Pitanja ili nedoumice vezane za astrologiju

U modernoj zvanično ovako stoji

0-Pl (ništavilost,obnova)
1-So(primaran,jedinstven,apsolutan)
2-Mo (sekundaran,simbolise odraz i diobu-razmnozavanje)
3-Ju (trougao,simbol jedinstva stvaranja (1) i očuvanja(2) koji daje uvid u treću dimenziju savrsenost,sveukupnost,prosperitet)
4-Sa (kvadrat,krst,materiju,teret)
5-Me (simbol čovjeka jer on ima 5 prstiju na ruci, i zbir je prvog parnog i prvog neparnog broja (2 i 3 /djeljenje,diobu unutar sveukupnog ) i simbolise spoj slicnog u razlicitom-dualnost)
6-Ve (matematicki savrsen broj...odraz savrsenog sklada (i simetrije) jer je jednak zbiru svoju djelioca 6:6=1 6:3=2 6:2=3 1+2+3=6)
7-Ur (toliko uran provede u jednom znaku godina a 7 je i broj kosmičke inteligencije -suptilno utkan u sve procese stvaranja ima mnogo o njemu i drugi je broj po redu koji je zbir parnog i neparnog tj. razlicitosti samo ovde potpuno obrnutih jer je cine uvid i u konzervaciju (4) i ekspanziju (3))
8-Ma (objedinjuje četiri glavne i četiri sporedne strane svijeta i sve moguće pravce kretanja i uglove unutar toga -to jest materijalnog svijeta...osmougao je posrednik prilikom transformacije kvadrata u krug i obrnuto -dakle materije u energiju i obrnuto)
9-Ne (zadnji,"najmudriji" korak na putu do konačnog apsoluta,navodno postoje devet svijetlih nebeskih i devet tamnih sfera (u hriscanstvu su to krugovi raja i pakla itd)

Znam za taj sistem, po meni se ovaj pomenuti vise uklapa.

natural-zodiac1.gif

Planete i njihovi brojevi koji ih simbolišu su postavljeni na sledeći način.

Jupiter koji simboliše trojku nije deo moderne astrologije, niti za tako nešto postoji ''zvanično'' bilo šta :mrgreen::lol:

...U domen Ravne zemlje. Što ga ne čini relevantnim nimalo. :mrgreen:

Uticaj Riba je svakako prisutan kod raznih ostrva. Ostrvo ne može da prođe bez simbola Vode. Apeninsko poluostrvo je Italija.

Ne može da planeta Bika koja simboliše Ljubav da bude podjednako egzaltirana u Ribama kao i planeta Pluton, koja simboliše apsolutno uništenje.

Pluton svakako predstavlja treću dekadu Riba i ponovno rođenje, ali ne može da bude egzaltiran u Ribama samo zato što ti lično osećaš da su Ribe ''misterioznije'' i da je zbog toga Pluton povezan s tim po uzoru na egzaltaciju.

Astrologija funkciniše i bez ljudi, to je univerzalni princip Prirode nad kojom Čovek ne može da postavlja poslednju reč. Čovečanstvo će nestati, Astrologija će ostati. ili barem ono što se definiše Astrologijom.

Alhemija više ne postoji. Kao što ne postoji ni Ravna Zemlja. Ti posmatraš Astrologiju kao nešto što je deo Alhemije, što je jedna velika nebuloza s obzirom da je Astrologija starija i od drevnog Egipta.

Netačno. Strelac je sinonim za Slobodu i Slobodu izbora, dijagonalno Blizancu. Ova dva znaka označavaju Slobodu, samim tim se vezuju i za Putovanje iliti Slobodno Kretanje. Pošto voliš da koristiš ljude da upoređuješ horoskope, trenutni Papa je uništio mnoge Dogme, a on je u horoskopu Strelac.

Porez je Državni udeo pod simbolom MC u odnosu na IC. Ljudima stiže porez na kuću, a porez se reguliše preko MC i zakona države.

Ono što ti misliš je Kredit ili Dugovanje, a Kredit i Dugovanje su pod vladavinom Osme kuće, ali i dalje je potrebna Venera.

Pluton u 2 ili Pluton u 8 nisu isto što i Venera u 2 ili Venera u 8.

Novcem vlada Bik. Ne Škorpija.

6 nije Venera već Merkur i to u Devici. :mrgreen:

Označava celu sudbinu naroda za vreme vladavine tog predsednika, a ne isključivo njegovo posmatranje naroda sa terase. :mrgreen:

Pluton je destruktivna planeta koju najmanje zanima novac. Plutona interesuje isključivo Moć i Dominantnost. Nebitno je da li će tu dominantnost da dobije korišćenjem novca, bejzbol palicom ili noktima.

Svaka planeta u Znaku je bitna, ne postoji biranje da li je planeta jača u Znaku ili Polju. Evidentan je Pluton i njegova egzaltacija u Blizancima u svim primerima koje sam do sada postavio.

U tom slučaju ponovo će to biti upravo pisci koje sam naveo jer su uticali na više ljudi, što direktno, što indirektno, jer je populacija dostigla najveću brojku upravo tokom 20og i 21og veka N.E.

Pridodaćemo i činjenicu da je upravo početak 20og veka i prelaz u 21 vek načinilo knjige superiorno dostupnim do nivoa trivijalnosti, čak.

