Pitajte u vezi zdravlja

Evo pokusacu ja da ti pomognem koliko mogu - sto se tice buva, moj pas je isto dosao kod mene pun puncat buva, ja sam mu stavila fronline u ampuli, tako da preporucujem i tebi da joj kupis tu jednu ampulu u pet shopu, samo prodavcu reci koliko kuca ima kg i ima 2 meseca.
Pokusaj za pocetak da je hranis granulama, jer u njima ima svega sto joj treba, a jos ces i sebe da spasis svakodnevnog kuvanja. Ako vremenom bude htela da jede samo kuvano onda probaj da joj jedan obrok dajes kuvano a za drugi granule.To takodje kupujes u pet shopu, imaju specijalne za male kuce. Ako ih ne bude htela odmah preli ih mlekom (toplim), ili mozes malo da ih pomesas sa pastetom.
Kad ti se cini da kuca pokusava nesto da izbaci iz grla, to znaci da verovatno kaslje (njihovo kasljanje zvuci kao da im je nesto zapelo u grlu), i u tom slucaju preporucujem ti da je odvedes do veterinara. Moguce da ima zarazni kasalj, to je sad skoro haralo u beogradu. Nije opasan za male kuce, mozda mozes da joj dajes neke vitamine da brze prodje, ali se za svaki slucaj posavetuj sa veterinarom.
Po pravilu psi smeju da se kupaju na svaka tri meseca, da im se ne bi poremetila "flora" koze. Tj ako je sad okupas, preporucljivo je da je sledeci put okupas sa 5 meseci (naravno ako se negde isprlja, da to pravilo ne vazi).
To sto nije zivahna ne mora da znaci da joj je lose. I moj pas kao mali je bio sav nikakav, samo je knjavao, a sad (doduse ne u kuci) vitla. Ili joj je mozda samo vruce, posto je vreme dosta tesko, pa i njoj tesko pada obzirom da je pola haski.
Eto nadam se da sam bila od neke pomoci.

angel007:
Dragi doktore,
moj kucni ljubimac je jez.Kod mene je vec godinu dana.Ono sto mene muci je to sto ne znam da li bi trebalo da mu dajem nesto protiv parazita? unapred hvala na odgovoru.
Zao mi je sto zaista ne mogu da ti pomognem,jel nemam ni jedan podatak koji antiparazitik moze da se koristi kod jezeva.Ne znam stvarno gde mozes dobiti tu informacijuu,probaj net da pretrazis ili mozda pitas u zoo vrtu.

Mackic:
Evo pokusacu ja da ti pomognem koliko mogu - sto se tice buva, moj pas je isto dosao kod mene pun puncat buva, ja sam mu stavila fronline u ampuli, tako da preporucujem i tebi da joj kupis tu jednu ampulu u pet shopu, samo prodavcu reci koliko kuca ima kg i ima 2 meseca.
Pokusaj za pocetak da je hranis granulama, jer u njima ima svega sto joj treba, a jos ces i sebe da spasis svakodnevnog kuvanja. Ako vremenom bude htela da jede samo kuvano onda probaj da joj jedan obrok dajes kuvano a za drugi granule.To takodje kupujes u pet shopu, imaju specijalne za male kuce. Ako ih ne bude htela odmah preli ih mlekom (toplim), ili mozes malo da ih pomesas sa pastetom.
Kad ti se cini da kuca pokusava nesto da izbaci iz grla, to znaci da verovatno kaslje (njihovo kasljanje zvuci kao da im je nesto zapelo u grlu), i u tom slucaju preporucujem ti da je odvedes do veterinara. Moguce da ima zarazni kasalj, to je sad skoro haralo u beogradu. Nije opasan za male kuce, mozda mozes da joj dajes neke vitamine da brze prodje, ali se za svaki slucaj posavetuj sa veterinarom.
Po pravilu psi smeju da se kupaju na svaka tri meseca, da im se ne bi poremetila "flora" koze. Tj ako je sad okupas, preporucljivo je da je sledeci put okupas sa 5 meseci (naravno ako se negde isprlja, da to pravilo ne vazi).
To sto nije zivahna ne mora da znaci da joj je lose. I moj pas kao mali je bio sav nikakav, samo je knjavao, a sad (doduse ne u kuci) vitla. Ili joj je mozda samo vruce, posto je vreme dosta tesko, pa i njoj tesko pada obzirom da je pola haski.
Eto nadam se da sam bila od neke pomoci.
Odgovor od Mackica je 99 posto tacan samo cu ja uneti male dodatek.Sto se kaslja tice najverovatnije ce biti da ima jos parazita.tako da preporucujem da se ponovi tableta protiv glista pa tek onda ako to ne pomogne ici kod veterinara.Inace prvi put cujem za bolest zarazni kasalj.

