Pitajte u vezi zdravlja

pipala mu je stomak, ali se nije dugo zadrzala, imam osecaj da nas je onako nabrzake odradila. htela je prvo da mi da tablete za njega, kako je sad kod mene doziranje na 6 - 8 sati ne bilo problem, ali kako kad on cim nesto pojede u roku od 2 minuta povraca i to se bas, bas grci? citavo dvoriste je ispovracano. stavila sam mu i kutiju sa posipom (dvoriste je poplocano) ali ne vidim da je koristi. a to disanje? strasno izgleda, stomak mu se sa obe strane uvlaci pod rebra dok dise.
mimi kako da mu dam fizioloski pod kozu? ne bih se usudila da ga bodem. uh zasto mu to ona nije dala??????
ne znam da li pije vodu, cinijica je tu,ali ne vidim da puno fali. idem sad da potrazim neki spric pa da ga pokusam napojiti. ne znam kako ce to izgledati, veruje mi i navikao je na mene, ali i to ima granice.

uspela sam da mu dam malo vode, nije se puno ni opirao, nema snage. popio je mozda pola malog sprica, i nije povratio, nadam se da i nece. na desnoj strani vrata, odmah iznad lopatice(?) ima povecu oteklinu ispod koze, glatka je i tvrda, velicine oko 4x1,5 cm. to sam sad napipala, a veterinarka nije ni rec rekla o tome..
on je prilicno bez snage, otresao je glavom malopre i zaneo se..
dacu mu jos vode kasnije, ne bih da mu opteretim stomak i izazovem povracanje.

pipala mu je stomak, ali se nije dugo zadrzala, imam osecaj da nas je onako nabrzake odradila. htela je prvo da mi da tablete za njega, kako je sad kod mene doziranje na 6 - 8 sati ne bilo problem, ali kako kad on cim nesto pojede u roku od 2 minuta povraca i to se bas, bas grci? citavo dvoriste je ispovracano. stavila sam mu i kutiju sa posipom (dvoriste je poplocano) ali ne vidim da je koristi. a to disanje? strasno izgleda, stomak mu se sa obe strane uvlaci pod rebra dok dise.
mimi kako da mu dam fizioloski pod kozu? ne bih se usudila da ga bodem. uh zasto mu to ona nije dala??????
ne znam da li pije vodu, cinijica je tu,ali ne vidim da puno fali. idem sad da potrazim neki spric pa da ga pokusam napojiti. ne znam kako ce to izgledati, veruje mi i navikao je na mene, ali i to ima granice.

iskreno mislim da treba malo bolji pregled napraviti i napraviti snimak pa tek onda nesto konkretno reci ,ali ako tako brzo povaca posle uzimanja hrane to bas nije dobro.macke inace tesko povracaju i to za njih bas nije karakteristicno.Nemoj mu dvati vise hranu jer ce povracanjem samo jos vise dehidrirati.Prvo treba otkriti uzrok toga a klometol je u principu najlakse dati ali nije bas i uvek uputno to raditi.Probaj da ga napajas do sutra.Mislim da to bas i nema veze sa infekcijom respiratornih organa ali ovako na daljinu je to sve sto ti mogu reci.
Za disanje ne znam sta da ti kazem.Ne znam sta mu je sa grudima ali ocigledno da ima poteskoce u disanju cim koristi i trbusne misice za disanje.
jesi li ga ti dobro ispregledala,da nije slucajno udaren ili nesto slicno.
Toliko ti ja mogu pomoci.
Pozdrav

nateklina je sa leve strane,a ne desne, sad vec ludim. ne boli ga. sad sam ga bas pritiskala dok sam mu davala vodu, sigurno nije bolna. ne izgleda mi tucen tj. ne znam kako izgledaju pretucene macke, no on hoda pravo, rep mu je ispravljen, dolazi mi do ruke da se mazi, mazi se sam o stolicu, i dalje mu ne prija da ga mazim po donjem delu ledja bas kao i ranije (zdrav je pokusavao i da ujede ako ga tu dodirnem), sad ne grize ali okrece glavu kao da hoce (da li bi se tako ponasao i dehidriran?) koji su znaci dehidracije i kad bi ovaj antibiotik trebalo da pocne delovati? .
sa hranom povraca i dosta sluzi, a ponekad i zapenjene pljuvacke (?) srce me boli, on je tako bolestan juce dosao da trazi pomoc, ubicu se ako se ne oporavi.