Moraćeš da se potrudiš mnogo bolje da me ubediš da Pluton nije egzaltiran u Blizancima. :mrgreen:
Ptolomeja sukladno tadasnjem " ravnozemljaskom" uvidu u geo sliku planete ni ja mnogo ne uvazavam, pa apeninsko poluostrvo jeste Italija, ali Sicilija( mafija) kao dio Italije je ostrvo :mrgreen:

Vecina astrologa egzaltaciju Plutona daje znaku Ovna, pa je to jos veci presedan, da istu egzaltaciju imaju " izvor zivota" Sunce i planeta tame koja simbolizira smrt Pluton.( znaci 2 suprotnosti)

Astrologija se bavi proučavanjem simboličkog međuutjecaja položaja i kretanja nebeskih tijela i time na zbivanja na Zemlji , te čovjekovu osobnost ili slijedove događaja. Sto znaci da bi planete i zvijezde( nebeska tijela) postojale i bez ljudske svjesnosti o njima( mada je iz nekih drugih metafiztickih stanovista i to pitanje), ali astrologija ne bi imala potrebu da postoji, tj ne bi imao niko da je ni shvati ni da je izucava :mrgreen:

U stvari, sve ono sto postiji oko nas, je je rezultat nase svjesnosti o tome, nema nas ( svijesti) nema nicega ;)

A nisam ja nikakav pobornik alhemije, ne kontam zasto to stalno potenciras, ali alhemijski pokusi se sa istim intenzitetom i vjerovatnocom uspjesnosti i danas mogu demonstrirati, u onolikoj mjesri koliko i astrologija svoje hipoteze moze da dokaze ;)

Strijelac jeste simbol slobode, ali pretjerane slobode i u govoru ( Merkur " nedisciplinovan" :D) pa logicno da zadire u teme filozofije, religije itd ,a znamo da su religije za razliku od vjere kao apstraktnog pojma u stvari ukalupile covjekovu zelju za sirenjem duha u odredjeni skup dogmi ( normi, propisa), od cega su kleri ( 9 kuca) tokom istorije imali najvise interesa ;)

Da, Bik ( Venera, 2 kuca ) jesu pare, ali Skorpija( Pluton , 8 kuca) jesu tudje pare :mrgreen:
Znacenja 8 kuce su investicije, porezi, alimentacija, iznenadni gubitci, krize , tranformacije, radikalne promjene itd

Numeroloski brojem 6 vlada Venera, a poznato je da 6 kucom u astrologiji vlada Merkur.

Pa sta je moc i dominacija, nego debeo novcanik, sto bi kazali " para vrti gdje burgija nece" :D

Transcedentne planete ( Uran, Neptun i Pluton) su jako spore, ostaju u zankovima preko 10 godina, nazivaju se zato generacijskim, pa je naivno razmisljanje da daju odredjenu slicnost u simbolici kod dvije osobe sukladno znaku u kom se nalaze , mnogo je vazniji njihov polozaj u kucama, posebno na uglovima.

Ma ne pada mi na pamet da te u bilo sta uvjeravam, imas pravo da mislis sta hoces ;)

Izvinjavam se majore Tom ali imate propust ..uran u jednom znaku boravi proksimativno 7 godina...dakle nije preko 10..

@olympea

Meni je ovaj novi...jer ovi stari jednostavno nisu znali za postojanje transcedenata..pa im je zahvalilo astroloskih tijela da popune sve jednocifrene brojke..i onda su ugurali nekakav mjesecev rahu i ketu da popune prazninu...mislim

A vidim ima vas i neukih koji brojeve ravnaju iskljucivo po zodijaku..kao da brojevi nemaju jedinstvenu simboliku i mimo dvanaest znakova kruga..Na kraju krajeva to 12 je 1 (sunce) i 2 (mjesec) ..
dakle univerzalni simbol broja dva nikako nije mogla biti venera a jedan mars lolčina

Poslednja izmena:
Hvala na ispravci, uvazavam, ali i 7 godina je predug period( razlika izmedju prvacica i ucenika 7 razreda) da bi polozaj Urana u istom znaku imao jednak uticaj na toliki broj ljudi.
Ascedent promijeni znak svaka 2 ( ili malo vise) sata, i zato mu je vazan i znak i stepen, sporijim planetama( cak i SAturnu) je vazniji polozaj po kucama, jer isti polozaj imaju generacije ljudi.

Hvala na ispravci, uvazavam, ali i 7 godina je predug period( razlika izmedju prvacica i ucenika 7 razreda) da bi polozaj Urana u istom znaku imao jednak uticaj na toliki broj ljudi.
Ascedent promijeni znak svaka 2 ( ili malo vise) sata, i zato mu je vazan i znak i stepen, sporijim planetama( cak i SAturnu) je vazniji polozaj po kucama, jer isti polozaj imaju generacije ljudi.

Pa nisam to rekao da bi te nesto ubjedjivao...nego samo ispravljam ono sto nije tacno samo po sebi kao cinjenica..jer se radi o dezinformaciji...A inače svi transcedenti imaju kao i druge planete podjednak uticaj na zivot na zemlji...samo na nesto suptilniji nacin to rade....mislim nije mi jasno ako si pogleda iole dovoljno karti u zivotu shvatio bi da je sa transcedentima slika mnogo jasnija i potpunija...bez njih je malo mučenje.

I sam imas pluton egzaktno na MC i sigurno ti daje samom mnogo jasniju sliku kada je tvoja kolektivna svrha u pitanju i sudbinski dogadjaji...

Poslednja izmena:
A vidim ima vas i neukih koji brojeve ravnaju iskljucivo po zodijaku.

Haha! Neuki su samo oni ljudi koji ne znaju da naprave jasne granice između različitih oblasti, pa ih onda sve odjednom strpaju u isti koš, te se u njihovom pisanju nazire nemogućnost realizovanja toga šta čini ''moderno'', a šta ''tradicionalno'', dodajući na sve to i nepoznavanje istorijskog i konkretnog u okviru Astrologije. Toga na pregršt ima i u tvom pisanju bez obzira na stav ''holier than thou'' koji se može i te kako sagledati već dosta dugo.

