Pit Bull Terrier

• Začetnik teme Začetnik teme trachara
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ovo je mlada zenka....

mlad muzijak

ne mogu da nadjem onu sliku koju sam htela da vam pokazem,ali evo par slika iz Americkih odgajivacnica.
Ne mogu da verujem da se ljudi loze na ovakav izgled...to su registrovane odgajivacnice...na njihovim sajtovima na prvoj strani pise PARIMO PIT BULOVE XXL VELICINE, SA KRUPNIM KOSTIMA I OGROMNIM GLAVAMA!!!!!!!!!!!!!!!!!
I jos plus reklamiraju neke "VITAMINE",kao "DA BI PAS JOS VISE IZGLEDAO BULLY". UZAS!!!!!!!!!!!!!
A to sto je takav pas mrcina,nema veze. Pit bul je radan pas,on treba da bude sposoban da radi sve sto rade radni psi,a ovakvi psi kao sa slika ne mogu ni za lopticom da potrce,da ne pricamo o okretnosti i brzini...

@ Rin@ vidim razumes se dobro i u AST i APBT pa me zanima nesto. Ok razlikujem pitica o stafa ali mi se uvek javlja jedno pitanje. Ovako sam ja svatio AST i APBT imaju iste pretke i do 60-tih su cak smatrani istom vrstom. AST je pravljen za izlozbe a APBT za borbe. Jedino su AST i APBT smatrani nosilcima Pit Bull rasom. Okej ima razlika u gradji i karakteru. Pa koji je pas preovladao kod stafa a koji kod pita da dodje do takvih razlika?

@ Rin@ vidim razumes se dobro i u AST i APBT pa me zanima nesto. Ok razlikujem pitica o stafa ali mi se uvek javlja jedno pitanje. Ovako sam ja svatio AST i APBT imaju iste pretke i do 60-tih su cak smatrani istom vrstom. AST je pravljen za izlozbe a APBT za borbe. Jedino su AST i APBT smatrani nosilcima Pit Bull rasom. Okej ima razlika u gradji i karakteru. Pa koji je pas preovladao kod stafa a koji kod pita da dodje do takvih razlika?

Na pitanje da li ima APBT-a krvi kod AST-a, ima jedan zanimljiv odgovor!
Nijedan pas iz UKC-a nije registrovan kod AKC-a. Psi Kliforda Ormsbija su bez dileme
bili UKC Americki pit bul terijeri... Posto AKC nije zeleo da ima bilo kakvu vezu sa borbama
pasa, uzeo je "drugacije" ime i time je uspeo da se distancira od UKC rase... E sad posto je
Orsmby zapoceo AKC i uzgajao staforde narednih 60 godina, jasno je sta se ovde desilo.
U "prevodu", danas to znaci da nema vise APBT krvi kod AST-a, ali ima krvi AST-a kod APBT...
Ovo objasnjenje proistice iz toga sto UKC smatra da su obe rase iste i dozvoljava
i prihvata AKC registrovane pse...

To je samo jedan delic, ali mene zanima koji je pas u njihovoj genezi preovladao, jer po mom saznanju i AST i APBT imaju iste pretke. (citao sam na nekom od sajtova i kolko se secam old pit, bul, buldog, mastif i jos neki) A to da je AST poceo da kvari APBT kao rasu jeste. Video sam 2 pita koji su ogromni, a zadnje noge su mu spustene. To su povukli od AST, to jest telo im je ko AST a glava i grudi ko APBT.

@evocati kad kazem "spustene" ja mislim slabije sto mu se odrazava na hod i njegovu snagu. Nije pravolinijski, kretanje je nekako zdepasto i tromo. Ne razumem se bas u standarde ali kada vidim PSA mogu da procenim njegove mogucnosti.

A i slozices se da APBT treba da bude manji od AST

@evocati kad kazem "spustene" ja mislim slabije sto mu se odrazava na hod i njegovu snagu. Nije pravolinijski, kretanje je nekako zdepasto i tromo. Ne razumem se bas u standarde ali kada vidim PSA mogu da procenim njegove mogucnosti.

A i slozices se da APBT treba da bude manji od AST

Onda to sigurno nije dobio od AST-a, jer on treba da se krece lako i snazno, i da bude okretan.

APBT je rasa specificna po tome da oblik psa i velicina nisu bitni. Standard je pravljen po nekom "univerzalnom" izgledu(i po tom standardu bi staford i pit trebali dosta da lice),ali s obzirom da kod nas pit nije priznat,cak sta vise je i zabranjen, ako ima nesto duzu njusku,ili siru glavu,otvoren front,nepravilnu ledjnu liniju, preveliku uglovanost zadnjih nogu itd....to nije bitno,on ne ide na izlozbe,takav je jer se selekcija kod nas ne vrsi na osnovu eksterijera nego neceg drugog sto ovde ne spominjemo..

