Pitajte u vezi zdravlja

Odjednom zavrti, samo u jednu stranu, na levo, ako ima veze. Ja sam tu u jednom mestu u blizini pančeva. Dao sam mu amoksicilin na špric, odokativno, jer ionako ne ode sve u organizam. Jel pronizon ono na pumpicu ? Sad neće više neće ni da jede. Čim ga uzmem u ruke i uspravim, kao da se guši od šlajma

Poslednja izmena:
Nemoj odprilike da daješ lek.....amoxicilin ide 10mg/ po kg mase.
Za odraslu mačku od 4 kg.......... ako je u pitanju kapsula od 500mg.....rastvoriti je u 50ml vode (tačno odmeriti)......500:50=10mg u 1ml dobijenog rastvora. Dakle ako mačka teška 4kg onda ide 4ml rastvora. Na 12 sati.
To je prilično tačno doziranje........za mačiće se ne koristi ova koncetracija već proporcionalno razblaženija varijanta.

Pronizon od 1/8 tablete....svaki treći dan.........samo ako je neophodno.

Ja sam podelio jednu od 250, sipao malo vode i tо u špric, pa mu dao, ionako nije sve usisalo, jer ima kao neki talog. Otimao, sa da je to strašno. Jer ima nešto drugo, osim pronizona, jel može mački ono, što uzimaju astamtičari, preko pumpice ?

Ja sam podelio jednu od 250, sipao malo vode i tо u špric, pa mu dao, ionako nije sve usisalo, jer ima kao neki talog. Otimao, sa da je to strašno. Jer ima nešto drugo, osim pronizona, jel može mački ono, što uzimaju astamtičari, preko pumpice ?
Uvek ima taloga treba što bolje rastvoriti, za kapsulu 250mg onda rastvoriti u 25ml vode.....posle sve isto kao što je gore navdeno.
Taj pronizon sam koristio po savetu veterinara......za druge svari ne znam, ne radi se samo o vrsti leka već i doziranju.......tako da ćeš za to morati da pitaš neku vetrinarsku ambulantu za savet nemoj davati sam ništa.....imaš ih na desetine u beogradu i okolini.....ne verujem da će te odbiti za savet preko telefona, mada će većina reći da ga doneseš na pregled jer neće napamet da rade. U krajnjem slućaju ako nema poboljšanja moraćeš da ga vodiš pregled jer može imati vodu u plućima i slične komplikacije.
Malo obrati pažnju i na druge simptome, može imati i temperaturu ako kažeš da ne jede.

Još nešto.....dobro slušaj sada šta ću da ti kažem...................nemoj da izvodiš ishitrene zaključke tipa..."mački nema spasa" jer bolesna i slabo reaguje....ti o tome ništa ne znaš.........i nemoj da predlažeš veterinaru neke gluposti tipa uspavljivanje i slično. Nagledao sam se pogrešnih procena, komšija je hteo da uspava mačku jer je bila teško povredjena i nije reagovala, jedva sam ga odgovorio i da proba sa lečenjem.......danas ta mačka trči po dvorištu.
Dakle pamet u glavu, možda je virus i upala pluća to lečenje ide sporo....ne očekuj poboljšanje od jednog leka......dakle šta god da je lečenje mora da se primeni.
Antibiotik se tu daje preventivno zbog komplikacija, on de dovodi do poboljšanja jer ne reaguje na viruse........potrebno je vreme da organizam savlada bolest, to traje nedeljama.

Nabavi taj pronizon ili sličan lek koji olakšava disanje.....kod mačijeg gripa javlja se teško disanje......gde mačka diše otvorenih usta.....tada se daje. To vrtenje glavom može značiti da je i nos pun sekreta tu je obično i temperatura. Inače grip ima jako teške simptome sa teškim disanjem, to stanje može trajati danima.
Najbolje da odvedeš u neku bolju ambulantu i da primene lek odmah.......ja imam pronizon ali dok ti stigne treba tri dana.
To za asmu što imaš napiši šta je, možda je sličan lek samo problem može biti doziranje.
Sve je to najverovatnije virus mačijeg gripa i često deluje dramatično na vlasnika.

