Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

ISO je vrednost kojom se na klasicnom filmu oderdjuje njegova osetljivost na kolicinu svetla. Sto film ima veci ISO reaguje na manju kolicinu svetla tako da je sa npr. sa filmom koji ima ISO 800 moguce slikati sa ekspozicijom 1/60 dok je sa ISO 100 pod istim uslovima ekspozicija 1/15. Ovo naravno vazi za podjednak otvor blende.
Kod klasicnog filma veci ISO nuzno dovodi do toga da je granulacija emulzije krupnija i na filmu a i na fotografiji kasnije se uocava vise ili manje popularno zrno (u ps efekat 'grain').
ISO na digitalnom aparatu je vestacka promena osetljivosti senzora tako da se pri vecem ISO takodje moze slikati pos slabijim svetlosnim uslovima ali se javlja u ovom slucaju ne krupno zrno emulzije (koje nema, normalno) vec pojacan sum cime se fini detalji fotografije uglavnom gube.

ISO je vrednost kojom se na klasicnom filmu oderdjuje njegova osetljivost na kolicinu svetla. Sto film ima veci ISO reaguje na manju kolicinu svetla tako da je sa npr. sa filmom koji ima ISO 800 moguce slikati sa ekspozicijom 1/60 dok je sa ISO 100 pod istim uslovima ekspozicija 1/15. Ovo naravno vazi za podjednak otvor blende.
Kod klasicnog filma veci ISO nuzno dovodi do toga da je granulacija emulzije krupnija i na filmu a i na fotografiji kasnije se uocava vise ili manje popularno zrno (u ps efekat 'grain').
ISO na digitalnom aparatu je vestacka promena osetljivosti senzora tako da se pri vecem ISO takodje moze slikati pos slabijim svetlosnim uslovima ali se javlja u ovom slucaju ne krupno zrno emulzije (koje nema, normalno) vec pojacan sum cime se fini detalji fotografije uglavnom gube.
sto znaci da kad je tamno povecavam iso a kad je previse jako svetlo smanjujem?:think:
i zasto ne staviti na automatsko ako vec aparat moze da prepozna svetlost?
i sta su vam te 1/60 i ostali razlomci :mrgreen:

sto znaci da kad je tamno povecavam iso a kad je previse jako svetlo smanjujem?:think:
i zasto ne staviti na automatsko ako vec aparat moze da prepozna svetlost?
i sta su vam te 1/60 i ostali razlomci :mrgreen:

1/60 znaci da se film ili senzor osvetljava 60-ti deo sekunde.ekspozicija.
Pa moze, automatski podesi i kada aparat pokaze da je za neki njegov podeseni iso ekspozicija jednu sekundu, slikaj slobodno mada sumnjam da ce ti slike biti ostre... :cool:

Moja preporuka je da nadjes negde preko oglasa 3-4 tzv slave blica. to su mali blicevi (za tvoju upotrebu verovatno i vise nego dovoljni) i koji reaguju na bljesak glavnog blica tj bljesnu istovremeno kad i on a imaju nozice tako da se slobodno mogu rasporedjivati po prostoriji.
Onda vezbaj digitalcem, jer je komfornije, odmah vidis koji polozaji su dobri a koji ne. I onda udri po analognom.
Za portrete tamnoputih ljudi smanji celu blendu, za svetle neka bide regular a ridje ili pirgave daj u obradi malo sepie.

pa neces ni ti da umres ako mi lepo kazes :p
problem je sto ja isprobam ali nista posle ne zapamtim sta sam radila(ni kod fotkanja ni kod obrade) zato pokusavam da ustanovim neke "zakonitosti" pa posle postujuci iste onako opusteno, da eksperimentisem
sad,pretpostavljam da te smara ako te pitam ko odredjuje te razlomke:lol: je l se podesavaju,je l se negde pokazuju,kako da ih nadjem i tako to hehe aj ne budi lenj :cmok:

pa neces ni ti da umres ako mi lepo kazes :p
problem je sto ja isprobam ali nista posle ne zapamtim sta sam radila(ni kod fotkanja ni kod obrade) zato pokusavam da ustanovim neke "zakonitosti" pa posle postujuci iste onako opusteno, da eksperimentisem
sad,pretpostavljam da te smara ako te pitam ko odredjuje te razlomke:lol: je l se podesavaju,je l se negde pokazuju,kako da ih nadjem i tako to hehe aj ne budi lenj :cmok:

te razlomke odredjuje aparat ako je na automatskom rezimu. Ako stavis da ti je otvor blende npr. 4 on ce npr postaviti duzinu ekspozicije 1/125 deo sekunde. Ako blendu otvaras on ce ekspoziju skracivati ne 1/250, 1/500... da film ili fotka 'ne pregore'.
Manuelno mozes i sama kod nekih aparata podesiti vrednosti blende i ekspozicije ako imas osecaj.ako si iz bg, evo na osnovu mog iskustva od 30godina sa fotoaparatom sad je kombinacija blende i ekspozicije na cistom prostoru 6.7 i 1/250. Jer sam godinama slikao sa leicom m4 i koristio rucni svetlomer.