PDF Astrologija se odnosi na Astrologiju, a ne na Numerologiju i Kabalu koje i pored dinamičnih povezivanja sa planetama Zodijaka imaju još pregršt drugih afiniteta koje su razni ljudi pokušavali da nameću. Tu ima što ideoloških, metafizičkih pa čak i transhumanističkih ideologija koji se ni u kom obliku ne mogu održavati na nivou Astrološke Simbolike koja zahteva, prvenstveno, jednostavnost, a ne čiviluk sa kaputima i mrkim kapama na kojim piše ''Simon says'' od pre 8. vekova kako bi se astrologija iskoristila da pruži potporu za tadašnja kvazireligijska učenja i religijsko utrkavanje izmešu tri sirijske i dve jugoazijske religije. Brđanski mentalitet u Astrologiji! Svetogrđe!

I baš zbog takvog odnosa prema svim informacijama koje se svuda nalaze i koje svako ko pročita dve-tri knjige astrološke počne da izigrava ludilo vodeći se neznanjem i najosnovnijih astroloških sinonima.

Zato lepo kažem, ako time hoćete da se bavite i da trpate u isti koš sa Astrologijom, onda potpuno zaboravljate na to da treba da ubacite i Zmijonošu, kao i činjenicu da Devica uzima 3 Zodijačka znaka. Čim vidim da mi neko piše u okviru tradicionalne, a onda se nalupeta o Uranu, Plutonu i Neptunu, znam koliko je sati. I nemojte posle da govorite kako neko drugi nameće bilo šta, a ovde se polemiše o Numerologiji i Kabali. :lol: I to o onoj najgoroj, iz perioda Religijske bljuzgavice.

Selektivno biranje ''ovo radi, ovo ne radi'', bez ikakvog konkretnog dokaza, što na ličnostima, što u domenu prirode, samo vodi u potpunu subjektivnost i, ponovo, ''holier than thou'' stav koji ne vodi bilo kakvoj konstruktivnosti jer ovde nije bitno kome se više dopada sladoled od maline ili lešnika, već je bitno kako se dobija taj sladoled kao i da li se uopšte može nazvati sladoledom u ''moderno doba''.

Uz to, postoje ljudi koji nisu astrolozi i koji će stvarno pomisliti da u Modernoj Astrologiji Jupiter se povezuje sa brojem 3 iako je prirodno polje Duhovnosti, i to ne samo u astrologiji već i u Numerologiji, broj 9.

Dalje, simbolika Dualnosti postoji u bukvalno svim znakovima Zodijaka jer se sve posmatra u dinamici polja i opozitnih znakova. To nije isključivo funkcija broja 2. Broj dva može da se konkretizuje simbolički i metafizički u bilo šta. Uopšte ne moraju biti jednaki delovi, kao što je to inače slučaj u prirodi sa mnogim živim bićima. Činjenica je da bez konkretizacije napisanog se dinamika takve vrste teorije ne može upotpuniti. Pogotovo ako se na to doda činjenica da svaki atom materije bi trebalo da ima atom antimaterije. Da je konstatacija iole tačna, simbol Dvojke bi bili Blizanci, tj. Blizanci bi bili drugi znak Zodijaka.

Simbolika Trougla iliti Trigona ne predstavlja Savršenstvo, već to radi Krug. Krug je taj koji je savršen, kao što je sve što postoji sačinjeno od krugova koji se prelamaju, ponavljaju i pokreću. Trigon beneficira Čoveka, što ne znači da je to i dobro. Ne postoji ništa što je isključivo Dobro ili Loše, sve zavisi od perspektive koja se primeni. Ta pomava za ''Božanskim i Savršenim'' je jedna žestoko izlizana koncepcija za koju svako ko se duže od 5 minuta bavi Astrologijom zna da poenta života ne leži u toj potrazi. Ironično je da Čovek traži Božanstvo tako što će da traga za sopstvenom Srećom i Bogatstvom u životu. Za ovog Čoveka Bog ne postoji. Postoji samo njegova potreba za Bogom. A ta potreba ni približno ne definiše ono šta Bog ili Božanstvo predstavlja.

Očekujem da se sledeći put polemiše ili o tome koji Anđeo je koji Broj, ili o tome da li je Zmijonoša Znak Zodijaka. Svakako je relevantnije od, recimo, Alhemije i Kabale. :lol:

Šta kažu VEĐANI?
http://www.vedic-astrology-prediction.com/articles/ophiuchus-13-zodiac.html

Imaju već i definiciju za Zmijonošu. Al' je fantastičan taj Vedic system, jbt! :mrgreen::heart: Ne zna se gde im je doope, a gde glava!

A, da, Zmijonošu nećemo da pominjemo jer je očigledno da Veđani lupetaju gluposti. Ali će zato svakako ostale gluposti da se pominju kao relevantne za MODERNU Astrologiju. :mrgreen: (o kojoj ništa ne znamo, ali mislimo da znamo, ofc)

E, ja sam se toga nagledao, baš, baš. Pa k'o velim, kao da gledam piliće kako cijuču o Astrologiji.

I šta ste dokazali? Ništa.
Šta ste objasnili? Ništa.
Šta ste pokazali? Ništa.

lolčina tebi :lol:

Meni je ovaj novi...jer ovi stari jednostavno nisu znali za postojanje transcedenata..pa im je zahvalilo astroloskih tijela da popune sve jednocifrene brojke..i onda su ugurali nekakav mjesecev rahu i ketu da popune prazninu...mislim

To nije ''novi'', to je Alhemičarski gde se Pluton jednjači sa pozicijom Sunca, otud i nulta pozicija, iliti sam Vrh neba Zodijačke kompoziture. I to ''novo'' je staro barem jedno 500+ godina.