ne bih da se mesham bojanu u posao
mnogo se trudi
ali ako nije trenutno online
evo moje pomoci...
dehidracija kod machaka se odredjuje tako shto mu uzmesh kozu na ledjima i tamo josh pri repu, podignesh je i gledash koliko se brzo vraca u stari polozaj
ako se vrati brzo znachi nije dehidrirao... sporije jeste... a onako da praktichno ostane... to valjda znachi da mora na infuziju

kada je moj machak dehidrirao, vet mi je rekao da kupim kesice Orosala 65, to je glukozni elektrolitni rastvor i koristi se kada deca i odrasli dehidriraju...

pola te kesice sam rastvarala u 400 ml vruce vode.
izmeshash dobro i sachekash da se rashladi
onda mu to sipash umesto vode
i napajash ga na pola sata po ceo onaj mali shpric sa desne strane u onom delu gde mu je rupica izmedju zuba.
samo mu podigni glavu da se ne udavi...

Antibiotik je dosad poceo da deluje i delovace do preksutra. S obzirom na toliko povracaje, sigurno je vec dehidrirao. Prepoznaje se na prvom mestu po suvoci sluznica. Slazem se da je mackama nesto teze dati terapiju ali s obzirom da pije vodu, mozda nece ni morati da prima infuziju. MOZDA. Tzv. trbusno disanje je obicno znak da sa plucima nesto nije u redu, prvi put sam to videla kod jednog maceta koje je gomila divljaka bacila u box kod rotvajlera. Ne bih rekla da je kod njega tako nesto u pitanju, veterinarka bi i pored sveg (eventualnog) nemara morala da vidi prelome. Moze da se desi da je pojeo nesto, mozda otrovanu bubasvabu ili misa. Ili sam otrov ali to poslednje mi ne daluje bas verovatno. U svakom slucaju, slazem se s Bojanom da ipak treba uraditi detaljniji pregled.

hvala vam mnogo. sutra cu da kupim nesto za dehidraciju dece iako ne mogu da ga napajam na pola sata. bas sutra (ne uvek) radim od 8-12h pa ponovo od 16-19h, cerka je u skoli do 16h, muz takodje na poslu..
i ne znam sad sta da radim, da opet idem kod drugog veterinara iako je to skoro nemoguce uklopiti u sutrasnji raspored ili cekam subotu i ugovoren pregled. moze li on (zovemo ga Marko) da izdrzi do subote?
Tako se nadam da ce mu sutra biti bolje pa da malo odahnemo i prestanem ovoliko da brinem.

ako ne mozesh tako chesto da ga napajash onda mu samo daj malo vishe kada ga napojish i ostavi mu u chiniji vode. moj machak je u to vreme bash pio dooosta toga iz chinije
kao da mu je prijalo.

a to za nos hladan i vlazan... trebalo bi da je dobar znak, koliko se ja, dodushe malo, razumem u zdravlje maca, evo i nos mog machka je hladan i vlazan (sada pipnuh)

Imam i par pitanja, mi smo do sada primili dve vakcine, i posle druge smo potpuno podivljali, pa ne znam da li moze vakcina da utice na ponasanje kuceta, Lara je potpuno drugi pas od kad je primila drugu vakcinu, rezi, laje, ujeda, besni po kuci i slicno, meni to ne smeta ali se pitam da li ima veze. Drugo pitanje je u vezi ogrlice, tj. za tri nedelje idemo prvi put napolje pa me zanima da li je bolje da joj kupim ogrlicu ili one "tregere", posto je mala, pa da je ne davi ogrlica. I trece, koliko vremenski da je setam po ovoj hladnoci i da li da joj kupim neki kaputic ili nesto slicno?
Hvala unapred:)

mi koristimo am. u pocetku ogrlicu, ali smo zbog vucenja presli na am (zamisli kako li je malom zivahnom psu kome ce trebati vremena da se nauci da lepo hoda da se stalno davi na ogrlici), a i vet mi je rekao da postoji mala (ali ipak postoji) sansa da se od dugogodisnjeg "davljenja" ogrlicom razvije ako sam lepo zapamtila-hronicni bronhitis ili neko sl.stanje vezano za disajne puteve. posto je tvoja kuca jos mala i ako joj kupujes am trebace joj jedan manji,a ako izraste i veci, moj ti je savet:kod kineza za manji. neuporedivo je jeftiniji nego u pet sopovima, a kada joj budes kupila trajni kad zavrsi sa rastom, mozes joj uzeti neki "fensi":wink:. dobro prouci imaju 2 vrste amova (oblace se drugacije) od kojih je jedan neuporedivo prakticniji...

