Pismo prosvetnog radnika

Bilo je i ubijanja i tada. 90ih? Ne zna ni sam koliko puta su vadili nozevi, bokesri i td. Prva zurka u srednjoj izboden lik i iskrvario na srt. Dete od 15-16 god. . Ok nije bilo masovne pucnjave i to je pitanje za strucnjake. A mi ih nemamo.
Drugo, sto se toga tice, zato ti je nasa geberacija tako konfliktna. Ni oko vega ne mozemo da se dogovorimo jer su nas naucili da samar odlucuje a ne pametno resenje. I to iza edukovane iz tih generacija vazi.

Pa, dobro, ovde pričamo o školi, a ne o tuči navijača na splavu .
Pa , ne znam bas , ja primećujem da smo mi bili mnogo slozniji, kreativniji u nalazenju rešenja za različite probleme , mnogo manje vređali jedni druge , nego klinci danas . Jedno dete mi je u vrticu , drugo u skoli, pa imam svežih iskustava.

Žalim se već ne znam koji put što mi sinu skidaju gaće u vrticu , vaspitacicama , roditeljima , svima , nemam feedback od ustanove,osim jednom:pa, dobro , igraju se . Moje dete je daleko od cvecke i kad na tako pogan način omalovazava drugu decu , dobice po guzici, ako prva dva puta ne želi da razume da to , prosto , ne sme da se radi. Ovih par roditelja sa puno pažnje i ljubavi vaspitavaju svoju decu koja već mesecima mom klincu od 5 godina skidaju gaće. I svaki put mi kažu neće se više ponoviti. A moje dete sve manje hoće u vrtic I sve više oseća stid što mu drugari koje voli skidaju gaće pred celom grupom. Ali dobro, svakom svoje .

Pa, dobro, ovde pričamo o školi, a ne o tuči navijača na splavu .
Pa , ne znam bas , ja primećujem da smo mi bili mnogo slozniji, kreativniji u nalazenju rešenja za različite probleme , mnogo manje vređali jedni druge , nego klinci danas . Jedno dete mi je u vrticu , drugo u skoli, pa imam svežih iskustava.

Žalim se već ne znam koji put što mi sinu skidaju gaće u vrticu , vaspitacicama , roditeljima , svima , nemam feedback od ustanove,osim jednom:pa, dobro , igraju se . Moje dete je daleko od cvecke i kad na tako pogan način omalovazava drugu decu , dobice po guzici, ako prva dva puta ne želi da razume da to , prosto , ne sme da se radi. Ovih par roditelja sa puno pažnje i ljubavi vaspitavaju svoju decu koja već mesecima mom klincu od 5 godina skidaju gaće. I svaki put mi kažu neće se više ponoviti. A moje dete sve manje hoće u vrtic I sve više oseća stid što mu drugari koje voli skidaju gaće pred celom grupom. Ali dobro, svakom svoje .
Pricam o skolama ne o splavovima.

To je vrsnjacko nasilje i problem ustanove. Ako ta radnica tu nece da reaguje, ili je nemocna, predlazem da promeni vrtic i ne samo to, vec ako je ikako moguce da napravi pauzu od vrtica. Znam da je tesko, rade oba roditelja i td, ali ako je moguce, babe, dede neko. Bolje nego traume u vidue asocijalizacije za ceo zivot. I to je problem, sto vrsnjacko nasilje shvatamo kao borbu i razvoj licnosti dok ne dodje do katastrofalnih posledica. A onda jos gore. Pricamo kako je nasilje nekada bilo cool i ok, cak i u nekom spartanskom smislu pedagosko, a danas lose. I to je upravo moja poenta.
Ili, ako to ne ide, sasvim je legitimno da naucis dete da se brani. I imaju nacini. Samo se obezbedi oko jedne stvari, gledaj da je tvoj la zalba na to bila u pisanoj formi kao dokaz za svaki slucaj, a onda ga nuci da opali samar. Samar boli i ostavlja veci sok od pesnice. I manje povreda ima. Ili, jos bolje, nauci ga da podyebava. Da uzvrati i osramoti to dete koje mu/joj to radi.

Pricam o skolama ne o splavovima.

To je vrsnjacko nasilje i problem ustanove. Ako ta radnica tu nece da reaguje, ili je nemocna, predlazem da promeni vrtic i ne samo to, vec ako je ikako moguce da napravi pauzu od vrtica. Znam da je tesko, rade oba roditelja i td, ali ako je moguce, babe, dede neko. Bolje nego traume u vidue asocijalizacije za ceo zivot. I to je problem, sto vrsnjacko nasilje shvatamo kao borbu i razvoj licnosti dok ne dodje do katastrofalnih posledica. A onda jos gore. Pricamo kako je nasilje nekada bilo cool i ok, cak i u nekom spartanskom smislu pedagosko, a danas lose. I to je upravo moja poenta.
Ili, ako to ne ide, sasvim je legitimno da naucis dete da se brani. I imaju nacini. Samo se obezbedi oko jedne stvari, gledaj da je tvoj la zalba na to bila u pisanoj formi kao dokaz za svaki slucaj, a onda ga nuci da opali samar. Samar boli i ostavlja veci sok od pesnice. I manje povreda ima. Ili, jos bolje, nauci ga da podyebava. Da uzvrati i osramoti to dete koje mu/joj to radi.

