umišljajno činjenje krivičnog dela prema ostaviocu, negovom detetu, usvojeniku, bračnom drugu ili roditelju i odavanje neradu i nepoštenom životu.

Da bi ovakvo isključenje bilo punovažno neophodno je da bude učinjeno u obliku potrebnom za zaveštanje (testament), da je učinjeno na nesumnjiv način (poželjno je navesti i uzrok isključenja) i da uzrok za isključenje postoji u trenutku ostaviočeve smrti.
[B]
2.) Lišenje nužnih naslednika[/B]

Lišenje se odnosi isključivo na ostaviočeve potomke (njegove ćerke i sinove) koji se pojavljuju kao nužni naslednici. Ukoliko je neki od ostaviočevih potomaka rasipnik, ili je prezadužen ostavilac ga može lišiti prava na nužni deo, ali samo u korist potomkovih potomaka (ostaviočevih unuka, praunuka itd.)

Da bi ovakvo lišenje bilo punovažno neophodno je da bude učinjeno u formi potrebnoj za zaveštanje (testament)
, kao i da u trenutku ostaviočeve smrti lišeni potomak ima maloletno dete ili maloletnog unuka ukoliko je dete umrlo. Ukoliko je dete ili unuk preminulog deteta punoletno lišenje će biti punovažno isključivo ukoliko postoji nesposobnost za privređivanje deteta, odnosno unuka preminulog deteta.

Back