Pitajte u vezi zdravlja

dakle
mace od 3 meseca palo sa metar -metar i po visine
zzajauknulo i kada je pokusalo da se podigne nije uspelo
onda se malo vuklo po podu
a sada ide ali drzi zadnju nogu podignutu na gore ,,ne oslanja se na nju
sta da radim
kada probam da je uzmem ona zacvili
:(

hej sinoc sam jedva zaspala ,,pored nje ,,,
jutros kada sam se probudila-mace nije bilo na krevetu...bila je na podu i grila se sa drugom mackom....igrala se
..oslanja se na obe noge ,,,i kao da joj nista nije bilo
..jedino ja kada se zagledam ,,,onda-valjda utripujem da nesto nije u redu ,,,ali ona se ponasa i hoda normalno..

Proliv može biti od više faktora....možeš mu dati malo probiotik za regulisanje crevne flore... flonivin ili neki drugi samo da je čist bez dodatka lekova....
Inače ako jede neku masnu hranu ili ribu....proliv je neizbežan.....
I moje mačke imaju isti problem......vrlo su osetljivi na vrstu hrane.....čim ima malo masnoće ili ulja....odmah ih protera.......čovek nije toliko osetljiv koliko one....

Da, ja sam skontala kad god preteram sa mesom u toku dana obavezno ima proliv.... tad je stavim na supicu i mleko i uvek joj to pomogne... ujutru i uvece mleko a izmedju joj samo dosipam supice gotove i sve se sredi...

Da, ja sam skontala kad god preteram sa mesom u toku dana obavezno ima proliv.... tad je stavim na supicu i mleko i uvek joj to pomogne... ujutru i uvece mleko a izmedju joj samo dosipam supice gotove i sve se sredi...
ja mu kupujem granulice (veterinarske),a prethodno sam neke druge granulice,isto kvalitetne...pa mi nije jasno zasto ima cudan proliv

Moje mačke redovno imaju proliv...to je zato što jedu sve što jedem i ja.......ne mogu da ih odbijem kada stalno ulaze u kuhinju i stalno traže da im nešto dam....često hrana je i masna ili ljuta...medjutim kada one vide da ja jedem hoće i one.....
Inače mačke mogu da dobiju proliv od mleka ako je osetljiva na laktozu......jogurt je mnogo bolji.....
Od mesa ne bi trebali da imaju proliv osim ako je masno.....

hej sinoc sam jedva zaspala ,,pored nje ,,,
jutros kada sam se probudila-mace nije bilo na krevetu...bila je na podu i grila se sa drugom mackom....igrala se
..oslanja se na obe noge ,,,i kao da joj nista nije bilo
..jedino ja kada se zagledam ,,,onda-valjda utripujem da nesto nije u redu ,,,ali ona se ponasa i hoda normalno..

Ništa prati situaciju....prepipaj je povremeno da vidiš da li boli negde......

Moje mačke redovno imaju proliv...to je zato što jedu sve što jedem i ja.......ne mogu da ih odbijem kada stalno ulaze u kuhinju i stalno traže da im nešto dam....često hrana je i masna ili ljuta...medjutim kada one vide da ja jedem hoće i one.....
Inače mačke mogu da dobiju proliv od mleka ako je osetljiva na laktozu......jogurt je mnogo bolji.....
Od mesa ne bi trebali da imaju proliv osim ako je masno.....

Pa salamica, pastetica, slaninica.... sve to kad se izmesa zbog mog, eto zao mi je pa da joj cusnem jos sto sta i desi se proliv...

Tek od ribe što dobiju proliv....to nemože da izostane.....čak i granule koje sadrže ribu izazivaju proliv.....nijedan proizvodjač ili prodavac ne skreće pažnju na to....dok sami ne otkrijete......
Samo treba razlikovati retku stolicu od proliva.....kad ima proliv.....nužda zakon menja...gde je potera tu se uneredi.....

moje mace ima oko 3 meseca,boravi u stanu.tek sam mu pre 4 dana dala tableticu protiv parazita (i dacu mu opet za oko 2 nedelje),i uz proliv je `isterao` jednog mrtvog parazita,kao konac tankog i dugackog.fuj.
pre tabletice je imao cest proliv koji je nekad imao i sukrvicu i nekad kao sluz.....taj proliv se i dalje nastavlja,u manjoj meri nego pre.
u veterinarskoj apoteci sam mu kupila veterinarsku hranu (granule) za regulisanje probave,a i u kesici `festina` (nesto kao meso),isto za regulisanje probave.
zasto macan i dalje ima proliv?sta da radim?

hvala

p.s.inace se normalno igra,luduje kao i svako mace

Немој да му поново даш таблету после 2 недеље, рано је. Дај после 3.

