Pitajte u vezi zdravlja

И ја се питам где су ветеринари???? Ако се овако настави, мораћемо тему под кључ, и овако је ова тема отворена првенствено да ми на наша питања одговарали ветеринари. Надам се да се са овим слажу и Смех и Мачкић. Шта вас две мислите о томе?

Потпуно те разумем, mimi's mom, ниси ни дужна да гњавиш свог супруга.

Онда, да сачекамо развој ситуације пре него што почнемо да постављамо нова питања? Молим за ваше разумевање!

Mili, slazem se. Ipak se ne ide na fax dzabe 6 godina posle srednje. Jeste da sam ja i propali student veterine, bivsi volonter u Orki i dugogodisnji vlasnik psa ali stvarno ne mogu bas uvek i svima da dam savet. Neke stvari stvarno ne znam. Recimo, iz farmakologije sam u srednjoj stvarno bila tanka a na faxu nisam ni stigla dotle. A farmakologija je ipak jedna od najbitnijih stvari u celoj prici-sta vredi prepoznavanje uzroka kad ne znas kako da ga otklonis?!

kako se prenosi besnilo???
samo me zanima...
da li ako ima neki drugi pas, ili ovaj dobije iz cita mira...
ima jedna lutalica, pa za svaki slucaj da pitam i ako je miran, al sve jedno
pozz

Kontaktom pljuvacke bolesne zivotinje i krvi ujedene. Kod pasa je najcesce ono burno, praceno agresivnoscu ali nije iskljuceno ni tzv. tiho besnilo, kad zivotinja samo "kuti". Bas je Slobodan Novak jednom pisao o jednom takvom slucaju iz njihove ambulante. Ako se dobro secam, toliko su se nasekirali da mu se snaja, Nikoleta Novak porodila pre vremena. Moram da napomenem da se sve to desilo u BG. Simptomi za oba tipa, i ono tiho i ono sa agresivnoscu su hidrofobija (strah od vode), dromomanija (sklonost ka lutanju), promuklost i fotofobija (preosetljivost na svetlost). Prirodni depo infekcije su lisice i vukovi (sumsko ili silvaticno besnilo) i pacovi a prema nekima i slepi misevi, mada kod nas nema juznoamerickih vampira (urbano ili gradsko besnilo) a psi, macke i ostale domace zivotinje oboljevaju sporadicno.

Pricala mi je tetka koja je inace radila u veterinarskoj stanici da je jos pre rata u Bosni u Glamocu (planinski gradic, ustvari varosica) obolela jedna krava. Tek na kraju, kad su im stigli nalazi, poverovali su mesnoj budali, jedinom coveku koji je video sta se desilo i sve vreme mumlao da je dosla lisica i ujela kravu za rep. Tragikomicno.

Mili, ovo znam sigurno, prijemciva je lekcija jos iz srednje.

Imam pitanje. Imam zenku NO i imala je teranje pre tri meseca. Do sada je sve bilo ok sa tim ali pre dva dana su poceli da je intezivno njuskaju muzjaci i naskacu iako se ona buni bas kao pred teranje. Jel moguce da ima neko lazno teranje ali sta se vec desava ,molim za pomoc. Nisam primetio krv.Malo pre me je neka lutalica ispratila do kuce nije se odvajala od nje. Pas ima 1,9 god. Hvala unapred

Moras da obratis paznju da li ce se pojaviti bilo kakav iscedak iz vagine.to sto oni naskacu na nju i ne mora da znaci bas puno.Postoji mogucnost da ima split estrus(tzv.razdeljeni ili pocepani estrus) gde ceo proces krene pa stane i onda se opet nastavi.iskreno sumnjam i da je to u pitanje jer je pauza od 3 meseca jako velika mada je moguce.
Moj ti je savet sacekaj jos malo da vidis sta ce da se desi .Uvek ostaje mogucnost da se uradi krv i odredi nivo progesterona i onad se sve jasno vidi.
Pozdrav

И ја се питам где су ветеринари???? Ако се овако настави, мораћемо тему под кључ, и овако је ова тема отворена првенствено да ми на наша питања одговарали ветеринари. Надам се да се са овим слажу и Смех и Мачкић. Шта вас две мислите о томе?

