Deda Žika
Zainteresovan član
- Poruka
- 246
Joj, Kajo, nemam ideju.Možda će Deda Žika imati neku predstavu, ili Cali ili NF, ipak su imali mnogo više mačaka nego ja, možda su se susreli sa nečim sličnim. Teoretski, skoro sve što mi pada na pamet, moralo bi da bude propraćeno svrabom, i pune žlezde i stafilokoke i šugarci i alergija i gljivice...
Мајко Мимијева, пало ми је било нешто на памет, али сам одустао од јављања пошто нисам баш сигуран. Сада, пошто сам прозван, да ипак кажем. Те суве красте, без икаквих других симптома у њиховој околини, личе ми на еозинофилни гранулом. Ако се нађе и понека која личи на свежу красту, или рецимо на "грозницу" каква се јавља на усни, онда је још вероватније да је гранулом. Настаје када се ткиво озледи, гребањем и слично (а мачке се у игри често "поткаче" мало жешће), затим се озледа мало загади (на пример спорама гљивица), што доведе до гомилања еозинофила (врста белих крвних зрнаца, задужених углавном за борбу против паразита). Они направе оштећење ткива које се манифестује као краста. Имао сам искуство, зато сам га и нашао на интернету. Може да се третира кортикостероидном кремом али не мора, прође и само. Наравно, ово мишљење треба прихватити са крајњом резервом јер дато је "на невиђено", а осим тога и од стране лаика.