mi koristimo am. u pocetku ogrlicu, ali smo zbog vucenja presli na am (zamisli kako li je malom zivahnom psu kome ce trebati vremena da se nauci da lepo hoda da se stalno davi na ogrlici), a i vet mi je rekao da postoji mala (ali ipak postoji) sansa da se od dugogodisnjeg "davljenja" ogrlicom razvije ako sam lepo zapamtila-hronicni bronhitis ili neko sl.stanje vezano za disajne puteve. posto je tvoja kuca jos mala i ako joj kupujes am trebace joj jedan manji,a ako izraste i veci, moj ti je savet:kod kineza za manji. neuporedivo je jeftiniji nego u pet sopovima, a kada joj budes kupila trajni kad zavrsi sa rastom, mozes joj uzeti neki "fensi":wink:. dobro prouci imaju 2 vrste amova (oblace se drugacije) od kojih je jedan neuporedivo prakticniji...

Tacno. Trebalo bi da je kod Kineza oko 100-150 dinara. A u $-sopovima imaju flexi, potrajace par meseci.
@pit bull lover: Koliko se secam, onaj pet sop iznad Slavije, pored one pekare Dzo (bar je pre bilo tako baaas odavno nisam prolazila tuda ;)) je bio dobro opremljen. Znas, tamo izmedju Bircaninove i Bul. JNA, iza onih trafika.

Nije. Kaze da mu nije jasno sta je. Sumnjao je jedino na nesto mehanicki. Ali ja ne vidim sta bi bilo mehanicki. To sto je skocilo sa 2 metra? Hmmm to je bilo 10 dana pre dogadjaja.

Moze da ima veze. Simptomi lice na nervne a to kod macaka ne ide odmah. Cula sam za slucaj da je neka nesrecna maca pala sa 2. sprata i tek posle mesec dana pocela da ispoljava simptome potresa mozga. S obzirom na taj pad, na pola cepa alkohola... Moj vam je prijateljski savet (naravno, ako nije u pitanju neka provokacija, kao sto Mili misli) da sledeci put dooobro razmislite pre nego sto uzmete novog ljubimca, i za svoje i za njegovo dobro.

A da nije dupli nick? Zar to nije zabranjeno?

Ne znam koliko je dopustivo i navodjenje citata bez prevoda, ali mi nešto to mače ne izlazi iz glave, pa za acu ili Luciferka mali citat o uticaju alkohola na kućne ljubimce, koji izmedju ostalog ( delovi voća kao što su semenke ili lišće jabuke, kajsije, višnje, šljive, breskve....zatim avokado, groždje, kafa - zrno i mlevena, čokolada, prašak za pecivo i soda bikarbona, crni i beli luk.....) spada u toksične materije za mačke i pse.

‚‚Alcoholic Beverages. Ethanol is the component in alcoholic beverages that can be toxic when an excessive amount is ingested. Pets are much smaller than us and can be highly affected by small amounts of alcohol. Exercise caution when drinks and pets are together. Toxicity can cause a wide variety of signs, and may even cause death. Signs can include odor of alcohol on the animal's breath, staggering, behavioral changes, excitement, depression, increased urination, slowed respiratory rate or cardiac arrest and death. ‚‚

Za sve ostalo ima objašnjenje o simptomima u slučaju trovanja od gore navedenih namirnica na petplace.com

Izgleda da nije prošao moj post kad se aca pojavio sa njegovim pitanjem, ali se nadam da mu ovo navodjenje neće dati ideje za eksperimentisanje sa životinjama, a dok ne rasčisti sam sa sobom kako ih shvata, možda da za sada ne uzima kućnog ljubimca.

