Pitajte u vezi zdravlja

ja vec postavila pitanje na jednoj drugoj temi, al niko ne odgovara, pa moram ovde.
imam engleskog setera, stara je samo 1,5 meseci. Danju je u kuci, nocu je stavim u jedan deo kuce, gde ne duva, ali ne greje se, znaci nije toplo kao u kuci.Imam je tek tri dana, prvu noc je provela u mojoj sobi, ali ja sam trenutno u ispitnom roku i ne mogu da dezuram i nocu pored nje, sinoc je bila sama, izdrzala je do 5 jutros, sad smo je opet stavili tamo, ali ja ne znam da li je to ispravno, moze li da se prehladi tako kad je premestamo.Bilo bi super kad bi mi neko odgovorio, posto ja ne znam da li radim ispravno ili ne i uzasno se nerviram :( Problem mi je sto nocu ne mogu da jurim za njom i brisem, posto piski 20 puta dnevno, ako neko zna sta mi je ciniti, neka kaze :(

Sto se tice maca, one se ne pare samo u februaru, vac dvaput godisnje, ali je drugi put kada je toplije (kasno prolece/leto) i onda idu negde u polja i dalje od zgrada pa se mjaukanje manje cuje. Dakle, niej samo februar, ali tada nam stvaraju najvise "muke".

vidim da mi niko nije ogovorio na pitanje, al nema veze to smo resili :)
al imam ja jos pitanja :)
citam da ne treba iznositi kuce napolje dok ne primi sve vakcine, ali ne znam hoce li miu skoditi sto ga iznosim na terasu, posto vec sam trazi da izadje kad mu se kaki, a u pesak i na novine nema sanse da obavi nuzdu :(
kuca mi je mnooogo pametna :)

Без бриге, слободно га изнеси на терасу. Можеш и напоље, али само избегавај друге псе, док не прими ревакцине. Писали су нешто о томе на теми о бобтејлу, задњих пар страна, па прелистај.

Mili:
У Срђо, алал` си ти побрљавио ... превише Неостомосана, шта ли је? Ја немам куцу, већ мацу, о тој куци је писала "брбљива киша"! Јел` може онда за њу попуст?
Ајде реци "јовами" нешто о атопији! Да ти ја не дођем тамо :)

Него и ја да се пожалим мало:
мом мачку не могу никако да истребим буве! Елем узимам неку ампулу (е сад, извињавам се али не знам јој назив, само знам да је ужасног мириса и да не сме у очи) и има Trixie огрлицу око врата коју ставимо пошто га претходно очистимо од бува са том ампулом, али те буве као да су отпорне. Нађе се по која угинула, али не могу никако да их истребим до краја. Неки савет за поузданом ампулом, прашком, anything, само да их више нема!

Jel se ta ampula zove frontline? Ako jeste nije ni cudo sto ne deluje. Ja sam macanu stavljala isto tu ampulu, onako za vrat, jer bi bio pun buva, i pogledam tog istog dana kad neka buvetina pretrcava preko njega opusteno. Na kraju sam ga ja rucno ocistila od buva, samo posto on ne izlazi napolje ne moze da nakaci nove (a prve je zaradio od Tedija, ali smo njega uspeli da ocistimo tom ampulom). Probaj da zoves veta da pitas sta je najbolje, mislim da postoji opcija da ga odvedes pa da ga tamo naprskaju tim istim ali u spreju, i to se prska po celom telu. Ako saznam za neki prasak koji deluje javljam ti. ;)

tambur:
Jako sam zabrinuta. Zanm da je period linjanja ali mojoj maci, persijska, stara 2 godine, užasno opada dlaka. Iza uha i oko vrata dalake skoro da nema. Šta je uzrok tome? Trebam li se zabrinuti? Imam još jednu macu staru 8 mjeseci koja normalno gubi dlaku, pa mi nije jasno šta je kod ove starije.

Posto je oko usiju moguce je da je Suga jel je to cest tip suge kod macke (otodectes).Odvedi je kod veterinara da bi se postavila tacna dijagnoza.