Што се тиче пролива, он може да буде последица заразе протозоама (ђардија или кокцидија), које се нарочито јављају код мачића, у време када још није потпуно изграђен имунитет. Треба дати фекални узорак на анализу, најбоље на одсек паразитологије ветеринарског факултета. Узорак се узима по једном у току три узастопна дана (зато што протозое не избацују јајашца константно), чиме се повећава вероватноћа поготка.

Једна врста нематода (облих глиста), звана кончаста глиста (најчешће то је Strongyloides stercoralis, али то није оно што си видела, дуге су само око 2mm) изазива пролив, али њу би таблета требало да уништи без проблема и пролив би престао. Ако се настави, посумњај на ђардију (или кокцидију).

Posle terapije antiparaziticima stolici treba 2-3 dana da se stabilizuje, taj produženi proliv nije ništa neobično. Ako se nastavi, treba dati neki antiparazitik za mladunce, tipa Banmint ili Vitamint paste, one deluju na sve valjkaste gliste i ostale parazite tog tipa, mislim, koji "napadaju" mladunce, uključujući i giardiu intestinalis.

Imam male stence, danas im je ja mislim 12 dan nisam sto posto sigurna, oni su pronadjeni u Beogradu, i ja sam se ponudila da ih usvojim, njih i surogat majku.. nazalost ona ih je odbacila, ne znam sta da radim stalno imaju proliv, ponekad je zelen, ponekad ne... :( danas evo nece ni da jedu kako treba

Moja najbolja prijateljica ima 3 mačke.Macu od 3 godine i njenog sina i ćerku od po 2, dakle svi troje su mladi ali odrasli. Na Macani i Malenoj su se pojavile neke kraste na leđima, i to na kraju kičme (kod repa) a Malena ima i ispod brade. Na Sivku su tek počele da se stvaraju, ima možda par krastica. Na tim mestima nema otpale dlake, nema nikakvog sekreta, nikakvoe promene boje kože, nema svraba ni nekih bubuljica... samo suve krastice. Ona je pokušala da ih tretira nekim veterinarskim lekovima za dezinfekciju i Flogocidom, ali ne pomaže. Sve tri mačke lepo jedu, aktivne su, nemaju proliv. Ukratko - zdrave mace sa čudnim krasticama.
Gledale smo u mojim knjigama o mačkama ("Vaša mačka" i "Upoznajte svoju mačku") ali tamo nismo našle nikakvu bolest koja bi ličila na ovo.
Ta moja prijateljica je u ekstremno teškoj finansijskoj situciji (uopšte nema prihode) i ne može da ih nosi kod veterinara i jako se sekira zbog toga, pa bih molila nekoga ko misli da zna o čemu se radi da mi to kaže. Ako treba ja ću kupiti lekove za mace, samo da im nekako pomognemo.

Posle terapije antiparaziticima stolici treba 2-3 dana da se stabilizuje, taj produženi proliv nije ništa neobično. Ako se nastavi, treba dati neki antiparazitik za mladunce, tipa Banmint ili Vitamint paste, one deluju na sve valjkaste gliste i ostale parazite tog tipa, mislim, koji "napadaju" mladunce, uključujući i giardiu intestinalis.

Šta sam ja napisala?! :dash: Nadam se da se stolica stabilizovala i da nisi ponovila terapiju. Uh, šta radi umor... :sad2: Ako se proliv produži, treba primeniti terapiju koja će da ga zaustavi, tipa Tilly pet tabletica zeolita i adekvatne ishrane, i treba sprečiti dehidraciju pojačanim unosom tečnosti. Tek kad se stanje sredi i kad prođu dve do tri nedelje od prethodne terapije protiv glista, treba je ponoviti, ovaj put sredstvima koja sam već predložila.

Moja najbolja prijateljica ima 3 mačke.Macu od 3 godine i njenog sina i ćerku od po 2, dakle svi troje su mladi ali odrasli. Na Macani i Malenoj su se pojavile neke kraste na leđima, i to na kraju kičme (kod repa) a Malena ima i ispod brade. Na Sivku su tek počele da se stvaraju, ima možda par krastica. Na tim mestima nema otpale dlake, nema nikakvog sekreta, nikakvoe promene boje kože, nema svraba ni nekih bubuljica... samo suve krastice. Ona je pokušala da ih tretira nekim veterinarskim lekovima za dezinfekciju i Flogocidom, ali ne pomaže. Sve tri mačke lepo jedu, aktivne su, nemaju proliv. Ukratko - zdrave mace sa čudnim krasticama.
Gledale smo u mojim knjigama o mačkama ("Vaša mačka" i "Upoznajte svoju mačku") ali tamo nismo našle nikakvu bolest koja bi ličila na ovo.
Ta moja prijateljica je u ekstremno teškoj finansijskoj situciji (uopšte nema prihode) i ne može da ih nosi kod veterinara i jako se sekira zbog toga, pa bih molila nekoga ko misli da zna o čemu se radi da mi to kaže. Ako treba ja ću kupiti lekove za mace, samo da im nekako pomognemo.

