OK.
Svi prosvetni radnici su duse od ljudi i rade to samo zato što vole decu, kao i vaspitači. Blago nama.
Čast izuzecima, naravno. Nisu ni sva deca imbecili i lazovi
Ne pricam ja sve sto kazem radi nekog vama uocljivog cilja, nego sami izvucite poentu jer zivot je zivot....
E sad, ja umem ili sam umeo da deci pridjem kako god hocu , tacnije kako me navede situacija, ali ako das prostor ljudima da se pokazu , situacija te navede otprilike na ono sto ti zelis...
Samo sto nisam predrasudan, i kazu da imam neverovatnu veru....Ustvari to i jeste vera da ce se sve postaviti tako da cu moci da iskontrolisem ili da cu usmeriti na pravu stranu , i tako i biva...
Kad god ovde na forum chatu ljudi ne mogu da dohvate poentu , a traze je u mojim recima, to je zato sto nisam ni pravio poentu , nego nabacujem iskustva pa ce svako da zakljuci sta mu odgovara, a ja posle vidim..
Mozda tako radim i sa decom, mislim sigurno to postoji uvek, da preko percepcije osobe i odziva mozes da procitas osobu...
Meni se cak desavalo da djaci , srednje skole bolji prihvataju kad im zadam vanskolske aktivnosti , nego da im ja uradim te vanskolske aktivnosti..
To je recimo zanimljivo , svi profani ili mnogi koji se trude misle da ce deca biti vise motivisana ako im ja dam usmerenja , npr ja sam uveo najsavremeniji program za analizu elektricnih kola tog trenutka, u nastavu , po obavezi sam bio primoran da im obezbedim skriptu na srpskom , uradjeno , program, licencu , a onda sam slucajno otkrio da je bolji odziv ako im dam da oni prvi provaljuju osnovne stvari iz programa, a ja im dam kostur pristupa na prvom casu, i posle svega ih usmerim na zadnjem a u medjuvremenu ih pustim da stvaraju zainteresovane timove po mz ili afinitetu kako zele, ko je kako blizi sa stanovanjem, da prave timove sami...i da sami otkrivaju jedni drugima fore i fazone...i onda sam ispao nazovi to manje savrsen profan, tj nisam ispao onaj koji se trudi da ih davi , nego onaj koji im da da grizu a posle ih vodi u lov, kao alfa dog...
Deci nekad zanimljivo da im ne bude sazvakano ako osetis da imas atmosferu da hoce da se takmice, da grizu , da ih podstaknes vec siguricom, npr vi ste jedno od dva najbolja odelenja u skoli koje drzim, drugo je to , mi smo bolji , ne znam ja, ni oni nisu losi , i oni su puni odlikasa...
I onda krene sitan ali jako zanimljiv rivalitet izmedju 2 odelenja, a nisam ni imao vise te godine, pun fond mi davala ta dva odelenja, pojma nemam koji sam imao fond, ali sigurno dovoljan, ja nikad nisam ispod pune kvote, cesto radim 2x, 3x kvotu...
Samo kazem eto osetis u trenutku da je bolje da im ne sazvaces sve jer ces ispati papan jos jedan dosadni , nego im uvedes neku intrigu , stigni me ako mozes...ajd...ili slicno ...