Pitajte u vezi zdravlja

Da li je moguce precizirati ili uokvireno znati do koje starosti psi rastu tj. postizu max visinu grebena
jer ono znam da se kasnije sire i popunjavaju kako su zreliji, ali me ovo prvo interesuje jer bih voleo da
nezavisno od standarda, vec sada otprilike procenim da li je moj ljubimac dostigao bar odgovarajucu
visinu sa 7 meseci u odnosu na svoju rasu i sta da ocekujem u narednom periodu.HVALA !

Psi obicno vec sa 6 - 7 meseci udju u standard u grebenu (u donju granicu), nastvaljaju da rastu u visinu do godinu dana...nekad i do 14 meseci...ali kasnije se uz greben nadogradi odredjena masa misica (kao i na drugim mestima uostalom) koja daje viziju daljeg porasta!
Uostalom rece da i sam/a to znas.
Dakle...DA moguce je da sa 7 meseci zahvata standardnu visinu!

Psi obicno vec sa 6 - 7 meseci udju u standard u grebenu (u donju granicu), nastvaljaju da rastu u visinu do godinu dana...nekad i do 14 meseci...ali kasnije se uz greben nadogradi odredjena masa misica (kao i na drugim mestima uostalom) koja daje viziju daljeg porasta!
Uostalom rece da i sam/a to znas.
Dakle...DA moguce je da sa 7 meseci zahvata standardnu visinu!

Auu... ako je tako onda je kod mene slucaj donje granice ili tu negde...Iskren da budem nadao sam
se da ce biti malo vislja ali sta je tu je...

Danas sam u dvoristu nasao malu vevericu koja je progledala,sto znaci da ima vise od dve nedelje.E sad problem je u tome sto se moj pas zlatni retriver malo igrao sa njom pre nego sto sam je ja primetio tako da ne znam da li je povredjena,ali nema vidljivih znakova povreda.Zubici su joj poceli rasti i moze lepo da ugrize jel sam to osetio.Nemam poima sta bi mogla da jede u tom uzrastu dao sam joj mleko na pipetu probao sa isitnjenim orasima nije bas nesto odusevljena i kao da ne zeli jesti.Jako je bangava sto se tice kretanja i kao da su joj nogice opustene ali ne skroz moze da se drzi za zicu od kaveza ali ne sa svim prsticima nego samo sa dva,tri.Da li je to normalno?
Na dno kaveza sam joj stavio piljevinu i neku krpicu u koju se uvukla.
Zamolio bih sve koji nesto znaju o vevericama ili su upoznati da li su veverice u ovom uzrastu bas takve kako sam naveo ili je ova moja u nekom problemu.Takodje da mi neko kaze sta da radim po pitanju hrane jel se meni cini da ona nece da jede,uz to jako je uplasena pa je mozda i to neki razlog.
Molio bih da mi pomognete koliko mozete.

demodeks je vrsta sugarca koju veliki broj pasa nosi na kozi bez ikakvih simptoma (zanimljiv o je znati da se nekad moze naci u bradi kod muskaraca) znaci bolesti se najcesce javljaju u trenutku pada imuniteta (zbog pojave neke druge bolesti ili u vreme kada stene najvise raste, menja zube i slicno). Nekada ova bolest prodje samo sa malim promenama na kozi, nekada tretman ne zahteva nistam osim vitamina ili kupanja u amitrazu, nazalost generalizovana forma koja je retka, zahteva ozbiljan i dugotrajan tretman jer nikada se ne javlja kao samostalno oboljenje. Cesto na promenjenoj kozi se jave i sekundarne infekcije koje jos komplikuju stvari, a one komplikacije koje "ne vidimo" samo joa vise oslabe odbrambene snage.
Preporucujum kupanje u tak tik-u minimum 5 nedelja uz ozbiljne udarne vitaminske injekcije, kao i antibiotike ukoliko se javila sekundarna infekcija.
Postoje slucajevi prebolele generalizovane forme. Ne znam tacne statistike ovog casa, ali mogu da se pronadju na netu (ako insistiras potrazicu)
postoji rasna predispozicija (dobermani cesto oboljevaju) i naravno predispozicija starosnih kategorija.

tak tik (amitraz) se moze na ci na trzistu - vazno je da vam veterinar prepise nacin rastvaranja u vodi!