Ја бих се само надовезала на податак у вези чишћења куца - нисам присталица купања шампоном, баш из разлога ремећења флоре коже - код моје куце сам повремено користила систем "брисања длаке" раствором сирћета и воде, мислим да на чашу воде иде 1/3 сирћета. Гарантовано "убија" непријатне мирисе, длака буде чиста а не поремети се сама функција коже. Такође је пожељно куци ставити неку огрлицу против бува и крпеља - код мог пса је то веома деловало. Што се тиче хране, мој пас је у почетку "извољевао" са храном, хтео је само кувано, и онда сам му купила гранулирану храну (добра је Еукануба) за штенце, у почетку се бунио и одбијао, али сам била упорна, склањала му храну док не осети глад и после ... обожавао је ту храну. Није лоше с` времена на време давати куци и нешто кувано, попарицу, на пример.
Ето, Делла, надам се да сам ти и ја била од неке помоћи, и јави се ако те нешто занима, ту смо да помогнемо!

Zarazni kasalj je sad skoro bio ovde kod mene u kraju (mirijevo), prvo su ga imale dve male kuce koje su bile 3 dana kod sintera, pa je moguce da su se tamo zarazile. A prenosi se sa psa na psa vrlo lako, isto kao kijavica kod ljudi. I moj pas ga je zaradio, i kasljao je otprilike nedelju dana. Taj kasalj nije opasan za male i mlade pse, ali je opasan za starije jer im lako prelazi na pluca, pa moraju na terapju. Cula sam da taj zarazni kasalj u Beogradu nije ni postojao dok neko nije doveo zarazenog psa na izlozbu. U pocetku je prelazio samo sa mladih pasa na mlade pse, ali je onda mutirao pa je poceo i starije da "napada". U svakom slucaju nije mnogo opasan.

U sustini mislim da ne postoji starosno ogranicenje za kupanje pasa. Ako recimo nadjes negde stene od pola meseca ulepljeno normalno da ces ga okupati, a da mu se nista nece desiti osim ako ga ne ostavis na nekoj 'ladnoci.
Sto ce reci slobodno okupaj psa, sumnjam da moze nesto od toga da mu se desi na +35C. Jedino je bitno da ako je kuca mala koristis neki blagi sampon, kao sto je sampon za bebe, ili u pet shopu da kupis neki specijalan za male kuce.

Pa moze se okupati ako je zaista potrebno i pre treceg meseca alu u principu se ne kupa.Psa kupati iskljucivo samponom za pse.Samponi za ljude sadrze supstance koji iritiraju njihovu kozu i njuh..Inace pravilo je da se pas kupa jednom u 2 ili 3 meseca jel ako se to radi cesce zlezde ce imati povecanu produkciju i pas ce se osecati.

