Pitajte u vezi zdravlja

ma da, znam, samo mi je sve ovo baš veliki šok, pa pokušavam da saznam što više stvari o tome kako bih došla bar do nekih odgovora i stvarno se nadam da nije ništa od toga i da će sve biti ok sa njim, da će odreagovati na taj treći antibiotik

Šta, Gaša?! Uh, al' ja nisam u toku. :(

Inače, što se tiče tih vakcina i zastupljenosti bolesti, letos moj Zloćko, pre njega komšijski mačak a jesenas i mačak dečka moje kume, sva trojica sa simptomima infektivnog peritonitisa. Strašno.

Veterinari odmah špricaju, ako je u pitanju virusna infekcija osim gladovanja i mirovanja drugog leka nema. Davanje lekova ili hrane može biti opasno u tom slučaju.

Ja sam već imao više takvih slučajeva:
Bolesno mače (virusna infekcija)

A koja je konkretno bolest u pitanju? Kako se zove ta bolest? S obzirom da nailazim na podatke o hramanju kao sekundini u linku koji si postavio, deluje mi da su i krajnici zahvaćeni upalom, pa mi je donekle i logično da per-os terapija može da bude kontraindikovana kao i prislino hranjenje i pojenje (upala ždrela, otežano gutanje i mogućnost davljenja i plućnog emfizema, dodatne iritacije grla...) ali dehidratacija nikako ne može da bude dobra, tečnost i elektrolite ipak treba nadoknaditi infuzijom a što se same terapije tiče, kortizoni služe da ublaže upalu a antibiotici da se nebi razvila sekundarna bakterijska infekcija kad virus-primarni uzročnik i ti kortizoni obore imunitet. Trebalo bi da kao iskusan mačkar to znaš. Nisam ni ja luda za antibioticima i gledam da ih i kod pacijenata i u svojoj porodici izbegnem kad god mogu ali nekad su ipak neizbežni. A dehidratacija kao terpija?! Nemam reči. Koji je to veterinar rekao?

A koja je konkretno bolest u pitanju? Kako se zove ta bolest? S obzirom da nailazim na podatke o hramanju kao sekundini u linku koji si postavio, deluje mi da su i krajnici zahvaćeni upalom, pa mi je donekle i logično da per-os terapija može da bude kontraindikovana kao i prislino hranjenje i pojenje (upala ždrela, otežano gutanje i mogućnost davljenja i plućnog emfizema, dodatne iritacije grla...) ali dehidratacija nikako ne može da bude dobra, tečnost i elektrolite ipak treba nadoknaditi infuzijom a što se same terapije tiče, kortizoni služe da ublaže upalu a antibiotici da se nebi razvila sekundarna bakterijska infekcija kad virus-primarni uzročnik i ti kortizoni obore imunitet. Trebalo bi da kao iskusan mačkar to znaš. Nisam ni ja luda za antibioticima i gledam da ih i kod pacijenata i u svojoj porodici izbegnem kad god mogu ali nekad su ipak neizbežni. A dehidratacija kao terpija?! Nemam reči. Koji je to veterinar rekao?

Ma kakvo lečenje dehidracijom.
Trebalo je da vidite Gandija, kako je pred smrt izgledao dehidriran, od onako velikog i lepog mačka. Sve što sam ga pojila...samo je prolazilo kroz njega, čak i kada je dobijao infuziju.
Posle tog iskustva, nikako ne bih mogla da se složim da je dehidracija dobar put izlečenja.

Šta, Gaša?! Uh, al' ja nisam u toku. :(

Inače, što se tiče tih vakcina i zastupljenosti bolesti, letos moj Zloćko, pre njega komšijski mačak a jesenas i mačak dečka moje kume, sva trojica sa simptomima infektivnog peritonitisa. Strašno.

da, na zalost
moguce, jos uvek nista nije sigurno, ali po vetovom misljenju postoji verovatnoca, cekamo rezultate, nadamo se da je nesto drugo i tako, uzasno u svakom slucaju
inace dans sam ga pitala koliko cesto mace umiru od side i leukemije, kod nas, rekako je da nije bas redak slucaj, da se desava poprilicno : I

Šta ste se uhvatili za dehidraciju, niko ne kaže da isušujete organizam prisilno. Sve ovo od veterinara nećete čuti, kad god sam ih poslušao kod virusne infekcije gorko sam se pokajao posle.
Sve ovo sam izneo na bazi ličnog iskustva, jer sam na ovaj način uspeo da spasim više mojih mačaka tako što nisam intervenisao već sam pustio da otkunjaju nekoliko dana bez hrane.