''Rahu i Ketu'' su dva brata, drugara stara, malo ukradena od Sumera koji su to definisali u svim stvarima Astrološki bitnim, pa i postojanje Plutona :lol: Ali dobro, koga je za to briga kada ''mora da su indijci glavni'' kada je reč o Astrologiji. A Sumere i komplet Egipat ko šiša :lol:

Tri bambija ko kaže kako su se ''Ketu i Rahu'' nazivali pre nego što su ih prekrstili kari začinom.

dakle univerzalni simbol broja dva nikako nije mogla biti venera

2-Mo (sekundaran,simbolise odraz i diobu-razmnozavanje)

Vidi, ovo nisam video :hahaha:

Mesec simboliše Začeće zavisno od toga u kom se znaku nalazi (Muški, Ženski) u trenutku Začeća. Mesec Neutrališe, apsolvira, simbolizuje spajanje. Mesec je Neutralan! A ne Dualan. :mrgreen: Nećeš reći ''ček' da uzmem Mleko da poboljšam ovaj ljuti ukus'' već ćeš reći ''ček' da mleko neutrališe ovu ljutinu''.

A Venera je ta koja simboliše Plodnost i Ženu. Od 1. Oca i Sunca egzaltiranog u Ovnu, Prvom znaku Zodijaka, preko 2. Majke i Meseca egzaltiranog u Biku, drugom znaku Zodijaka, do 3. Deteta i Merkura, trećeg znaka Zodijaka egzaltiranog u Numerološki konkretnoj 11ici (simbolička dvojka Novog Kruga) (Vodoliji) koja označava Množinu ili Skup. Mleko iz Grudi (kojima vlada Rak) dolazi nakon rođenja. Mesec je tu egzaltiran jer Majka Doji mlekom (4), a time hrani (2) bebicu (3).

Ako hoćeš da se igraš ''visoke'' numerologije, dođi, tu sam. :mrgreen: al' ponesi olovke

Pa nisam to rekao da bi te nesto ubjedjivao...nego samo ispravljam ono sto nije tacno samo po sebi kao cinjenica..jer se radi o dezinformaciji...A inače svi transcedenti imaju kao i druge planete podjednak uticaj na zivot na zemlji...samo na nesto suptilniji nacin to rade....mislim nije mi jasno ako si pogleda iole dovoljno karti u zivotu shvatio bi da je sa transcedentima slika mnogo jasnija i potpunija...bez njih je malo mučenje.

I sam imas pluton egzaktno na MC i sigurno ti daje samom mnogo jasniju sliku kada je tvoja kolektivna svrha u pitanju i sudbinski dogadjaji...
Hehe, kada kazes dezinformacija navodis me na pomisao da mislis da sam nesto zelio da slazem sto je u ovom slucaju nemoguce, jer je pomenuti detalj vrlo lako provjeriti, nego me je prebacio uticaj Neputuna i Plutona,a ni Uranov tranzit znakom nije bas " sprinterski" :mrgreen:

Planete se inace u astrologiji dijele na licne ( Sunce, Mjesec, Merkur, Venera, MArs), na hronokatore ili drustvene planete ( Jupiter i SAturn) i na transcedentne ( Uran, Neptun i Pluton)

Licne planete svojom simbolikom prikazuju nase " osnovne" osobine, nas stepen svijesti, duha, dusevnosti, mentalnog kapaciteta, ukusa, , energicnosti itd. Drustvene planete ( Jupiter i Saturn ) pokazuju kako cemo se mi kao zasebne individue iskazati na polju obrazovanja, kakvu cemo karujeru imati, tj cemu cemo dati prioritet u zivotu i na kakve cemo mogucnosti sa svojim licnim planetama nalijetati na tom planu, i transcedentne planete koji prikazuju kolektivnu svijest, kojoj mi kao individualna ali i drustvena bica treba da se prilagodimo.

DA imam Pluton na Mcu ( na uglu karte) i samim tim je njegova uloga u mom slucaju izrazenija, ali da nije na uglu( polozaj po kuci) tesko bi taj Pluton imajuci u vidu da se nalazi u VAgi ostavljao na mene neki posebniji pecat u odnosu na ostale pripadnike svih generacija koje imaju Pluton u Vagi.

Zato ti i kazem da je polozaj transcedentnih planeta po kuci mnogo vazniji od njihovog polozaja po znaku.

Evo sad Pluton od 2008 do 2023 g tranzitira znakom Jarca, znaci 15 generacija ce se roditi sa Plutonom u istom znaku, ocekivati da taj Pluton na sve njih " utice" isto nije realno, nego ce se razlika medju pripadnicima tih 15 generacija u vezi sa simbolikom Plutona vidjeti sukladno njegovom polozaju u njihovim natalnim kucama.

N3Wz, ti prvi nisi znao da je trigon aspekt Jupitera, niti zasto je aspekt Jupitera.
Onda si tvrdio da je opozicija prirode Marsa.
Toliko o holier than thou, a ovo su osnove osnova.
Na prakticnim primerima je provereno vezano za Rahu i Ketu.
Kakve veze ima sto je uzeto od Sumera?
Proveri njihovo delovanje pa onda pisi, ali u natalnim kartama a ne po sumerskim spisima.
Btw, ako cemo o uzimanju jedni od drugih, zapadnjaci su pripisali skoro od a do s osobine Urana prema osobinama Rahua.
Ti se stalno nesto bunis.

Vidi, ovo nisam video :hahaha:

Mesec simboliše Začeće zavisno od toga u kom se znaku nalazi (Muški, Ženski) u trenutku Začeća. Mesec Neutrališe, apsolvira, simbolizuje spajanje. Mesec je Neutralan! A ne Dualan. :mrgreen: Nećeš reći ''ček' da uzmem Mleko da poboljšam ovaj ljuti ukus'' već ćeš reći ''ček' da mleko neutrališe ovu ljutinu''.

