Pitajte u vezi zdravlja

Imam psa Labradora, 3,5g starog.
Pre 15-ak dana sam primetio da je na trenutak izgubio ravnotežu i pao na stranu kao pokošen. Ostao je da leži 3-4 sekunde i nakon toga ustao kao da se ništa nije desilo.
Pre 4 dana se to desilo 2 puta u razmaku od 60 sekundi. Oba pada su trajala do 4-5 sekundi . I nakon toga sve normalno. U sva tri slučaja je sasvim normalno hodao.

Ima odličan apetit, normalno pije vodu, veoma veseo, veoma temperamentan (od malih nogu), stolica uredu, mokraća takođe, dlaka sjajna kao i uvek, boja jezika normalna, oči normalne, uši normalne, temperaturu nema, (lajmsku bolest nema, 2x preležao) sve baš baš sve savršeno. Nema nikakvih promena u odnosu na uobičajno ponašanje psa, osim ta tri iznenadna pada.

listao po internetu, ali nijedan sličan slučaj nisam pronašao. Nije "ATAKSIJA", jer on ima odličnu uravnoteženost pokreta (video na youtube kako "lelujaju" psi). On ne leluja, samo se izvali kao pokošen. Nisam primetio da je izgubio svest iako sam u sva tri slučaja bio udaljen 1m od njega.

Bio ih zahvalan kad bi se javio neko ko je stručan ili neko ko je imao sličnu situaciju sa svojim psom.

Imao sam labradora 10 godina koji nikad nije bio bolestan.
Počelo mu se dešavati tačno to što pišeš kad je imao oko 10 godina.
Ide normalno i onda padne na stranu kao pokošen par sekundi, ustane i ide dalje.

Dao sam sve moguće preglede na veterinarskoj klinici, krv. slikanje kičme,,........

Ustanovili su da ima premalo hemoglobina u krvi i tako dobija premalo kiseonika u mozak.
Dali su mu neku tekućinu (željezo 2dc) koje smo mu davali u hranu svaki dan.
Stanje se malo popravilo ali ne za dugo.
Posle 2 mjeseca ponovo isto. Uglavnom je padao svakih 10m hoda i ustajao.

Analize su pokazale, da ima tumor na jetri i da zbog toga ima premalo hemoglobina u krvi i previše bijelih krvnih zrnaca.
Operacija u tim godinama (labrador živi od 9-12 godina) nije dolazila u obzir po savjetu veterinara.

Nažalost, nije se dalo ništa drugo osim inekcije od koje je zaspao.

A to su najbolji psi koje čovjek može poželjeti i bio nam je kao član familije.

Poslednja izmena:
Svakako je za veterinara, da se utvrdi nivo hemoglobina, da se proveri stanje hematopoeznih organa (onih koji proizvode krv) i nervnog sistema, kao i tumor-markeri. Možda je "samo" nasledna epilepsija, u kom slučaju ni on, ni njegovi roditelji ne bi smeli da imaju potomstvo, nije moralno proizvoditi nove, potencijalno bolesne životinje. Držim vam palčeve, da nije ništa strašno, i svakako javi kako ste prošli.

Svakako je za veterinara, da se utvrdi nivo hemoglobina, da se proveri stanje hematopoeznih organa (onih koji proizvode krv) i nervnog sistema, kao i tumor-markeri. Možda je "samo" nasledna epilepsija, u kom slučaju ni on, ni njegovi roditelji ne bi smeli da imaju potomstvo, nije moralno proizvoditi nove, potencijalno bolesne životinje. Držim vam palčeve, da nije ništa strašno, i svakako javi kako ste prošli.

Izvinjenje, jer se nisam dugo javio....

radili smo detaljne analize. Ima veoma visok nivo leukocita (2x od max dozvoljene granice). Nivo hemoglobina je u granicama normale. Svi ostali parametri u krvi su , zanimljivo , OK (u granicama normale)
radili smo nekoliko testova na srčanog crva. Testovi su pokazali podeljene rezultate...neki da ima - neki da nema.... definitivno - ima parazite.
Ono šta sam ja zapazio u poslednjih 7dana da je 1 povratio (neke parazite), a jednom u stolici i to neka vrsta polu-prozirnih parazita...ne mogu da iz uporedim sa crvima, glistama ili sl...više kao sluz belkasto-sive boje nepravilnog oblika, veoma tanki (kao ovojnica, mrežica i sl..)...
Pije antibiotike , veoma jake (30dana).

već 4nedelje nema zarušavanja. 1dan nakon dobijanja vakcine protiv širokog spektra paraziva se zaneo , tj. zadnji kraj mu se zaneo kao kod pijanog čoveka i to na samo 3 koraka (nije pao). Posle sve normalno.
Ima mnogo mnogo više energije (2-3x više). Kao kad je bio 6-8me starosti. Veoma je veseo.