Zvezdica:
Evo ja imam problem sa drugim hrckom, ali mislim da je u pitanju nesto sto napada i druge zivotinje, pa ce veterinar mozda znati da mi odgovori.
U pitanju je zenka, kojoj je na nekoliko mesta, sa iste strane tela pocela da opada dlaka. Opada sa lopatica (ne znam da li se to tako zove kod zivotinja, otprilike gornja trecina ledja), i malo na slabinicama. Koza na tim mestima deluje suvlja i ima ponegde kao neku belu (ne zutu) perut koja ne moze da se skine. Sama koza ne deluje upaljeno. Hrckica se ne cese preterano i ne deluje uznemireno.
Da li mozda neko ima idejus ta bi ovo moglo da bude?
odvedi hrcka na veterinarski, odeljenje za kozne bolesti, uzece mu uzorak i utvrditi parazite i dati lek...moj je imao slicne probleme... proveri da nema jos neke simptome npr. otecen stomak, i konsultuj za njih veterinara "opste prakse"...pregledi i lekovi nisu skupi, a ako su samo kozni paraziti sve se zavrsi sa 1 posetom i 1 kontrolom...

Zaista bih cenio ako neko zna veterinara
umešnog u lečenju papagaja.

za ovo pitanje iznad - jedno iskustvo:

ja svojim papagajima (rozenkolis - lovebird) uvek nudim svašta,
i u raznim formama:
voće, povrće, zeleniš(travke i čajevi), raznu hranu (kuvana jaja, mladi sir,
svež ili suvi hleb, keks(plazma, pti-ber)...) samo da nije
soljena ili da nije baš neki industrijski proizvod (čokolada, bombone i sl.)
Nema tog domaćeg ili egzotičnog voća koje sam ja jeo a da njima
nisam ponudio.
Mislim da je to dobra taktika. Većinu stvari neće ili neće uvek da jedu,
ali bitna je raznovrsnost i mogućnost izbora.

Takođe sam jednom uzeo neke vitaminske kapi za papagaje
koje se rastvaraju u vodi koju piju, i nisu hteli ni da okuse, jadni su doletali
na česmu da traže vodu jer onu koju sam "zagadio" vitaminima
u njihovim pojilicama nisu ni pipnuli.

alal:
odvedi hrcka na veterinarski, odeljenje za kozne bolesti, uzece mu uzorak i utvrditi parazite i dati lek...moj je imao slicne probleme... proveri da nema jos neke simptome npr. otecen stomak, i konsultuj za njih veterinara "opste prakse"...pregledi i lekovi nisu skupi, a ako su samo kozni paraziti sve se zavrsi sa 1 posetom i 1 kontrolom...

Znam, na Veterinarskom su dobri veterinari. Provela sam tamo prethodnih dvadeset dana na veterinarskom. Lecili su mi hrcka, imao je problema sa zubima, ali na kraju jadan nije izdrzao. Uginuo je pre nedelju dana. Jos mi se srce cepa.
Nemam snage sada da vodim i ovu zenkicu. Davala sam joj malo kvasca (vitamin B) i izgledala je bolje dlakica, ali sada se ponovo vratilo kada nije jela kvasac neko vreme. Fotografisacu joj dlaku, da vidim da li lici na problem koje druge zivotinje imaju. Mislim da nije imala odakle da zaradi parazite, mozda se ojela jer spava u plasticnoj kucici.

PS-Ovo je ona, tj. Eli, ali se ne vidi nedostatak dlake

Prilozi

• eleonora.jpg
    eleonora.jpg
    56,3 KB · Pregleda: 11
E,ovako!
Imam problem sa komsijskim machorom!
Mozda ce nekom biti smeshna ova moja recenica, ali meni dodje da poludim!
Elem o cemu se radi.
Pre otprilike oko godinu dana u nashu kucu bez jednostavno niotkuda se pojavio machor, naravno zavoleli smo ga i vodimo rachuna o njemu!
To se nije svidelo tom komshijskom machoru ,od kog moj machor redovno dobija batine tj.
od ugriza mu se stvaraju velike infekcije koje mu bukvalno ugrozavaju zivot!
Tri puta u 2 meseca sam ga vodio kod vet-a da mu chisti rane i da dobija silne injekcije!
Ako neko ima pametnu ideju shta uraditi!
Molim vas ,PAMETNE ODGOVORE!