Usi i rep se vise ne seku...
skoro mogu da kazem da su kinoloski savezi skoro svih zemalja sveta zabranili izlaganje pasa kojima su isecene usi i rep.
Inace repovi se seku (ako se seku) u prvih nekoliko dana zivota) dok su stenci slepi i radi se bez anestezije (malo lokalne anestezije moze da pomogne)
Usi se seku (ako se seku) obicno posle druge vakcine, znaci do treceg meseca zivota i radi se u totalnoj narkozi.

Moj licni stav je da to ne treba raditi.
Ako ste u Srbiji, zelim da znate da to ni jedna registrovana zvanicna ordinacija vise ne radi. Uglavnom to rade "kuckari" koji nisu ucili hirurgiju i nemaju licencu da se bave praksom.
Radite sve na svoju odgovornost!
Pa sa srecom!

demodeks je vrsta sugarca koju veliki broj pasa nosi na kozi bez ikakvih simptoma (zanimljiv o je znati da se nekad moze naci u bradi kod muskaraca) znaci bolesti se najcesce javljaju u trenutku pada imuniteta (zbog pojave neke druge bolesti ili u vreme kada stene najvise raste, menja zube i slicno). Nekada ova bolest prodje samo sa malim promenama na kozi, nekada tretman ne zahteva nistam osim vitamina ili kupanja u amitrazu, nazalost generalizovana forma koja je retka, zahteva ozbiljan i dugotrajan tretman jer nikada se ne javlja kao samostalno oboljenje. Cesto na promenjenoj kozi se jave i sekundarne infekcije koje jos komplikuju stvari, a one komplikacije koje "ne vidimo" samo joa vise oslabe odbrambene snage.
Preporucujum kupanje u tak tik-u minimum 5 nedelja uz ozbiljne udarne vitaminske injekcije, kao i antibiotike ukoliko se javila sekundarna infekcija.
Postoje slucajevi prebolele generalizovane forme. Ne znam tacne statistike ovog casa, ali mogu da se pronadju na netu (ako insistiras potrazicu)
postoji rasna predispozicija (dobermani cesto oboljevaju) i naravno predispozicija starosnih kategorija.

tak tik (amitraz) se moze na ci na trzistu - vazno je da vam veterinar prepise nacin rastvaranja u vodi!

Meni je pas uginuo od generalizovane forme, a ko zna sta je jos sirota imala jer niko nije hteo da je snimi, posto je na kraju uginula od unutrasnjeg krvarenja. Jednostavno ji kopnila i nesto je puklo. Imala je tek napunjenih 6 god. lecila sam je 7 meseci i borila se kao lav i ... nista.

Usi i rep se vise ne seku...
skoro mogu da kazem da su kinoloski savezi skoro svih zemalja sveta zabranili izlaganje pasa kojima su isecene usi i rep.
Inace repovi se seku (ako se seku) u prvih nekoliko dana zivota) dok su stenci slepi i radi se bez anestezije (malo lokalne anestezije moze da pomogne)
Usi se seku (ako se seku) obicno posle druge vakcine, znaci do treceg meseca zivota i radi se u totalnoj narkozi.

Moj licni stav je da to ne treba raditi.
Ako ste u Srbiji, zelim da znate da to ni jedna registrovana zvanicna ordinacija vise ne radi. Uglavnom to rade "kuckari" koji nisu ucili hirurgiju i nemaju licencu da se bave praksom.
Radite sve na svoju odgovornost!
Pa sa srecom!
Moj pas nije izlozben rep je polomljen tako se ostenilia i sad joj smeta a usi je uspravila a netreba tako da ih drzi pa bi isekao i ona nije bas mlada ima 10 meseci

Moj pas nije izlozben rep je polomljen tako se ostenilia i sad joj smeta a usi je uspravila a netreba tako da ih drzi pa bi isekao i ona nije bas mlada ima 10 meseci