radićemo još dotatnih testova za nekih 7dana...tako da ćemo da vidimo šta se promenilo.
(potrudiću se da se javim odmah posle novih analiza):bye:

Dobro vece svima, jako mi je potreban savet. Imam jedan problem sa macom koju sam pronasla pre 3 nedelje i odlucila da je udomim. Kada sam je nasla, bila je u jako losem stanju, oko joj je celo bilo krvavo, vrv se potukla sa drugom zivotinjom jer je ogrebotina u pitanju, zapuseni sinusi, otezano je disala i odbijala je hranu itd. Odvela sam je odmah kod veterinara gde je ustanovljeno da ima i temperaturu tako da je par dana primala inekcije nakon cega je stanje pocelo da se poboljsava. Pocela je lepo da jede, rana na oku je zarasla ali nakon par dana pocela je cudno da se grci u predelu stomaka, kada joj se to desi, savije se, ispruzi vrat i pocne da kija i da kaslje kao da joj se nesto vraca iz stomaka ali ne povrti...to traje odprilike 2min i tako 3, 4 puta u toku dana. Cini mi se da dosta i spava ali opet joj ne poznajem navike jer je sa nama od skoro. Zbunjena sam jer sem toga nista ne ukazuje na ozbiljnu bolest, cak je i ulovila dva misa, sto znaci da ima energije.Ne znam ni da li je vakcinisana. Ako mozda znate sta bi to moglo biti, bila bih Vam zahvalna na pomoci. Pozdrav

Da li si udomila mace ili odraslu macku?
Da li te je veterinar pitao ili da li si maci davala neku tabletu za ciscenje od unutrasnjih parazita?
Ja se bas ne razumem ``u macke`` (imam kucu), ali sigurno ce neko da se javi da ti odgovori na pitanje.
Meni se cini da mozda ima neke parazite, ne znam, ali da sam na tvom mestu ja bih ipak makar i telefonom pitala veterinara sta bi to moglo da bude.
Verovatno ce ti vet reci da je dovedes, ucini tako, da joj ipak pogleda stomacic i zasto se tako grci. Mislim da to nije normalno tj. zdravo ponasanje ni za macke, a ni za pse.
Hajde, pa se javi da znamo sta je sa macom.

:amen: Koliko je maca stara i je li čišćena od parazita skorije? Pretpostavljam da nije, s obzirom da je nađena bolesna. Sad je vreme za tretman protiv glista i za dve nedelje ponovo. Ili, još bolje, ako se veterinar složi zbog macinog opšteg stanja, da to bude neki spot-on preparat, ima ih sad i koji deluju samo na spoljne, i samo na unutrašnje, i na obe vrste parazita. Pa nekoliko dana posle čišćenja od parazita, ako se veterinar složi, a naročito bi to bilo korisno pošto maca izlazi, da se vakciniše protiv zaraznih bolesti i da razmislite o sterilizaciji kad za to bude vreme.

Macak star dve godine ima problem samo sa jednim okom,desnim...Suzi mu oko vec neko vreme,nema krmeljica ili gnoja...Od nedavno je poceo da kija ali je problematicna isto desna nozdrva.Uredno jede,normalno se ponasa,samo sto povremeno kija. Par dana je bas curio nos, a sad kao da ima sekret iz nosa,malo krvav,koji skori oko nozdrve ili izleti kad kine.Cini mi se da je rascesao nozdrvu...

pa neko kozno oboljenje napamet je tesko reci koje, najbolje je da odvedes veterinaru...narocito jer je zivotinja u kuci i ima kontakta sa ljudima verovatno nonstop. a narocito ako imas malu decu, zivotinju obavezno kod veterinara. moji macori imaju tako pecat kada se tuku pa gde se povrede, ili jednom je imao opekotinu...ali to je pojedinacno, i brzo izraste dlaka. ti si rekao krugovi u mnozini znaci da je multiplikovan problem...veterinar ti je sigurna opcija.

pa neko kozno oboljenje napamet je tesko reci koje, najbolje je da odvedes veterinaru...narocito jer je zivotinja u kuci i ima kontakta sa ljudima verovatno nonstop. a narocito ako imas malu decu, zivotinju obavezno kod veterinara. moji macori imaju tako pecat kada se tuku pa gde se povrede, ili jednom je imao opekotinu...ali to je pojedinacno, i brzo izraste dlaka. ti si rekao krugovi u mnozini znaci da je multiplikovan problem...veterinar ti je sigurna opcija.

pogresno se uzrazih po jedan pecat simetricno sa obe strane

Kod veterinara pod hitno, pogotovo ako se macka muci da piski, jer mora da joj isprazni besiku. Tu samo antibiotici pomazu. Ako jos ima i kamen/pesak, to ume da bude bolno dok mokri i to mora da se odstrani. I nabavi joj hranu za macke koja je namenjena mackama sa peskom/kamenom u mokraci.

Back