Pa, sada je vrsnjacko nasilje mnogo češće nego kad smo mi dobijali prutom po golom dupetu od babe ,ironija prava . Ja uvredim drugo dete, uciteljica me opomene 2X , treći put za repic i u ćošak, i više mi ne pada na pamet , danas ne smeš ni da kaznis nečije dete , ni za uvo da ga povučes, a kad izlomi pola škole, bije drugu decu i sl, borimo se strpljenjem , ljubavlju i pažnjom. Kad smo mi smeli tek tako da lomimo klupe, psujemo nastavnike , pretimo drugarima ? Ja boga mi nisam smela, a ne sećam se ni da su moji vršnjaci. Zadirkivanja je bilo, ali nikad nije prevazilazilo decje granice

To je problem društva pre svega

Dete koje maltretiraju je praktično potpuno nezašitćeno. Dok su nasilnici ko bubrezi u loju
Ima toga da. I najcesce je problem drustva, nepotizma, pogresnom pristupu u vaspitanju. Vidi, kada vaspitacica malom detetu od 3 godine kaze: ti si musko, ti ne smes da places, jer ako places dozvoljavas da te suze pobede po meni je to psiho koji je tu zaposlen. Srce, ostavi svoje traume kuci, s decom drugacije. Nenkazem da treba da ga oblaci u roze suknje i tera da se grli i gra s lutkicama, vec gde je tu normalnost? Ima li je? Znamo li?

Ima toga da. I najcesce je problem drustva, nepotizma, pogresnom pristupu u vaspitanju. Vidi, kada vaspitacica malom detetu od 3 godine kaze: ti si musko, ti ne smes da places, jer ako places dozvoljavas da te suze pobede po meni je to psiho koji je tu zaposlen. Srce, ostavi svoje traume kuci, s decom drugacije. Nenkazem da treba da ga oblaci u roze suknje i tera da se grli i gra s lutkicama, vec gde je tu normalnost? Ima li je? Znamo li?
Normalnosti ima, ali nije javno evidentirana iako je ima puno. Ali je i devalvirana kao i prosvetni rad.
On je jako devalviran.
Odgovorno tvrdim posle 20 punih godina rada u prosveti a verujem da bi me podržali i mnogi bivši i sadašnji učenici i njihovi roditelji.

Pa, sada je vrsnjacko nasilje mnogo češće nego kad smo mi dobijali prutom po golom dupetu od babe ,ironija prava . Ja uvredim drugo dete, uciteljica me opomene 2X , treći put za repic i u ćošak, i više mi ne pada na pamet , danas ne smeš ni da kaznis nečije dete , ni za uvo da ga povučes, a kad izlomi pola škole, bije drugu decu i sl, borimo se strpljenjem , ljubavlju i pažnjom. Kad smo mi smeli tek tako da lomimo klupe, psujemo nastavnike , pretimo drugarima ? Ja boga mi nisam smela, a ne sećam se ni da su moji vršnjaci. Zadirkivanja je bilo, ali nikad nije prevazilazilo decje granice
Gde je sredina? Ne moras da cupas, prutom ili za usi. Postoji, da, fizicki nacin i sitiacija, da se dete zaustavi ako je agresivno po sebe i drugoga.
Jer vidi, prutevi i samari i sta vec nisu pomagali. Imas agresivaca koliko hoces, odraslih i kada se zagrebe po tome, vecina je prolazila kroz te metode vaspitanja. Prestrogo, preblago, ni jedno ne valja.

Normalnosti ima, ali nije javno evidentirana iako je ima puno. Ali je i devalvirana kao i prosvetni rad.
On je jako devalviran.
Odgovorno tvrdim posle 20 punih godina rada u prosveti a verujem da bi me podržali i mnogi bivši i sadašnji učenici i njihovi roditelji.
Pa eto. Dakle prosvetarima je oduzet deo vaspitanja. Vec samo edukacija. I posledice gledamo. S druge strane, tuci, za usi, lenirima po rukana i td, ni to nije biko dobro. Da se razumemo.

Gde je sredina? Ne moras da cupas, prutom ili za usi. Postoji, da, fizicki nacin i sitiacija, da se dete zaustavi ako je agresivno po sebe i drugoga.
Jer vidi, prutevi i samari i sta vec nisu pomagali. Imas agresivaca koliko hoces, odraslih i kada se zagrebe po tome, vecina je prolazila kroz te metode vaspitanja. Prestrogo, preblago, ni jedno ne valja.
Sredina je ponekad zlatna ali kada nije, institucije treba da su jake.

Dete je ultra-nasilnik? Sivi dome evo ti novog člana.