A Venera je ta koja simboliše Plodnost i Ženu. Od 1. Oca i Sunca egzaltiranog u Ovnu, Prvom znaku Zodijaka, preko 2. Majke i Meseca egzaltiranog u Biku, drugom znaku Zodijaka, do 3. Deteta i Merkura, trećeg znaka Zodijaka egzaltiranog u Numerološki konkretnoj 11ici (simbolička dvojka Novog Kruga) (Vodoliji) koja označava Množinu ili Skup. Mleko iz Grudi (kojima vlada Rak) dolazi nakon rođenja. Mesec je tu egzaltiran jer Majka Doji mlekom (4), a time hrani (2) bebicu (3).

Ako hoćeš da se igraš ''visoke'' numerologije, dođi, tu sam. :mrgreen: al' ponesi olovke
Jedinu " neutralnu " prirodu od svih licnih planeta ima Merkur koji neme ni muski ni zenski pol ( hermaftodit :D) tj koji na sebe poprima uticaj pola aspektom najblize planete sa kojom je u najjacem aspektu ( sa Me je to najcesce konjujcija sa So ili Ve, posto su konjukcije najjaci aspekti.)U numerologiji Merkur vlada brojem 5 i kao takav je najprilagodljiviji od svih brojeva. Sustina mjeseceve prirode jeste sekundarnost ( broj 2) jer kao i Sunce emituje svjetlost, ali Mjeseceva svjetlost je samo odraz Sunceve( Sunce 1 otac, Mjesec 2 Majka) numeroloski.

N3Wz, ti prvi nisi znao da je trigon aspekt Jupitera, niti zasto je aspekt Jupitera.
Proveri njihovo delovanje pa onda pisi, ali u natalnim kartama a ne po sumerskim spisima.
Btw, ako cemo o uzimanju jedni od drugih, zapadnjaci su pripisali skoro od a do s osobine Urana prema osobinama Rahua.

Ne radi se o tome da li neko nešto zna ili ne, da li neko nešto prvi kaže ili ne. Iskren da budem, pojma nemam o čemu pišeš u kontekstu Trigona i Jupitera kao i to da li sam ja bilo kad nešto tako napisao ili rekao.

Aspekti ne sadrže simbole planeta, već se planete bolje ili lakše mogu ispoljiti u određenim aspektima u okviru toga koja je kuća i koji je znak, bilo da je to beneficirano ili ne. S obzirom da se Marsu pripisuje negativan kontekst, malefik, otud dolazi i to shvatanje da je Mars sinoniman Kvadratu, što je neistina za svakog ko se profesionalno bavio astrologijom. Kvadrati su uvek bili i ostali sinonim za Saturn, 4x90.

Možeš li da definišeš zašto bi Trigon bio aspekt Jupitera? Ako je logika ''Jupiter je povoljan, trigon je povoljan'' onda zaista ne bih znao šta dalje da polemišem na tu temu. Istina je da se Jupiter bolje ponaša u Trigonu, ali to ne čini Trigon isključivo Jupiterovim ''aspektom''. Pripisivanje aspekata planetama je poprilično ''out there'', a bez bilo čega da konkretizuje. I ljudi sa trigonima Jupitera u Natalu, ako je to tako manifestovano, će upravo tranzitom Jupitera da dobiju rak. Čak bi se moglo reći da su teorije stepena dosta kvalitetnije odrađene no teorisanja o tome koja planeta pripada ili definiše neku vrstu osnove. Pogotovo kada se te stvari kose sa modernim saznanjima i postignućima koji su normalna ljudska i, naravno, tehnološka potreba.

Opozicija jeste aspekt Marsa jer se tu najbolje oseća. Mislim da je očigledno i zbog čega je Opozicija simbol Atrakcije. Mars u Kvadratu često donosi stradanja, ali to ne znači da se kvaliteti Marsa na taj način najbolje ispunjuju. To je omalouvažavanje funkcije Marsa koji je podjednako bitan kao i Mesec, odnosno Venera u svakodnevnici ljudskih dešavanja.

Kvadrati su aspekti koji se najviše izražavaju u kontekstu Saturna. I tu se Saturn najbolje ponaša jer održava situaciju konkretnom. Najbolji aspekt kod naučnika i fizičara koje sam upoznao, kvadrati Saturna i Urana. Takvim ljudima se ''ne da'' da upoznaju bilo šta van spektra njihovih saznanja i dogme, ali to in ništa manje ne čini ekspertima u sferi onoga što poznaju i toga čime se bave, odnosno novca koji zarađuju.

Kakve veze ima? Jednostavno, ako ćemo da kažemo da potiče ili da su Hindusi definisali nešto, te to da predstavimo kao konstataciju u okviru činjenice, onda Činjenicama treba i da se poslužimo. A ne onim stvarima koje nam najviše prijaju da kažemo jer nam to imponuje s obzirom da se za to površno interesujemo.
Ako bih ja zauzimao stav da branim hinduistička verovanja i učenja, neću da počinjem od bajki i verovanja da su oni kolevka sveta, već ću pogledati njihovu kartu, pogledati njihovo trenutno stanje, uporediti na koji način dejstvuju kao i odakle potiče neko od znanja ili saznanja.

U realnom pogledu, stvari su veoma dinamične u Astrologiji jer se neka ubeđenja ili verovanja mogu nadopuniti nečim drugim. Ali treba tu poznavati i Istoriju. Hindusi nisu bili ništa naspram Persijskog sistema ''zvezdočitaštva'', koji ponovo nisu bili ništa naspram Asirske i Sumerske škole za koje zaista možemo da kažemo da su bili ''glavni'' po pitanju Astrologije.

''Zapadni sistem'' nije ništa više do kontinuacija sistema koji je započet Zapadno od Persije, odnosno Grčkoj, nastavljajući dalje da se vodi Evropom i kasnije Amerikom.

Ali ne može svaki narod da astrologijom ovlada na pravi način. Mora da se pokaže u narodu da postoji simbolika Vodolije, pa možda čak i Riba. Ali treba biti obazriv sa unosom Riba u astrologiju jer tu već kreće dogma i konkretizacija astrologije gubi na ceni drastično. A konkretizacija je potrebna, u suprotnom ne možemo imati bilo šta što definiše i najosnovnija poznavanja i pojmove.