Потпуно те разумем, mimi's mom, ниси ни дужна да гњавиш свог супруга.

Онда, да сачекамо развој ситуације пре него што почнемо да постављамо нова питања? Молим за ваше разумевање!

Rade ljudi.sad pricam u svoje ime,kad mi vreme dozvoli tu sam.Imajte malo razumevanja jer nas posao nije bas od 7 do 15 ,mada bih voleo da jeste.

pozdrav svima

Nije problem što se tiče razumevanja, uvek smo ga imali, nego sam se prosto pitala šta se dešava. Najveći je problem kad počnu da se gomilaju pitanja dok neko od vas ne odgovori, pa često i "previdite" neko pitanje. U jednom momentu sam pomislila da stvarno više niko od veterinara nema vremena za ovu temu, pa sam zato i napisala prethodni post. Da ne bude posle ... hoće li već jednom neko da mi odgovori, te hitno mi je, te ovo, te ono pa se na kraju i naljute na veterinara ni krivog ni dužnog a koji ujedno i nije plaćen da ovde odgovara, nego je to njegova dobra volja.

imam mali problemcic, moja retriverka se sterilisala u avgustu prosle godine a zadnji put je bila u teranju krajem aprila. danas smo primetili da malo krvari.zvali smo veterinara i kaze da je to normalno i da moze to jos dva tri puta da se desi jer kao nesto bubrezi nesto nadoknadjuju nedostatak jajnika nisam dobro razumela ali spomenu je bubrege sigurno. e da li je to tacno da vas ja pitam. bas sam se uplasila.

imam mali problemcic, moja retriverka se sterilisala u avgustu prosle godine a zadnji put je bila u teranju krajem aprila. danas smo primetili da malo krvari.zvali smo veterinara i kaze da je to normalno i da moze to jos dva tri puta da se desi jer kao nesto bubrezi nesto nadoknadjuju nedostatak jajnika nisam dobro razumela ali spomenu je bubrege sigurno. e da li je to tacno da vas ja pitam. bas sam se uplasila.

Hmmm ne znam sta sad pametno da ti napisem.Najpre ce biti da nije odstranjen jajnik u potpunosti i da je ostao jedan njegov deo koji normalno obavlja funkciju i zato se i javlja teranja ali svakako ne moze da ostane skotna ako je i materica uklonjena.
Nije sad da branim kolegu ili koleginicu koji su obavili OHC tvoje kuje ali takve stvari su moguce.
To sa bubrezima mi bas ne pije vodu ali mozda ima nesto sa cim ja i nisam upoznat.za takve stvari uvek posotji mogucnost.
Pozdrav

pa sto se tice odstranivanja sve joj je sklonjeno i jajnici i materica ali on je rekao bubrezi preduzimaju funkciju jajnika. e sad logicno mi je sad to sto si rekao da je ostao deo jajnika koji i dalje radi. videcemo jos. da li je bilo slucajeva da je zenka ponovo usla u teranje iako je sterilisana?

pa sto se tice odstranivanja sve joj je sklonjeno i jajnici i materica ali on je rekao bubrezi preduzimaju funkciju jajnika. e sad logicno mi je sad to sto si rekao da je ostao deo jajnika koji i dalje radi. videcemo jos. da li je bilo slucajeva da je zenka ponovo usla u teranje iako je sterilisana?

desavalo se ali samo ako ostane deo jajnika koji nastavlja da proizvodi hormone.