Kod virusne infekcuje leka nema. Zato i ne treba ništa intervenisati jer će te dobiti suprotan efekat. Dakle pravilo je ne čačkaj mečku. Imuni sistem mora sam da se izbori protiv virusa, ako date hranu, infuziju, lekove i sl. samo će te raspirivati infekciju do fatalnog ishoda. Dehidracija posledica ne uzimanja hrane i to je jedan od odbrambenih mehanizama svakog organizma jer virusi i bakterije su osetljivi na količinu vode u tkivima.

Zato postoji zapaljenje pluća kod čoveka a ne postoji zapaljenje zadnjice jer koncetracija vode je mala u debelom mesu a u bronhijama je ima na pretek.

Mačka za tih nekoliko dana toliko oslabi da ne može da se kreće i samo je gledam da li diše, tu je kritičan trenutak vlasnik vidi da mu mačka umire i pokuša da mu da malo mleka u špricu ili neki lek ako to uradi sve je gotovo povratka više nema.

Dvaput sam se upecao na to iskušenje i loše se završilo a onda 5-6 nekih sledećih puta sam se suzdržao i u svim tim slučajevima sam ima pun pogodak te su preživele i počele da same traže hranu od mene.

Pitaš koja je bolest, pojma nemam ali se od nje umire uglavnom je virusnog porekla jer antibiotici nemaju dejstvo čak šta više dolazi do kolapsa organizma zbog preopterećenja jetre metabolitima leka.

Ja kad bih ovo ispričao veterinaru čovek bi rekao da sam potpuno lud. Ne znam da li sam lud ali ovo gore napisano deluje.

Što se tiče hramanja to može samo da primeti neko ko ima više mačaka, kada jedna hramlje onda čovek prvo pomisli da se povredila ali kad vidite da 5 njih hramlju vidite da povreda nije uzrok. Najverovatnije je u pitanju upala zgloba zbog nagomilavanja kristala mokraćne kiseline u medicini poznat kao giht ali ovde je samo nuspojava usled nekog virusnog oboljenja. Nije uvek indikovano hramanje tako da se ne treba hvatati za to kao siguran znak.

Životinju je vrlo teško lečiti jer ne može da vam ništa kaže, veterinar može da pomogne kod raznih povreda, bakterijskih upala i sl. ali sa virusima nije tako.

Meni je veterinar na primer rekao da mi se mačka otrovala jer su joj drhtale zadnje noge, kad sam joj dao malo mleka samo je pala i nije mogla da se kreće. Kao munja mi se vratio film u glavi jer sam imao takve slučajeve, kod davanja hrane dolazi do kolapsa. Tada sam bio siguran da nije trovanje nego opasan virus, utoplio sam je i stavio samo činiju sa vodom. Mačka je bukvalno umirala 5 dana i kada čovek pomisli da je gotovo ona ustane i počne da traži hranu. Tako sam je izlečio, da sam poslušao veterinara........hm

Ja sam ovde izneo svoja lična iskustva možda će nekom dobro doći.

Da ne zaboravim, svega ovog ne bi bilo da su mačke vakcinisane. To je najveća greška koju jedan vlasnik u startu počini a da nije svestan.

Poslednja izmena:
NF, a da ipak probaš da pitaš nekog veta kako se bolest zove? Sigurna sam da ima i boljih vetova sa većim kliničkim iskustvom po pitanju "male prakse", pitala bih ja muža ali on se više bavi lečenjem "buduće hrane" a baš si me zaintrigirao.

Vekana, kao prvo, pokušaj da saznaš zašto se pojačano linja, za početak, zovi veterinara da joj da malo Vitoligama. Tu može da bude masa faktora ali najverovatnije nije ništa ozbiljno.

NF, a da ipak probaš da pitaš nekog veta kako se bolest zove? Sigurna sam da ima i boljih vetova sa većim kliničkim iskustvom po pitanju "male prakse", pitala bih ja muža ali on se više bavi lečenjem "buduće hrane" a baš si me zaintrigirao.

Vekana, kao prvo, pokušaj da saznaš zašto se pojačano linja, za početak, zovi veterinara da joj da malo Vitoligama. Tu može da bude masa faktora ali najverovatnije nije ništa ozbiljno.

Ma pitao sam ali ko će da to tačno utvrdi, dijagnostika virusnih infekcija je uvek diskutabilna eto i primer sa H1N1 ni danas nisu sigurni u postavljanju dijagnoze.

Sve što sam napisao važi za većinu virusnih infekcija jer se sve manifestuju slično samo je razlika koji organ napadaju i u kojoj meri ga oštećuju.

Postupak je uvek isti:
Mirovanje u toplom, ne kretati se, svaki atom snage potreban je vašem imunom sistemu za oporavak, ne hraniti virus i ne zalivati ga bez potrebe.