Vidimo svakodnevno sa kojom lakoćom ljudi koji pokušavaju da uče Astrologiju ne znaju da je izuče. Što reče Marlon, ogromna je razlika između Učenja i Izučavanja. Mogu ljudi sve lepo da nabubaju Astrologiju k'o tablicu množenja starlete, ali da li će da znaju da objasne nešto na teorijskom ili nekom drugom obliku je veliko pitanje.

Bubanje astrologije ne donosi nikakve odgovore, već samo otvara mnoga pitanja. Zato je potrebno da se pretraži šta valja, a šta ne valja, jer nije ni svako učenje ''zakon''.

Takođe postoji velika razlika između toga da li ja nešto znam ili jednostavno dovodim u pitanje koliko je validno. Samo zato što ti se čini da nešto ne znam jer ne možeš da shvatiš na kojoj sam astrološkoj poziciji i svesti sada, ne znači i da to nisam nekad davno učio. Jednostavno mi je nebitno da budem deo dogme u kojoj će neuki ljudi da na forumu postavljaju ''zakone'' jer su tako nabubali u kontekstu hermetizma.

Knjige pišu ljudi, a ne obrnuto. Ponekad se to zaboravlja.

Inače, Ouroboros iliti to što nazivaš Rahu i Ketu je poreklom sa dosta peskovitijih lokacija jugoistočno od Srbije. Recimo, nekih 2.000km dalje od Niša. :lol:

Na tvoju konstataciju ''Hindusi su to usavršili'' ja bih pitao ''Kako su usavršili''. Sad, ti možda možeš da ukombinuješ njihova religijska učenja, možda poneku priču koja se ne može proveriti, možda direktno nečiji citat, ali to i dalje ne dokazuje da ti zaista razumeš šta znači to ''usavršavanje''.

To je kao da se kaže ''Knjige Aleksandrije su izgorele u plamenu, bilo je katastrofalno'', a onda saznaš da je to neistina kada proveriš činjenice.

U redu je voleti ili ceniti nečiju kulturu zbog pretežno afiniteta koje naučimo još u mladosti da poštujemo ili štitimo (jer oni bliski nama vole ili cene tu vrstu kulture na nekoj osnovi), ali potpuno je glupo kada pokušavamo da omalouvažavamo stvari samo zato što u njima ne vidimo nekakvu upotrebu. A ovo je status Hindusa koji imaju Zodijak koji se bazira na Sideralnom konceptu. Sreća pa nisu uvrstili 88 sazvežđa u sistem. :roll: Ti kada vidiš da nešto ne funkcioniše, a funkcionišu samo oni delovi koji poreklo vuku sa druge lokacije, to onda nije doprinos koji su HIndusi načinili, već doprinos koji su Sumeri definisali.

Tako da svaki put kada neko kaže ''Hindusi su izmislili Astrologiju'' ili ''Ouroboros'', ja kažem ''No, u''. To nije akt bunta, već akt zdravog razuma.

Ouroboros koji je slikao izvesni Sanjin Dumišić, eksponat berlinskog muzeja

LINK: https://sanjindumisic.com/wp-conten...rgamon-museum-berlin-photo-sanjin-dumisic.jpg

Princip Devet krugova (planeta i Brojeva) simbolizuju broj 9 (3x3), a ne isključivo 3 (zato što se posmatraju ivice). Princip Prostora, a ne Uglova. Ugao je princip Saturna.

sumerian-symbol-photo-sanjin-dumisic.jpg

Princip S.M.Č. prikazan na jednoj od drevnih skulptura.

sumerian-astronomy-photo-sanjin-dumisic.jpg

A trenutak kada se bunim jeste kada neko počne da trpa sefirot i 5 kašičica šećera u kafu dok definiše anđele na PDF Astrologija. Ne zato što je to nemoguće, već zato što je ''out there''.

Poslednja izmena:

Trigon je aspekt blagostanja, ljubavi, plodnosti I prijateljstva koji proizilazi iz odnosa koji imaju domicili Jupitera ka Luminarima - Strelac ( Jupiter ) 120 Lav ( Sunce ) I Ribe ( Jupiter ) 120 Rak ( Mesec).

Kvadrat je aspekt povrede I razaranja I proistice iz pozicija domicila Marsa ka luminarima ( svetla zivota ), Ovna ka Raku I Skorpije ka Lavu, I jednako je opozicija aspekt koji dovodi do razdvajanja I pucanja, I smatra se najmaleficnijim aspektom jer potice od odnosa domicila veceg malefika, Saturna ka luminarima, Jarca ka Raku I Vodolije ka Lavu.

Naravno, ovaj sled domicila je proistekao iz Haldejskog poretka planeta koji prati njihov sled u dnevnim I nocnim domicilima, sve do luminara ( od Jarca ka Raku I od Vodolije ka Lavu ) onako kako su planete "poredjane" I na nebu: Saturn ( Jarac, Vodolija ) Jupiter ( Strelac, Ribe ) Mars ( Skorpija, Ovan ) Venera ( Vaga, Bik ) Merkur ( Devica, Blizanac ) I konacno domicili luminara ( Lav, Rak ).

Ovo su prirode aspekata koje se Modernom astrologijom ne mogu objasniti jer su dodati transsaturni koji remete ovaj sled.

Trigon je aspekt blagostanja, ljubavi, plodnosti I prijateljstva koji proizilazi iz odnosa koji imaju domicili Jupitera ka Luminarima - Strelac ( Jupiter ) 120 Lav ( Sunce ) I Ribe ( Jupiter ) 120 Rak ( Mesec).