moje persijsko mace ima tacno tri meseca. vec nedelju dana ima proliv. kad dobije napad (prvo gasove, pa izbacivanje izmeta) unezvereno trci po stanu i ostavlja za sobom "tragove", u koje se i sama umaze. ovdasnji veterinar mi je dao prasak "enterofement" od kojeg joj je bilo bolje, ali cim sam smanjila kolicinu koju sam joj davala, dobila je opet proliv. od sinoc, bez obzira na lek, ima ceste napade.
sasvim je izgubila osecaj da treba da vrsi nuzdu u pesku.
vakcinisana je...pre mesec dana joj je njen veretinar dao i lek protiv crevnih parazita.
ne znam sta bi moglo da bude uzrok bolesti. nista se nije promenilo, osim sto sam je povela sa sobom iz beograda u sarajevo. prvih nekoliko dana joj je bilo sasvim dobro, a onda je sve pocelo.

citajuci postove laknulo mi je, jer problem nije redak, mada se ja prvi put susrecem sa ovakvom vrstom proliva i histerije povodom njega.
nezgoda je sto u sarajevu ne mogu da pronadjem lek koji preporucujete - kaodiar. pokusacu sa linexom...
1. da li, dok traje terapija linexom, mace sme da jede krekere, ili je bolja ona hrana iz kesica?
2. zasto izgubi osecaj za pesak, pa moram ponovo da je ucim?
(taman sam je bila naucila u petak da ga opet koristi, ali sinoc (nedelja) je dobila napad proliva i sve je zaboravila)

Moja Bella je juche uginula. Promjenila sam veterinara, a on mi je rekao da nije smjela primiti vakcinu zato shto nije bila zdrava i imala je oslabljen imunitet. Kod mene je bila svega sedam dana. Drugi veterinar joj je dao inekcije protiv prehlade, tablete protiv parazita, ali nishta nije pomoglo. Svi smo potishteni.

loo-fay:
citajuci postove laknulo mi je, jer problem nije redak, mada se ja prvi put susrecem sa ovakvom vrstom proliva i histerije povodom njega.
nezgoda je sto u sarajevu ne mogu da pronadjem lek koji preporucujete - kaodiar. pokusacu sa linexom...
1. da li, dok traje terapija linexom, mace sme da jede krekere, ili je bolja ona hrana iz kesica?
2. zasto izgubi osecaj za pesak, pa moram ponovo da je ucim?
(taman sam je bila naucila u petak da ga opet koristi, ali sinoc (nedelja) je dobila napad proliva i sve je zaboravila)
Probaj nekako nabaviti Kaodiar,jel stvarno jako dobro resava te probleme.Sto se tice Linexa stvarno ne znam kakvo ima dejstvo kod zivotinja posto se u njemu nalazi bakterijska kultura koja odgovara crevnoj flori coveka.

della:
Moja Bella je juche uginula. Promjenila sam veterinara, a on mi je rekao da nije smjela primiti vakcinu zato shto nije bila zdrava i imala je oslabljen imunitet. Kod mene je bila svega sedam dana. Drugi veterinar joj je dao inekcije protiv prehlade, tablete protiv parazita, ali nishta nije pomoglo. Svi smo potishteni.

Istina je da se ne sme macka niti bilo koja druga zivotinja vakcinisati ako nije potpuno zdrava mada sama vakcinacija tesko moze biti uzrok uginuca.

Bella je imala dva mjeseca. Nabavila sam je u azilu za pse. Mjeshanka je majke haskija i otac je napoznat. Kad su mi ju davali, dobila je vakcinu i tabletu protiv parazita. Vec prvi dan je kashljala.
Problem je shto je ona meni prvi kucni ljubimac. Prva dva dana nisam uopshte reagovala na kashalj smatrajuci da je sve u redu zato shto joj je veterinar dao vakcinu, pa valjda je on ocijenio da je dobro. Medjutim, apetit joj je od prvog dana bio izuzetno slab, pa sam po logici stvari otishla drugom veterinaru.
On je rekao da ima upalu dishnih puteva, osim pluca, oslabljen imunitet i gliste. Dao joj je hrpu inekcija, nakon chega joj se upala pochela sanirati, medjutim u potpunosti je izgubila apetit. Nakon dva dana ponovo je ishla na kontrolu, gdje je ponovo dobila inekciju i tablete protiv parazita. Naredni dan nije mogla da ustane, disala je sve teze dok nije prestala. Bila je nedjelja, pa nisam imala kome da se obratim.
Ne znam shta joj je bilo. Znam da je to zaista teshko iskustvo. Necu vishe nabavljati psa u Azilu.