Evo opet i mene, ovaj put ne sa problemom, nego samo izvestajem (verujem da ce nekom posluziti) :)

Henry-ju se u medjuvremenu upalilo i drugo oko, stavljala sam mu Chloramphenicol kremu par dana, ali je postajalo sve crvenije pa sam se ipak ohrabrila (iako je BojanDj rekao da su ok) i pocela da mu stavljam kapi kupljene u apoteci (3 puta na dan x 2 kapi); Garasone (betamethasone sodium phosphate and Gentamicin sulfate). Vec posle tri dana se video napredak, a sad posle nedelju dana oko je potpuno zdravo. Da napomenem da smo upalu prvog oka (uh kako ovo zvuci, prvo i drugo oko :) ) lecili dve nedelje sa Chloramphenicolom, a on jadnicak posle stavljanja kreme ne moze da otvori oko jos sat vremena. Kapi mnogo lakse podnosi iako ih jako, jako ne voli. Za "operaciju kapanja" je potrebno dvoje i nakon nekoliko prosutih okolo uspemo da ukapamo dve.
BojanDj - mnogo, mnogo hvala na pravom savetu!!

Danny vise nije u karantinu, upoznali su se i uzivaju. Ova dva velika su podetinjila uz njega, mnogo je veselo kod nas.. Gljivice imaju jos samo Henry i moj muz (a bio je toliko ponosan sto ih on nije pokupio) :) ,ali izgleda kao da se povlace, tako da se iz sveg srca nadam da cemo se i tog uskoro resiti.

Lucky, moram da priznam da mi je bilo drago sto te nema, to je delovalo kao znak da je sve u redu. Bas mi je drago, a verujem i ostalima sto se sve dobro zavrsilo. Ovde, na forumu je bilo "veselo"-Bojan od obaveza nije mogao da stigne da se javi pa sam jedno vreme ja glumela veta i gnjavila muza, pomislila sam na kraju da ce da pokvari komp ili nesto slicno. Dakle, skoro da nismo ni stigli da primetimo da te nema. Verovatno si vec videla gomilu postova tipa "hoce li mi neko odgovoriti vise?!". Nadam se da cete se vas... 7-moro ili bar ona cetvorica pojaviti uskoro na nekoj pozitivnijoj temi sa fotkama.

Lucky, moram da priznam da mi je bilo drago sto te nema, to je delovalo kao znak da je sve u redu. Bas mi je drago, a verujem i ostalima sto se sve dobro zavrsilo. Ovde, na forumu je bilo "veselo"-Bojan od obaveza nije mogao da stigne da se javi pa sam jedno vreme ja glumela veta i gnjavila muza, pomislila sam na kraju da ce da pokvari komp ili nesto slicno. Dakle, skoro da nismo ni stigli da primetimo da te nema. Verovatno si vec videla gomilu postova tipa "hoce li mi neko odgovoriti vise?!". Nadam se da cete se vas... 7-moro ili bar ona cetvorica pojaviti uskoro na nekoj pozitivnijoj temi sa fotkama.

ima slika na "sve o macama", dugo me nije bilo pa sam malo preterala.

mimi, kad su cupkice bolesne a mi zbog tog ocajni, svaki savet je vise nego dobrodosao. meni su svi vasi odgovori jako puno znacili. nemoj da se ustrucavas, nadam se samo da tvoj muz nece izludeti od tolikih pitanja :)

pitala sam ponovo svoju mamu veterinar nas je rekao ne bubreg;) nego da je nadbubrezna zlezda kao preuzela funkciju jajnika i luci hormone, jel vam to sad zvuci normalno. ako se ne setate u cemu je rec, moja kuca se sterilisala i sad je pocela da krvari ali malo ko da je usla u teranje, pa nam je nas veterinar to rekao.

Evo opet i mene, ovaj put ne sa problemom, nego samo izvestajem (verujem da ce nekom posluziti) :)

Henry-ju se u medjuvremenu upalilo i drugo oko, stavljala sam mu Chloramphenicol kremu par dana, ali je postajalo sve crvenije pa sam se ipak ohrabrila (iako je BojanDj rekao da su ok) i pocela da mu stavljam kapi kupljene u apoteci (3 puta na dan x 2 kapi); Garasone (betamethasone sodium phosphate and Gentamicin sulfate). Vec posle tri dana se video napredak, a sad posle nedelju dana oko je potpuno zdravo. Da napomenem da smo upalu prvog oka (uh kako ovo zvuci, prvo i drugo oko :) ) lecili dve nedelje sa Chloramphenicolom, a on jadnicak posle stavljanja kreme ne moze da otvori oko jos sat vremena. Kapi mnogo lakse podnosi iako ih jako, jako ne voli. Za "operaciju kapanja" je potrebno dvoje i nakon nekoliko prosutih okolo uspemo da ukapamo dve.
BojanDj - mnogo, mnogo hvala na pravom savetu!!