Postoje i podizači imuniteta imunobosteri ali kada bolest uzme maha mogu biti kontraproduktivni ili bez dejstva u najboljem slučaju. Ne bih prihvati rizik da primenim na životinji u kritičnom trenutku. To se radi pre, kod prvih simptoma kako kod ljudi tako i kod živiotinja.
Jedan od podizača imuniteta koji sam koristio kod lakših prehlada je vitamin C na strugan u hranu. Ako životinja odbija hranu onda NIKAKO, već postupiti kako sam u prehodnom postu već opisao. Kada mačka ne jede stvar postaje ozbiljna i ne treba praviti više greške zbog ne iskustva.

Preventivna vakcinacija je jedini pravi lek sve ostalo je sreća.

Proliv je danas dobila.Njen vet danas nije radio pa nisam mogla da se posavetujem sa njom!Pre par meseci je imala isto proliv i tad su nam dali enterefuril,danas nisam to uspela da nadjem.Pa me interesuje da li bi pomogao jedan loperamid?Da vec sam je bacila na dijetu ,ceo dan jede barn pirinac i piletinu!

Moram da vas pitam moja kuca pekinezerka ima teranje, medjutim ima 9 godina,pa se plasim da nije dobro za nju da se sad pari?
Nismo joj dozvolili prethodne dve godine,jer je poslednji put imala problema,ostenila je mrtvo stene,samo jedno. Medjutim pre je uvek bila uznemirena,pa bi zelela napolje da izadje,da se proseta,i to bas cesto,ali ovaj put ne zeli uopste napolje,bukvalno je ubedjujemo ali ona nista,ap se desi i da se upiski u kuci,ovih nekoliko dana,ka d izadje napolje povije repic do zemlje,pre bi ga dizala gore,sad ne.Pa kontam da ni ona sama ne zeli da se pari,a sad treba da mi stigne prelepi muzjak. Veterinar mi je odgovorio da sme,zelim da cujem vase misljenje.

Moram da vas pitam moja kuca pekinezerka ima teranje, medjutim ima 9 godina,pa se plasim da nije dobro za nju da se sad pari?
Nismo joj dozvolili prethodne dve godine,jer je poslednji put imala problema,ostenila je mrtvo stene,samo jedno. Medjutim pre je uvek bila uznemirena,pa bi zelela napolje da izadje,da se proseta,i to bas cesto,ali ovaj put ne zeli uopste napolje,bukvalno je ubedjujemo ali ona nista,ap se desi i da se upiski u kuci,ovih nekoliko dana,ka d izadje napolje povije repic do zemlje,pre bi ga dizala gore,sad ne.Pa kontam da ni ona sama ne zeli da se pari,a sad treba da mi stigne prelepi muzjak. Veterinar mi je odgovorio da sme,zelim da cujem vase misljenje.

Da li sme da se pari najbolje da ti kaze veterinar. Zavisi od njenog opsteg stanja.
Kuje inace nisu spremne da se pare (nisu plodne) dok traje krvarenje vec neposredno posle toga kad se krv pretvori u providni iscedak mesne boje. Tada i pocinju da dizu rep.
U svakom slucaju nemoj je pariti na silu pogotovo sto joj to nije prvo teranje.
Poznato je da neke kuje budu bezvoljne pre i u prvoj fazi ciklusa. Slabije jedu i samo dzonjaju. To se tumaci grcevima u stomaku i karakteristicno je za kuje koje se nisu parile.
Meni se nesvidja sto se upiski u kuci a ima vec dosta godina. Nasa predhodna kuja je to pocela da radi kad su se pojavile ciste na spoju vagine i mokracnog kanala tj izlaza iz besike
Zahtevaj da je pregleda veterinar da vidi da li je sve ok a ne samo da kaze na osnovu godina moze da se pari

Slažem se, to nekontrolisano mokrenje je više za brigu od pitanja da li da se pari ili ne. Inače, malim psima se smatraju oni do 10kg telesne težine i čak se i mali psi u tim godinama (iako imaju duži prosečan životni vek od većih pasa) smatraju seniorima i njeno parenje i skotnost bi bili rizični otprilike kao i kad bi žena od 50-tak godina zatrudnela. Trebalo bi da se pozabavite tim mogućim cistama čim joj prođe teranje ili ako joj se teranje nenormalno produži i da je pustite da na miru provede "penziju", nema ona sigurno više ni živaca za štence. Posebno što je poslednja skotnost tako prošla. I još jedna stvar, citiram rečenicu iz udžbenika: na svaki pobačaj treba posumnjati kao na brucelozni!!! (Brucella abortus, najčešće se prenosi sa majke na plod, dovodi do pobačaja, ili parenjem sa ženki na mužjake i obrnuto u ranoj fazi bolesti, sa vrste na vrstu tj. sa goveda na ljude, mačke, pse... nekuvanim mlekom.)