Kvadrat je aspekt povrede I razaranja I proistice iz pozicija domicila Marsa ka luminarima ( svetla zivota ), Ovna ka Raku I Skorpije ka Lavu, I jednako je opozicija aspekt koji dovodi do razdvajanja I pucanja, I smatra se najmaleficnijim aspektom jer potice od odnosa domicila veceg malefika, Saturna ka luminarima, Jarca ka Raku I Vodolije ka Lavu.

Naravno, ovaj sled domicila je proistekao iz Haldejskog poretka planeta koji prati njihov sled u dnevnim I nocnim domicilima, sve do luminara ( od Jarca ka Raku I od Vodolije ka Lavu ) onako kako su planete "poredjane" I na nebu: Saturn ( Jarac, Vodolija ) Jupiter ( Strelac, Ribe ) Mars ( Skorpija, Ovan ) Venera ( Vaga, Bik ) Merkur ( Devica, Blizanac ) I konacno domicili luminara ( Lav, Rak ).

Ovo su prirode aspekata koje se Modernom astrologijom ne mogu objasniti jer su dodati transsaturni koji remete ovaj sled.

Pozdrav! Sve je to meni veoma dobro poznato i bazično jer astrologijom se bavim veoma dugo. Ali taj vid argumentacije jednostavno ne vredi. Šablonsko ponavljanje nabubanog znanja ne vredi. Potrebna je primena u realnom svetlu.

Ne usaglašavam se sa konstatacijom da je Trigon aspekt blagostanja, a Kvadrat aspekt razaranja. Definicija je previše lakomislena i nedovoljno istražena.
Već sam naglasio da argumentacija poput ''mir, sreća, ljubav = trigon = Jupiter'' je veoma skučen i uzan pogled na astrološko znanje i ne može da se servira kao bilo kakva relevantnost. A objasnio sam već zbog čega se Jupiter smatra povezanim sa smislom trojstva iliti brojem tri, a to su antičke postavke elemenata koji prethode mnoga antička znanja uključujući i relativno moderniju hermetiku iz koje proističe ova podela koja je gore pridodata. Još jedan od argumenata na koje sam u stanju da blago povraćam jeste kada ljudi kažu ''duga ima sedam boja, a nedelja ima sedam dana i zato Uran, Neptun i Pluton nemaju smisla'' :roll: .

Kao što sam već napomenuo, to je bilo nekad i nekad se tako posmatralo jer se sve idealizovalo iz ugla Čoveka i toga šta je Čoveku (Mesec) potrebno za opstanak i srećan život. Uveliko znamo da čovek ne čini svet.

U moderno vreme je nebitan pojedinac, već se posmatra šta je čovečanstvu potrebno, ali i planeti Zemlji. Mnogi, odlični naučnici koji su pomogli medicinu, fiziku, astronomiju i sl imaju kvadrate u svojim natalnim kartama. Mnogi ljudi koji žive lagodnim životima i ne moraju da se mnogo trude da bilo šta postignu imaju trigone u svojim natalnim kartama. A šta bi bilo kada bi svi imali samo trigone? Da li bi tada svet bio savršen?

Haha, ''REMETE OVAJ SLED''. Možda zato što ''sled'' nije savršen? Ili dovršen? Ili uopšte ima smisla kada se zađe dublje u simboliku i funkciju? Lako je gledati akvarel crtež i reći ''ovo je mokro'', a teže je zaista primetiti sve nijanse i boje koje se pronalaze u istom. Da me ne shvatiš pogrešno, lako je nabubati nešto, ali da li se to može iskoristiti u praktičnom smislu kvalitetno? Ili samo u nekim ''školskim'' primerima ljudi koji su dovoljno zatvoreni i svojevoljni, te robovi sopstvenih želja i volje?

Luminari... Luminari... Svetlo i Tama... Crno i Belo... Svetlo i Manje Svetlo... :) Kako idealistički, zar ne? Na stranu sijalice koje svi koriste da osvetle gradove sa svim moćima Urana, Neptuna i Plutona da usklade u ovo novo doba koje je tek počelo da se budi iz sna mnogih stradanja i najgorih dogmi Ere Riba. Zar ne?

Primetio sam da o Marsu je pisano da je ''jači'' danju, pogotovo kao manji malefik. A nešto mislim, ubistva i pucnjave su gotovo uvek noćni događaji. Sve najveće grabljivice i opasne životinje noću traže svoj plen da ulove. Sudari su mnogo češći noću, dalje od svetla.

Nije bitno da li je Mars ''noćni'' ili ''dnevni'' u karti kod čoveka, već je bitniji tranzit Marsa i potencijalnih ''ostalih'' planeta i Luminara. To što Dnevni Mars ima više energije ne znači i da može više da izdrži ili više da uništi u odnosu na noćni i nadaleko opasniji Mars koji se potencira ''slabijim'' u karti čoveka zato što je na ''donjem nebu'' ili jednostavno nije dovoljno dobro aspektovan.

Ne mogu da zauzmem stav da su planete pretežno ili benefici ili malefici, već su to nijanse i mnogo toga zavisi od ugla posmatranja.

JUPITER U ULOZI KANCERA
https://www.nme.com/news/music/bruce-dickinson-battling-cancer-future-iron-maiden-2151982

Pluton Opozicija Veneri
Jupiter tranzit preko Lava, upad 19-20 Jul 2014. godine

Jupiter u kvadratu sa Marsom. Po Tradicionalnoj astrologiji Bruce Dickinson je trebalo da pandrkne jer mu je tranzitni Saturn direktno napadao Bika. A to se nije obistinilo. Zato što se Jupiter pojavio, bio tu godinu dana, nestao bez traga dalje.

Slobodno se mogu pogledati natalne karte na netu, kao i tranziti. Ako su potrebne efemeride, stojim na usluzi. Pa mi vi recite da li je Jupiter zaista ''planeta sreće, mira, ljubavi'' i da zbog toga treba da se računa kao ''trigonova beneficija''. To su za mene, što se kaže u tuđem narodu, wild guesses.