Jadna kuca, to je bas tuzno :( :(
Stvarno nije fer sto su ti dali kucu koju prethodno nisu pregledali. Verovatno je bila bolesljiva jos dok je bila u azilu, samo su oni zabiberili time sto su joj dali vkacinu protiv stenecaka. Tacno je da vakcina ne moze da ubije psa, ali mu dosta slabi imunitet zbog cega, ako je pas bolestan, bolest znatno napreduje. Recimo ako je pas vec zarazen stenecakom nikako, ali nikako ne sme da mu se daje vakcina dok se ne izleci, jer mu ona nista nece pomoci vec ce samo da pogorsa stvari. Isto vazi i za vakcinu protiv besnila, samo sto tu postoji opcija da ako psu nesto fali moze da mu se da mrtva vakcina.
Nemoj da budes mnogo tuzna, ima jos kuca koje ce biti presrecne da ih uzme neka tako brizna osoba kao sto si ti.
Imam ja jednu malenu koju poklanjam ;-)

p.s. ako smem da pitam iz kog azila si uzela Bellu?

Срђане, једно питањце:
треба мале маце (2 месеца старе) сутра да путују колима неких сат, сат и по. Да не би било проблема са њима током вожње, размишљала сам да ли може да им се да неки седатив? И у којој дози? Знам да једној старијој маци дају повремено Бенседин, јер има тако неих својих тренутака када је јако нервозна и узнемирана.

@ milly73

moje macence (takodje staro dva meseca) je putovalo oko 7 sati sa mnom. doduse, nije htela da bude u transporteru, vec mi je sve vreme spavala u krilu, ili radoznalo gledala okolinu.
sasvim je bia mirna...gotovo iznenadjujuce fina...nije ni pokusavala da ode dalje iz mog krila za sve to vreme...nisam joj dala nikakav sedativ....
nadam se da ce vasa voznja proteci lepo (i bez sedativa :))

Imam i ja pitanje za Srdjana, kad su vec sedativi na dnevnom redu> da li je stvarno moguce da ako se ne potrefi doza pas posatne jos nervozniji? Poslednji put kad sam vodila psa avionom dobila je neku tabletu, od koje je potpuno prolupala, a onda se ukomirala, ali to mi se desavalo sa svim psima (sa ili bez sedativa, tokom leta se ne bude, koliko god trajao). Nekako mi je delovalo kao da se uspanicila sto joj se spava, a treba negde da ide...

loo-fay:
@ milly73

moje macence (takodje staro dva meseca) je putovalo oko 7 sati sa mnom. doduse, nije htela da bude u transporteru, vec mi je sve vreme spavala u krilu, ili radoznalo gledala okolinu.
sasvim je bia mirna...gotovo iznenadjujuce fina...nije ni pokusavala da ode dalje iz mog krila za sve to vreme...nisam joj dala nikakav sedativ....
nadam se da ce vasa voznja proteci lepo (i bez sedativa :))
Најрадије бих волела када би било тако. Нажалост, нећу бити уз њих (биће их двоје), већ их вози будући власник. Додуше, каже да му не смета да шетају по ауту, али ја, ипак, бринем. Надам се да ће спавати током пута.

Луфтигуз, а јел` могу ја да ти одговорим? Што не би могла, мислим да је довољно топло да не "заради" упалу плућа. Ако му је вруће, онда што да не. Опет, можеш да пробаш и прскалицом за цвеће, онако да му наквасиш спољашну длаку или сунђером да пређеш преко длаке. Моје штене је једном упало у Дунав са 5 месеци, знаш и сама да је Дунав увек хладан, и ништа му није било.

Back