Ćao!
Može li neko da pomogne? Moja tigrica je nosila jaja, ima nekoliko u gnezdu, a danas sam primetila da ima crvenu meku izbočinu, veličine jajeta, koja visi iz otvora, ali se ne odvaja. Pokušala sam sterilnom gazom da joj to odvojim, ali deluje kao da je povezano sa njom, jer se ne odvaja. Da li neko može da mi preporuči veterinara koji ima ordinaciju u Novom Sadu, i radi nedeljom, kako bih mogla što pre da je odnesem tamo? Mogu li nekako da joj pomognem sama?

Ćao!
Može li neko da pomogne? Moja tigrica je nosila jaja, ima nekoliko u gnezdu, a danas sam primetila da ima crvenu meku izbočinu, veličine jajeta, koja visi iz otvora, ali se ne odvaja. Pokušala sam sterilnom gazom da joj to odvojim, ali deluje kao da je povezano sa njom, jer se ne odvaja. Da li neko može da mi preporuči veterinara koji ima ordinaciju u Novom Sadu, i radi nedeljom, kako bih mogla što pre da je odnesem tamo? Mogu li nekako da joj pomognem sama?

Bolje nemoj sama ništa na svoju ruku.
Informacije o vetu su na PP.

Imam problem sa mojim veselim mačorom.. Frodo je u pitanju.
Dakle, kad je bio mali, malo malo pa je bilo krvi u stolici..redovnim čišćenjem od glista se to stabilizovalo i neko vreme je bilo sve ok. Međutim, pre par dana, ponovo je baš bilo krvi u stolici, i oba mačora su dobila tableticu protiv glista i...FUJ, obojica su izbacili vidljive gliste ,skoro providne, dugačke, kao končići...bljak!!
Međutim, par dana posle čišćenja, Frodo opet ima krv u stolici. Krv je sirova, tj. crvena, dakle iz donjih je partija .. I pri kraju se pojavi, dakle kada već izbaci iz sebe stolicu, kad se onako "nateže" da izbaci sadržaj (da, malo mu je tvrđa stolica).
Sutra ću nazvati veta da vidim šta dalje... on i dalje ima simptome ko da ima gliste, jede dvostruko više nego inače. Šta mislite, da li postoji mogućnost da sredstvo nije delovalo dovoljno, tj. da je ipak neka glista preostala?? Ili mu je možda otišao kapilar od natezanja?

Inače je ovako zdrav...veseo, uništava stvari po kući i tako to..:)
Izašla mu je skoro ranica od herpes virusa na usni i to je mazano Flogocidom i to je već u prolasku ...

Imam problem sa mojim veselim mačorom.. Frodo je u pitanju.
Dakle, kad je bio mali, malo malo pa je bilo krvi u stolici..redovnim čišćenjem od glista se to stabilizovalo i neko vreme je bilo sve ok. Međutim, pre par dana, ponovo je baš bilo krvi u stolici, i oba mačora su dobila tableticu protiv glista i...FUJ, obojica su izbacili vidljive gliste ,skoro providne, dugačke, kao končići...bljak!!
Međutim, par dana posle čišćenja, Frodo opet ima krv u stolici. Krv je sirova, tj. crvena, dakle iz donjih je partija .. I pri kraju se pojavi, dakle kada već izbaci iz sebe stolicu, kad se onako "nateže" da izbaci sadržaj (da, malo mu je tvrđa stolica).
Sutra ću nazvati veta da vidim šta dalje... on i dalje ima simptome ko da ima gliste, jede dvostruko više nego inače. Šta mislite, da li postoji mogućnost da sredstvo nije delovalo dovoljno, tj. da je ipak neka glista preostala?? Ili mu je možda otišao kapilar od natezanja?

Inače je ovako zdrav...veseo, uništava stvari po kući i tako to..:)
Izašla mu je skoro ranica od herpes virusa na usni i to je mazano Flogocidom i to je već u prolasku ...

O, mukica mala... :(
Jesi li ponovila tretman , tj. ponovo mu dala tabletu? Jesi li obojici dala tablete?

Mada mi to što opisuješ ne liči na gliste. Više deluje kao problem sa probavom.
Pretpostavljam da izbacuje brabonjke, a ne veknicu?
Najsigurnije je da veterinar pogleda.

Nisam ponovila, dala sam im samo jednu tabletu...trebalo je znači odmah da se ponovi tretman? Vet mi nije ništa rekao...Ne izbacuje brabonjke, već veknicu, ali onako tvrdu i suvu (dakle nije onaj najgori vid zatvora). Evo, jutros je "mekše" kakio i krvi je bilo daleko manje.. Tako da izgleda ima veze sa tim, što ti kažeš može biti probava... koliko sam ja gledala, manje natezanja-manje problema kod njega. E da, i dalje jede baš puno puno, zato sumnjam na gliste.
Jutros sam propustila veta, sutra ću se konsultovati za svaki slučaj sa njim.
Možda će da mu promeni ishranu, a i da ponovimo to čišćenje.

Back