Sto se tice otvora blende i ekspozicije stvari su sledece:
svaki blic ima tzv 'vodeci broj' koji je obicno naznacen na blicu ili se dobija iz tablice date na ledjima blica. Ako je vodeci br blica npr 24 to znaci da sa blendom 8 lepo pokriva do daljine od 3 metra jer je 8X3=24.Ili sa blendom 11 do oko 2 i nesto metara.
Pravilo iz prakse pokazuje da npr ako se slika gore navedenim primerom blica, i ako se stavi blenda 8, dobro je osvetljeno sve od 2 metra do 3,5m a sve ispod dva metra moze biti 'spaljeno' ako se 'puca' direktno blicem.
Ekspozicija nema nekog uticaja na blic jer je to obicno jedna brzina koja je fiksirana za doticni model aparata i najcesce je 1/125 ili 1/250. Pri tim ekspozicijama se desava bljesak.

ok....niko nema prevod
ali da li mi bar neko moze pomoci kako da namestim da mi slika bude kvalitetna
(nekada slika bude puna suma, ne znam od cega to zavisi)
i mutna je u pokretu
i da li neko moze objasniti kako da podesim kvalitet filma
naime, kada nesto snimim, na snimku od 640x480 mi je slika ok
ali cim se poveca slika je uzas
logicno
e pa kako se to namesta..
aj' sad da ni to niko ne zna:confused:
(jesam....laik sam)

ok....niko nema prevod
ali da li mi bar neko moze pomoci kako da namestim da mi slika bude kvalitetna
(nekada slika bude puna suma, ne znam od cega to zavisi)
i mutna je u pokretu
i da li neko moze objasniti kako da podesim kvalitet filma
naime, kada nesto snimim, na snimku od 640x480 mi je slika ok
ali cim se poveca slika je uzas
logicno
e pa kako se to namesta..
aj' sad da ni to niko ne zna:confused:
(jesam....laik sam)
dusice draga,
ako slikas sa 640x480 pored njedovih 8 Mp nema ti pomoci preko foruma,
mora ti neko to pokazati
pokusaj sa nekim koga poznajes a da taj zna nesto o digitalcima,
tvoj aparatic je sjajan
pozz bakyy

Vidi 'vako...
ja znam da je aparat sjajan i bas zato mi je i zao sto ne iskoriscavam njegove potencijale
pratim pisanja na ovom pdf i znam da ima par likova koji se vise nego dobro razumeju u problematiku koja mene muci
mislim..ma daj..sigurno ste radili sa tim aparatom
ja nemam nikoga u rl da pitam da mi pokaze jer u suprotnom ne bih se ovde javila na dobrovoljno blamiranje
dobro znam da na ovom pdf-u ima mali broj klinaca
i bas zato mi ovo "dusice draga" malo cepa usi
cemu sarkazam...
prvenstveno sam trazila prevod na srpskom..koji izgleda nema niko
da li bar neko moze da me uputi onda na "pravu adresu"...
pozz cheersy

Ja sam malo fotkao tim aparatom, bas malo, nimalo dovoljno da bih nekom objasnjavao kako koristiti jer ne znam ni gde su mu osnovne funkcije, najbolje da stavis na auto mod i odslikas malo unutra, malo napolju, onda stavi na P mod i odslikaj iste kadrove, pronadji gde su ti postavke za fokus pa ih menjaj i isprobavaj, i slikaj svasta nemas unutra film koji se razvija, sve lepo prebacis na komp i vidis kako sta ispada.
A onda opet rokaj dalje, slikaj ljude, zivotinje cvece, do sada si vec provalila da imas makro mod (simbol lalice), koristi zum.
Videces kako ces se brzo navici na aparat.

koliko znam skoro svi canoni imaju identican ili skoro identican softver

Imao sam neka 3 ili 4 razlicita canon modela u ruci i svi su imali slican softver pa ako si radila vec u canonu trebala bi da se snadjes.

Ako znas engleski mogu da ti posaljem link za kompletno uputstvo na engleskom.

Sto se tice onog da je slika mutna pri pokretu i o sumu na fotkama, to se ne trazi u uputstvu za aparat nego u literaturi o fotografiji ;)

Pozdrav svim forumašima....Olakšali ste mi dilemu oko toga koji aparat da kupim za budžet od oko 200E.
Izbor je "pao" na SX100 jer sam odlučio da vrijedi dodati par evrića više u odnosu na A720IS (mada mi je i on OK). Aparat bi služio za fotkanje prirode uglavnom i nekih proslava pa ako možete da mi odgovorite da li je neko pravio fotke većeg formata A4 i kakvog su kvaliteta. Hvala svima na odgovorima,pozdrav.

Back