Evo da se ja javim,nisam bio na ovom forumu i tek sad vidim vase odgovore.Hvala svima na odgovorima,ja sam bio jos davno kod veterinara na veterinarskom fax-u.Pregled 500din,onda kao su ustanovili da je kao mozda polomio nogice,snimanje jedne noge 1400din.Onda posle nosi se snimak opet kod doticnog veterinara 500din,onda sigurno stavljanje gipsa i tu jos dati para i to ispadne dosta para...Ja sam ga vratio kuci i mogao samo da ga posmatram,i onda je tako sa povredjenom nogom jedan dan uspeo da izleti iz kaveza,mi smo ga toliko pustali i molili da izadje i nista,i nasao je da izleti :) Jos nesto sto sam saznao od coveka ciji je ustvari papagaj,to da on ima 6godina,a ne 3 kao sto su mi rekli :( I tako je on bio mucio se,i onda sam primetio da je prestala da ga boli druga nogica,onda je bio sav zivahan,pevao,ali ga je bolela nogica.I onda posto nismo znali sta da radimo mislili smo da ga damo na veterinarski fax,prvo su rekli da moze,i sutradan kad smo zvali kaze ne moze i dobro on je ostao zivahan ali ga je bolela nogica.I do pre jedno 7 dana,ja vidim opet njega krenula da boli i druga i opet je lezao dole cutao,i videlo se da mu nije lako.Opet je krenula da ga boli,posto nam je ta veterinarka rekla da mu kao masiramo nogicu mozda mu prodje,i pre 3 dana zamolio sam komsinicu da to uradi jer ja nisam mogao,i onda je to uradila i vratila ga u kavez.Ja sam otisao u skolu,kuci nije bilo nikog i kad sam se vratio vidim on dole i zaburio glavu,ja rek'o mozda jede,ja kucnem o kavez on nista,otvorim kavez on nista i ustanovim da je uginuo.Samo sam prekrio kavez i jednostavno nisam mogao da ga izvadim ili bilo sta uradim,toliko mi je zao.Jadnik,mozda je tako i bolje mucio se oko noge,verovatno da je to kao kod starih ljudi kad dodju u 70god. njih krenu da bole noge,tako je izgleda bilo i sa njim...ili mozda je za sve kriva ona mala klinka.

Evo danas sam isao i uzeo sam novog,nisam hteo da bude iste boje da me ne seca na mog proslog ali jbg opet mi je ostala ta navika da ga zovem Mićo,i dok nije bio tu ja sam imao naviku da vicem mićo toliko sam se navikao.Nista jbg ide zivot dalje,ovog novog ja cu sam da pripitomim i ja da ga odgajim.Izabrao sam najzivahnijeg u grupi,cim sam ga doneo kreuo je ko lud da skace po kavezu,gore dole,bas je zivahan.E sad jedno 2 h je isao po kavezu levo-desno,provalim ja da mu smetaju zvukovi,znam da ne valjda ga pomerati u drugu sobu ali ja sam ga odneo u svoju u tisinu i odmah se smirio.Posle sam ga vratio pa je opet malo ludovao i konacno se smirio,verovatno je bio uzbudjen nije poznavao sredinu.Sad je zaspao ;) i sto je najzanimljivije ima jako velike oci,on je plave boje,za zutom kapicom na glavi,i tigrastim krilima.Toliko ima velike oci da ne poverujes,i zato sam ga nazvao Oki ;)

Eh, Milane, trebao si da pišeš na forumu o tome,
dao bih ti pare za veterinare.

6 godina nije mnogo za tigrice, njihov vek je oko 10-12 godina,
pre će biti da ga je ta povreda koju je dobio od te devojčice
koštala tolike muke.

Ptice su "meka" stvorenja, mala povreda ili infekcija
za njih je kobna.
Takođe su jako plašljive, a to je i prirodno jer strah njima
spašava glavu, u prirodi je toliko opasnosti koje vrebaju
ta krhka bića da oni moraju i na najmanji zvuk da "uhvate maglu".

Zbog toga znaj da sa njima moraš da budeš vrlo pažljiv
i strpljiv, a kad te zavole to je stvarno divan osećaj.
Ma već sam ti pisao o tome na ovom forumu.

Ako imaš brzu vezu sa internetom, poseti www.youtube.com
i u pretragu ukucaj parrot (što znači papagaj) pa uživaj u snimcima
koje su ljudi širom sveta napravili sa svojim ljubimcima.

Ma nisu meni pare bile problem,ja sam imao para...Ali nekako mi je bilo glupo da dam tolike pare,em papagaj nije moj.A vlasnik nije mogao ni jednog trenutka da zovne i da pita,jel treba neka pomoc ili nesto.Savetovao sam se ja sa jos jednim veterinarom i on ej rekao da je kao sigurno mu otisao nerv i da nema povratka noge.

A sto se tice youtube,odgledao sam sve te snimke odavno.Najvise mi se svideo onaj sivi papagaj sto imitira sve zivotninje ;)
Nista sad jbg tako je kad nekog nije ni malo zao za jednim malim zivotom(ovo se odnosi na bivseg vlasnika),ali ja sam uradio sta sam mogao.A on nije mogao da dodje da vidi pticicu,a imao je 6 godina,e to je zalosno.Oni sad imaju novog papagaja koji sad u centru paznje,ali nema veze nije mi krivo ja sam uzeo novog kojeg cu ja sam cuvati,i paziti.

Back