Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

Dobra tema, šteta što je tako neozbiljno shvatete.

bug.gif

ja se slazem sa xi i sa divljom odprilike... da ne ponavljam sta je vec receno, samo da dodam sto se tice ocenjivanja fotki: retko koja fotka ovde ima sve to sto xi pise (dobra kompozicija, dobra tehnicka strana i obrada, dobro uklopljenu boju ili dobro odradjnu crno belu varijantu, kontraste, atmosferu i jos licni pecat) tako da ja ocenjujem malo ovako malo onako, a i iskreno problejala bih sate nad kompom kad bih skroz ozbiljno "zirirala" :D svaku temu zbog glasanja, pa se vise oslanjam na neki opsti utisak. npr nekada cu glasati i za fotku losijih teh.kvaliteta ili manje zahtevnu za fotkanje ako mi je ideja jaka ili neka atmosfera koja me pronadje i pogodi... nekad dam glas za uhvacen momenat gde je sreca+znanje omogucilo uspesnu realizaciju nceg skoro neuhvatljivog i tako... ipak su ovo "amaterske" fotke neki se jos uce tehnici, neki se oprobavaju u umetnosti...

sta skoro rece cika profi fotograf u jednoj emisiji. ne postoji amaterska fotografija, samo dobra ili losa fotka, a sto se umetnickog u fotki tice: da je bitno da li samo belezis, hvatas momente ili izlivas svoj dusu u fotografiju. tehnika je samo dobra osnova za nesto mnogo vaznije i suptilnije, bas to grebanje ispod povrsine o kome divlja prica ili prelivanje sebe u fotku...

Fotografija je kada iz prirode ili nečijeg života ukradeš trenutak vremena...taj trenutak može da traje jedan delić sekunde, a može da traje večno...od toga zavisi koliko je fotogarfija dobra...ali i kada bi postajala definicija dobre fotografije onda bi svi bili umetnici...kao i u svakoj drugoj umetnosti, pored škole, potreban je deo kojeg imaš ili nemaš...
A pošto ja to nemam, ubrajam se u onu drugu grupu fotografa fotografa (dodao bi) iz hobija ...kao i što sam forum krstarice kaže>hobi>fotografija
Da ne bi više mrsomudio, ma šta to značilo...živim fotografiju iz zadovoljstva, a radim posao koji volim...

Postoje pravila zanata i ona su davno ustanovljena,to
sto netko sudi prema licnom osjecaju je dobro za njega ali nije niti objektivno niti ima veze sa gledanjem i vidjenjem fotografije kao umetnickog dela.
Vazno je izdvojiti princip vaznosti -zasto je ta fotografija vazna?
Zatim princip raznvrsnosti i zanimljivosti.
Princip jedinstva.
Princip ravnoteze i harmonije.
Visi sadrzaj slike tj motiv i orginalnost u prilazu motivu.

Kompoziciju cine linija ton boja i format takodje sve to utice da bismo neku fotografiju smatrali dobrom.
Mozete raditi fotografije iz zadovoljstva ljubavi ili zato sto vam to pricinjava zadovoljstvo,no svaki talenat se razvija jedino na principima i osnovama zanata.Zelim vam svima dobro svetlo.
I da ne zaboravim fotografije nastaju u vasoj glavi ....vi ste ti koji ce da odluce da li ce pritisnuti i u kom trentku okidac na kameri...

@ANSEL
Potpisujem sve sto si rekao, medjutim...Vec smo ovde spominjali Pikasa (ili nismo ?), kao dobar primer za ono sto cu reci.Sa 14 godina je vec bio fenomenalni portretista, zanat izucio do kraja...medjutim, da je ostao dobar zanatlija svet ga ne bi upoznao! Evo gledam bas jednu fotku na bpc-u, sjajna! Motiv, obrada, poruka umetnika (jer stvarno je "umetnicka").Ali neko mu eno zameri da mu je brdo koje se nalazi u drugom planu malo pregorelo.E, vidish, meni ne smeta sto je brdo malo pregorelo, jer je sve drugo sjajno i stvarno ne mogu onda da cepidlachim.Pogotovo kod fotografije, gde cesto fotograf pravi snimak u brzini, kroz prozor autobusa, u hodu, u zurbi, dok motiv, model ne nestanu iz kadra.I da me ne shvatis pogreshno, apsolutno sam za zanat, tj upoznavanje i savladavanje svih principa koji grade tj, chine dobru fotografiju.Zato i napisah ono o rusenju zakona...

Buduci da sam se pre fotografije bavio dugi niz godina crtanjem,a i pisanje mi nije strano,fotografija,josh samo jedno od sredstava za izrazavanje svog lichnog vidjenja stvarnosti oko sebe,i onoga shto ta stvarnost krije...Fotografija treba da zabelezi trenutak u vremenu i prostoru,jedan neponovljiv,ali isto tako ne bi trebala biti suvishe dokumentarna,suvoparna,vec izdignuta na neki malo vishi nivo...
Dobra fotografija mora imati neki tehnichki minimum,ne sme biti produkt sluchajnosti,ali isto tako mora i sadrzati dovoljno jaku poruku,prichu,znachi motra postojati i kretivni momenat...
A sad mali off-toppic:
Umetnost je crtanje a ne mora biti
umetnost je slikanje a ne mora biti
umetnost je pisanje a ne mora biti
umetnost su borilachke veshtne a ne moraju biti
umetnost je fotografija a ne mora biti

Umetnost ne predstavlja delo samo po sebi vec put do tog dela....proces
onaj ko nosi u sebi seme umetnika shta god u zivtu da radi-bice umetnik...jer to je ono shto prosijava iz choveka pechat na svakoj rechi koju izgovori,svakom gestu koji napravi...

...ako chovek ima neku ideju uglavi,neku misao vodilju,neke zelje,savove,teznje,i to godinama ispoljava manje ili vioshe uspeshno,chaki prozivi momente "prepushtanja",pustish da te nosi,a onda odjednom,kad si skoro zboravio na sve(ustvari potisnuo) ono jednom izroni kad se ne nadash..."sluchajno"....nije bitna forma,bitna je sushtina...
...poenta moje priche da takve stvari tj.stvarno dobre fotke-umetnichka dela,nebitno sad,ne mogu nastati sluchajno...!To prividno zgleda sluchajno,ali se ustvaro krije ceo splet energija...
Lao Ce kaze "chovek kome nishta ne treba-ima sve"
:sve dok smo robovi zelja,dok guramo napred,to neshto nam stalno izmiche-onog momenta kad se prepustimo,odjednom sve ono shto smo "odbacili"-sve nam se servira na tacni...
...ali je jaaako bitno(bar je to moj stav) da chovek sve to radi iz iskrene namere,bez laganja sebe...iskrenost prema sebi je kljuch smisla zivota...uh odoh ja deebeeelo u off-topic...sorry narode...

Back