Poslednja izmena:
Mimo pronizona da li može i još nešto protiv šlajma. Danas sam našao među lekovima od pokojne babe neki sirup bronhoklir, ili neki sličan da li to pomaže kod životinja ?

hvala na brizi i savetima

Nemoj macki davati lekove na svoju ruku, one su na vecinu nasih, psecih... lekova preosetljive, nikad ne znas kako ce da odreaguju. Poslacu ti na pp kontakt osobe koja moze da te posavetuje mnogo bolje od nas ovde.

Mimo pronizona da li može i još nešto protiv šlajma. Danas sam našao među lekovima od pokojne babe neki sirup bronhoklir, ili neki sličan da li to pomaže kod životinja ?

hvala na brizi i savetima

Pronizon nije lek protiv šlajma, on deluje na disajne puteve gde olakšava disanje kod upalnih stanja.......nije ni skup samo ga jedno vreme nije bilo u apotekama, možda ga sada ima sa drugim nazivom....ali apotekari znaju sve zamene. Ja sam taj lek koristio za mačke, vetrinar prepisao, dakle to je proverena stvar. Idi sutra odmah u apoteku i potraži to ti je najbrži način. Antibiotici se podrazumevaju i dalje. Izmeri temperaturu ako znaš normalna je 38.6.

Kako tako olako predlazete pronizon pobogu. To su kortikosteroidi koji razaraju imuni sistem i mogu unistiti mnoge druge organe. Kad se pronizon za nesto i prepise mora se strogo voditi racuna kako se daje i kako se prekida sa davanjem.

OrangeC da li ti citas sta ti se pise?? Lepo ti je napisano da su macke jako osetljive na vecinu lekova i da im se ne treba nista davati na svoju ruku. Niko od nas ovde,pa ni new_folder ,nije strucan i ne moze ti dati terapiju za bolesnu macku.

Lepo sam rekao pronison je lek koji je prepisao baš vetrinar u mom nekom slučaju nisam ja to sam izmislio. Drugo rekao sam kako se primenjuje, ne daje to kod mačaka u terapijske svhe već u slučajevima kada je disanje jako otežano kod respiratornih infekcija. Praktično kod mačaka daje se svega dva ili tri puta u razmacima od dva dana ne više od toga. Lično ja sam bio protiv tog leka jer snižava imuni sistem čak sam vetrinaru rekao da neću da ga dam zbog toga....medjutim on me demantovao rekavši da u uslovima otežanog disanja korist je veća od štete. Da skratim bio je u pravu lek je pozitivno delovao na mačke u smislu da je olakšao disanje koje su do tada disali otvorenih usta u uslovima mačijeg gripa. Na mene taj lek recimo nije delovao kad sam imao grip i zaribao.

Dobro, razumem. Ali da li može nešto recimo, na biljnoj bazi baš protiv šlajma , msilim sirup ?

Da li u apoteci, mogu uzeti , još nešto da koristi ?

To stvarno ne znam, nemoj da uzimaš na svoju ruku bolje okreni neki telofon i pitaj veterinara (više njih) šta ima na tu temu ako uopšte ima potrebe za tim. Bilo bi dobro pitati i za pronison da li je dobro davati u uslovima gde postoji veliki šlajm....u svakom slučaju pravilo je kada se neki novi lek daje uvek se izvrši proba tako što se prvo da deseti deo doze zbog mogućih neželjenih efekata.

Poslednja izmena:
primetio sam,kad sam dosao sa puta,video sam da moj djukac,ne moze podici u potpunosti rep,prvo sam pomislio da nije slomio,ali onda nebi mogao ni vrh repa podici,pa sam napipao taj prevoj,ne boli ga bas puno,pa sam zakljucio da je udaren,kad dodjem opet sa puta,videcu sta cu,moji su rekli,da sam to ja prvi primetio i da je taj dan,kad sam dolazio pustan iz boxa,opet sam vakcinaciju protiv besnila odlozio zbog toga,a valjda kad bi mu bio slomljen,mnogo bi ga bolelo i nebi bio veseo

Dobro, razumem. Ali da li može nešto recimo, na biljnoj bazi baš protiv šlajma , msilim sirup ?

Da li u apoteci, mogu uzeti , još nešto da koristi ?