Kod APBT nisu bitni mozda velicina, boja i ostale kozmeticke sitnice, ali ostale stvari koje si nabrojala su veoma bitne, sta vise bitnije su u toj "drugoj" selekciji nego za izlozbe jer direktno uticu na sposobnosti psa.
Standard za AST-a je pisan na osnovu izgleda idealnog psa za "surovi sport" bez obzira sto ne sluze za to, oni moraju da izgledaju tako da su u mogucnosti da zadovolje tim zahtevima (grub citat Gdje Linde Castanga), znaci snazan,izdrzljiv i okretan pas. Tako da izmedju idealnog AST-a i APBT-a ne bi trebalo da bude bitne razlike u gradji, bez obzira sto pit nije standardizovan.

Tako da izmedju idealnog AST-a i APBT-a ne bi trebalo da bude bitne razlike u gradji, bez obzira sto pit nije standardizovan.[/QUOTE]

Razlike ne bi trebalo da bude uopste zar ne? Sto se mene tice razlika izmedju te dve rase
je napravljena da tako kazem "vestacki"...
Ako su razlicite rase, kako je onda moguce da i u Srbiji ima staforda koji u rodovniku imaju
dvojno registrovane pse?

Da imam mogucnosti svoju kuju bi upario sa jednim psom u Americi koji je AKC/UKC registrovan, sto
po nekima ispada da bi bili mesanci :D

Pa kolko je meni poznato APBT je ipak izdrzljiviji od AST. Razlog bolja plucna krila = vise kiseonika. AST je vise sprinterski pas, neko na duge staze, AST moze brze ali krace APBT je izdrzljiviji i srcaniji. Ali mene zanima koji je to PAS njih odvojio AKO NEKO ZNA jer me ovao pitanje vec dugo muci a ne mogu da nadjem na NATU. Svi pricaju o slicnosti, a niko o razlici.

Pa kolko je meni poznato APBT je ipak izdrzljiviji od AST. Razlog bolja plucna krila = vise kiseonika. AST je vise sprinterski pas, neko na duge staze, AST moze brze ali krace APBT je izdrzljiviji i srcaniji. Ali mene zanima koji je to PAS njih odvojio AKO NEKO ZNA jer me ovao pitanje vec dugo muci a ne mogu da nadjem na NATU. Svi pricaju o slicnosti, a niko o razlici.

Kako mislis koji je pas njih odvojio? 1936 godine je Kliford Ormsbi kako sam vec rekao, svoje pit bull terijere registrovao u AKC, ali ti psi nisu bili registrovani u UKC, ali je svima jasno da su to bili pit bull terijeri, mislim niko to nije krio. Znaci nije njih razdvojio ni jedan pas, vec su se razdvojili njihovi vlasnici, tj. oni koji su koristili pse za borbe su registrovali pse u UKC (C.Z. Benet je UKC osnovao kao "drustvo za pse za borbu 1898. godine"), a ostali koji su hteli da se ograde od borbi su pse registrovali u AKC... U principu razlika izmedju te "dve" rase ne moze da postoji, jer su one iste...

E sad, ja zivim u Subotici i poznajem ljude koji drze "pitove" i cinjenica je da svi oni prave razlike izmedju stafa i pita, ali posto znam poreklo tih pasa, barem 90% tih "pitova" a verujem i 100% su stafordi... Jedan od poznatijih pitova u Subotici, je ostenjen kod mog drugara u dvoristu, a oba roditelja su mu stafordi koji imaju uredne papire. E sad, posto je to stene bilo skroz zakrzljalo i bez pigmenta na nosu, vlasnik mu nije vadio papire a da bi ga lakse prodao, prodao ga je kao pita! Taj pas danas ima manje od 20kg i uspesan je u borbama... Naravno ja nemislim da su pitovi zakrzljali stafordi, vec kao sto sam rekao to su za mene potpuno iste i ravnopravne rase, samo odgajane u razlicitom smeru, pa je selekcija na osnovu "srcanosti" dovela da su pitovi nesto drugaciji od staforda, ali budite sigurni da ti pitovi od 15-16kg, losih ledja, uglova, plitkog fronta i slicno nikad ne bi postali UKC sampioni, pa mi onda nije jasno na osnovu cega neki ljudi kazu "to kod pita tako treba"...
Mnogo UKC Grand sampiona su i AKC sampioni, time je valjda o slicnostima i razlikama sve receno.

Back