Pitajte u vezi zdravlja

na unurasnjoj strani butina fali dlaka u krugovima 3-4cm skoro da je koza bez dlake,i to na po jedno mesto sa obe strane kucni je macak koji ne izlazi napolje,sta moze biti

Uglavnom je gljivičnog porekla....dezinfikuj par puta sredstvom na bazi aktivnog kiseonika može se naću u apoteci, posle par nedelja bi trebalo da se povuče...
Ukoliko nema većeg efekta onda kanesten rastvor, ne očekuj brze promene....

Poslednja izmena od moderatora:
Pozdrav svima.

Supruga i ja imamo psa, oko 11 godina starog. Supruga je promenila posao, pa ne može da ga vodi sa sobom na posao, ja nisam kod kuće i pas je često sam. Čak i kada sam ja kod kuće, on padne u neku vrstu depresije jer supruga nije tu. Ne jede ništa (sem salame, šunke, slanine, mesa ili nečeg drugog šta ja jedem, njegovu hranu neće da jede kad ona nije tu, a ono šta ja jedem je preukusno za njegovu odluku da štrajkuje gladju) i ne pije vodu uopšte, a vidite i sami ove vrućine. Za par dana ni pola litra vode nije popio kada je sam.

Ekstremno je vezan za moju suprugu. Ona do toaleta, on čeka ispred. Ona ode na posao, on 10 sati spava ispred ulaznih vrata i ne mrda.

Problem je što ne pije vodu. Okej za hranu, malo ga prevarim i dam mu salamu i on poručka, ali vodu neće da pije.
Čim ona otvori vrata vraćajući se sa posla, skače, vrišti, pozdravi se sa njom i ode da pije vodu i najede se njegove hrane.

Simptoni 'depresije' ili usamljenosti, tj. od kada supruga promenila posao:

- Uvek, ali uvek liže svoju levu nogicu na jednom te istom mestu
- Ne pije vodu
- Ne jede
- Često mu se pojavljuje nešto belo na njušci. Tvrdokorno je.

Molim vas za neke savete. Od čega mu je to na njušci i zašto stalno liže tu nogicu?
Radili smo test na parazite u dlaci i nema ih. Trebamo li krvnu sliku da radimo? Možda je neka infekcija ili nešto drugo. Na nogici nema vidljivih tragova bilo čega.

Hvala svima.

Pozdrav.

Ili mu se zakačilo popino prase, ili ima oralnu fiksaciju. Primetila sam i kod svoje ćerke da joj se oralna fiksacija javi u stresnim periodima. U svakom slučaju, bojim se da bi mu za to trebala neka čarapica jer sam u poslednje vreme gledala dosta amputacija kao rezultat zapostavljanja nečega banalnog.

Možda ne baš krvna slika, ali provera je li popino prase negde zaglavljeno nije naodmet. Jednom stafordu su je muž i kolega (veterinari, ja sam samo tehničar) našli na pola zadnjeg došaplja skoro. Mada je kod njega sve to ipak najverovatnije na nervnoj bazi.

Uglavnom liže i kad dodjem kući, taj deo noge mu je kompletno mokar. Samo jedan te isti deo nogice
To je prilicno , aj da tako kazem , opasno.
Lize shapu jer ga svrbi, razloge ziv covek ne zna, ali ja sam to kod sada, mog pokojnog psa sprecavala,tako sto sam na tu shapu stavljala neku "cipelicu"
jer, kako mi je moj genijalni vet objasnio, u stanju su skoro i da pojedu svoju sopstvenu shapu, odnosno raskrvare je, zagnoji tako da shapa mora da se
amputira. Rade to iz dosade, ali zato sto ih eventualno i nesto svrbi.

Opet ja. Isto kuče, problem sa istom nogom. Bili smo na planinarenju 8 sati. Mačiji kašalj za njega, često to radimo. Medjutim, sada je teren bio malo kamenitiji nego uobičajno i pred kraj nekih 500 metara, počeo je da šepa. Uzeo sam ga rukama i nosio do auta. To je bilo pre mesec dan.

Sada se situacija nije promenila. I dalje šepa. Pokušava da trči, zakuka kad oseti bol. Ne damo ga sa povodca više, polako šetamo, nosimo ga niz stepenice, polako se sam penje uz stepenice, ali ništa bolje. Bili smo na snimanju, rame je u redu, nema nigde preloma, tako da je zaključak doktora posle kontrole istezanja ili protezanja nogice da je neki mišić ili ligament u pitanju.

Danas sam ga nosio na stepenicama i iskočio mi je i dočekao se na noge i sad ne može da stane na na tu nogicu, kada hoda ili je ne koristi ili koristi vrlo malo (znate kad šepa, pa onda samo miliseknd se osloni na tu nogicu).

Kako to ide sada? Čekamo poziv veterinara već sat vremena, ali nema ga da uzvrati.
Da li se to rešava gipsom? Imam osećaj da kada bi mirovao i ne koristio tu nogicu par nedelja, bilo bi mnogo bolje, ali ne može. Evo i sada dodje do mene i supruge i to je već opterećenje za nogicu.
Mora li operacija i kakve vrste operacija postoje za tako nešto?
I cena, naravno odokativno!

Hvala najlepše.
Pozdrav.

On je star pas, nije toliko hodanje za njega. Hill's jd granule su nam se fino pokazale kod mog Gizma kad mu je uznapredovao artritis, ako nije u pitanju neko uganuće ili iščašenje u kom slučaju bi možda i moralo nameštanje... Ništa bez detaljnog pregleda ipak.

Star jeste, ali ima i starijih koji planinarenje, navikli su na to kao i ovaj naš. Svaki drugi-3 vikend skoro deset sati planinarenja, izmedju toga dnevne šetnje sat-2. Problem je bio teren na toj planini, jer je uglavnom dominiralo stenje.

Sutra imamo zakazano u 13h. Pitaću veterinara da mu fiksira nogu da ne može da je koristi.

Pozdrav svima! Imam jedno važno pitanje. Imam ženku engleskog koker španijela staru 9 meseci(sterilisana pre mesec dana) i šetam je baš dosta, u proseku oko 7-8 km dnevno. Pre podne oko 2-3km i posle podne 3-4km. E, sad me zanima da li je to puno za nju u tom razdoblju? Ja ne vidim da to njoj pada teško, međutim, ona mi je prvi pas u životu, pa možda nisam najkompetentniji da to procenim. Hvala unapred na odgovoru. :)

Štene je u pitanju? Rasno ili ne? KOliko staro? Koja vakcina, protiv štenećih zaraza ili protiv besnila? Uz prvu vakcinu protiv besnila (6-12 meseci) dobijaju i mikročip i pasoš. U protivnom, ako je štene rasno i ima rodovnik, u rodovniku ima rubrika za redovne vakcinacije. Sve mimo toga je stvar samog veterinara. Mm recimo nije štampao kartone za vakcinaciju, ali vlasnici na prvu vakcinu protiv besnila donesu i bočice od polivalentnih štenećih vakcina pa se onda i to unese. (Mada bi mikročipovanje i izdavanje pasoša mogli da se rade i ranije, uz prvu ili drugu vakcinu...)

Prva vakcina ne bi trebalo da se daje pre 50 dana, a svakako je poželjno da se nekih nedelju dana ranije očisti od glista. Možda veterinar ima karton vakcinacija, ali to je individualna stvar, malo koja vet. ambulanta i stanica (van BG) ih štampa.

Back