NE!!! Macke su preosetljive na OGROMNU VECINU nasih lekova, ako ti Zika jos nije odgovorio, zovi veterinara.

primetio sam,kad sam dosao sa puta,video sam da moj djukac,ne moze podici u potpunosti rep,prvo sam pomislio da nije slomio,ali onda nebi mogao ni vrh repa podici,pa sam napipao taj prevoj,ne boli ga bas puno,pa sam zakljucio da je udaren,kad dodjem opet sa puta,videcu sta cu,moji su rekli,da sam to ja prvi primetio i da je taj dan,kad sam dolazio pustan iz boxa,opet sam vakcinaciju protiv besnila odlozio zbog toga,a valjda kad bi mu bio slomljen,mnogo bi ga bolelo i nebi bio veseo

Slomljen rep ne boli, slomljena je i kicma i kicmena mozdina u njemu. To sto ti se cini da ga ne boli puno, okrece se i gleda u cudu? Cudi se zasto ne oseca. Poslusaj me, neka mu to pogleda i po potrebi odsece veterinar. Inace nisam pristalica kupiranja iz estetskih razloga, ali mislim da bi u ovom slucaju psu zivot bio laksi.

Lepo sam rekao pronison je lek koji je prepisao baš vetrinar u mom nekom slučaju nisam ja to sam izmislio. Drugo rekao sam kako se primenjuje, ne daje to kod mačaka u terapijske svhe već u slučajevima kada je disanje jako otežano kod respiratornih infekcija. Praktično kod mačaka daje se svega dva ili tri puta u razmacima od dva dana ne više od toga. Lično ja sam bio protiv tog leka jer snižava imuni sistem čak sam vetrinaru rekao da neću da ga dam zbog toga....medjutim on me demantovao rekavši da u uslovima otežanog disanja korist je veća od štete. Da skratim bio je u pravu lek je pozitivno delovao na mačke u smislu da je olakšao disanje koje su do tada disali otvorenih usta u uslovima mačijeg gripa. Na mene taj lek recimo nije delovao kad sam imao grip i zaribao.

To stvarno ne znam, nemoj da uzimaš na svoju ruku bolje okreni neki telofon i pitaj veterinara (više njih) šta ima na tu temu ako uopšte ima potrebe za tim. Bilo bi dobro pitati i za pronison da li je dobro davati u uslovima gde postoji veliki šlajm....u svakom slučaju pravilo je kada se neki novi lek daje uvek se izvrši proba tako što se prvo da deseti deo doze zbog mogućih neželjenih efekata.

Ali zasto uopste i pominjati medikament koji je toliko opasan nekom ko nema nameru da ode veterinaru. Da je nasao pronizon u svojoj kuci on bi ga dao macki odprilike kako je dao i antibiotik,zar ne???

Drugo,pronizon kod tvojih macaka nije uticao na slajm,pa je sasvim normalno da na tebe nije delovao kad si imao grip,vec na otok.

A sad najlepse molim sve forumase da se suzdrze prepisivanja terapije ako nisu strucni. Ovde se moze dati neki opsti savet,ali se ne moze leciti zivotinja. Za lecenje zivotinja su neki silni ljudi studirali 5 i vise godina i oni su jedini koji mogu prepisati terapiju

NE!!! Macke su preosetljive na OGROMNU VECINU nasih lekova, ako ti Zika jos nije odgovorio, zovi veterinara.

Slomljen rep ne boli, slomljena je i kicma i kicmena mozdina u njemu. To sto ti se cini da ga ne boli puno, okrece se i gleda u cudu? Cudi se zasto ne oseca. Poslusaj me, neka mu to pogleda i po potrebi odsece veterinar. Inace nisam pristalica kupiranja iz estetskih razloga, ali mislim da bi u ovom slucaju psu zivot bio laksi.

oseca on vrh repa,ne znam videcu,mada ni ja nisam pristalica kupiranja,a i neverujem da je stradala kicmena mozdina,onda nebi vrh repa ni podigao,nego bi visio bezivotno,od tog prevoja,ispravi ga on u vodoravan polozaj ali u spravan ne,pa cu videti sta cu...

Kortizoni se daju u maloj pocetnoj dozi, onda se ona postepeno pojacava i kad se dostigne vrhunac, polako se smanjuje. Cak ih i u privatnim apotekama nerado prodaju bas zbog gomile nuspojava koje mogu da imaju. I moraju obavezno da se proprate pojacanim unosom kalijuma. Kad god sam primala kortizonsku terapiju, proklinjala sam samu sebe. Od sad, svako ko nije veterinar a pomene K od kortizona, bice kaznjen. Slobodno se zalite administraciji.

