Pitanja u vezi pečenja rakije

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pod 1.Kod mene u kraju odbacuju trulu vocku zbog mirisa rakije.Trulez pokvari aromu.
2.Zatvara se jer ako bi ostalo otvoreno,pri vrenju se vec pravi odredjeni procenat alkohola i da ta tecnost ne isparava.
3.Dodaju ljudi mali procenat secera,kada je losija godina i voce od kojeg se pece rakija nema dovoljno secera u sebi.
4. 20 gradi za normalne koji piju rakiju je sasvim dovoljno,a za one ekstremne nije potrebno vise od 22 grada.
Pod 5. ti ne znam dati odgovor.Nisam nikada slusao za rakiju od kruske,koliko se dobije u litrima.Kao sto si i sam napisao,za svaku vocku zavisi,kakva joj je godina i kakav je rod.
20 gradi je 50% alkohola. Možeš li mi objasniti razumljivo i prosto šta je to 50% alkohola. Ta tečnost ima više vrsta alkohola u sebi i jedan od najznačajnih je etilalkohol (špiritus), ja mislim da je ta brojka 50% povezana sa količinom etil alkohola na 100l?? Jesam li u pravu?

Prodaju za masazu ,kazu da je dobro kod atrofije misica i otoka. Ko zna .
Pa ja bih izbegao svaku upotrebu na zivima.
Ali ja znam gimnazijsko znanje, a to znaci metil alkohol je stetan za zivce, a to znaci da dodir sa kozom koja je busna tj kroz kozu ti sve prolazi, ako hoces da se napijes, drzi ruku u loncu punom rakije...Zato ne bih mazao metil alkohol na kozu...

20 gradi je 50% alkohola. Možeš li mi objasniti razumljivo i prosto šta je to 50% alkohola. Ta tečnost ima više vrsta alkohola u sebi i jedan od najznačajnih je etilalkohol (špiritus), ja mislim da je ta brojka 50% povezana sa količinom etil alkohola na 100l?? Jesam li u pravu?
Ima ali mozes slobodno da zaboravis merenje svih ostalih osim etil alkohola, on ti je u ogromnoj vecini...visi alkoholi daju aromu, neki su stetni neki nisu , ali ebiga ni pomfrit nije pomfrit ako se ne spoji ulje i skrob u korici oko komada krompira...

E sad, ne znam sta ti znaci 100l, ali pominju cesto 100l, i onda isto ne shvatam sta im znaci tih 100l sto ih pominju..
50% bi trebalo na gramazu, ali cisto sumnjam, nekad odrade na volumen...
Etil se rastvara dobro u vodi , pa to malo menja racunicu , ali sam gledao u tim knjigama, zanemarivo...narocito pijancano zanemarivo..

U svakom slucaju meri pa tako racunaj...volumenom je uvek pipavo, cak i kad se to koristi za merenje....sve sto se rastvara zna da napravi dar mar...

A mozda je to averzija koju ja imam zbog hemije....tu je uvek zeznuto ako ne znas koeficijente a imas mesanje tecnosti....ocas posla pogresis...

20 gradi je 50 stepeni u alkoholu,a ne 50%.U stvari nesto malo vise od 20 gradi je 50 stepeni alkohola.To je Etil alkohor pomesan sa destilisanom vodom.I to daje toliko gradi,ili stepeni,jacine rakijeKada se ispece prva bakvica,dobija se blaga rakija,sa otprilike 16 do 18 gradi,a sa prepekom se gubi na kolicini,a dobija na jacini rakije.

20 gradi je 50 stepeni u alkoholu,a ne 50%.U stvari nesto malo vise od 20 gradi je 50 stepeni alkohola.To je Etil alkohor pomesan sa destilisanom vodom.I to daje toliko gradi,ili stepeni,jacine rakijeKada se ispece prva bakvica,dobija se blaga rakija,sa otprilike 16 do 18 gradi,a sa prepekom se gubi na kolicini,a dobija na jacini rakije.
Ja koliko sam čuo od starijih - stepeni i procenat alkohola su isto, tj 50stepeni je 50 procenata alkohola.

Evo ovde sam nasao pravo objasnjenje.
https://podrumvagic.com/kako-se-meri-jacina-rakije/

Prvenac ne mora da se baca, moze da se koristi za ciscenje, ne za pripremu bureta kao sto neki rade....moze kao potpala, prvenac je jaci alkohol od same rakije, tako da iako ima vode radi kao potpala...
Ciscenje prozora...ima i nekih biser upotreba, ali necemo o tome..

Ali zacudo niko od modernih ga ne baca,ama bas niko....znaci u selu sa 100 pekaca neces naci nijednog....
Moz te i ubije..zato ide kroz destiliranu vodu u posudu i ostaje na dnu.

