Pitajte u vezi zdravlja

Joj, Kajo, nemam ideju. :( Možda će Deda Žika imati neku predstavu, ili Cali ili NF, ipak su imali mnogo više mačaka nego ja, možda su se susreli sa nečim sličnim. Teoretski, skoro sve što mi pada na pamet, moralo bi da bude propraćeno svrabom, i pune žlezde i stafilokoke i šugarci i alergija i gljivice...

Мајко Мимијева, пало ми је било нешто на памет, али сам одустао од јављања пошто нисам баш сигуран. Сада, пошто сам прозван, да ипак кажем. Те суве красте, без икаквих других симптома у њиховој околини, личе ми на еозинофилни гранулом. Ако се нађе и понека која личи на свежу красту, или рецимо на "грозницу" каква се јавља на усни, онда је још вероватније да је гранулом. Настаје када се ткиво озледи, гребањем и слично (а мачке се у игри често "поткаче" мало жешће), затим се озледа мало загади (на пример спорама гљивица), што доведе до гомилања еозинофила (врста белих крвних зрнаца, задужених углавном за борбу против паразита). Они направе оштећење ткива које се манифестује као краста. Имао сам искуство, зато сам га и нашао на интернету. Може да се третира кортикостероидном кремом али не мора, прође и само. Наравно, ово мишљење треба прихватити са крајњом резервом јер дато је "на невиђено", а осим тога и од стране лаика.

Šta sam ja napisala?! :dash: Nadam se da se stolica stabilizovala i da nisi ponovila terapiju. Uh, šta radi umor... :sad2: Ako se proliv produži, treba primeniti terapiju koja će da ga zaustavi, tipa Tilly pet tabletica zeolita i adekvatne ishrane, i treba sprečiti dehidraciju pojačanim unosom tečnosti. Tek kad se stanje sredi i kad prođu dve do tri nedelje od prethodne terapije protiv glista, treba je ponoviti, ovaj put sredstvima koja sam već predložila.
:) :mazi:
22.11 sam mu dala pola tabletice i tada je izbacio neko dugacko mrtvo cudo...od tada je napredovao na kilazi za 50gr....tada mi je receno da drugu polovinu tabletice dam 6.12
i dalje ima proliv....ne tako cesto kao pre,ali ga ipak ima
proverila sam vitamint pastu imaju,kosta oko 650d...ali se svakako vise isplati nego tabletica (180),pogotovu ako je tako kao sto mi je prodavacica rekla-da se macama kasnije preventivno daje na svaka 3 meseca po jedna doza

Tu jedino veterinar može da pomogne a više možda ni on. Je li proliv smrdljiv? Je li ijedno štene i dalje živo? Ako je proliv smrdljiv, u pitanju je parvovirus, tzv. mačija kuga i tu antibiotici ne pomažu. Ali može da pomogne poboljšanje uslova u smislu toplote, adekvatne ishrane (žuta Kravica, ona bez laktoze, ili veštačka formula, ima ih i u bolje opremljenim pet šopovima a ako ih nema, u krajnjoj nuždi može da posluži i ona za bebe, napravljena gušće nego što piše u uputstvu-umesto 30ml vode na jednu mericu napraviti sa 20ml) i ubacivanje dodatne tečnosti, da bi se sprečilo da dehidriraju. Dobra stvar koja može i da im povrati malo apetit je glukoza za infuziju.

Постоји и серум против парвовируса, можда га имају неки београдски ветеринари. Ја сам га куповао од Др Владе Магаша (са вет. факултета), када ми је био потребан за једно псетанце са површинског копа где радим. Наравно, псетанце је било на болничкој нези у склопу амбуланте на факултету. Хтео сам да паднем у несвест када су ми показали списак терапије коју је примило за четири дана, али преживело је.