Gde su veterinari na forumu........neće niko džabe da radi danas, forum služi za razmenu mišljenja i iskustva, ja sam ispričao svoje lično iskustvo. Nisam ništa prepisivao ili tražio po internetu. Što sam znao to sam rekao ono a što nisam takodje rekao. Zar neko ko nema iz bilo kog razloga pristup veterinaru bude uskraćen barem za informaciju. Bolje da kažem kako jeste nego da neko daje neproverene stvari na svoju ruku. Nedostatak vazduha nije šala pa da mi ćaskamo ovde unedogled o nuspojavama nekog leka. Taj lek se daje jednokratno (jednom ili dva puta najviše), dakle nije terapija tri puta sam rekao.
Ko može da ide kod veterinara on se i ne kači na forume, mada je ponekad bolje da su to prvo uradili.

Gde su veterinari na forumu........neće niko džabe da radi danas, forum služi za razmenu mišljenja i iskustva, ja sam ispričao svoje lično iskustvo. Nisam ništa prepisivao ili tražio po internetu. Što sam znao to sam rekao ono a što nisam takodje rekao. Zar neko ko nema iz bilo kog razloga pristup veterinaru bude uskraćen barem za informaciju. Bolje da kažem kako jeste nego da neko daje neproverene stvari na svoju ruku. Nedostatak vazduha nije šala pa da mi ćaskamo ovde unedogled o nuspojavama nekog leka. Taj lek se daje jednokratno (jednom ili dva puta najviše), dakle nije terapija tri puta sam rekao.
Ko može da ide kod veterinara on se i ne kači na forume, mada je ponekad bolje da su to prvo uradili.

To je tvoje iskustvo i tvoj slucaj, otkud mozes da znas da ta druga zivotinja ima bas isti problem?! I sta, sutra, neko poslusao tvoj savet jer mu tvoj stav uliva poverenje, nije mu pomogao, ljubimac mu ugine i on tuzi Krstaricu?! Ko je tu kriv? Samo da te citiram:
Druga svar, kad veterinar ne zna šta je on daje antibiotike za svaki slučaj.......pa uradi i ti isto. Nadji negde amxicilin ili ampicilin u nekoj varijanti.....daje se prema telesnoj masi, zato izmeri mačku ako ne znaš koliko je težak. Mogu da ti kažem doziranje posle tih informacija.
Zatim pripremi pronizon....za slučaj jako teškog disanja ili gušenja.....to se daje jako malo i svaki treći dan........tako da samo imaš u vidu.

To što je neko nekom savetovao ili sugerisao nešto na internet forumu, ne znači da je to povezano nekim pravnim institutom i da postoji ikakva obavezujuća kategorija. Koja je to sprdačina, da tuži forum zbog saveta nekog čiji je identitet zaštićen na forumu. Uostalom postoje uslovi korišćenja : http://info.krstarica.com/l/uslovi/

