Pismenos'

Ne zajedno sa glagolom primecujem....
Sama gresim neke reci, jer duze vreme nisam citala knjige na srpskom, pa su mi vizuelno reci izasle iz memorije. Predsednik/Pretsednik i sl.
tako da razumem ljude....
Nije sve kao sto izgleda....

kakave veze DS i TS imaju sa citanjem knjiga na stranom jeziku

je l' - samo je smorno za kucanje.

Ali sve to moze, samo ono: "Ti bukvalno shvatas, nisam to mislio/la i znas ti vec...". Da, ja shvatam kako je receno, napisano i stvarno ne zelim da gledam u kristalnu kuglu sta je neko mislio, a nije bio u stanju da izrazi. Ako nista drugo, a ono sto se mogucnosti povecavaju eksponencijalno - a toliko vremena i volje stvarno nemam, samo zarad toga sto je neko ne ume da izrazi svoje misli.

pa ko što rekoh važnija je razumljivost nego forma
osim nekih detalja koji odaju mnogo
to jel i jeli imaju neke situaciej gde se smatraju kao samostale reči a ne kao kao konstrucija

Pismenost mi je od velikog značaja.
Odaje utisak o tome koliko neko drži do sebe u pismenom obraćanju.
Volim da uočim da je zarez na pravilnim mestima, da je obraćanje odvojeno zarezom, i da se koriste znakovi intepunkcije.
Volim, i veoma mi se dopada kada se koriste na srpski karakteri u komunikaciji na društvenim mrežama.
Dakle, više nego ošišana latinica.

Međutim, tempo života je takav da se nekada piše u žurbi, te mi nije problem i ne bode mi oči ukoliko neko piše samo malim slovima, ali ako koristi pravilnu interpunkciju.

Ukratko: važan mi je pravopis, pismenost, jer mi je pismena komunikacija mila, i otuda obraćam pažnju. :D

Pismenost mi je od velikog značaja.
Odaje utisak o tome koliko neko drži do sebe u pismenom obraćanju.
Volim da uočim da je zarez na pravilnim mestima, da je obraćanje odvojeno zarezom, i da se koriste znakovi intepunkcije.
Volim, i veoma mi se dopada kada se koriste na srpski karakteri u komunikaciji na društvenim mrežama.
Dakle, više nego ošišana latinica.

Međutim, tempo života je takav da se nekada piše u žurbi, te mi nije problem i ne bode mi oči ukoliko neko piše samo malim slovima, ali ako koristi pravilnu interpunkciju.

Ukratko: važan mi je pravopis, pismenost, jer mi je pismena komunikacija mila, i otuda obraćam pažnju. :D

Имаш поголем вишак зареза.

Je l' obraćate pažnju na to koliko je neko pismen?
Na forumu, u životu?
Koliko vam to utiče na mišljenje o toj osobi?

Ne obraćam previše pažnju na tuđi pravopis, ali mi neke stvari (poput neznam, neumem, naj bolji i sl,) jednostavno bodu oči i takve osobe često ne shvatam ozbiljno. Velika i mala slova, znakove interpunkcije i neke glasovne promene smatram detaljima kojima se ne treba pridavati veliki značaj prilikom komunikacije na društvenim mrežama pre svega zbog toga što tu ljudi uglavnom navraćaju da bi se opustili i zezali, a ne da lupaju glavom o tome gde treba da stave zapetu, a gde da izjednače po suglasnicima.

Na forumu, u životu?

da, nehotično obraćam. zarezi su mi fetiš. tako recimo kad primetim da ih neko koristi baš svugde gde bi trebalo pa ponekad i onde gde ne bi, odma znam da je u pitanju neko kome silno stalo da ostavi utisak visokog intelekta. a najčešće je u pitanju neko kome je upravo interpunkcija vrhunac istog.
zarezi se u sajber svetu koriste samo onde gde bi se u normalnom svakodnevnom razgovoru napravila pauza, insistiranje na doslednom njihovom korišćenju deluje kao da autor posta poseduje neku govornu ili recimo respiratornu manu

Na forumu, u životu?

Naravno da obracam i ne moj da mislis da je to ne vazno bilo ovde na forumu, bilo u zivotu.
Neznam za ostale ali meni mi se prosto gade svi oni ne pismeni koji neznaju osnovne stvari iz pravopisa.
Netreba vise o tome polemisati.
Jer se slazete?

Naravno da obracam i ne moj da mislis da je to ne vazno bilo ovde na forumu, bilo u zivotu.
Neznam za ostale ali meni mi se prosto gade svi oni ne pismeni koji neznaju osnovne stvari iz pravopisa.
Netreba vise o tome polemisati.
Jer se slazete?

:rotf:
aBSolutno se slažemo :aha:

@tema..posle ovoliko godina iskustva u komunikaciji na forumu, odnosno društvenim mrežama,mogu da napravim razliku izmedju namernog i slučajnog nepravilnog pisanja .
Ne smeta mi kad neko pogreši,ali mi užasno smeta prostakluk i nepoštovanje sagovornika. Nekultura razgovora na forumu jednaka je nekulturi razgovora u RL,samo što to neki nikako da shvate. :aha:

Poslednja izmena:
Na forumu, u životu?

Bode mi oci kada neko napise neznam, nemogu, neumem, naj lepsi
te neke osnovne stvari koje se uce u osnovnoj :roll:

Koliko mi utice na misljenje o toj osobi? Pa, ako je poznajem, predjem nekako preko toga. Ako ne, nemam bas lepo misljenje.

elementarna nepismenost ukazuje pre svega na poreklo..i nepismenost roditelja, koja je samo nasledjena.
ima dece koja uspeju to da prevazidju, ali nase skolstvo je, nazaloost, takvo da imamo mnogo diplomiranih koji su totalno nepismeni..
uocim..i sklona sam da otpisem coveka na osnovu toga. svesna sam da je to vrsta snobovstine i da nema veze sa zivotom, ali eto..:(

Back