Marku je sve losije. Jutros sam primetila da dise mnogo teze nego juce, usta su mu otvorena i ima manje snage nego juce. Probala sam ono sa kozom da vidim da li je dehidrirao, vratila se na mesto,ali polako. Izasla sam ranije sa posla i odvela ga kod drugog veterinara. Ovako;
stanje je lose,jako tesko dise i niska mu je temperatura (36,6) pa je iskljucio virusnu infekciju. Pretpostavlja da ga neko/nesto udarilo ili da je nesto pojeo. Postoji mogucnost da mu je procepana dijafragma a to u ovoj zemlji niko ne moze da operise jer nemaju ventilator za pluca. Zavirivao mu je u i oko ociju sa lampicom, misli da nije malokrvan. Ima tecnosti u plucima. Ona nateklina sa strane je skupljena voda i rekao mi je da ne brinem oko toga. Pregledao ga je celog, ispipao svuda. Malo je dehidriran i dobio je infuziju. Dobio je i 4 inekcije, ne mogu da procitam nazive jer su rukom pisani na izvestaju pa citiram kako mi je vet objasnio; nesto protiv povracanja, vitamin B, nesto za lakse disanje i nesto protiv upale.
postoji sansa da ga izgubimo.
savet je da ga drzim utopljenog, ponudim tek malo hrane svakih par sati, voda naravno a on danas nece da jede, jutros kad sam ga napojila odmah je povratio. nemam gde da ga unesem unutra, imam vec jednu macku u karantinu, pa sam njegovu kutiju umotala cebetom i prebacila preko musemu, unutra ima debeli veliki peskir, srecom pa nije hladno, napolju je trenutno 17 C. nadam se da mu je udobno. on lezi unutra, deluje skroz bez snage i vidno mu je losije nego juce.
ako mu ne bude bolje, sutra u 13h idemo opet, a ako bude malo poboljsanja, onda u ponedeljak.
uradila sam sve sto sam mogla, sad jos samo da se nadam da ce ove inekcije uciniti neko cudo i da ce oporaviti.

Jadan Marko....valjda će se izvući. Bar kad bi mogao biti negde unutra. Njemu sad treba toplota. Ako si u mogućnosti stavi oko njega flaše sa toplom vodom, one od mineralne vode. Voda ne bi trebalo da je vrela, da se ne opeče ali dovoljno da emituje toplotu.

Ja sam ovako grejala mog mačka kad je imao sniženu temperaturu, mada je interesantno da mačke iako vole toplo, moj se bolestan sklanjao od tih flaša iako sam vodila računa da voda nije vrela. Samo što je bio unutra u stanu, pa sam ga ja stalno obilazila i za njim pomerala flaše.

Marku držim palčeve da se izbori, stvarno se trudiš oko njega. Baš mi ga je žao.

Tacno. Trebalo bi da je kod Kineza oko 100-150 dinara. A u $-sopovima imaju flexi, potrajace par meseci.
@pit bull lover: Koliko se secam, onaj pet sop iznad Slavije, pored one pekare Dzo (bar je pre bilo tako baaas odavno nisam prolazila tuda ;)) je bio dobro opremljen. Znas, tamo izmedju Bircaninove i Bul. JNA, iza onih trafika.

Kupila sam danas am, mali, koji se moze povecavati prema rastu psa, i valjda sam nasla taj prakticniji, namestila sam za minut ali se devojcica naljutila:) Sad se vec navikla:) Kupila sam ga u pet shopu na Vidikovcu, 400dinara.

provela sam popodne u brizi hocu li ga zateci zivog kad dodjem kuci i prijatno se iznenadila!! bolje mu je, mnogo lakse dise, jos uvek stomakom,ali ne na usta kao danas pre podne. ne izlazi iz kutije, samo mu glava viri ali izgleda bolje i sto je najvaznije, pojeo je par kasicica hrane i nije povratio! kupila sam mu one fine konzerve "almo natura" od cistog mesa. pilece grudi bas voli! bilo je malo nutkanja, valjda se i boji da jede, toliko se namucio sa povracanjem, ali uz mazenje i pricu, proslo je. sad cu malo sacekati pa cu mu posle opet ponuditi. nudila sam mu i vodu, nece da pije. da probam opet da ga napajam ili ne? dobio je danas infuziju. bojim se da mu iziritiram stomak. jos jedna dobra vest, proverila sam kutiju sa posipom i mislim da je piskio. to valjda znaci da bubrezi dobro rade?
idem sad da mu napunim boce sa toplom vodom i da ga slikam, tek da znate o kome pricamo. uh koliko mi je lakse, puna sam nade! i hvala vam sto mislite na nas!

Браво Лаки, држим палчеве да мацан оздрави!

Ако неће да пије воде, нуткај му или шприцем малкице убризгај физиолошки раствор (то се даје за инфузију). Неким мацама које сам ја спашавала је помогло. Али само помало, ако се плашиш да не поврати поново.

Hvala Mili, nutkala sam, ali bukvalno pocne da se odmice od posude. neka, posle cu sa spricom, videcemo ko je tvdoglaviji :)
a evo i slika mog lepotana
DSCF1903-1.jpg

Јао, види ту розикасту њушкицу! Јадничак мали! Биће бре њему добро, веруј ми!

А за физиолошки ... само лепо гурни у ћошак усана и нема шансе да не попије, после кад буде схватио колико му прија, сам ће тражити. Јер физиолошки раствор окрепи и некако је укусније од воде (ја пробала ;)).

Back