Joj, Kajo, nemam ideju. :( Možda će Deda Žika imati neku predstavu, ili Cali ili NF, ipak su imali mnogo više mačaka nego ja, možda su se susreli sa nečim sličnim. Teoretski, skoro sve što mi pada na pamet, moralo bi da bude propraćeno svrabom, i pune žlezde i stafilokoke i šugarci i alergija i gljivice...

Imam male stence, danas im je ja mislim 12 dan nisam sto posto sigurna, oni su pronadjeni u Beogradu, i ja sam se ponudila da ih usvojim, njih i surogat majku.. nazalost ona ih je odbacila, ne znam sta da radim stalno imaju proliv, ponekad je zelen, ponekad ne... :( danas evo nece ni da jedu kako treba

Tu jedino veterinar može da pomogne a više možda ni on. Je li proliv smrdljiv? Je li ijedno štene i dalje živo? Ako je proliv smrdljiv, u pitanju je parvovirus, tzv. mačija kuga i tu antibiotici ne pomažu. Ali može da pomogne poboljšanje uslova u smislu toplote, adekvatne ishrane (žuta Kravica, ona bez laktoze, ili veštačka formula, ima ih i u bolje opremljenim pet šopovima a ako ih nema, u krajnjoj nuždi može da posluži i ona za bebe, napravljena gušće nego što piše u uputstvu-umesto 30ml vode na jednu mericu napraviti sa 20ml) i ubacivanje dodatne tečnosti, da bi se sprečilo da dehidriraju. Dobra stvar koja može i da im povrati malo apetit je glukoza za infuziju.

Poslednja izmena:

To ti je gljivična infekcija....kupi "oksanil" rastvoru vet apoteci ako iz Bg.....011/ 3441-000 Veterinarska apoteka "Amara Vet", Mileševska 9
Druga stvar je "canesten" krem, gel, tečnost.....kupuje se u humanoj apoteci....tečnost se lakše nanosi....
Natopi sa vatom ta mesta par puta......dlaka će se pojaviti za mesec dana......
I kad vidiš nekad da negde je dlaka opada u pečatima.....uradi isto.....

Za proliv ide neki probiotik za obnavljanje crevne flore npr: "flonivin"....ili neki drugi samo da čist ...bez dodatka lekova.....
Možda je proliv i od neadekvatne ishrane....savetujem ako nemaju majku da se koristiš formulom za male mačiće........sve je isto samo je razlika u količini...
Ishrana malih mačića

Poslednja izmena:
To ti je gljivična infekcija....kupi "oksanil" rastvoru vet apoteci ako iz Bg.....011/ 3441-000 Veterinarska apoteka "Amara Vet", Mileševska 9
Druga stvar je "canesten" krem, gel, tečnost.....kupuje se u humanoj apoteci....tečnost se lakše nanosi....
Natopi sa vatom ta mesta par puta......dlaka će se pojaviti za mesec dana......
I kad vidiš nekad da negde je dlaka opada u pečatima.....uradi isto.....
Ali dlaka NIGDE NIJE OPALA...

Učinilo mi se da piše da opada dlaka.....ali svejedno čim se prenosi znači da je zarazno a to su onda bakterije ili virusi......taj "oksanil" deluje i na jedno i drugo....šta god da je može se koristiti da se spreči širenje ako ništa drugo........
Mislim da treba da slika to......možda da se pošalje nekom veterinaru da pogleda......

Kožne promene se sporo leče...potrebne su nedelje da bi ste videli rezultat.....to je možda i ovde slučaj.....najbolje je da veterinar sa iskustvom pogleda.....tretman koji sa gore naveo je neškodljiv i jeftin....delovaće ako je u pitanju neka kožna infekcija ako nije onda neće......to je bar prosto.....

O.K., hvala svima, pitaću prijateljicu da li je možda stavljala macama taj Oksanil ili Canesten, ako nije - da ja kupim. Ako to ne uspe možda ću nekako smuvati da bar jednu macu odvedemo kod veta, ili da sami nekako uzmemo uzorak i odnesemo na analizu pa bar da znamo šta im je.

Back