Polomljeni rep se sece po potrebi (to mora da odluci veterinar), da...ali u tom uzrastu u totalnoj narkozi. Ako su se usi podigle, mogu da se "prelome", u istoj narkozi (istovremeno kada se radi zahvat na repu).
Dakle, zahvat na usima moze da se uradi tako sto se sa unutrasnje strane skoljke "otvori" koza i odstrani se jedan mali deo hrskavice" uho na tom mestu "padne" i nakon usivanja oziljak privuce skoljku onako kako je zamisljeno. Ipak moram da te pitam...ZASTO?
Ako tvoj pas nije izlozbeni, ne vidim neku posebnu potrebu da to radis.
Moras da znas da ti zahvati na usima mogu da budu rizicni (hematom usne skoljke je jedan vrlo nezahvalan proces) i ako je pas podigao usi ne znaci da nije lep ili pametan :)

Polomljeni rep se sece po potrebi (to mora da odluci veterinar), da...ali u tom uzrastu u totalnoj narkozi. Ako su se usi podigle, mogu da se "prelome", u istoj narkozi (istovremeno kada se radi zahvat na repu).
Dakle, zahvat na usima moze da se uradi tako sto se sa unutrasnje strane skoljke "otvori" koza i odstrani se jedan mali deo hrskavice" uho na tom mestu "padne" i nakon usivanja oziljak privuce skoljku onako kako je zamisljeno. Ipak moram da te pitam...ZASTO?
Ako tvoj pas nije izlozbeni, ne vidim neku posebnu potrebu da to radis.
Moras da znas da ti zahvati na usima mogu da budu rizicni (hematom usne skoljke je jedan vrlo nezahvalan proces) i ako je pas podigao usi ne znaci da nije lep ili pametan :)
Pa vidi rep bi odsekao zato sto joj smeta a usi kad vec sece rep usput i to ali kazem ti da me plasi samo ta narkoza jel drugi pas koji je imao tumor pa je operisan mi se jako tesko budio iz narkoze mislim da je bilo oko 4 sata tako da sam od tad skeptik a cuo sam da postoji varijanta da se uspava i pomalo dodaje narkoza

narkotici koji se koriste za anesteziju u veterini su u sustini bezbedni, koriste se iste supstance koje koriste pedijatri za decu.
nije u pitanju izbor vrste narkoze ili nacina aplikacije samog preparata
prosto psi razlicito podnose i razlicitom brzinom metabolisu narkotike

velika se fama dize oko toga kod nsa...ako ti kazem da na zapadu (gde koriste iste lekove kao i mi u srbiji) ni jedan jedini zahvat (pa ni cedjenje podrepne zlezde) ne rade bez sedacije ili narkoze...da li ces se osecati udobnije?
mislim da je vazno da verujes svom veterinaru, i naravno...
nemoj ici kod divljaka
idi kod nekog ko je otvorio ordinaciju, jer ti je to garancija da je zaista veterinar!
na zalost u srbiji ima dosta nadriveterinarstva!

Nut, vidim da si online, ajde molim te savet na brzaka...stenac laba, 4 mes
stara zenkica, povraca nesto kao vodu, ima proliv i verovatno povisenu t,
i trese se..."pacijent" je trenutno podaleko od nas, nema sanse da ode do veta, ( u Bosni je) , da probamo da pomognemo na daljinski...
mokraca je ok, odbija da klopa..
jedino sto mi je palo na pamet je da joj daju vodu od pirinca - prokuvanu...

nista ne davati na usta
apsolutno nista za sada
mora prvo da prestane da povraca
ako pokazuje zelju za vodom davati sto hladniju skoro ledenu vodu!
da se blokiraju receptroi za povracanje
pas mora da primi klometol (makar u tabletama sutra ) i lineks kapsule za proliv kod dece
to je jedino sto moze da dobije na usta dok se povracanje ne zaustavi
neka mi se jave na pp

Molim vas da mi kazete da li ima kod nas da se nabavi hill`s hrana za pse?

ne znam trenutnu situaciju na trzistu jer nisam u zemlji vise od godinu dana, vidim da vojkan kaze da ima u pet shopu,
ali koliko ja znam Hill's hrana moze da se kupi samo u veterinarskim klinikama jer je to "veterinarska preskripcija" za lecenje hranom!
Milsim da je najbolje da se raspitas kod svog veterinara, znam da mi nemamo zastupnika za tu hranu, ali da je neka hrvatska firma imala predstavnistvo!
osim toga ima i drugih preskripcija...vidi sa svojim vetom!!!

Back