Danny vise nije u karantinu, upoznali su se i uzivaju. Ova dva velika su podetinjila uz njega, mnogo je veselo kod nas.. Gljivice imaju jos samo Henry i moj muz (a bio je toliko ponosan sto ih on nije pokupio) :) ,ali izgleda kao da se povlace, tako da se iz sveg srca nadam da cemo se i tog uskoro resiti.

Eto ima i lepih vesti.Drago mi je da je svima bolje.Samo jednu stvar moram da naglasim a to je da se mora biti oprezan sa kapima u kojima ima korti preparata jer se ne smeju koristiti duze od 7 dana,bas ako je potrebno 10 dana.
Pozdrav

pitala sam ponovo svoju mamu veterinar nas je rekao ne bubreg;) nego da je nadbubrezna zlezda kao preuzela funkciju jajnika i luci hormone, jel vam to sad zvuci normalno. ako se ne setate u cemu je rec, moja kuca se sterilisala i sad je pocela da krvari ali malo ko da je usla u teranje, pa nam je nas veterinar to rekao.

Kora nadbubrega proizvodi polne hormone ali u jako maloj kolicini koja je skoro zanemarljiva.Iskren da budem nisam bas imao iskustva sa tim da ti mogu reci da li je to uzrok simptoma kod tvoje kuje kod koje sve to lici na teranje.
ako budem nasao vremena potrazicu malo po literaturi da vidim sta ona kaze o tome.
Pozdrav

Da li je normalno da zenka udje u teranje posle tri meseca od proslog puta i da li je bezbedno pariti je posto sam to planirao za sledece teranje?

Pa bas i nije normalno mada se mnogo stvari promenilo sto se tice ciklusa kod zivotinja.zato ako zelite da je parite vadite krv i vidite koliki je nivo progestreon jer cete samo tako znati zasigurno kad je pravo vreme.
Nekada se prosto radio samo citoloski vaginalni bris (koji je dosta subjektivan vid odredjivanja datuma kad kuja treba da se pari) ali danas se on bas i ne poklapa sa nalazima nivoa progestreona u krvi.Imali smo slucajeva da je kuja po brisu spremna za parenje ali krv nam to nije potvrdila.
Naravno ne iskucujem ni mogucnost da je doslo do nekog hormonskog disbalansa kod tvoje kuje ali za tako nesto je potrebnije uraditi malo ozbiljniji pregled.
Pozdrav

molim vas pomozite hitno je u mom kraju nema dobrih veterinara a ja nemam novaca a ga vodim dalje
pa mi je potreban savet nekog od vas.
dali ste imali problem sa psom
uzeo sam ga pre 3 dana
hranim ga granulama i jedan obrok mesam granule, hleb i meso
dajem mu neke vitamine doggyvit i can vit ak
naime konstantno ima neke grceve koce mu se grudi misici na nogama i stomaku
grce se pojavljuje u intervalima od desetam sekundi zategne ga u tom trenutko zastenje i strese se
onda je naizgled sve normalno
dok se ciklus ne ponovi ponavlja se i dok spava kad stoji manje se primecuje
dao sam mu veceras po savetu veterinara baralgin 500mg i caj od nane
stomak mu nije naduven tako da mislim da ima redovnu stolici i mokracu
mogo bi da jede non stop to jest ima dobar apetit
nije zivahan kao kad sam ga uzeo neznam dali tuguje ili je od tih grceva
pa molio bih nekog strucnog ili nekog ko je imao slican problem sa psom da mi kaze o cemmu se radi
unapred hvala
ps`izvinjavam sa na mojoj nepismenosti nadam se da ste razumeli u cemu je problem.

Back