To je kao kada bi rekli da Mesec vlada belom bojom i da zbog toga su svi lekovi kao i droge pod vladavinom Meseca. Ili još bolje - alkohol.

Da pitam tradicionaliste da definišu Alkohol, pokažu njegovu funkciju, izvedbu u praksi, šta bi mogli da kažu? Trezna Venera? Trezni Saturn? Ponovo da upere prstom u Mesec i kažu ''PIVO JE KRIVO''? Da kažu ''Merkur, jer se pije u društvu'' ili ''Sunce, jer u V izlazimo van da se opijamo''? :lol:

Hvala na trudu i puno pozdrava! :heart:

Ti zaboravljas da se uvek polazi od analize svake pojedinacne planete I njenog kvaliteta. Aspekt nije presudan.

Mars u dnevnoj karti ne znaci da je slab, vec da je potencijalna opasnost, mozda bas zbog svoje snage koja ume biti cesce losa nego dobra.

Skoro sam bas gledala primer na jednom blogu ( pronaci cu ga ovih dana ) u kome dva coveka imaju istu kombinaciju SA0MA u 1 u Skorpiji, jedna je karta dnevna, druga nocna. Ovaj prvi sa dnevnom se lomio I povredjivao mnogo puta, a ovaj sa nocnom, oboleo od karcinoma, I jedan I drugi osecaju uticaj malefika na narusavanje tela, vitalnosti I zdravlja.

Aspekti sami po sebi ne znace da ce uvek sve imati dobar ili los zavrsetak, to niko nigde ni ne tvrdi. Bas naprotiv, planeta vladar 6, 8 ili 12 koja je malefik sama po svom vladarstvu I slucajni malefik, I ako je jos lose postavljena, van sekte, debiltiraba I u dobrom aspektu sa vladarem ASC ili svetlom koje joj daje recepciju je kao neprijatelj kome smo sirim otvorili sva vrata I rekli "radi sta zelis". Nicim nismo zasticeni od opasnosti I o tome se moze naci kod Bonatija u konsideracijama, a takodje I kod mnogih autora koji su razmatrali pitanja zdravlja ( o tome su zapravo najvise I pisali jer je za njih astrolog bio I lekar ).

Isto tako, po pitanju zaceca kod mnogih autora, mislim bas kod Lilija I Doroteja, moze se naci da su kvadrati Jupitera gotovo uvek dobri I podsticajni. Ka Veneri donose zaceca, superiorni kvadrat Jupitera ka Saturnu je izuzetno dobar I donosi ostvarenje ambicija, nekretnine, zemlju, uvecavanje imovine, zato, jer je Jupiter kao superiorac jednake snage I iz iste sekte kao Saturn, I jedini ima snage da natera Saturna da cini dobro.

Nigde, ni u jednoj knjizi niti spisima ne pise da je trigon uvek dobar niti kvadrat uvek los, vec da se najpre mora poci od kvaliteta planete da bi se mogao utvrditi njen uticaj u jednom odnosu I kakva je "svetlost koju ona predaje" onoj planeti koja tu svetlost "prima". Cak stavise, sa slucajnim malefikom je bolje da on daje recepciju dobroj planeti jer je onda manja sansa da ce joj nauditi...

Poslednja izmena:
Licno, uvijek bolju i kvalitetniju saradnju imam sa osobama sa kojima mi je sinastrija ispunjena nadmocnijim kvadratima, nego tim " afirmativnim" beneficirajucim aspektima ( trigon, sextil), cisto zato sto kvadrat nudi obostrani respekt( pribliznu snagu, koja osobe pri saradnji navodi da kontrolisu svoj karakter) u odnosu na saradnju isupunjenu trigonima ( sextilima), koji predstavlja jednu opusteniju i slobodniju saradnju, ali u kojoj uvijek jedna strana vrlo brzo umisli da joj je sve dozvoljeno te dobije potrebu za dominacijom, pa i takve veze vrlo lako mogu da se okoncaju.

U natalnom horoskopu sustina je ista, trigon planeta ce donijeti lakocu ispunjavanja date simbolike sukladno prirodi planeta te kuca u kojima se nalaze, ali ce samim tim donijeti i ljenost, zadovoljenje sa onim sto se ima, nece poput kvadrata osobu tjerati da se bori , da izgara i da ide u konacnici naprijed.

TAko da svaki aspekt moze da bude dobar ili los, sukladno tome koliko ga osvijestimo u sebi.

Isto je sa planetama, Jupiter je topao i vlazan i simbolizira expanziju, sirenje, kvantitet, , uvecavanje, pa bas kao sto simbolizira veliku srecu moze da simbolizira i veliku nesrecu, sve ono sto je veliko.
Koliko znam rodjenih blizanaca, koji imaju totalno razlicite zivotne puteve, sklonost ka razlicitim bolestima, gdje im je osim fizickog izgleda sve u zivotu razlicito.

Nego je lako na osnovu vec znanih podataka o biografijama ljudi promnaci aspekte koji su doveli do odredjenih dogadjaja, hajde da predpostavimo i da sa sigurnoscu sve to kazemo ranije, u tome je sustina.

Slazem se sa tvojim vidjenjem, tacnije, razumem ga.

Ja imam razna iskustva, I mogu reci da, bez obzira na aspekt, mnogo je bitnije kako su te planete koje nas aspektuju, postavljene I koliko su kvalitetne u necijoj karti.
Sam aspekt bar meni, nije presudan koliko uticaj neke spucane planete koja mi se nacrta na nekoj mojoj, ili mom uglu pa me muci...
Spomenula si recepciju gore iznad, po tebi da li su moj Saturn u Lavu i Sunce u JArcu u recepciji?

Back