Pa eto. Dakle prosvetarima je oduzet deo vaspitanja. Vec samo edukacija. I posledice gledamo. S druge strane, tuci, za usi, lenirima po rukana i td, ni to nije biko dobro. Da se razumemo.
Nije ako je bilo u nekoj "normalnoj" meri.

Mene je jedino tetkica vukla za uši i lupala po glavi jer je mislila da odvrćem namerno slavine (a ja ih zavrtao da se ne troši voda).

Sredina je ponekad zlatna ali kada nije, institucije treba da su jake.

Dete je ultra-nasilnik? Sivi dome evo ti novog člana.
Na zalost. Najbolje bi bilo dobar pristuo pre sivig doma. Na startu raditi i sa roditeljima. Evo, kao sto vidis, agresivno ponasanje se prepozna i po vrticima. Zasto se tada intenzivno ne radi na tome? Nego. Pa deca, malo su nemirni.

OK.

Svi prosvetni radnici su duse od ljudi i rade to samo zato što vole decu, kao i vaspitači. Blago nama.

Čast izuzecima, naravno. Nisu ni sva deca imbecili i lazovi
Ne pricam ja sve sto kazem radi nekog vama uocljivog cilja, nego sami izvucite poentu jer zivot je zivot....
E sad, ja umem ili sam umeo da deci pridjem kako god hocu , tacnije kako me navede situacija, ali ako das prostor ljudima da se pokazu , situacija te navede otprilike na ono sto ti zelis...
Samo sto nisam predrasudan, i kazu da imam neverovatnu veru....Ustvari to i jeste vera da ce se sve postaviti tako da cu moci da iskontrolisem ili da cu usmeriti na pravu stranu , i tako i biva...

Kad god ovde na forum chatu ljudi ne mogu da dohvate poentu , a traze je u mojim recima, to je zato sto nisam ni pravio poentu , nego nabacujem iskustva pa ce svako da zakljuci sta mu odgovara, a ja posle vidim..
Mozda tako radim i sa decom, mislim sigurno to postoji uvek, da preko percepcije osobe i odziva mozes da procitas osobu...
Meni se cak desavalo da djaci , srednje skole bolji prihvataju kad im zadam vanskolske aktivnosti , nego da im ja uradim te vanskolske aktivnosti..
To je recimo zanimljivo , svi profani ili mnogi koji se trude misle da ce deca biti vise motivisana ako im ja dam usmerenja , npr ja sam uveo najsavremeniji program za analizu elektricnih kola tog trenutka, u nastavu , po obavezi sam bio primoran da im obezbedim skriptu na srpskom , uradjeno , program, licencu , a onda sam slucajno otkrio da je bolji odziv ako im dam da oni prvi provaljuju osnovne stvari iz programa, a ja im dam kostur pristupa na prvom casu, i posle svega ih usmerim na zadnjem a u medjuvremenu ih pustim da stvaraju zainteresovane timove po mz ili afinitetu kako zele, ko je kako blizi sa stanovanjem, da prave timove sami...i da sami otkrivaju jedni drugima fore i fazone...i onda sam ispao nazovi to manje savrsen profan, tj nisam ispao onaj koji se trudi da ih davi , nego onaj koji im da da grizu a posle ih vodi u lov, kao alfa dog...

Deci nekad zanimljivo da im ne bude sazvakano ako osetis da imas atmosferu da hoce da se takmice, da grizu , da ih podstaknes vec siguricom, npr vi ste jedno od dva najbolja odelenja u skoli koje drzim, drugo je to , mi smo bolji , ne znam ja, ni oni nisu losi , i oni su puni odlikasa...
I onda krene sitan ali jako zanimljiv rivalitet izmedju 2 odelenja, a nisam ni imao vise te godine, pun fond mi davala ta dva odelenja, pojma nemam koji sam imao fond, ali sigurno dovoljan, ja nikad nisam ispod pune kvote, cesto radim 2x, 3x kvotu...

Samo kazem eto osetis u trenutku da je bolje da im ne sazvaces sve jer ces ispati papan jos jedan dosadni , nego im uvedes neku intrigu , stigni me ako mozes...ajd...ili slicno ...

Nije ako je bilo u nekoj "normalnoj" meri.

Mene je jedino tetkica vukla za uši i lupala po glavi jer je mislila da odvrćem namerno slavine (a ja ih zavrtao da se ne troši voda).
Pa eto vidis. Budaletina. I da si i. Odvrtao.
Uzme lepo i za ruku te uhvati, nezno, i kaze: vidi sine, uzmes ovako i zavrnes eto dotle, gotovo. A ne da glumim nekog vodju hordaka sad cu da te punish.

A nas je ucitelj reh. etli, cupao za kosu za sve i svasta. Nisi domaci uradio pam, i to ti uhvati napred komad, pa prvo pocne da vrti u krug pa odvali. A ti cujes kako krcne u lobanji.
Aj i njega da ne krivim, tada je bio pred penziju. Stari kov. Ali danas su druga vremena. Ne moze tako.

Back