Мајко Мимијева, пало ми је било нешто на памет, али сам одустао од јављања пошто нисам баш сигуран. Сада, пошто сам прозван, да ипак кажем. Те суве красте, без икаквих других симптома у њиховој околини, личе ми на еозинофилни гранулом. Ако се нађе и понека која личи на свежу красту, или рецимо на "грозницу" каква се јавља на усни, онда је још вероватније да је гранулом. Настаје када се ткиво озледи, гребањем и слично (а мачке се у игри често "поткаче" мало жешће), затим се озледа мало загади (на пример спорама гљивица), што доведе до гомилања еозинофила (врста белих крвних зрнаца, задужених углавном за борбу против паразита). Они направе оштећење ткива које се манифестује као краста. Имао сам искуство, зато сам га и нашао на интернету. Може да се третира кортикостероидном кремом али не мора, прође и само. Наравно, ово мишљење треба прихватити са крајњом резервом јер дато је "на невиђено", а осим тога и од стране лаика.

Da, prisećam se pomalo iz histologije, postoje leukociti koji se zovu eozinofilnni granulociti. Još jedna mogućnost povređivanja je i češanje zbog buva, ili makar i jedne buve. Ako nema uzročnika, ako su ga leukociti uništili, ne bih se igrala kortizonima, i sama sam ih primala više puta i odgovorno tvrdim da su makar isto toliko loši koliko su i korisni.

:) :mazi:
22.11 sam mu dala pola tabletice i tada je izbacio neko dugacko mrtvo cudo...od tada je napredovao na kilazi za 50gr....tada mi je receno da drugu polovinu tabletice dam 6.12
i dalje ima proliv....ne tako cesto kao pre,ali ga ipak ima
proverila sam vitamint pastu imaju,kosta oko 650d...ali se svakako vise isplati nego tabletica (180),pogotovu ako je tako kao sto mi je prodavacica rekla-da se macama kasnije preventivno daje na svaka 3 meseca po jedna doza

Svakako se isplati kome nije mnogo da odjednom izdvoji tu sumu, i ako ima gde da nađe. Svakako je korisna stvar za čitava legla mačića/štenaca, posebno zbog toga što deluje upravo na parazite koji se kod njih najčešće javljaju i prave najveće štete.

Постоји и серум против парвовируса, можда га имају неки београдски ветеринари. Ја сам га куповао од Др Владе Магаша (са вет. факултета), када ми је био потребан за једно псетанце са површинског копа где радим. Наравно, псетанце је било на болничкој нези у склопу амбуланте на факултету. Хтео сам да паднем у несвест када су ми показали списак терапије коју је примило за четири дана, али преживело је.

Da, dešava se da prežive, ali uz veliki trud i neverovatnu sreću. I da, znam Magaša, sarađivao je sa Orkom dok sam volontirala na sterilizacijama. Jedan od ONIH veterinara koji zavređuju pažnju.

Imam stence zlatnog retrivera.Ostenjeni su 9.novembra.Sve je bilo u redu,medjutim od kad smo poceli da ih prehranjujemo po malo(od pre 2-3 dana),majka nerado ulazi kod njih da ih doji.Cak se 2 puta okrenula i zarezala kao da hoce da povredi stene.Plasim se,i brinem.U stvari mi je teramo da udje kod njih.Nemam utisak da bi sama usla. Molim za savet.Do kada moraju da sisaju?Porasli su im zubici,da je mozda ne ujede neko pa se ona ljuti?Sta da radim?

Sad imaju oko mesec dana? Izbili su im zubići, to je boli i zato verovatno i usteže mleko. A da li nju adekvatno hranite? Sad joj treba neka energetski bogata hrana (mada to nije problem naći, neki vrhunski veterinari smatraju da većina granula na našem tržištu ima previsok sadržaj energije) a čak ni granule za štence nisu kontraindikovane tokom skotnosti i dojenja. Ali neće im ništa faliti ni da prestanu sad da sisaju, samo bi ipak trebalo da provodi sa njima malo više vremena da bi ih socijalizovala, ovo sad je jako bitan period u formiranju zdrave, uravnotežene jedinke sposobne da se prilagodi životu u ljudskom "čoporu".

