Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

klika:
Dule, pretarao si ga sa plavom nijansom, crvena paprika izgleda poptuno neprirodno..........cini mi se da nisi shvatio poentu one price oko New Adjustment Layera i Layer Mask opcije, ne mozes na celu fotku upotrebiti ovaj efekat gde si hteo da smanjis zutu nijansu, moras paziti na detalje ...........

da, znam nisam koristio mask u opshte .... inache super stvar .. znam shta si hteo da kazhesh.

Evo dobrog nacina da se " obracunate " za pretamnim i presvetlim delovima na slici onda kada Shadows\hifhlight, levels i curve alati postaju nemocni:
- Kopirati sliku u novi lejer
- Napraviti je crno - belu
- Invert Ctrl+ I
- Gausian blur podesiti po volji
- Overlay
Zatim se pozabaviti sa providnoscu drugog lejera, paziti da se ne pretera.
Pruza vise pogucnosti kada imamo sliku sa prevelikim kontrastom i u velikoj meri eliminise pojavu suma kojeg bi dobili kada bi "izvlacili" senke sa gore pomenutim alatkama koje opet kasnije po potrebi se mogu aktivirati.

King 7:
Evo dobrog nacina da se " obracunate " za pretamnim i presvetlim delovima na slici onda kada Shadows\hifhlight, levels i curve alati postaju nemocni:
- Kopirati sliku u novi lejer
- Napraviti je crno - belu
- Invert Ctrl+ I
- Gausian blur podesiti po volji
- Overlay
Zatim se pozabaviti sa providnoscu drugog lejera, paziti da se ne pretera.
Pruza vise pogucnosti kada imamo sliku sa prevelikim kontrastom i u velikoj meri eliminise pojavu suma kojeg bi dobili kada bi "izvlacili" senke sa gore pomenutim alatkama koje opet kasnije po potrebi se mogu aktivirati.

Nije mi jasna upotreba blura? Koja je svrha?

King 7:
Blur nije obavezan. Probati i uporediti rezultate pa ga izbeci ako nije potreban. Ova tehnika sluzi da bi se ublazile razlike na slikama sa prevelikim highlight-om i dubokim senkama a ne da bi se manipulisalo detaljima.

Ok, ja sam se malo igrao sa ovom tehnikom ali mi nije bila jasna upotreba blura, prvo mi je palo na pamet da ublazava sum koji se takodje javlja i u ovom slucaju, ali onda nema nikakvog smisla jer se gube detalji u tom slucaju, nisam uporedio rezultate sa NeatImage ili Noise Ninja u odnosu na ovu tehniku.........

Ovo nije svemoguca tehnika ali nam pomaze kod slika kod kojih bi previse baratali shadows - highlight alatkom. Ako presvetle delove slike previse potamnjujemo onda dobijamo sum i posterizaciju u ekstremnim slucajevima sto je problem vise. Ovom tehnikom ne izbegavamo sum skriven u tamnim delovima slike kako si to vec pominjao na prethodnoj strani ali cemo u vecoj meri izbeci negativne efekte koje mozemo proizvesti preteranim menjanjem boja i osvetljenosti jer rec je o 8-mo bitnim JPEG fotografijama uglavnom. Bolji rezultati se postizu radom u RAW a najbolji u HDR ( mada HDR ipak nije "ono" u vecini slucajeva ).

Da ne napravim filozofiju od jedne od hiljadu tehnika koje se koriste u lejerima u PS. Lako se moze ispitati da li treba blur slici ili nesto drugo, svaka je manje vise na svoj nacin posebna. Meni licno bez blura ivice postanu ne ostre nego neprirodne, prenaglasene i agresivne tako da efekte blura i potrebu za njim svako moze proceniti lako Poostravanjem na originalnom lejeru dobijamo ono sto ne smemo traziti kombinacijom ova dva u ovoj prici. Nisam rekao da se koristi za uklanjanje suma nego za ublazavanje odnosa svetlih i tamnih delova u slici koji su prejaki a u slucajevima kada bi se nekim drugim alatima moglo doci u opasnost da se dobije sum i druge nuspojave.

...ajd' ovako...al' bice podugo...govoricu malo jednostavnije bez nepotrebne struchen terminologije...imash shirokoufgaone,"normalce",teleobjektive...nekih 28mm je neki min.da bi bio shirokougaoni obj.,ispod toga su usltra shirokougaoni,a ispod toga-npr.8mm "fish eye",50mm je "normalac", preko 80 mm je teleobjektiv...
imash tzv.zum-objektive koji pokrivaju nekoliko ziznih daljina,najchesce 17,18mm pa do 50,70,pa i vishe mm(18-70,17-70,18-50,a8-135,18-200...)
kod telezum objektiva taj raspon je neshto drugachiji krece od 70,80 pa do 200,300mm...i kod shirokih 10-20,12-24 itd...imash i prime objektive-fixna zizna daljina kvalitetniji su ugl.ali i skuplji...
shiroki se koriste za pejzaze,shiroki i blagi tele za pejzaze i urbanu ulichnu fotografiji,tele za slikanje ptica,sporta i sl...makro objektivi za makrofpotgrafiju i sl.za portrete neki blkagi teleobj.je OK ili "normalac"...pa i shiroki shto da ne:lol:
...pa imash tu sad chitavu nauku oko konstrukcije objektiva,optichkih karakteristika,koliko sochiva u koliko grupa,koliki raspon pokriva objektiv,koliko listica blende ima,koja mu je najmanja a koja maximalna blenda...na kojoj je koliko oshtar i sl.
ashtp se tiche kompatibilnosti,Sigma,Tokina,Tamron uglavnom rade za Nikon,Canon i Sigmu-nije isti navoj(bajonet) dok ostali prozivodjachi uglavnom rade za svoje modele-Canon,Nikon,Soni,Pentax,i sl.
ako Ti je ovo preshirok odgovor jbg postavi konkretnije pitanje pa cemo vec smisliti neshto...a ima tu sijaset stvari...sve chista fizika,tj.optika...

Back