Glavno pitanje. Danas sam stavio krušku u buradi. Kako da znam za koliko će biti spremna za peku? Ja je svaki dan mešam, ali nisam vičan, radim sve ovo jer pokušavam da načim
Sa kruskom bas nemam saznanja,jer je ja licno nisam pekao,a od ljudi cujes svasta.Neki jedno drugi drugo.Najbolje ce biti,ako se neko javi,ko ima pravog iskustva.Sto se tice,koliko kruska ima secera u sebi,je to koliko je zrela i slatka.To se tesko moze proceniti pre prepeka ta rakije.Kod sljive znam.kada se otvori plod i pokaze kocicu i zapeni na vrhu bureta,spremna je za pecenje.

Kako da izračunam koliko moja kruška sadrži šećera u sebi? Jer zelim da izračunam koliko ću imati alkohola na kraju fermentacije sa formulom sa onog linka :D
https://agronomija.rs/2014/pecenje-rakije/

ima dobrih saveta , ima i kruska

ne valja da se mesa svaki dan, ako si iseckao, probao si valjda ukus

ako je dosta slatka , ubacio bih u vrelu vodu 3 kg secera , kad se prohladi ubacio bih u bure

ako nije slatka ubacio bih 7 kg , mozda i 8 , pricam o 100 kg kruske

https://agronomija.rs/2014/pecenje-rakije/

ima dobrih saveta , ima i kruska

ne valja da se mesa svaki dan, ako si iseckao, probao si valjda ukus

ako je dosta slatka , ubacio bih u vrelu vodu 3 kg secera , kad se prohladi ubacio bih u bure

ako nije slatka ubacio bih 7 kg , mozda i 8 , pricam o 100 kg kruske
zasto ne valja da se mesa svaki dan? I kakve veze ima ako sipam toplu kofu vode u kominu umesto hladne?

Dobar dan.

Ovde svako moze da postavi pitanje ko želi da pita nešto vezano za samu rakiju i njeno pečenje..

Evo mene zanima par stvari:

1) zašto neki ljudi prilikom probiranja voća za rendanje da bi se posle stavilo u bure i čekalo vrenje bacaju malo trulije voćke.
Bas naprotiv. Logično je da je to pozeljno za kominu jer je takvo voće puno soka, a samim tim i to malo što ima truleži privućiće razne musice i insekte i učiniće voće 'korisnijim' prilikom fermentacije.. Neka mi neko objasni dal je pravilno bacati natrule voćke na djubar, i zasto ih ne stavljati u kominu?

2) Zašto se bure sa kominom mora poklopiti parčetom najlona ili poklopcem. Sigurno ima veze sa fermentacijom voća..

3) Zašto mnogi dodaju 3% sećera razmešanog u vodi u buradi sa kominom. Zar ne treba prvo da se izvrsi analiza procenta prirodnog sećera u buretu i nakon analize utvrdi da li je šećer zadovoljavajuć za pečenje i do ru rakiju, a ako nije onda dodavati veštački rafinisani šećer (koji je po meni djubre). Znam da mnogi to rade jer će time dobiti više rakije, pokusavaju da simuliraju prirodni sok iz voća tako sto će dodati vestacki rsfinisani šećer u vodu i sipati u kominu i naravno misle to je mizerna stvar, al ce dobiti na rakiji.Ja mislim da ce tako izgubiti na kvalitetu rakije.

4) Koliko gradi je idealna rakija npr od kruške ili kajsije?

5) Znam da je ne moguce izracunati od koliko kg npr kruske mogu dobiti koliko litara rakije, jer to zavisi od mnogo faktora - da li je godina bila dobra, koliki je procenat zelenog voća u gajbama, da li cu dodavati šećer ili ne..Ali eto da li ima neka računica npr na 100lg krušaka koliko rakije može da se dobije (nemoguce je dobiti tacnu racunicu ali odprilike neki orijentir mi treba)..??

Ako praviš rakiju za sebe i uživanje, potrudi se ispoštovati celokupan tehnološki proces. Sa druge strane, ako praviš rakiju za lokalne alkose kojima nije bitno šta žderu, u tom slučaju možeš kako hoćeš.

1. Na trulim delovima voćke je došlo do razvoja nepoželjnih bakterija koje se u komini takodje razmnožavaju i negativno utiču na krajnji rezultat.
2. Bure se poklapa zbog isparavanja i samog gubitka alkohola. U novijem pristupu ukomljavanja, gde se ispasirana voćka tretira namenskim kvascem, praktikuje se zatvoreni sistem sa vrenjačom.
3. Šećer se ne dodaje!
Postoje razne priče i teorije. Šećer se dodaje zbog povećanja količina dobijene rakije. Na 1 kg dodatog šećera, dobije se oko 0.7 l rakije.
4. 40-45 stepeni.
5. Prinos je oko 10 litara. Na tu cifru utiče sorta voćke, zrelost, proces ukomljavanja i fermentacije, i na kraju samo pečenje.

Back