Hvala na odgovoru.Ona se dobro i kvalitetno hrani.Kako nam je preporuceno od strane veterinara.I stalno bi jela i mislim da ima mleka.I zao mi je sto im retko daje da sisaju jer oni to toliko vole.Nije problem ni sa njihovim hranjenjem,pojedu sve sto im spremim,ali,opet kazem najvise vole da sisaju.Ovo je prvo stenjenje i njoj i nama.Dajemo sve od sebe.Bila je savrsena do pre par dana.Prosto mi se cini da nismo trebali da pocnemo da ih prehranjujemo.Kao da je ona od tog trenutka pocela da ima problem sa tim dojenjem.Lepo su napredovali,spavali kad nije kod njih,sve je bilo u redu.Onda su strucna lica rekla da je vreme za prehranjivanje i bi sta bi.To je sto je.Bice valjda sve ok.Hvala,jos jednom na odgovoru.

Mozda je i bolje sto je sama odredila koliko ce biti uz njih... imala sam u komsiluku slucaj da su je bukvalno osusili. Ona jadna nije mrdala od njih. Da bi jela i pila stavljali su hranu pored nje jer je non stop lezala uz njih. Bas je bilo tuzno gledati je kako ustane da bi obavila nuzdu, a sve se vraca i okrece kao da razmislja da li da ide... ne bih verovala da nisam videla... i smrsala je mnogo. Vet im je rekao da je hitno odvajaju od kucica, dao joj neke injekcije tipa vitamine i slicno. Oni su tad poceli sa prodajom, stenci su imali sest nedelja.

molim vas pomozite!
ima pudlicu ( Boni) koja se okotila pre 2 dana.. i sad imamo dve preslatke devojchice!
medjutim neke sisice su joj se stvrdnule plashim se da ne dobije temperaturu.. masirala sam je.. shtenci bi reshili problem kad bi hteli tu da sisaju ali nece.. ne znam kako da ih nateram ...

molim vas pomozite!
ima pudlicu ( Boni) koja se okotila pre 2 dana.. i sad imamo dve preslatke devojchice!
medjutim neke sisice su joj se stvrdnule plashim se da ne dobije temperaturu.. masirala sam je.. shtenci bi reshili problem kad bi hteli tu da sisaju ali nece.. ne znam kako da ih nateram ...

Mislim da ti je neophodna pomoc veterinara,ne razumem zasto je do sad nisi vec potrazila.:dontunderstand:

mimis mom, hitno mi treba savet!

Vec par dana mi pudla ceska oci, a danas sam primetila skroz otecene ocne kapke, naduvene, i kao da joj curi zeleni gnoj iz ociju :( Isprala sam joj, i cini mi se da je boli :( Evo kako to izgleda:

Do ponedeljka ne mogu da je vodim kod veta nikako, da li moze drasticno da se pogorsa do tad i hoce li pomoci ako joj mazem Hloramfenikol, ili nesto drugo...? Bas sam se isprepadala :(

Na takvu upalu, nažalost, mislim da bi morali i kortizoni, dakle, Neodeksacin ili Deksametazon-neomicin kapi iz humane apoteke, 2x dnevno po kapljicu, tako sam svojevremeno i Gizmu dozirala. One sadrže i antibiotik koji će se boriti protiv samog uzroka upale i kortizonsku komponentu koja će da sanira posledice ali ipak ne bi bilo zgoreg da ti to makar telefonom potrvdi i neki vet.

Hvala ti mnogo, srecom Dexametazon Neomicin imam u kuci tako da sam joj to upravo stavila, sutra cu otici po novi, ne znam koliko ovaj valja posto je otvoren a i pozvacu veta mada sumnjam da ce preko telefona znati nesto vise da mi kaze... Jel bi bilo pametno da joj ispiram oci fizioloskim rastvorom? Sta mislis da je u pitanju, neka bakterija? Jel nece da se pogorsa, ne daj boze da joj utice na vid?:neutral: Uzasno izgleda :neutral:

Smeš i fiziološkim da ispiraš slobodno, on sasvim fino imitira zdrave suze. Koji god da je uzročnik, kortizon će da se izbori protiv same upale a antibiotik će da spreči makar sekundarnu bakterijsku infekciju. A u ponedeljak, svakako da bi bris sa antibiogramom bio idealan izbor.