Ograničenje odgovornosti

NI POD KAKVIM OKOLNOSTIMA KRSTARICA NEĆE BITI ODGOVORNA NIJEDNOM KORISNIKU, U SMISLU NJENOG PRAVILNOG ILI NEPRAVILNOG KORIŠĆENJA ILI OSLANJANJA NA KRSTARICU. NA ZAHTEVE KOJI PROIZLAZE IZ OVOG UGOVORA ILI SU TEMA OVOG UGOVORA PRIMENJUJE SE OVO OGRANIČENJE ODGOVORNOSTI U SMISLU SPREČAVANJA NAKNADA ZA DIREKTNU, INDIREKTNU, HAVARIJSKU, POSLEDIČNU, SPECIJALNU, KAZNENU ILI SLUČAJNU ŠTETU, BILO DA JE TAKAV ZAHTEV BAZIRAN NA GARANCIJI, UGOVORU, UVREDI (UKLJUČUJUĆI NEMAR), ILI NA DRUGI NAČIN (ČAK I AKO JE KRSTARICA OBAVEŠTENA O MOGUĆNOSTI NASTANKA TAKVIH ŠTETA). OVAKVO OGRANIČENJE ODGOVORNOSTI PRIMENJUJE SE BILO DA ŠTETA PROISTIČE IZ PRAVILNOG I NEPRAVILNOG KORIŠĆENJA KRSTARICE ILI OSLANJANJA NA KRSTARICU, ZBOG NEMOGUĆNOSTI DA SE KORISTE SERVISI KRSTARICE, ILI ZBOG PREKIDA, OBUSTAVLJANJA ILI OKONČANJA RADA SERVISA KRSTARICE (UKLJUČUJUĆI I SLUČAJEVE GDE JE RAZLOG ZA TO TREĆE LICE). OGRANIČENJE ODGOVORNOSTI PRIMENJUJE SE U SMISLU ŠTETE ZBOG DRUGIH INFORMACIJA, SERVISA, USLUGA, SAVETA ILI PROIZVODA DO KOJIH SE DOŠLO POMOĆU LINKOVA ILI REKLAMA NA KRSTARICI. OGRANIČENJE ODGOVORNOSTI TAKOĐE SE ODNOSI NA TROŠKOVE NABAVKE ILI ZAMENE PROIZVODA I USLUGA, GUBITAK PROFITA, ILI GUBITAK PODATAKA, BEZ OBZIRA NA PRAVILNO ILI NEPRAVILNO FUNKCIONISANJE KRSTARICE. TAKVO OGRANIČENJE ODGOVORNOSTI DALJE SE ODNOSI I NA SVE INFORMACIJE, USLUGE I PROIZVODE KOJI SE POJAVLJUJU NA KRSTARICI, ILI SU NA BILO KOJI NAČIN POVEZANI SA KRSTARICOM.

Ako nije moguće dati , nikakav savet, osim "hitno kod veterinara" i ako ćete vašim opaskama, uništiti nečiju volju da pomogne, bolje zatvorite temu

A garancija ne postoji ni kod veterinara. Čovek umre, lekarskom greškom, pa niko ne odgovara, a ne za smrt nesretne životinje. To možda samo oligarsi i i milijarderi mogu

Poslednja izmena od moderatora:
OrangeC cini mi se ipak da ne citas bas sve sto je napisano. Pri tom si drzak!

Elem da ti pojasnim neke stvari u vezi sa medikamentima: postoje ih gomila razlicitih vrsta,e sad jedni lece uz minimalna ostecenja nekih drugih organa i funkcija organizma,a neki pak prave vise stete nego koristi,a u te druge spada pronizon koji unistava imuni sistem i prosto se ne moze preporuciti putem interneta jer nije ustanovljeno sta je zapravo tvojoj macki.
Da ti pojasnim malo blize,recimo ako tvoja macka ima neki zesci virus i ti joj po preporuci nekog das taj pronizon koji recimo da nije adekvatna terapija za tu bolest,mozes da joj pogorsas stanje i ona moze da ugine.

Nisam, nimalo drzak, samo reagujem, na taj rigidni stav koji nema veze sa realnošću, koji je potkrepljen vrlo lošim argumentom. Takva strogost u tumačenju tih terapijskih pravila i protokola, možda bi imala smisla u švedskoj i nemačkoj, ali u ovakvom raspadu od države u moralnoj i ekonomskoj krizi ne,

mačka može da ugine, ali za to ne mogu da krivim nikog drugog nego sebe, jer sam ja tražio savet, a nije mi ga niko nametnuo. Onaj ko traži savet preko foruma, nema druge mogućnosti, oa se opredeljuje za taj očajnički korak. Da neko ko ovakvom prilikom savetuje, nema najbolje namere, ne bi bi to ni činio. I nije mi nametnuo, nego savetovao, a to da li će neko tako i uradito, je stvar lične procene i njegova odgovornost. A greške su uvek moguće i veterinara ima svakavih. Ne postoji ništa sigurno i zato treba učiniti bar nešto, ako ni zbog čeg drugog, onda, abr radi savesst. Bitno, da je namera dobra i plemenita. Što se tiče kortiko steroida, Deda Žika ima drugačiji stav o njima. Oni narušavaju imunitet, ali ne tako brzo. Kao i kod obolelih od autoimunih bolesti, koji ih primaju, kratkotrajno, jer je tada, korist veća od štete

Back