Na takvu upalu, nažalost, mislim da bi morali i kortizoni, dakle, Neodeksacin ili Deksametazon-neomicin kapi iz humane apoteke, 2x dnevno po kapljicu, tako sam svojevremeno i Gizmu dozirala. One sadrže i antibiotik koji će se boriti protiv samog uzroka upale i kortizonsku komponentu koja će da sanira posledice ali ipak ne bi bilo zgoreg da ti to makar telefonom potrvdi i neki vet.

Рекла си оно једино што је било могуће рећи у овом случају. То знаш и сама, као што знаш да би и вет једино то исто могао да каже, онако на невиђено. Зелени исцедак јасно указује на бактерије, примарни узрочник је можда нешто друго, али бактерије су сада ту и треба их сузбити, као и упалу.

Cula sam se sa vetom danas, i on je rekao da bi trebalo da se vidi bris pa cu nositi u laboratoriju sutra. Medjutim posle sam se setila da ja zapravo ni ne znam kako se uzima bris iz oka:confused: Iz kog dela bi trebalo, da li sam kapak, ili unutrasnja strana, ili taj iscedak...?

Нисам баш неки стручњак за узимање бриса ока, али верујем да је сасвим добро направити брис угла ока, оног где се сакупљају сузе, ту се сигурно налазе бактерије које сузе спирају.

Poslednja izmena:
Претпостављам да брис носиш у неку лабораторију хумане медицине. Можда сам параноик, али ја им не бих рекао да је у питању брис мачјег ока. Сигурније је да кажеш да је неког детета. Знаш, ја увек очекујем да на таквом месту налетим на неког скота који мрзи животиње и, логично, има према њима зле намере и ето катастрофе. Мислим, боље је бити и мало параноичан, него жртва нечијег болесног ума.

Zebi se pojavilo na kljunu nesto sto meni lici na gljivice. U pocetku je bilo bele boje a sada je postalo narandzasto i prilicno je zahvatilo kljun koji inace treba da je crven, sjajan i gladak. Druga zeba je imala jedno vreme veoma blag oblik ovoga ali je njoj nestalo. Kako da joj izlecim ovo? Primetila sam takodje da je ova zdrava zeba cesto "timari", tj cisti joj perje na glavi, dok bolesna nju ne cisti.

Evo malog pacijenta

img0701o.jpg
[/URL][/IMG]

najpre da svima vama cestitam Novu godinu i pozelim sve najlepse u njoj!

Moj problem je sledeci..imam 4 macke u kuci..3 macora i zenku koja je sterilisana. Macori su u srodstvu i stari su godinu dana, odlicno napreduju, hranim ih granulama. U kuci su ali izlaze i u dvoriste. Pre nekih mesec i po dana kod jednog macora sam primetila nesto veoma cudno. Iz cista mira pocne glasno da mjauce i u tim momentima je spreman i da me ogrebe...izgleda onako kao kad je spreman da nekoga napadne ili da ima neki iznenadni bol..ne mogu da dokucim sta mu je. Taj "napad" traje po par minuti..trazi da izadje napolje i onda se vrati miran..Recimo, bude takvih 3-4 napada u 24h. Cistila sam ih od parazita, ovih dana cu ponoviti..
Recite mi da li je neko imao slicnih problema i ako jeste da mi objasni o cemu se radi.
Napominjem da macke imam zadnjih 10-tak godina ali ovo mi je novo iskustvo.

Po onom što si rekla...možda ima problem sa vršenjem nužde.....neke mačke glasne su kad treba da vrše nuždu........i kad hoće da povraćaju isto se ponašaju....prati ga malo......
Druga moguća stvar su hormoni.....dobije teranje.....tada počinju da mjauču specifičnim dubokim glasom.......

Back